De klimaatcrisis kan ertoe leiden dat mensen weer kleiner worden. Hoogleraar Steve Brusatte, paleontoloog aan de universiteit van Edinburgh, wijst erop dat kleinere zoogdieren beter overweg kunnen met de stijgende temperaturen.
Als voorbeeld noemt Brusatte de vroege paarden, die 55 miljoen jaar geleden kleiner werden toen de temperaturen op aarde begonnen te stijgen. Ook vandaag de dag zijn dieren in de koudere delen van de wereld vaak groter dan in de warmere delen. “Waarschijnlijk is dat onder meer omdat kleinere dieren een relatief groter huidoppervlak hebben ten opzichte van hun totale volume. Zo kunnen ze makkelijker afkoelen”, zegt hij tegen The Guardian.
Ook schaarste kan een rol spelen. Andere mensachtigen werden korter als er weinig voedsel voorhanden was. Dat gold bijvoorbeeld voor de homo floresiensis, die op het Indonesische eiland Flores leefde.
Hoogleraar Adrian Lister van het Natuurhistorisch museum in Londen is sceptisch over krimp door de klimaatcrisis. Hij wijst erop dat mensen zich nu makkelijker kunnen aanpassen aan hogere temperaturen, bijvoorbeeld met behulp van airconditioning. Om die reden verwacht hij niet dat de natuurlijke selectie anders zal worden door de klimaatcrisis. “Dat zou betekenen dat lange mensen nog voor ze zich kunnen voortplanten zouden overlijden door de gestegen temperaturen.”
We schrijven 2300 A.D. - van de menselijke soort zijn wereldwijd niet veel exemplaren meer over. Ze is bedreigd, door eigen toedoen. De circa 500.000 specimina zijn gemiddeld nog 115 centimeter groot. Ze wonen in de koelste gebieden, in gesloten koepeltjes met daarin vele, vele air-conditioners; de beste modellen die de Martiaanse technologie kan bouwen. Biologen, antropologen, historici, psychologen, ingenieurs, en zorgverleners van de planeet Mars houden die mensjes liefdevol in deze reservaten. Ze bewaken hen, ze voederen hen, en ze dragen er zorg voor dat die primaatjes zo lang en gelukkig mogelijk leven. De meeste pret zie je bij de seksuologen van de Rode Planeet; het is hun levenswerk om geduldig op te tekenen hoe al dat paren en baren in die koepeltjes er toch uit ziet, en klinkt. Aan werkelijk alles is gedacht. Om de twee maanden strijkt er een toeristisch ruimtevaartuig van moederplaneet Mars neer. De welgestelde bezoekers kijken zich waarlijk de acht aanwezige ogen uit bij het observeren van het menselijk leven op aarde. Ze hebben vreugde en verdriet. De droefenis is er als ze voorgelicht worden over hoe het eens was, met de mensen, op die blauwgroene wereldbol. Bijvoorbeeld in 2022.
Onzin, heeft niets met klimaat te maken, kijk maar naar bijvoorbeeld personen uit Scandinavië en de Eskimo's. Beide leven in een relatief koud klimaat (althans tot pak weg 1950) maar hebben grote verschillen in lengtes.
Als we allemaal veganistisch worden om de uitstoot tegen te gaan, zal de mens op den duur inderdaad kleiner worden 😉
Ik denk dat met name dikke mensen last zullen hebben van stijgende temperaturen. Zij koelen minder makkelijk af. https://eenvandaag.avrotros.nl/amp/kleine-vrouwen-met-overgewicht-hebben-het-meest-last-van-warmte/
Ik ben idd 1,65 meter, kan prima tegen temperaturen boven de 40 graden. Maar ook 25 graden onder nul is geen probleem hoor, daar kun je je op kleden. Maar leuk nieuws, misschien maak ik het nog mee dat ik in de Kalverstraat eindelijk eens boven de mensenmassa uittoren.
Ik hoop het voor U. Ik zat met 1,80 meter in Nederland al beneden het gemiddelde, maar was hier ineens een van de grootsten. Dat zou kloppen want het is hier veel warmer. Maar de jongeren zijn wel groter dan ik, terwijl het de laatste tijd warmer wordt. Mogelijk heeft de McDonald coefficient meer invloed.
Prognoses zijn vaak erg afhankelijk van de andere variabelen die je er in meeneemt, in dit geval bijvoorbeeld water maar toch ook airco.
Voorspellen is moeilijk, zeker als het om de toekomst gaat.
Vreemd dat de grootste zoogdieren leven in de tropen, bijv de olifanten en qua hoogte de giraffen. De sauriërs leefden ook in een veel warmer klimaat en waren ook veel groter.