Joop

Mensen pikken het niet meer

  •    •  
21-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3103 keer bekeken
  •  
chris-slupski-LeHpD4Jq_cU-unsplash

© Cc-foto: Chris Slupski

In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Griekenland komen mensen in verzet tegen jarenlange bezuinigingen. Als je het einde van de maand niet haalt door de inflatie en laag blijvende lonen en de overheid zegt dat je niet zo moet zeuren, dan is het duidelijk. Je komt in actie.

In het Verenigd Koninkrijk is de rechtse regering al een tijd bezig om het recht op vereniging, demonstratie en staken te beperken. In allerlei sectoren komt men daarom in actie, en op 15 maart demonstreerde ruim 700.000 mensen in Londen. En in plaats van te luisteren duwt de regering rustig door. Docenten, zorgmedewerkers, overheidspersoneel, treinmachinisten, buschauffeurs, grenscontrole, en ga maar door. Samen laten ze zien dat het leven te duur is.

In Frankrijk is de rechtse regering sinds halverwege januari dit jaar bezig om de pensioenleeftijd te verhogen. Terecht voor die luie Fransen? Nee, zeker niet. Gemiddeld werken Fransen nu al tot hun 62 en die leeftijd gaat omhoog als mensen minder verdienen. In de afgelopen tien jaar is de leeftijd waarop mensen met pensioen gaan gestegen en wat ze krijgen is door inflatie gedaald. Want ja, zonder geld kan je niet met pensioen. Zeker wanneer alles duurder wordt. De Fransen gaan dus de straat op. In grotere getallen en vaker dan in de vele tientallen jaren sinds 1968. Hopelijk voor ons allemaal met succes.

In Griekenland is jarenlang bezuinigd op publieke diensten. Iets met een Nederlandse minister weet u nog? Nu blijkt dat bezuinigen op het spoor ervoor heeft gezorgd dat er veel stuk is. Seinen staan altijd op rood en andere zaken werken niet. Dit alles kwam tot een vreselijk ongeluk waarbij 57 mensen om het leven zijn gekomen. Een symbool voor wat er misgaat. De Grieken zeiden genoeg is genoeg. Staking na staking en demonstratie na demonstratie.

Wat leert dit ons? Dat op allerlei plekken mensen het niet meer pikken. Om uitgewrongen te worden voor de laatste centen winst. Om kapot gewerkt te worden. Om moe thuis ineen te storten. En dat de oplossingen niet uit de lucht komen vallen. Niks krijg je ooit vanzelf, je zal ervoor in actie moeten komen.

Cc-foto: Chris Slupski

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (80)

Kuifje3
Kuifje322 mrt. 2023 - 11:44

Laat de vakbond (waar ik al ruim 30 jaar lid van ben) zich eens meer druk maken om het eigen vakbondswerk in plaats van achter linkse hobby’s aan te lopen.

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon21 mrt. 2023 - 22:39

En nu dan? Denk je werkelijk dat met zo'n nietszeggende tekst "Mensen pikken het niet meer" opeens alles gaat veranderen? Iedereen er opeen 500E netto erbij? Energierekening naar 0? Boodschappen voor de helft? Van Kooten en die Bie hadden er destijds ook zo eentje "Geen Gezeik, Iedereen Rijk".

3 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa22 mrt. 2023 - 11:20

De vakbeweging is wel weer uitgebreid, in Nederland, de laatst tijd

Mark Huysman
Mark Huysman22 mrt. 2023 - 11:47

[En nu dan? Denk je werkelijk dat met zo'n nietszeggende tekst "Mensen pikken het niet meer" opeens alles gaat veranderen?] Door die tekst natuurlijk niet. Maar misschien wel door het feit dat mensen het niet meer pikken. De voorbeelden in bovenstaand artikel zijn duidelijk. Alleen is de vraag hoe de machtsverhoudingen zich ontwikkelen. Het grote kapitaal is nu eenmaal enorm sterk. [Iedereen er opeen 500E netto erbij? Energierekening naar 0? Boodschappen voor de helft?] De lonen en uitkeringen moeten natuurlijk minimaal inflatiebestendig zijn. De energiesector zal gerenationaliseerd moeten worden. De sociale huursector zal weer sociaal moeten worden en de minimumlonen en uitkeringen moeten flink opgetrokken worden. Dat is niet "Geen Gezeik, Iedereen Rijk", dat is "Iedereen een inkomen om van te leven en een dak boven het hoofd". Niet te veel gevraagd in een de rijkste van de wereld lijkt me.

Mark Huysman
Mark Huysman22 mrt. 2023 - 13:00

Laatste zin: ....rijkste landen....

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon21 mrt. 2023 - 22:39

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Gaitj
Gaitj21 mrt. 2023 - 21:39

waar was de FNV toen de pensioenleeftijd in Nederland werd verhoogd?

