Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Menselijk lijden op Lesbos moet andere vluchtelingen afschrikken

  •  
21-11-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
39933177932_e6dd90044c_o

© cc-foto: Fotomovimento

Ik was een week op Lesbos en zag hoe vluchtelingen proberen te overleven in de ‘hel’ van Moria
Terwijl Europa medeverantwoordelijk is voor veel conflicten waardoor mensen op de vlucht slaan, houdt ze haar poorten angstvallig gesloten voor diezelfde vluchtelingen. Veilige routes naar Europa ontbreken. Herplaatsing van vluchtelingen en asielzoekers uit grenslanden als Italië en Griekenland stagneert.
Sinds de Turkije-deal zitten steeds meer mensen in onmenselijke omstandigheden vast op de Griekse eilanden. Schrijnend omdat dit zich afspeelt in het ‘veilige’ en ‘beschaafde’ Europa. Nog schrijnender omdat dit bewust beleid lijkt te zijn: betere opvang zou meer migranten aantrekken. Menselijk lijden als afschrikmiddel dus. Ik was een week op Lesbos en zag hoe vluchtelingen proberen te overleven in de ‘hel’ van Moria.
Het is vroeg in de morgen als ik voor het eerst kennis maak met Moria, het grote en beruchte vluchtelingenkamp op Lesbos. Een voormalig legerkamp, omsloten door grauwe muren en afschrikwekkend prikkeldraad. Moria is opgezet voor 3000 mensen, nu zijn het er meer dan 14.000. Ruim 6000 mensen leven binnen de muren, in wooncontainers en grote tenten. Op alle beschikbare plekken daartussen staan dunne koepeltentjes waarin hele families leven.
Buiten het kamp (in de zogenaamde Olive Grove) leven meer dan 8000 mensen. In een wirwar van tenten en zelfgebouwde hutten. Zonder elektriciteit en water. Soms hebben mensen niet meer dan een stuk karton om op te slapen. Het stinkt overal naar rottend vuil en uitwerpselen. Er is groot gebrek aan hygiëne. Mensen zijn wanhopig. ‘Ratten kruipen je tent binnen en knagen aan je tenen’. Ouders laten hun kleine kindjes daarom soms in een doos slapen, anders worden ze gebeten.
Overal zie je lange rijen. ‘We voelen ons schapen, op  elkaar gestapeld en de hele dag in de rij: voor de toiletten, de voedselafgifte, de doktersposten en de registratie.’ De asielprocedures lopen hopeloos achter zodat veel mensen minstens een of twee jaar in deze ellende zitten. Vanwege alle spanningen breken regelmatig gevechten uit. Na de brand, dit najaar, kwamen mensen in opstand: ‘bevrijd ons uit de hel’.
De situatie is inhumaan, onveilig en onhoudbaar, geven mensenrechtenorganisaties al jaren aan. De mensenrechtencommissaris van Raad van Europa stelde vorige week dat de situatie in de Griekse kampen ‘explosief’ is en ‘op de rand van een catastrofe balanceert’.
Kinderrechten met voeten getreden In deze afschuwelijke omstandigheden leven veel kinderen: 5.771 in oktober dit jaar. Ouders vinden het verschrikkelijk dat ze hun kinderen niet voldoende kunnen beschermen. Er zijn ook 1000 alleenreizende jongeren. Zij hebben recht op extra bescherming, maar er is slechts plaats voor 300 alleenreizende jongeren in twee aparte sectoren binnen het kamp. De rest moet het zelf uitzoeken.
Volgens Artsen zonder Grenzen hebben veel kinderen psychische klachten. Ze trekken zich soms terug uit het ‘normale’ leven. Ze stoppen met praten, gaan niet met andere kinderen om en sommigen eten zelfs niet meer en sluiten hun ogen. Resignation syndrome wordt dit genoemd, extreme terugtrekking uit een leven dat ze niet aan kunnen. Er zijn veel kinderen die zichzelf pijn doen en er zijn zelfs kinderen die aan zelfmoord denken. Voor deze kinderen is pas kans op genezing als er stabiliteit komt, weg uit Moria dus. ‘Het is tijd dat Europa haar verantwoordelijkheid neemt’, zegt Artsen zonder Grenzen. ‘Kinderen arriveren getraumatiseerd in Moria en in het kamp wordt hun toestand alleen maar erger.’
