Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat mensen hebben gezegd over Charlottesville

  •  
19-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-52803000
Het is een klein stadje in het Noorden van Virginia. Overzee had niemand er ooit iemand over horen praten. In het stadspark van Charlottesville stond een standbeeld, dat van zijn voetstuk viel. Jonge witte mannen met fakkels vonden dat niet kloppen. Ze waren boos. Zo boos zelfs dat er klappen vielen.
Barack Obama tweette een citaat van Nelson Mandela:
"No one is born hating another person because of the color of his skin or his background or his religion. People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can be taught to love."
Ik vond het knap, dat Obama omringd door zoveel haat de nadruk wist te leggen op zoiets moois als liefde. En hoe hij zelfs een poging deed om de ander te begrijpen. Dat hij zij zag dat zelfs neonazi’s niet met haat geboren zijn.
Justin Moore is van de Ku Klux Klan in North Carolina. Eigenlijk wist ik niet dat die nog bestonden. Ik ken ze uit films van vroeger: de puntmutsen, de fakkels. Maar dat was een beetje naïef gedacht.
Justin Moore zei dat hij blij was, dat er een meisje stierf toen een witte patriot met zijn auto inreed op de mensen die er iets van zeiden, toen er weer KKK’s door de straten van Charlottesville liepen.
"It’s men like you that have made the great white race strong and will be strong again."
Dat was wat hij zei.
Heather Heyer was het meisje dat in de slipstream van zijn auto stierf. Als witte heteroseksuele vrouw hoefde Heather niet voor haar rechten te vechten, zei haar vader bij de herdenkingsdienst. Maar ze vocht wel, voor gelijkheid, op de dag dat ze stierf. Over de neonazi’s zei haar vader:
"She didn’t hate those people. Heather didn’t hate anyone. She just wanted to understand them. (…) She wanted to put down hate."
De president van Amerika zei ook iets. Iets in de strekking van: ‘waar twee vechten hebben twee schuld’. En iets over wijn.
"I mean I know a lot about Charlottesville. Charlottesville is a great place that has been very badly hurt over the last couple of days. I own, actually, one of the largest wineries in the United States – it’s in Charlottesville."
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.