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje322 mrt. 2023 - 12:50

Waar waren ze bij de afschaffing van de WAZ? Bij al die aanvallen op ons welzijn in Rutte2, 3 en 4? Ik kan de volledige 1500 tekens vullen met waar waren ze! Ik ben en blijf vol overtuiging lid van een grote vakbond, maar ik vraag me steeds vaker af waar ze zijn.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans321 mrt. 2023 - 20:49

"Om uitgewrongen te worden voor de laatste centen winst. Om kapot gewerkt te worden. Om moe thuis ineen te storten." Van zo'n tekst gaat geen wervende werking uit. Het merendeel van de potentiële vakbondsleden zal zich in dit slachtofferschap niet herkennen.

4 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa21 mrt. 2023 - 22:45

Helaas zit er een kern van waarheid, in het verhaal van Dolman. Ik zou willen dat ik het niet met hem eens zou zijn

PGS
PGS22 mrt. 2023 - 7:11

Jezelf in een gelijksoortige situatie herkennen waar duizenden in verschillende landen zich bevinden is niet hetzelfde als slachtofferschap. Dit bevestigt alleen maar het feit dat jij niet de enige ben. En dat de mogelijkheid bestaat om daar verandering in te brengen.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans322 mrt. 2023 - 10:19

Laat ik het anders zeggen. Ik denk niet dat slachtofferschap mobiliseert en daar zou het toch om moeten gaan als je vakbondsmacht wilt opbouwen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa22 mrt. 2023 - 15:29

Ik denk niet dat slachtofferschap mobiliseert Ik snap op zich je punt

mordicant
mordicant21 mrt. 2023 - 18:42

Democratie waarbij hullie constant op de verkeerden stemmen is ook best lastig.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman22 mrt. 2023 - 11:49

Wat nog lastiger is, is als iemand als Macron het parlement omzeilt en middels een ondemocratische wet de wil van driekwart van de bevolking naast zich neerlegt.

Pietje Puk139
Pietje Puk13921 mrt. 2023 - 16:42

Tja, wat zal ik zeggen? Stem nog wat meer op al die liberale partijen. Wie wind zaait, zal storm oogsten.

Ewout Pool
Ewout Pool21 mrt. 2023 - 16:07

Mensen pikken het in Nederland ook niet meer.

Bert van der Neut
Bert van der Neut21 mrt. 2023 - 15:44

In Griekenland is jarenlang bezuinigd op publieke diensten. Iets met een Nederlandse minister weet u nog? Nu blijkt dat bezuinigen op het spoor ervoor heeft gezorgd dat er veel stuk is. Seinen staan altijd op rood en andere zaken werken niet. Dit alles kwam tot een vreselijk ongeluk waarbij 57 mensen om het leven zijn gekomen. Een symbool voor wat er misgaat. De Grieken zeiden genoeg is genoeg. Staking na staking en demonstratie na demonstratie. Dat ongeluk heeft niets met geld te maken maar alles met mismanagement.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa21 mrt. 2023 - 15:35

en de overheid zegt dat je niet zo moet zeuren, dan is het duidelijk. Je komt in actie. Vergeet nooit, jij en ik BETALEN die overheid. Zij hebben niet zo'n grote mond op te zetten Zonder ons, zouden zij hun dikke salaris niet verdienen. Iets dat op zich al walgelijk genoeg is

9 Reacties
MG1968-2
MG1968-221 mrt. 2023 - 18:34

"Vergeet nooit, jij en ik BETALEN die overheid. Zij hebben niet zo'n grote mond op te zetten" Jij zet een grote mond op. En jij maar vooral ik betalen die overheid. "Zonder ons, zouden zij hun dikke salaris niet verdienen. Iets dat op zich al walgelijk genoeg is " Is dat zo? Voor hoeveel van die dikke salarissen leg je daadwerkelijk in? Of heb je dan weer mij nodig om bij te springen in dat narratief. Bedoel je dat met 'ons'? Weet je Baloem. Laten we die richting maar helemaal niet op gaan. Je hebt gegarandeerd ook argumenten. En argumenten die ik steun. Dat je inlegt wil ik je op je woord geloven. Dat je met je inleg op basis van die inleg de daadwerkelijke verdeling van middelen kunt bepalen... wel... wat denk je zelf? Gelukkig gaat het daar dan ook niet (alleen) om. Maar je eigent je een macht toe die jij niet hebt maar je tegenstanders wel. Misschien toch maar eens even terug naar die strategietafel?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa21 mrt. 2023 - 22:37

Ambtenaren doen altijd heel interessant Maar wij betalen hen (onder dwang). Iets dat we gewoon nooit moeten vergeten Vervolgens zijn ze ontzettend destructief en verspillend. Kijk naar de toeslagenaffaire Won't forget, won't forgive

PGS
PGS22 mrt. 2023 - 7:15

@ MG1968-2 Hij heeft een goed punt. De enige inkomsten die de overheid heeft zijn belastingen. En die worden door de burgers opgehoest. De overheid is geen bedrijf die producten maken en die verkopen met winst. De overheid maakt alleen maar wetten. En zij bepaalt wie hoeveel belasting betaalt voor wat. Hij heeft dus een goed punt dat de overheid hun dik betaalde salarissen over onze ruggen gaan.