Ngo’s brengen nog wat menselijkheid De vele ngo’s die er zijn, doen wat ze kunnen. Stichting Bootvluchtelingen heeft een medische post binnen kamp Moria en Artsen zonder Grenzen direct daarbuiten. Er blijft echter een groot gebrek aan medische zorg, Movement on the Ground heeft een klein deel van de Olive Grove opgekocht, terrassen aangelegd, goede tenten geplaatst en gezorgd voor elektriciteit, water en wifi. Ze zijn hun terrein aan het uitbreiden.
Beter is het in Kara Tepe, een gemeentelijk kamp vlakbij Mytilini, dat met hulp van organisaties als Movement om the Ground en Because we Carry laat zien hoe het ook kan. In Kara Tepe worden kwetsbare gezinnen en ouderen gehuisvest, er is plaats voor zo’n 1300 mensen, meer worden niet toegelaten,
Een mooie plek waar vluchtelingen even mens kunnen zijn is Home for All, van Katarina en Mikos. Zij hebben hun restaurant omgebouwd in een toevluchtsoord voor de kampbewoners van Moria, die hier even kunnen ontspannen en samen met hun familie gewoon aan een tafel eten. Het is een prachtige gemeenschap waarin eilandbewoners, internationale vrijwilligers en vluchtelingen samenwerken.
De bewoners van Moria vrezen de winter. Zij zijn er zelf niet op toegerust en het kamp al helemaal niet. Because we Carry is bezig met het uitdelen van 14.000 winterjassen uitdelen, er gaan ook transporten naar Home for All. De ngo’s hebben met vereende krachten pallets onder veel tentjes geplaatst, om een beetje bestand te zijn tegen de regen, maar het blijven zomertentjes waar families de winter in moeten zien te overleven.
Op 16 november meldde Artsen zonder Grenzen de dood van een baby van 9 maanden, overleden aan ernstige uitdroging. Zij roept opnieuw op mensen ‘out of this hell’ te halen ‘now’. Dit kan natuurlijk niet goed gaan.
Geen humanitaire ramp, maar bewust beleid Mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld krijgen opnieuw te maken met een vorm van geweld. Schrijnend omdat het zich afspeelt in het ‘veilige’ en ‘beschaafde’ Europa. Nog schrijnender omdat de inhumane situatie op de Griekse eilanden bewust beleid lijkt te zijn van de Europese machthebbers. Volgens een Europese Commissaris zit betere opvang er niet in. ‘Dat zou een verkeerde boodschap zenden en een nieuwe golf migranten veroorzaken’. Menselijk lijden als afschrikking dus. Een menselijk schild.
Toch steken er weer steeds meer mensen de Egeïsche Zee over vanuit Turkije. Vooral vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Irak. Op dit moment verblijven er 26.000 migranten op de Griekse eilanden. Een record sinds het afsluiten van de Turkije-deal.
Vanaf september is Griekenland 5000 mensen aan het herplaatsen van de eilanden naar het vasteland. Tegelijk is een nieuwe, strengere migratiewet aangenomen op initiatief van de rechts-conservatieve regering. Daarmee gaat Fort Europa weer verder op slot. Volgens mensenrechten-organisaties zijn de gevolgen van de nieuwe wet dat vluchtelingen straks minder kans hebben op een eerlijk asielproces en teruggestuurd kunnen worden naar landen waar ze gevaar lopen.
Mensenrechten daadwerkelijk respecteren Griekenland is overbelast, we kunnen dit niet alleen aan Griekenland overlaten. Daarom moeten we:
* Onmiddellijk starten met verbetering van de levensomstandigheden en procedures in de kampen op de Griekse eilanden. Daarbij kan worden aangesloten op de vele ngo’s die er werkzaam zijn om mensen weer een beetje waardigheid en hoop te geven.
* Nu eindelijk eens serieus werk maken van het herplaatsen van vluchtelingen naar andere Europese landen. Europa moet laten zien dat we een plek zijn waar mensenrechten daadwerkelijk worden gerespecteerd.
* Stoppen met Turkije-deal. Die was van begin af fout omdat Turkije niet veilig is en het land alleen vluchtelingen uit Europa erkent. Bovendien houden zowel de EU als Turkije zich niet aan de afspraken uit de deal. Europa is ook nog chantabel geworden, nu Turkije regelmatig dreigt de poorten naar Europa weer geheel open te zetten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Frits Jansen
Frits Jansen29 nov. 2019 - 13:48

