Joop

Wat mensen hebben gezegd over Charlottesville

  •  
19-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-52803000
Het is een klein stadje in het Noorden van Virginia. Overzee had niemand er ooit iemand over horen praten. In het stadspark van Charlottesville stond een standbeeld, dat van zijn voetstuk viel. Jonge witte mannen met fakkels vonden dat niet kloppen. Ze waren boos. Zo boos zelfs dat er klappen vielen.
Barack Obama tweette een citaat van Nelson Mandela:
"No one is born hating another person because of the color of his skin or his background or his religion. People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can be taught to love."
Ik vond het knap, dat Obama omringd door zoveel haat de nadruk wist te leggen op zoiets moois als liefde. En hoe hij zelfs een poging deed om de ander te begrijpen. Dat hij zij zag dat zelfs neonazi’s niet met haat geboren zijn.
Justin Moore is van de Ku Klux Klan in North Carolina. Eigenlijk wist ik niet dat die nog bestonden. Ik ken ze uit films van vroeger: de puntmutsen, de fakkels. Maar dat was een beetje naïef gedacht.
Justin Moore zei dat hij blij was, dat er een meisje stierf toen een witte patriot met zijn auto inreed op de mensen die er iets van zeiden, toen er weer KKK’s door de straten van Charlottesville liepen.
"It’s men like you that have made the great white race strong and will be strong again."
Dat was wat hij zei.
Heather Heyer was het meisje dat in de slipstream van zijn auto stierf. Als witte heteroseksuele vrouw hoefde Heather niet voor haar rechten te vechten, zei haar vader bij de herdenkingsdienst. Maar ze vocht wel, voor gelijkheid, op de dag dat ze stierf. Over de neonazi’s zei haar vader:
"She didn’t hate those people. Heather didn’t hate anyone. She just wanted to understand them. (…) She wanted to put down hate."
De president van Amerika zei ook iets. Iets in de strekking van: ‘waar twee vechten hebben twee schuld’. En iets over wijn.
"I mean I know a lot about Charlottesville. Charlottesville is a great place that has been very badly hurt over the last couple of days. I own, actually, one of the largest wineries in the United States – it’s in Charlottesville."
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

dekoran1
dekoran125 aug. 2017 - 9:55

Dag Sonja.. Inderdaad. Niemand wordt met haat geboren. Eigenlijk zijn alle baby's engeltjes. Maar na die geboorte wordt er zoveel ingegooid, om te beginnen door de ouders. In mijn vak (juf) ontmoet ik kindertjes die al doordrenkt zijn van angst voor slechte mensen. Dat zijn dan vaak mensen die bijvoorbeeld ongelovig zijn. Ja, die komen in de hel. Ze zijn gevaarlijk om mee te praten want dan nemen ze jou mee. Soms, als ik dan zelf naar een prediking ga, komt er (vaak een man) een prediker keihard roepen hoe erg het is als je homofiele neigingen hebt. Want die mensen, bah, die zijn vies ziek en zondig. Gelukkig ben ik volwassen en kan dan gewoon weglopen. Maar de hele meute van gelovigen, blijft binnen zitten en niemand zegt wat van de haat die wordt uitgesproken. God wil het immers zo. En als ik het dan ter discussie stel, dan zijn de poppen aan het dansen (mooie uitdrukking is dit). Want jij (ik dus) bent al een afvallige. Jij woont samen met een Hollander, een heiden. Dat kan geen liefde zijn. Dat is van de duivel. Dus jij.. jij hebt geen enkel recht van spreken. Het blijft zoals een andere Hollandse uitdrukking zegt. Verbeter de wereld, begin met jezelf. En wie dat niet wil doen, heeft geen enkel recht van spreken. Roept jou artikel nu op tot haat (van hen die gekke dingen zeggen) of.. vraagt het om verbetering van de wereld ? Ik kom er niet echt uit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 aug. 2017 - 8:35

http://edition.cnn.com/videos/tv/2016/04/19/united-shades-of-america-kamau-bell-ep-1-kkk-clip-1.cnn/video/playlists/w-kamau-bell-united-shades/

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 aug. 2017 - 8:34

http://edition.cnn.com/videos/tv/2016/04/19/united-shades-of-america-kamau-bell-ep-1-kkk-clip-1.cnn/video/playlists/w-kamau-bell-united-shades/ Pas geleden gezien op de Belgische Tv inclusief andere afleveringen daarvan, gevangeniswezen etc.. Heb het hier pas nog gemeld, werd niet op gereageerd, dat dan weer niet.