Ranonkel2
Ranonkel222 mrt. 2023 - 8:23

"Zonder ons, zouden zij hun dikke salaris niet verdienen. Iets dat op zich al walgelijk genoeg is" Als we ze een dik salaris betaalden zouden we mischien de juiste mensen op de juiste plek krijgen. Nu zitten die mensen voor het veelvoudige in het bedrijfsleven. Dat eeuwige gezeur zal ook niet helpen. Wie wil er nou voor een schijntje aan al dat commentaar blootgesteld worden, ze kunnen nooit wat goed doen.

MG1968-2
MG1968-222 mrt. 2023 - 8:48

@baloem Een netto ontvanger betaald niets. Wat jij doet is de netto betalers een argumenten handen geven waar ze jou wel mee om de oren kunnen slaan omdat jij het zelf wel een geldig argument vind dat wie betaald bepaald. Ik vind dat eigenstandig nimmer een voldoende argument. Jij blijkbaar wel.

MG1968-2
MG1968-222 mrt. 2023 - 8:54

@pgs Als jullie vinden dat wie betaald bepaald en goed punt is kunnen jullie daarna niet meer beargumenteren dat er aan herverdeling hoeft te worden. Of mag bepalen hoe je te dansen hebt voor de centen die je in leven houden. Nogmaals: dat is mijn wereldbeeld niet.

MG1968-2
MG1968-222 mrt. 2023 - 8:54

@pgs Als jullie vinden dat wie betaald bepaald en goed punt is kunnen jullie daarna niet meer beargumenteren dat er aan herverdeling hoeft te worden. Of mag bepalen hoe je te dansen hebt voor de centen die je in leven houden. Nogmaals: dat is mijn wereldbeeld niet.

MG1968-2
MG1968-222 mrt. 2023 - 12:01

@Baloem "Vervolgens zijn ze ontzettend destructief en verspillend. Kijk naar de toeslagenaffaire" De toeslagenaffaire komt door het wantrouwen wat ingebakken zit in de systemen onder andere vanuit de gedachte dat wie betaald betaald en controleert. Ja, precies. Jou manier van denken.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa22 mrt. 2023 - 13:35

Het gaat mij er meer om, dat ambtenaren moeten leren wat bescheidener te zijn. Ze moeten een minder grote mond gaan opzetten, tegen burgers

Martin van der Linde
Martin van der Linde21 mrt. 2023 - 15:30

Verhoging van de pensioenleeftijd zit de Fransen dwars, met name omdat ze bang zijn hun Franse levensstijl te gaan verliezen. Frankrijk heeft een 35-urige werkweek, zit in de top 3 (EU) qua vrije dagen per jaar, en met 62 ligt de pensioenleeftijd lager dan in de buurlanden. Fransen zijn gehecht aan hun leven buiten het werk, het leven draait immers niet om werken alleen. Ze draaien er ook geen doekjes om, voor veel Fransen geldt werken = lijden. Het idee dat werk leuk moet zijn is slechts voor de minderheid weggelegd. Daarom vinden Franssen een goed evenwicht tussen werk en een eigen leven belangrijk, daar hechten ze aan en daar vechten ze voor. En dat is te prijzen ook al is het hoogstwaarschijnlijk onbetaalbaar en niet eerlijk tegenover andere EU staten die er indirect aan meebetalen. Maar het gepassioneerde strijden de afgelopen decennia en het niet zonder slag of stoot opgeven van verworvenheden, heeft ze in ieder geval iets opgeleverd waar het gros van werkend Europa jaloers op is: pensioen op je 64e na een werkzaam leven van ruim 40 jaar met 35 urige werkweken en een bak aan vrije dagen…. En als we dan in de spiegel kijken dan kunnen we slechts constateren dat we hier in NL ons een aantal verworvenheden wel heel erg makkelijk hebben laten afnemen. Zeker nu we zien hoe de miljarden uit de overheidshoed worden getoverd voor onvoorziene calamiteiten de afgelopen jaren/tijd.

1 Reactie
GeenProbleem
GeenProbleem21 mrt. 2023 - 20:04

Allemaal leuk, maar ook de Fransen kunnen hun cake niet houden en tegelijkertijd eten.

Farmer3.0
Farmer3.021 mrt. 2023 - 14:49

Typerend stukje van het FNV. Druk met het buitenland. De leden betalen toch om voor hun de belangen in Nederland op te komen ?

9 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas21 mrt. 2023 - 15:04

Ik ben lid van het FNV en vind het prima dat hier op Joop een podium is om dit soort stukjes te schrijven FNV'ers. Een stukje schrijven over hoe andere Europeanen opkomen voor zichzelf en anderen siert de vakbond.

