Joop

Mensen hebben 's winters meer slaap nodig, wijst onderzoek uit

  •    •  
17-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1285 keer bekeken
  •  
48310719812_2637ce06b5_k

© cc-foto: Mykyta Nikiforov

Mensen mogen dan tot de groep zoogdieren behoren die geen winterslaap houden maar ze hebben in de winter wel degelijk behoefte aan meer slaap. Daar wijst onderzoek naar mensen met slaapproblemen op. De onderzoekers bestudeerden bijna driehonderd proefpersonen. Die bleken wel iets langer in de winter te slapen dan in de zomer maar het verschil, bij elkaar opgeteld een uur, werd als te gering beschouwd om er veel waarde aan te hechten. 

Vervolgens ontdekten de onderzoekers echter een ander verschil, dat wel verbazing wekte en van groot belang kan zijn. De zogeheten REM-slaap, het belangrijkste deel van de nachtrust, bleek bij de proefpersonen in de winterperiode een half uur langer te duren dan in de zomer.

De onderzoekers willen de resultaten nog vergelijken met die van gezonde slapers zonder slaapproblemen. Als bij hen hetzelfde patroon wordt waargenomen betekent het dat het slaapritme moet aangepast worden naar de seizoenen. Het zou betekenen dat we in de winter bijvoorbeeld eerder naar bed moeten. Een van de onderzoekers wijst er in The Guardian op dat alle wezens op de planeet gevoelig zijn voor seizoenen en dat van mensen bekend is dat ze in de zomer meer energie hebben dan in de winter. Vooral in februari maart zouden mensen voelen dat hun energie aan het opraken is.

De onderzoekers stellen dat het geen gek idee is om voor zomer en winter andere roosters te hanteren met in de winter bijvoorbeeld kortere werk- en schooldagen.

cc-foto: Mykyta Nikiforov 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Greendutch
Greendutch17 feb. 2023 - 23:33

dit is al decennia lang bekend. is eerder onderzoek naar gedaan, 30-40 jaar geleden in Noorwegen test ivm geen zonlicht in wintertijd. onderzoek werd toen gedaan met medisch personeel, verpleegsters en artsen sliepen allen langer dan in zomer: meer licht + blijkbaar houdt natuur rekening met tijd voor zaaien en oogsten

Kwartje59
Kwartje5917 feb. 2023 - 18:35

En dan zomers in de warmte langere werkdagen maken? Vroeger naar bed in de winters is natuurlijk ook een optie.

Juppé🎗
Juppé🎗17 feb. 2023 - 18:02

#De onderzoekers stellen dat het geen gek idee is om voor zomer en winter andere roosters te hanteren met in de winter bijvoorbeeld kortere werk- en schooldagen. #….of/en in de zomer langer. Eind october de klok een uur terug, waarna de donkere avond niet meer uitnodigt om het laat te maken helpt misschien. Die zet je dan eind maart weer een uur vooruit. Het is maar een idee. Verder zou ik als ik de onderzoekers was differentiëren in personen met hoog en laag D3.

Martin van der Linde
Martin van der Linde17 feb. 2023 - 17:48

We zijn wat afgedwaald van onze biologische behoeften. Natuurlijk door het kunstlicht maar ook door de werkplicht. Variabele werktijden voor zomer en winter zou beter zijn. En laten we de zomertijd niet vergeten waardoor we een half jaar lang ieder etmaal twee uur afwijken van ons bioritme. De zon hoort volgens de Amsterdamse tijd om twaalf uur recht boven ons moeten staan maar staat daar pas om twee uur. Maar lokale tijden zijn niet nodig. Nederland zou beter in de Britse tijdzone (GMT) thuishoren, net als andere west Europese landen. Hoe je dit wilt corrigeren is een ander verhaal, een nog ingewikkelder dan de permanente winter- of zomertijd.

Joop  den Uil
Joop den Uil17 feb. 2023 - 16:49

Mensen hebben 's winters meer slaap nodig, als dat zo is, dan heeft onze Schepper maar mooi daaraan de langere donkere nachten gekoppeld plus extra koude zodat een warm bed niet snel verlaten wordt ! Alles goed geregeld dus.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗17 feb. 2023 - 21:06

Oorzaak vs gevolg?

Justjoop
Justjoop17 feb. 2023 - 15:01

Nog kortere schooldagen? Volgens mij zijn die al aangepast conform de langere remslaap.