Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Mensen die geloofden in hun eigen Abwehr zijn allemaal dood’

  •  
29-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hoe zullen mensen over een halve eeuw terugkijken op de coronacrisis? Roel Maalderink pakte voor Plakshot de teletijdmachine naar 2071 en sprak met overlevenden. Met name het verhaal van veteraan Lex spreekt tot de verbeelding. “Toen kwamen de Duitsers”, vertelt hij. “Die namen de IC-patiënten mee. Hele aardige jongens.”
Ook de ongevaccineerden komen ter sprake. Emma vertelt hoe haar ouders vaccinweigeraars onderdak boden in hun achterhuis. “Dat ging via Airbnb. Dat mocht toen nog gewoon.” Toch liep het slecht af met de corona-ontkenners, weet Lex. “Mensen die geloofden in hun eigen Abwehr zijn allemaal dood.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout30 nov. 2021 - 12:43

Weer eens vanuit sociaal psychologisch perspectief - om even wat zware woorden te gebruiken - prima uitzending van de VPRO. Zeker geen satire, maar van een ogenschijnlijke luchthartigheid die bij de alerte kijker existentiële vragen oproept.

watcher3
watcher329 nov. 2021 - 15:03

"van ongevaccineerden met Joden"

Simon Drees
Simon Drees29 nov. 2021 - 12:58

Ook in een dergelijke satire zijn de parallellen met de nazi's en de holocaust weerzinwekkend al mag je ze van mij maken. Ik mag dan van deze uitingen en vooral personen vinden wat ik wil en ze daarop behandelen. Dat zal door hen zeker als respectloos ervaren worden maar dat hebben ze dan aan hun aanleiding gevende gedrag zelf te danken.

3 Reacties
Zandb
Zandb29 nov. 2021 - 13:38

'Simon' Pardon: "Ik mag dan van deze uitingen en vooral personen vinden wat ik wil en ze daarop behandelen." Ik ben bang dat u volkomen fout zit. U mag mensen niet behandelen alsof er voor u geen regels en wetten gelden. En wanneer u per se iemand die steelt een dief wilt vinden, hoe noemt u die persoon dan als hij niet steelt?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194729 nov. 2021 - 20:28

@Zandbergen Volkswijsheid: Eesn een dief, altijd een dief.

Zandb
Zandb30 nov. 2021 - 7:47

Frans Dit is ook een wijsheid: Er zijn en blijven nu eenmaal nuttige idioten. Laat dit u gezegd zijn: Wie iemand als dief behandelt omdat die ooit een dief was, die begrijpt niets van ons rechtssysteem. Niet voor niets moeten mensen vaak een bewijs van goed gedrag kunnen overleggen. Dat is wel iets heel anders, dan de onzin die zo iemand als 'Simon' beweert en waar u het in zekere zin voor opneemt.

FredD2
FredD229 nov. 2021 - 12:38

Tja, vergelijken met WO II mag niet. Je mag de dwang nooit vergelijken met eind jaren 30. O wacht even. Nu wel.

7 Reacties
gimli55
gimli5529 nov. 2021 - 13:04

Iedereen is gelijk en de gevaccineerden zijn een beetje meer gelijk dan anderen. Als alle conclusies en aannames een kant op vallen, is er dan nog sprake van hoor en wederhoor en een onafhankelijk forum?

watcher3
watcher329 nov. 2021 - 13:12

Het is een soort satire. Misschien niet genoeg verbindingen in het brein?

Zandb
Zandb29 nov. 2021 - 13:31

Fred Houd op onnozelaar. Ten eerste zijn er wel eens mensen die vinden dat iets niet mag. Maar dat is heel wat anders dan dat iets werkelijk niet mag. Ten tweede zijn er heel veel mensen, die vinden dat je van alles en nog wat met 'eind jaren dertig van de vorige eeuw' mag vergelijken. Ten derde zijn er mensen die zich storen aan vergelijkingen met 'eind jaren dertig van de vorige eeuw' als dat relevant is en goed onderbouwd wordt. Ten vierde zijn er domoren die klok horen luiden maar geen idee hebben waar de klepel hangt. Tot slot zijn er vergelijkingen die echt niet mogen. Dat komt dan omdat de rechter bewezen acht, dat er een wet is overtreden.

watcher3
watcher329 nov. 2021 - 14:47

Een beetje rancuneus omdat mensen zich uitspreken tegen de vergelijking met ongevaccineerden met Joden?

Knertel
Knertel29 nov. 2021 - 16:23

@FredD Dat is nou satire. De wappies een spiegel voorhouden, zodat ze niet alleen hun asociale tronies kunnen zien, maar ook weerspiegelt krijgen hoe ongepast hun vergelijkingen zijn. Maar goed, humor is, afgezien van leedvermaak, nooit een sterk punt van dergelijke lieden.

Zandb
Zandb30 nov. 2021 - 7:49

Helaas niet omdat het veel mensen interesseert, maar er het woordje 'niet' staat niet op de plaats waar het wel hoort.

Sonic2
Sonic230 nov. 2021 - 8:44

Satire is alleen leuk als het slachtoffer links, gevaccineerden, moslims of woke zijn. Dan is het leuk. Nu gaat het om een zelfbenoemde zielige groep en dan is het not done. Hieruit blijkt maar weer de enorme hypocrisie. Satire over ultra rechts, wappies, ongevaccineerden is not done. En ze aanspreken op hun gedrag ook nooit. Ook nazi vergelijkingen maken is vooral voorbestemd aan de heer Baudet. En zijn slaafse kudde schapen. Oh nee. Dat mag je ook niet zeggen, want alleen gevaccineerden kunnen klaarblijkelijk schapen zijn.