OlavM
OlavM19 aug. 2017 - 22:08

[Ik vond het knap, dat Obama omringd door zoveel haat de nadruk wist te leggen op zoiets moois als liefde. En hoe hij zelfs een poging deed om de ander te begrijpen. Dat hij zij zag dat zelfs neonazi’s niet met haat geboren zijn.] Je moet er wel bij vermelden dat Obama letterlijk Nelson Mandela citeerde. Een tekst die la lange tijd op internet circuleert. (Uit het boek: "Long walk to freedom" (1994; in 2013 als film uitgekomen). Overigens hebben deze drie tweets (die de tekst in beslag nam) een nieuw record aantal "likes" gevestigd. (Zo'n drie miljoen).

1 Reactie
OlavM
OlavM19 aug. 2017 - 22:16

In de tekst van het artikel ontbreekt het laatste deel: ".....for love comes more naturally to the human heart than its opposite."

Wittemuis
Wittemuis19 aug. 2017 - 20:54

Eigenlijk wist ik niet dat die nog bestonden. (Kkk) ------ Volgens wiki , In 2006 schatte de overheid het totale ledenaantal van alle "Klans" in de VS op iets meer dan 5.000 verdeeld over 158 afdelingen en organisaties in de voormalige Confederatie alsook in het Midwesten.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden19 aug. 2017 - 19:47

'Het is een klein stadje in het Noorden van Virginia. Overzee had niemand er ooit iemand over horen praten' Dat is nou zo jammer, de verontwaardigden die hun ogen altijd dicht hadden wassen nu de handen in onschuld. Kom op, get a life, voor iedereen die enigszins serieus in de Amerikaanse politiek en maatschappelijke ontwikkelingen is geinteresseerd is Charlottesville bekender dan Volendam in Nederland is voor mensen die van klederdracht houden.

3 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak220 aug. 2017 - 2:06

voor mensen die van klederdracht houden. En wie houdt er nou niet van klederdrachten?

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 aug. 2017 - 8:42

Kom op, get a life, voor iedereen die enigszins serieus in de Amerikaanse politiek en maatschappelijke ontwikkelingen is geinteresseerd is Charlottesville bekender dan Volendam in Nederland is voor mensen die van klederdracht houden. Ben blij dat jij tenminste een leven hebt...Dat gezegd hebbende; Voor mensen in Charlottesville is Charlottesville ook bekender dan Volendam in Nederland. Ik wist overigens niet dat jij Volendam in Nederland zo slecht kent. En dit terwijl heel Nederland een postzegel is op de wereldkaart, jouw postzegel.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden20 aug. 2017 - 8:49

@Klaas Vaak Ik!

Friedhelm
Friedhelm19 aug. 2017 - 17:11

Obamaa is de ex president van de vs, met nadruk op ex. Onder zijn 8 jarige bewind is er een record aantal donkere mensen neergemaaid op straat. Gaat uitgerekend hij zijn mening geven?

3 Reacties
Gerry Jöris
Gerry Jöris19 aug. 2017 - 18:28

Ga je schamen.

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer19 aug. 2017 - 18:45

Oud-collega's die langskomen en uitgebreid hun mening geven... En dan helemaal de oud-collega die met drones talloze mensen heeft vermoord.

BertrandRussell
BertrandRussell19 aug. 2017 - 22:38

Nee, een Trumpfan die zich 'Friedhelm' noemt, dáár willen we graag de mening van horen over Charlottesville.

Kees Halt2
Kees Halt219 aug. 2017 - 17:00

Vreselijk onprofessioneel natuurlijk weer van Obama maar je moet wat voor 60 miljoen graaien zullen we maar denken. Wel mooi dat Obama zijn democratisch gekozen opvolger Trump steunt. Geen keuze maken tussen extremisten om de zaak de zaak niet verder op te hitsen. Geen steun aan de beeldenstorm om de nationale geschiedenis af te laten breken door figuren met lange tenen. Nu de slechte verliezers nog die eerst Trump hebben neergesabeld en nu ongetwijfeld aan Obama beginnen als ze niet al te hypocriet zijn.

3 Reacties
OOF
OOF19 aug. 2017 - 18:05

Grappig dat je het verwijderen van beelden koppelt aan het afbreken van de nationale geschiedenis. Ik zie geen beelden van Anton Mussert in Nederland staan,maar hij blijft onderdeel van de geschiedenis. Standbeelden zijn namelijk een eerbetoon aan de degene die wordt afgebeeld. Dus daar gaat je argument. Verder ga je voorbij aan de reden waarom deze beelden zijn opgericht en de reden waarom vele (zwarte) scholen zijn genoemd naar generaals uit de Confederatie,die gewoon verraders waren die de Unie wilden vernietigen

Pater
Pater20 aug. 2017 - 10:51

@Kees Dat citaat is een keuze Kees, maar dan moet je het natuurlijk wel willen begrijpen.

Jan Willem2
Jan Willem220 aug. 2017 - 16:10

Standbeelden zijn namelijk een eerbetoon aan de degene die wordt afgebeeld. Waren OOF niet zijn. En als dan later in de geschiedenis dit in een ander perspectief komt te staan dan laat je vooral die beelden staan. Zij wijzen de weg naar de juiste moraal die anders is als toen, niet naar de afgrond.

JasDon
JasDon19 aug. 2017 - 16:42

Trump is een ziekelijke narcist, maar Fox en de nieuwsorganisaties die een stuk verder op het rechtse flank opereren zijn alweer druk aan het spinnen. Zelfs Charles Krauthammer, normaal gesproken een best wel rechts conservatieve commentator op Fox werd nota bene door de presentator zelf rechts ingehaald. Krauthammer veroordeelde Trump namelijk keihard maar de presentator was vooral druk bezig het verhaal over 'alt-left' te pushen. Ondertussen gaat in Trumpland (mid-westen, zuiden VS) het verhaal rond dat de aanslagpleger alleen maar probeerde te vluchten omdat er stenen naar zijn auto werden gegooid. Veel mensen hadden zoiets gelezen op Facebook 'of zo' en op talk radio krijgen bellers genoeg ruimte om dit fabeltje te presenteren. Vervolgens blijkt er uit recente polls dat maar een kleine meerderheid de opmerkingen van Trump afkeurt, en ongeveer 45 procent het geen probleem vindt. Vooral omdat de standbeelden weghaal beweging maar een beperkt draagvlak in de VS heeft en de gemiddelde Amerikaan zich er eigenlijk best ongemakkelijk bij voelt. Ik snap deze column daarom niet, er is genoeg te schrijven over de recente ontwikkelingen in de VS, maar ik lees nu vooral een paar oppervlakkige stukjes informatie die al tig keer voorbij zijn gekomen in het nieuws zonder dat er een nieuwe invalshoek wordt gepresenteerd.

1 Reactie
George Miller
George Miller19 aug. 2017 - 17:52

In het zuiden van Duitsland en Oostenrijk wonen ook nog heel veel echte Nazi's, daar is dat Nazi gedachtegoed van de tweede wereldoorlog nooit echt verdwenen.

WZAWZDB
WZAWZDB19 aug. 2017 - 16:28

Beste Sonja, idd dat is naïef van je om te denken dat de KKK niet meer bestond! Heb je de film of docu 13th gezien? Het is op Netflix! Is een aanrader........ Als je die bekeken hebt zul je veel begrijpen,