Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Menselijke computers nemen Wikipedia over Goed of slecht?

  •  
15-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Sven_300.jpg
De Zweed Sven Johansson schrijft met zijn 'bot' dagelijks zo'n 10.000 Wikipedia artikelen
De 53-jarige Sven Johansson heeft in de 7 jaar dat hij voor Wikipedia schrijft zo’n 2,7 miljoen artikelen gepubliceerd. Daarmee komt 8,5 procent van de totale Wikipedia collectie van zijn computer, een hoeveelheid die geen enkele Wikipediaschrijver bij lange na kan evenaren. De discussie gaat er alleen over of Johansson zijn artikelen wel écht allemaal zelf heeft geschreven?
De zweed gebruikt voor de meeste artikelen een ‘bot’. Dat is een door hem geprogrammeerde software die de mens vervangt. Met de invoer van verschillende data kan het programma zelf een artikel schrijven en uploaden. Bots werken vooral goed in samenwerking met onderwerpen waarbij data snel en overzichtelijk gepresenteerd moeten worden. Lievelingsonderwerpen van Johansson zijn dan ook het catalogiseren van diersoorten, inclusief vlinders en torren en ook heeft hij een overzicht gemaakt van steden in de Filipijnen, het land waar zijn vrouw vandaan komt.
Wikipedia heeft een aantal ‘goedgekeurde bot-schrijvers’, zoals dat heet, waar Johansson met kop en schouders bovenuit steekt. Lennart Gulbrandsson, woordvoerder van Wikipedia Zweden laat aan de Wall Street Journal weten dat zijn werk zijn waarde heeft bewezen omdat het vele bot-sceptici heeft bekeerd in hun geloof in bots.
Op een goede dag kan Johansson zo’n 10.000 artikelen uploaden. Een enorme hoeveelheid dat sceptici doet twijfelen over de kwaliteit. Zo heeft de bot geen ‘creatief pennetje’ zoals de mens dat heeft. Om die reden is de Duitser Achim Raschka, ook fervent dierenschrijver, tegen de productie van ‘bot-geproduceerde artikelen’. Hij meent dat de bot van Johansson kwantiteit boven kwaliteit schaart. “Het helpt de Wikipedialezers niet”, zegt hij. En: “Zijn artikelen zijn alleen correct bij min of meer taxonomisch informatie. Het werkt niet om bijvoorbeeld te beschrijven hoe een dier eruit ziet en de lezer van andere belangrijke informatie te voorzien.”
Johansson beweert dat zijn artikelen juist steeds belangrijker worden. De basis informatie inclusief details en feitelijke informatie moet kloppen en dat gebeurt volgens hem nog onvoldoende door ‘mannelijke witte nerds’ die zomaar beginnen met het schrijven van artikelen. Zodra die ‘basis-pagina’s’ zijn aangemaakt, stimuleert dat volgens hem andere schrijvers om het artikel aan te vullen. Dit ‘voorwerk’ van de Zweed kwam bijvoorbeeld goed van pas toen vorig jaar de tyfoon Yolanda een aantal Filipijnse eilanden verwoestte. Omdat hij de naam van bepaalde steden al had aangemaakt, hadden andere mensen via Wikipedia snel toegang tot meer geografische informatie van bepaalde steden.
Johansson blijft geloven in zijn werkwijze en zijn ‘Lsjbot’, zoals hij zijn bot heeft genoemd. “Ik doe dit ook om de democratie op Wikipedia in leven te houden”, zegt hij tegen de Wall Street Journal. Het maakt hem dan ook nog steeds verdrietig als mensen zeggen dat ze zijn ‘Lsjbot’ niet als een volwaardige schrijver zien. “Ik ben een persoon, ik ben degene die de bot heeft gecreëerd. Zonder dit werk, zouden al deze artikelen niet bestaan.”

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor