Een vergeldende God die bij zonde bestraft, zou mensen barmhartiger maken en ze eerder motiveren om geld weg te geven. Dat blijkt uit onderzoek dat in het Amerikaans tijdschrift Nature staat.
Amerikaanse onderzoekers lieten 591 mensen met diverse religies en achtergronden een spel spelen. Van hindoe’s en christenen tot aan jager-verzamelaars uit Tanzania. Zij kregen een dobbelsteen en moesten bij een bepaalde kleur geld doneren in een pot voor geloofsgenoten in hun omgeving en anders aan vreemden met dezelfde religie maar in andere landen.
De kleuren werden genoteerd maar de wetenschappers controleerden niet in welke pot het geld werd gestopt waardoor er mogelijkheid was om vals te spelen. Na afloop werd de balans opgemaakt en bleek dat aanhangers van godsdiensten met een vergeldende God eerder geneigd waren het geld eerlijk te verdelen uit angst voor bestraffing. Aanhangers van een barmhartig opperwezen kozen ervoor hun eigen gemeenschap eerst te dienen.
Volgens een van de onderzoekers zouden samenlevingen met een straffende God daarom ‘succesvoller’ zijn. Mensen zijn dus helemaal niet barmhartig uit de goedheid van hun hart maar omdat ze de toorn van de almachtige vrezen.
"Moralistische en straffende goden stimuleren samenwerking en eerlijkheid ook buiten de eigen groep. Daardoor werken deze gemeenschappen mogelijk effectiever samen met andere groepen. Dat kan verklaren waarom deze religies zo vaak voorkomen."