Zandb
Zandb21 mrt. 2023 - 16:00

Farmer En omdat een vakbondsman een mening heeft over wat er in het buitenland gebeurt, daarom denkt u dat de vakbond in Nederland mensen in de steek laat? Bijzonder.

Markzelluf
Markzelluf21 mrt. 2023 - 16:30

Zand, het is toch volstrekt logisch wat Farmer schrijft? Dolman profileert zich als manager bij de FNV, dus namens die club schrijft hij hier. De FNV heeft het moeilijk: reorganisaties, veel lagere loonstijging eigen personeel dan ze elders eisen en ook matige prestaties rond belangenbehartiging de afgelopen decennia. Hoe komt dat? Nou, de fnv heeft haar focus verlegd. Dingen als vrouwenrechten, klimaat, ontwikkelingssamenwerking en internationale vakbonden vinden ze erg belangrijk. Maar dat kost veel tijd en dus personeel. Gevolg is dat primaire dienstverlening onder druk staat en personeel de rekening deels betaalt door matige primaire arbeidsvoorwaarden. De beste nemen dan de benen en zie hier het ontstaan van een neerwaartse spiraal. Daar wijst Farmer ons op.

tinekea2
tinekea221 mrt. 2023 - 16:31

@ zandb. U heeft weer eens helemaal gelijk. En het is doodnormaal dat men onder noemer van de FNV allemaal onzin over het buitenland publiceert.

Backtobasics
Backtobasics21 mrt. 2023 - 16:56

Buitenland? Het was u misschien ontgaan, maar wij behoren tot de EU, en dat heeft ook effect.

KritischKijken
KritischKijken21 mrt. 2023 - 17:31

@Zandb Totdat je het hele stuk tot je door laat dringen, en vooral wat de effecten kunnen zijn voor NL. Bijzonder. Kwestie van focus, Zandb...

MG1968-2
MG1968-221 mrt. 2023 - 17:49

@Farmer2 Ben het volledig met je eens. Laten we met iedere individuele Nederlander omgaan hoe die zelf ten opzichte van andere mensen (en dus ook buitenlanders, asielzoekers en uitkeringsgerechtigden etc. etc.) staat. Is een eerlijkere norm dan bepalen wie de meeste centen kan inleggen. Oeps. Bedoelde je dat niet? Dacht ik al. Sommige spiegels zijn confronterend.

GeenProbleem
GeenProbleem21 mrt. 2023 - 20:05

@mg1968 'Dacht ik al. Sommige spiegels zijn confronterend.' Jij hebt wel erg veel vertrouwen in je eigen teksten of niet haha

Mark Huysman
Mark Huysman22 mrt. 2023 - 12:12

@Markzelluf Totaal verkeerde analyse. Het klopt dat de FNV veel leden verloren heeft door slechte belangenbehartiging maar dat heeft niks te maken met het opkomen voor vrouwenrechten, klimaat, etc. Veel vrouwen zijn immers ook werkenden. En werkenden begrijpen dat serieuze klimaatmaatregelen belangrijk zijn maar niet ten koste mogen gaan van werkgelegenheid en levensstandaard modaal en arm. De reden waarom de FNV leden verloren heeft is dat de federatie zich heeft laten inkapselen in het poldermodel. In plaats van acties te voeren hebben FNV-leiders de opeenvolgende regeringen geholpen om neoliberale contrahervormingen door te voeren (bv de verhoging van de pensioenleeftijd). De afgelopen jaren heeft de FNV daar wat afstand van genomen en worden er weer meer acties gevoerd en scherpere eisen gesteld (14 euro minimumloon bv). Natuurlijk niet zo veel als in sommige buitenlanden waar mensen altijd al bewuster zijn van klasse-tegenstellingen. Daarom is het een goede zaak als vakbondsbestuurders daar inspiratie uit proberen te halen. De strijdbare koers van de laatste tijd legt de FNV overigens geen windeieren. Er is een grote toestroom van nieuwe leden, vooral jongeren.

Yun99
Yun9921 mrt. 2023 - 14:45

Volgens deze bron [1] is het huidige Franse pensioenstelsel geen grote uitzondering op de rest van Europa zodra de context van het getal 62 ook meegenomen wordt. Ik ben echter geen expert hier. Kan iemand iemand dit bevestigen of ontkrachten? https://twitter.com/Nicolas_Colin/status/1637295278347759618

4 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut21 mrt. 2023 - 15:41

Yun99, ik heb in Frankrijk gewerkt. Daar een team gehad. Collega's gingen na 40 dienstjaren met pensioen. Voor sommigen betekende dat met 58 jaar. Voor velen met 60. Met een eindloonregeling.

Yun99
Yun9921 mrt. 2023 - 20:16

@Bert van der Neut Dank. Mijn eerste indruk is dat het hier om bovengemiddeld goede banen ging. Hoe representatief is deze ervaring voor heel Frankrijk?

