Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mensen met allergieën hebben minder kans op corona

  •  
03-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1811 keer bekeken
  •  
Illustratief: hooikoorts

© ILLUSTRATIEF - Een vrouw met hooikoorts. In de lente zorgen pollen in de lucht voor klachten bij mensen met hooikoorts. ANP KOEN VAN WEEL

Mensen met allergische aandoeningen, waaronder hooikoorts, astma of eczeem, hebben een verkleinde kans besmet te raken met het coronavirus. Dat ontdekten onderzoekers van de Queen Mary universiteit in Londen. De resultaten zijn gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Thorax.
Voor het onderzoek werden tussen 1 mei 2020 en 5 februari 2021 in totaal 16.081 volwassenen gemonitord. Daarbij werd onder meer gekeken naar leeftijd, lengte, gewicht, eetgewoonten, medicatie en vaccinatie. Ook werden demografische en sociaaleconomische factoren meegewogen. Gedurende de onderzoeksperiode testte zo’n 3 procent, 446 deelnemers, positief op het virus.
Wat bleek: de deelnemers met zogeheten atopische aandoeningen, zoals eczeem of dermatitis, maar ook allergieën als hooikoorts of rhinitis, hadden 23 procent minder kans op een covid-infectie. Astmapatiënten liepen zelfs 38 procent minder kans op besmetting. Tot grote verrassing van de onderzoekers hadden ook oudere mannelijke patiënten met onderliggende aandoeningen, geen verhoogde kans op een besmetting. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat Britten van Aziatische afkomst vaker besmet raakten. Ook de grootte van het huishouden weegt zwaar: voor elke 0,5 persoon extra per slaapkamer, gaat het risico op een besmetting met een factor 1,26 omhoog.
Waarom allergieën voor een verminderde kans op besmetting lijken te zorgen, is niet duidelijk. Daarvoor is meer onderzoek nodig. De onderzoekers maakten nog een andere belangrijke aantekening bij hun resultaten: het onderzoek werd uitgevoerd voor de Delta- en Omikron-varianten hun intrede deden en dus is niet bekend wat het effect van allergieën op deze mutaties is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

M Hanssen
M Hanssen29 jan. 2022 - 12:02

Helaas gaat dit voor mij niet op; hele jaar door hooikoorts en ik ben astmatisch. Toch nu voor de tweede keer positief getest. Beide keren mét allergische reactie; vorig jaar april hooikoorts door bloesem en nu allergische reactie op airco gehad.

LeftFuturist
LeftFuturist3 dec. 2021 - 14:36

Nou dat ik dit ooit nog is zou horen. Allergieën, decennia lang het probleem van een overdreven hygiënische samenleving waar geen vuilbacterie meer mag overleven, stel je voor dat we weerstand krijgen. Schijnt hygiëne bijna onze redding te zijn tegen een dodelijke ziekte als Covid, en wel als hofleverancier van allergieën, naast vaccinaties natuurlijk. Mijn wereldbeeld stort in nu. Geloof er ook geen snars van. Dit reproduceer je niet denk ik.

Oki Doki
Oki Doki3 dec. 2021 - 11:50

Een allergie wordt toch veroorzaakt door een overactief immuunsysteem? Misschien hebben mensen met een allergie wel een sterker immuunsysteem.

Wieowie
Wieowie3 dec. 2021 - 11:05

Inderdaad hebben mensen met allergieën minder kans. Ik lees dat Aziaten juist meer kans op COVID hebben. Net als mensen met overgewicht. “ After rigorous adjustment for factors influencing exposure to SARS-CoV-2, Asian/ Asian British ethnicity and raised body mass index were associated with increased risk of developing COVID-19”

Sonic2
Sonic23 dec. 2021 - 10:21

Haha. Was het maar waar. En voor een groot deel zal het ook waar zijn. Ik heb in april Corona gehad. Dat was geen pretje. Mijn huid was ondertussen al gevoelig voor pollen. In die dagen had ik nog weinig last van pollen omdat mijn piek van hooikoorts klachten ongeveer eind mei en begin begin Juni lag. Voor alle duidelijkheid. Ik ben pas in juni en juli gevaccineerd. Het zou kunnen dat door mijn hooikoorts de infectie wat minder was als het anders geweest was. Corona is vooral een extreem irritant virus. Een gemeen en geniepig virus. Niet onderschatten dus. Nooit doen.

5 Reacties
adriek
adriek3 dec. 2021 - 10:43

Met een twintig-vlaks dobbelsteen heb je minder kans om een vier te gooien dan met een zes-vlaks dobbelsteen. Maar dat betekent niet dat je nooit een vier zult gooien. Een verminderde kans op besmetting betekent niet dat je nooit besmet zult kunnen raken.

Daniel Blank
Daniel Blank3 dec. 2021 - 10:48

Ik.....anekdotisch bewijs.

plainview
plainview3 dec. 2021 - 12:20

Dit spreekt ook veel onderzoek tegen. Methode vind ik zelf ook heel apart. Niet iets wat ik normaal ooit zie ik papers. In een bivariate model zijn veel van de zaken die ze raporteren niet significant, maar in een multivariate model wel. Meestel is dit een teken van een nep relatie doordat je niet meer echt naar je variaat kijkt. (zal de technische uitleg buiten wegen laten). Ze hebben ook niet gecorrigeerd voor multiple testing. Aangezien de factor maar net significant was, denk ik dat hij niet meer significant was toen ze het wel deelden. Sample is ook erg klein mbt aantal cases. Dus een paar extra cases heeft grote swings. Er zijn nog wel meer zaken heel apart hier. persoonlijk neem ik dit onderzoek met een korrel zout.

Sonic2
Sonic23 dec. 2021 - 13:38

@ Daniel Blank Dan geloof je me toch lekker niet. Ik lig er niet wakker van. Ik vond het zelf wel een goede aanvulling op het artikel. Maar u valt kennelijk in de categorie die werkelijk alles wat ik stel en poneer als negatief opvat. En dat is geen slachtoffer rol. Hersenloos bashen. @ Eirda Klopt. Overigens geloof ik het artikel. Ik kon overigens prima hooikoorts en Corona van elkaar onderscheiden. Hooikoorts is vaak een korte explosie van niesbuien of soms hoesten. Afgewisseld met overgevoelige huid. Corona is veel meer golvend en geeft een heel ander patroon aan klachten. Je slap voelen. Niezen. Spierpijn. Dat had ik althans.

JanB2
JanB24 dec. 2021 - 1:20

@ Erik "Sample is ook erg klein mbt aantal cases" Ik denk dat je daar gelijk in hebt. Dit is ook iets dat er echt uitspringt: 446 gevallen (op 15227 deelnemers) en dan 7 vrijheidsgraden hanteren (als ik goed geteld heb). Daar kun je vanalles uit krijgen. Slechts 1 geval meer of minder in een bepaalde categorie en de cijfers gaan al aan het driften.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 dec. 2021 - 10:20

Kan het niet gewoon zo zijn geweest dat mensen met astma en aanverwante aandoeningen zich veel beter beschermd hebben. Lijkt me zeer aannemelijk. Bovendien toen de vaccinaties begonnen, welke groepen werden toen het eerst gevaccineerd?

2 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank3 dec. 2021 - 10:49

Mensen met meerdere allergieën niet. Zelf heb ik de nodige allergieën en mocht echt niet eerder prikken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 dec. 2021 - 7:54

Hier niet, maar daar?

frankie48
frankie483 dec. 2021 - 10:03

Zal dat door die uitgestorven menssoort de Neanderthaler komen?