Bert van der Neut
Bert van der Neut21 mrt. 2023 - 22:51

De conducteurs van de SCNF mochten tot 2016 op hun vijftigste met pensioen, ambtenaren van de spoorwegen, die niet voor hun werk hoefden te reizen, op hun 55ste. Dat wordt geleidelijk verhoogd naar 52 voor conducteurs in 2024. Voor bureau-ambtenaren is de pensioenleeftijd dan 57.

Yun99
Yun9922 mrt. 2023 - 8:24

@Bert van der Neut Dat zijn uitzonderingsgevallen, zie dit citaat: > "Voor enkele tientallen beroepsgroepen gelden andere pensioenregels. Zo heeft een grote werkgever als de Franse spoorwegen een eigen pensioensysteem waarin werknemers kunnen stoppen tussen hun 52e en 57e." [1] Niet dat ik deze uitzonderingsregel verdedig, maar representatief lijkt me deze niet. [1]: https://nos.nl/artikel/2460385-franse-actiedag-tegen-pensioen-met-64-maar-het-gaat-om-meer-dan-alleen-de-leeftijd

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst21 mrt. 2023 - 14:16

Kan iemand mij uitleggen wat een “vakbondsmacht” is? Ben al een tijdje op aarde maar heb nog nooit van dit woord gehoord…

1 Reactie
WillemdeGroot
WillemdeGroot21 mrt. 2023 - 16:57

Ken je het begrip 'vakbond' Pabst? En 'macht'? Zo ja, dan kom een heel eind door die beide te verbinden. Interessanter is wellicht wat je bedoelt met het woord 'Pabst'.

Joop  den Uil
Joop den Uil21 mrt. 2023 - 14:03

Ik begrijp dat er momenteel een politieke patstelling is gecreeerd: D66 Kaag houdt star vast aan het regeerakkoord en EU regels, CDA wil (alleen) de boeren tegemoet komen, VVD staat lachend aan de zijlijn met een nieuw akkoord over asielzoekers / AZC's in de hand, CU hoor je niets van. Ondertussen staan zware dossiers in de wachtstand: energie-migratie-armoede-luchtverontreiniging-defensiebudget. En nu beweren dat de uitkomst verkiezingen ''onverwacht'' was ? Coalitie, 1e Kamer, 2e Kamer .... lagen allen te pitten ... ontslag zonder handdruk.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens21 mrt. 2023 - 16:37

@ Joop den Uil Jij schrijft: ontslag zonder handdruk. Waarom het is toch de kiezer die voor deze situatie heeft gekozen? Alle kiezers voor straf 10 jaar niet stemmen? Alleen de jongeren die op de leeftijd komen dat ze stemrecht hebben.

TheunT
TheunT21 mrt. 2023 - 14:00

Wat ik niet pik is de destructiviteit van de mens. Hoe durven ze ? Verplaats je is in een ander.

BobDobb
BobDobb21 mrt. 2023 - 13:41

Kan het FNV alsjeblieft een toontje lager zingen over wat de rest van de wereld allemaal zogenaamd moet doen voor de werknemers zolang ze zelf hun eigen mensen op een grens van 3% loonsverhoging willen aftoppen.

HaloOfFlies
HaloOfFlies21 mrt. 2023 - 13:40

Leuk zo'n Nederlandse vakbond - wil dat ik tot m'n 67e blijf werken zodat die Fransen er op hun 62 mee op kunnen houden. Door wie wordt jij, Thomas, eigenlijk betaald?

3 Reacties
LaBou
LaBou 21 mrt. 2023 - 15:04

Kun je daar eens de letterlijk tekst van geven?

HaloOfFlies
HaloOfFlies21 mrt. 2023 - 20:10

Ja hoor. “In Frankrijk is de rechtse regering sinds halverwege januari dit jaar bezig om de pensioenleeftijd te verhogen. Terecht voor die luie Fransen? Nee, zeker niet. “

LaBou
LaBou 22 mrt. 2023 - 9:25

Ik denk dat de schrijver daar iets héél anders bedoelt dan wat vlieg hier wil suggereren.

Rode druppel
Rode druppel21 mrt. 2023 - 13:39

Ben nog steeds lid van een vakbond, maar wat zijn we opgeschoten met de Nederlandse vakbonden ? Heb altijd voor de VUT betaalt van ouderen, nu ben ik 65 en mag nog 2 jaar werken. Dat is 10 jaar langer door werken, de gezondheid loopt sterk terug. Laat 67 de grens zijn, dit is niet vol te houden om nog langer te werken, het is absurd dit te verlangen van mensen. En ja, de Fransen zitten in dezelfde munt en hebben er voordeel mee, dat is inherent aan een eenheidsmunt die verschillende regelingen per lidstaat heeft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mrt. 2023 - 13:34

Zo gauw vakbondsmensen zelf in de politiek gaan en vervolgens het bedrijfsleven bevolken als 'bestuurders' veranderen ze van kleur als een kameleon. Ik heb het jarenlang zien gebeuren en met lede ogen aangekeken. Daarom neem ik alles wat ze zeggen tegenwoordig met een korreltje zout.

BrotherV
BrotherV21 mrt. 2023 - 12:38

Alles is de schuld van links! https://www.frontaalnaakt.nl/archives/het-beleid-van-rutte-schuld-van-links.html

7 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa21 mrt. 2023 - 15:42

Die Breedveld spreekt altijd vol intense woede, in al zijn stukjes. Het is alsof de man permanent een woedeaanval heeft. De razernij spat er vanaf, ook weer van dit stukje haha Mensen zeggen dat de VVD links is, je hoort het wel vaker. Volgens FVDers, is de VVD links. Het ligt aan je definitie van links/rechts. VVD staat voor neoliberalisme. Neoliberalisme werd altijd gezien als een uiterst rechtse en conservatieve stroming. Het verzette zich tegen sociaal democratie, dat het te links vond. Dus vroeger zag men het als rechts. Als ik aan links denk, denk ik aan : communisme, sociaal democratie en anarchisme. Als ik aan rechts denk, denk ik aan liberalisme en neoliberalisme en conservatisme. Maar goed, dat zijn dan mijn definities

MG1968-2
MG1968-221 mrt. 2023 - 19:51

"Als ik aan rechts denk, denk ik aan liberalisme en neoliberalisme en conservatisme. " Als ik aan rechts denk, denk ik aan mensen die (vrijwel) uitsluitend aan zich zelf denken en bereid zijn om andermans belang ondergeschikt te maken aan het eigen belang ook als daar geen legitimerende grond voor is. Als ik aan extreem rechts denk denk aan rechtse mensen (zie hierboven) die ook nog specifiek de groepen aanwijzen waar hun geluk ten koste van mag gaan (terwijl dat bij gewoon rechts nog diffuus is). Maar goed dat zijn mijn definities. In mijn definitie toon jij je nogal eens extreem rechts. In jou definitie heb je het nodig om mij aan te wrijven dat ik liberaal of neoliberaal ben. Liberaal ben ik cultureel en niet economisch. Maar je zult het niet laten om mij onterecht neo-liberaal te noemen. Niet vreemd ook. Het komt jou beter uit dat er extreem rechts wordt afgeslagen. Ok. Ik geef toe. In mijn definitie extreem rechtsaf geslagen wordt. Maar die definitie is zinniger dan de jouwe omdat het de kern van het rechtse gedachtegoed daadwerkelijk omschrijft (en daarmee -indirect- ook wat links is).

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa21 mrt. 2023 - 22:39

Dat je mij extreemrechts noemt, zie ik als lasterlijk Ik heb bij de verkiezingen van laatst op de SP gestemd, als je het weten wilt

MG1968-2
MG1968-222 mrt. 2023 - 8:30

@baloem De sp heeft dan ook een extreem rechtse flank. Deze wordt bewust geaccommodeerd. In je reacties stel je jezelf centraal, maakt andermans belang ondergeschikt aan het jouwe en wijst groepen aan waar jou geluk van ten koste mag gaan en valt daarmee binnen de hierboven gehanteerde definitie van extreem rechts en daarmee geen laster.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa22 mrt. 2023 - 10:29

MG Je slaat onzin uit. Als dat jouw definitie is van extreem rechts, dan zal de SP vast 'extreem rechts' zijn haha Maar wat betekend het woord 'extreem rechts' dan nog?

MG1968-2
MG1968-222 mrt. 2023 - 12:46

@Baloem "Maar wat betekend het woord 'extreem rechts' dan nog? " Precies wat ik hierboven beschreef. Rechts als je je levensgeluk ten koste van anderen laat gaan extreem rechts als je dan ook nog eens specifieke groepen aanwijst waar je levensgeluk ten koste van kan (en moet) gaan. Daar valt de SP als partij niet onder. Een deel van degene die SP stemmen maar met name het migratiestandpunt van klein rechts omarmen nogal vlug wel. De SP als partij kan worden verweten geen afstand te nemen van deze groep (en ze dus accommoderen). Je kunt wel aannemen dat extreem rechts pas extreem rechts is als het gericht is tegen mensen met een keppeltje of dat .. en dat... en dat.. met als doel om het van de kern af te leiden: de manier van denken. Zo kun je inderdaad tot de conclusie komen dat 'wat stelt het dan voor' om dat je jezelf niet als extreem rechts wenst te zien en ziet dat er velen met je zijn. Dat klopt. Die manier van denken is weer bovengronds.

MG1968-2
MG1968-222 mrt. 2023 - 12:52

@Baloem Wanneer was Hitler een Nazi? Pas toen hij de zelfmoord pleegde of toch eerder? En wanneer dan wel, bij het aanzetten van de ovens of is zijn gedachtegoed en manier van denken bepalend voor de kwalificatie. En bestond die manier van denken niet al veel eerder dan dat hij de agenda kon uitvoeren waarvan hij daarvoor niet eens wist dat hij die agenda had maar waar het denken toe heeft geleid? Let wel: ik zeg niet dat je een nazi bent, wel extreem rechts. Een zelfde soort van vragen kun je je ook stellen bij extreem rechts. En dan is mijn conclusie goed te beargumenteren. Of jij dat nu afdoet als onzin of niet.

KritischKijken
KritischKijken21 mrt. 2023 - 12:26

Wat een ouderwets verhaal weer. Ik dacht dat we dit soort opinies nu wel eens achter ons hadden gelaten. Waar heel Europa een 'normale' pensioenleeftijd hanteert, zouden alleen de Fransen daar ver onder mogen. En waarom? Zijn de Fransen zo bijzonder of ziin ze gewoon activistisch, wentelen later graag de lastenaf op de EU, u en ik. En ik maar denken dat de NLse vakbond er voor ONS was... En ja, datzelfde geldt voor heel Z-Europa: Het kan niet zo zijn dat je wel in de EU en euro wil maar niks hebt met de spelregels. Dat geldt toch ook voor ons met Habitat etc en stikstof? Of is dat alleen selectief eenrichtingsverkeer...

2 Reacties
LaBou
LaBou 21 mrt. 2023 - 15:07

Stemmen op de bbb als protest omdat de overheid niet luistert wordt hier breed toegejuicht. Actievoerende Fransen en Grieken die boos zijn omdat de overheid niet luistert worden afgebrand. Rare jongens die hollanders.

Backtobasics
Backtobasics21 mrt. 2023 - 17:15

U heeft een achterhaald verhaal. De Fransen hebben geen last van een Calvinistisch ingeprent schuldgevoel omtrend werken zoals veel Nederlanders wel. Zij beseffen dat er veel meer en belangrijkers is in een mensenleven dan alleen werken voor de baas en aandeelhouders. En zij zien ook heel goed dat er zat geld is maar dat het bij een select groepje ultra rijken terechtkomt. Even ter illustratie vermogensbeheerder Blackrock portefeuille vertegenwoordigd momenteel 8000 Miljard Euro!!!! Hoezo nog langer werken omdat het anders onbetaalbaar wordt?

Grooteman2
Grooteman221 mrt. 2023 - 12:19

Toen in Nederland de pensioenleeftijd omhoog ging was er nauwelijks tegenstand van FNV. Iets wat ik van een vakbond wel verwacht had en de reden waarom ik mijn lidmaatschap toen heb opgezegd. Maar nu wel een grote mond over andere landen?

Markzelluf
Markzelluf21 mrt. 2023 - 12:15

Ik vind het echt ongelofelijk. Een vakbond kan prima werk doen en heel veel Nederlandse werknemers hebben volgens mij een schreeuwende behoefte aan een goede belangenbehartiger. Maar in plaats van goede vertegenwoordiging, kiest de FNV voor een soort politieke strijd in het buitenland, rond inclusiviteit of duurzaamheid. En daarbij bedient de club zich ook graag van desinformatie. Hieronder geeft Tineke al aan waarom de gedachtegang van de auteur (schrijft hij op persoonlijke titel of is dit een officieel standpunt?) lariekoek verkoopt. Juist als de pensioengerechtigde leeftijd NIET hoger wordt, moet er bezuinigd worden, want - ik verklap het gewoon - pensioen kost geld en enig idee wie daarvoor moet opdraaien, Thomas? Tja, en Griekenland? Een land dat geen belastingen heft, geen bureau voor statistiek heeft dat een beetje betrouwbaar is, een land dat structureel veel meer geld uitgeeft dan er binnen komt en dat geld besteedt aan consumptieve zaken (defensie, uitkeringen) en niet aan investeringen in onderwijs, infrastructuur en soortgelijke, groeibevorderende zaken, dat komt in de problemen. Daar kun je Dijsselbloem toch niet de schuld van geven. En klagen over de schamele loonsverhoging van de Britten? Weet je wat de FNV haar eigen mensen van loonsverhoging geeft? https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5359103/fnv-looneis-eigen-personeel-karig-prijscompensatie-inflatie Aan de slag! Er is genoeg te doen voor Nederlandse werknemers en ZZP-ers!

4 Reacties
Dehnus
Dehnus21 mrt. 2023 - 12:38

Mark:"Zeik zeik zeik zeik. Mond dicht, want je zegt iets wat ik niet leuk vindt. Buitenland alles daan! Dus vooral daarna wijzen!"

Markzelluf
Markzelluf21 mrt. 2023 - 13:53

Dehnus, je maakt me nieuwsgierig: wat bedoel je nu precies?

KritischKijken
KritischKijken21 mrt. 2023 - 14:03

Nee Dehnus, een auteur die een dweilverhaal over het buitenland schrijft, kan gewoon de wind van voren verwachten. Niks zeik aan, of wou u graag 62 jaar in alleen Fr verdedigen?

LaBou
LaBou 21 mrt. 2023 - 15:10

Een schrijver die iets schrijft wat het rechtse smaldeel hier niet zint kan de wind van voren verwachten zal nkk bedoelen. En die mark weet donders goed wat Dehnus op doelt.

Mathijsco
Mathijsco21 mrt. 2023 - 12:07

Nou, de eerste stappen zijn afgelopen week gezet. Maar we zullen inderdaad in actie moeten komen. Te beginnen met het nu definitief afrekenen met de kapers van het woord 'nieuwe bestuurscultuur'. Je zou het haast vergeten in die haast euforische sfeer van afgelopen dagen, maar ze zitten er ondertussen gewoon nog. Kortom, we moeten nu ook doorpakken. Laat een team van gedegen juristen en rechtsgeleerden de komende tijd een en ander eens grondig in kaart gaan brengen. Liegen onder ede bijvoorbeeld, is volgens mij gewoon een keihard ambtsmisdrijf. En hoe zit dat eigenlijk met een staatsfunctionaris die -eveneens onder ede- verklaard dat hij de grondwet opzij zal schuiven wanneer hij dat nodig acht?

3 Reacties
Jozias2
Jozias221 mrt. 2023 - 12:51

@mathijs Fake news van fvd.

Mathijsco
Mathijsco21 mrt. 2023 - 13:51

@Jozias. https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/atoms/files/pok_20201126-2_-_dhr._rutte.pdf. . Ik wens u nog een fijne dag.

Jozias2
Jozias222 mrt. 2023 - 8:21

@mathijs Er circuleert een filmpje waar iemand zegt dat hij dit gezegd heeft. Als je het verslag leest dan zie je dat hij dat niet heeft gedaan. Als in het verslag zoekt om termen als grondwet dan kom je dit niet tegen.

Jozias2
Jozias221 mrt. 2023 - 11:49

“Gemiddeld werken Fransen nu al tot hun 62 en die leeftijd gaat omhoog als mensen minder verdienen.” Met een gemiddelde levensduur van 81 jaar werk je dus ongeveer 40 jaar en de andere 40 jaar wordt je onderhouden en dat is wanneer de arbeidsparticipatie 100% is. Dan moet je je afvragen of dit een prestatie is. Zou je niet binnen de hele eu naar 67 moeten. En “In Griekenland is jarenlang bezuinigd op publieke diensten. Iets met een Nederlandse minister weet u nog?“ Of was dat jarenlange fraude, liegen en het maken van onhoudbare schulden? Iets met oorzaak en gevolg.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen21 mrt. 2023 - 11:24

Iedereen twee keer zo veel loon of pensioen! Pensioenleeftijd terug naar 60 jaar (of lager). Alles gratis. Daar moeten we voor vechten.

4 Reacties
KritischKijken
KritischKijken21 mrt. 2023 - 12:27

Zeker en dan laten we die 1% daarvoor betalen, kan Rob lekker slapen, want hij behoort niet tot de 1%, altijd de ander.

Jozias2
Jozias221 mrt. 2023 - 12:52

@rob Waarom niet drie keer meer loon en na 10 jaar met pensioen..

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen21 mrt. 2023 - 13:30

@Jozias: je hebt gelijk, dat is een nog beter voorstel.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen21 mrt. 2023 - 15:10

Jammer dat ironie hier zo slecht wordt herkend.

tinekea2
tinekea221 mrt. 2023 - 11:13

"In Frankrijk is de rechtse regering sinds halverwege januari dit jaar bezig om de pensioenleeftijd te verhogen. Terecht voor die luie Fransen? Nee, zeker niet. Gemiddeld werken Fransen nu al tot hun 62 en die leeftijd gaat omhoog als mensen minder verdienen. In de afgelopen tien jaar is de leeftijd waarop mensen met pensioen gaan gestegen en wat ze krijgen is door inflatie gedaald. Want ja, zonder geld kan je niet met pensioen. Zeker wanneer alles duurder wordt. De Fransen gaan dus de straat op. In grotere getallen en vaker dan in de vele tientallen jaren sinds 1968. Hopelijk voor ons allemaal met succes." Leg meteen even uit hoe de Franse regering het moet bekostigen als ze de leeftijd niet verhogen? Geen geld? o, dan maken we toch extra schulden. Dat gaat dan wel ten koste van de rijkere EU landen, maar dan werken die toch gewoon nog wat extra jaren door?

2 Reacties
BrotherV
BrotherV21 mrt. 2023 - 12:50

Belastingverhoging op rendement....

tinekea2
tinekea221 mrt. 2023 - 14:06

@ BrotherV. Stel het voor aan de Fransen, kijken of ze dan stoppen met protesteren. Of bedoel je dat wij het moeten betalen?:-)