In grote lijnen heb je twee soorten migranten: 1) De migranten die via Turkije uit het Midden Oosten komen, en deel naar Griekenland gaan. Dit zijn in het algemeen vluchtelingen, mensen die moeten vrezen voor hun leven). Hier spreken van "aanzuigende werking" is ongepast. 2) migranten uit (west) Afrika die door louche reisbureaus worden verleid de overstap te maken via Libië. Die zijn in het algemeen geen vluchteklingen, en hier kan wel sprake zijn van een ongewenste aanzuigende werking. Het Marrakech pact beoogt vooral wat tegen deze vorm van migratie te doen, met name door de herkomstlanden in het overleg te betrekken, en hun ook wat in het vooruitzicht te stellen. Maar populisten hebben Marrakech zwart gemaakt. Populisten willen geen oplossingen, ze willen nog meer ellende, want daar spinnen ze electoraal garen bij.:

dirkdirk
dirkdirk23 nov. 2019 - 3:56

Ik begrijp eigenlijk niet waarom we een deal moeten hebben met Turkije. (lees: een fascistoïde staat) Als EU zouden wij uit moeten maken wie de grens over komt, en niet Turkije. Daar gaat het al fout. De grens is er niet voor niets, al zullen globalisten het daar niet mee eens zijn natuurlijk. Grenzen moet je bewaken, dan doen landen al heel lang, en niet voor niets. Zoals je ziet in Hongarije kan je grenzen makkelijk bewaken, ook die op zee, er is alleen politieke wil voor nodig, maar dan ben je niet meer chantabel door een of andere fascistische dictator. Dat is ook wat waard.

2 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty23 nov. 2019 - 12:39

Precies, zet bv schepen in van NAVO-bondgenoten om de bootjes tegen te houden.

Frits Jansen
Frits Jansen29 nov. 2019 - 13:50

Het is veel te simpel om de wereld te verdelen in vrienden en fascisten. Turkije heeft geografisch een sleutelpositie.

Gandalf2
Gandalf222 nov. 2019 - 18:34

Er zal in Nederland eerst een oplossing moeten komen om mensen die uit veilige landen komen, terug te sturen, pas dan kun je gaan denken om andere weer toe te laten. Hoe langer je de uitgeprocedeerde asielzoekers hier laat rond hangen, des de groter zal de weerstand worden tegen alle asielzoekers. Kort gezegd, de profiteurs verpesten het voor degene die echt hulp nodig hebben. Het is schrijnend.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty22 nov. 2019 - 14:47

Zolang er geen EU-brede consensus is over de contingentering van asielzoekers zullen deze slechts mondjesmaat worden herverdeeld. Zelfs Nederland besloot onlangs om zich niet aan te sluiten bij de "coalition of the willing" om uit de Middellandse zee opgepikte immigranten hier op te vangen. De omstandigheden op de Griekse eilanden zijn idd mensonwaardig en de EU zou haar verantwoordelijkheid moeten nemen. De EU en belangrijke lidstaten lijken dit ontmoedigingsbeleid heimelijk te steunen. De Europese asielketen faalt hopeloos, ik zou eerder pleiten voor snelle en adequate schifting in de "hot spots" en alle immigranten uit veilige landen na een ultrakorte procedure linea recta [niet via Turkije] afleveren in het herkomstland. Dit vind ik een realistisch en verdedigbaar ontmoedigingsbeleid.

JanKlaasen
JanKlaasen22 nov. 2019 - 12:21

Waarom moeten we de Turkije-deal opzeggen? Welke oorlog woedt er in Turkije?

HaloOfFlies
HaloOfFlies22 nov. 2019 - 11:36

Compleet onrealistisch verhaal. Heeft die mevrouw Palm niets beters te doen dan eisen te stellen wat we allemaal 'moeten', terwijl iedereen weet dat dit nooit zal gebeuren? Er is geen draagvlak voor herverdeling. In het westen niet, in het noorden niet, en in het oosten al helemaal niet. Kan je blijven roepen: "En toch vind ik dat de maan van kaas moet zijn" - de maan is niet van kaas. En herverdeling gaat nooit gebeuren. Turkije deal opzeggen? Wat komt er dan voor in de plaats? Het is WEL een veilig land, er zitten al honderdduizenden Syriers, en zover ik weet leven die allemaal nog. Gaan we dus niet opzeggen. Alleen punt 1 zou nog kunnen; levensomstandigheden verbeteren van de mensen daar is in ieder geval nog haalbaar. Concentreer je daar dus op in plaats van wanhopig natuurwetten proberen te breken. Beter concreet iets voor mensen daar binnenhalen, dan een of andere utopie na te streven en uiteindelijk niets te bereiken.

Gefaald
Gefaald22 nov. 2019 - 8:13

Migranten moeten eerst een visum aanvragen. Vluchtelingen zijn welkom. Helaas wordt het onderscheid nooit gemaakt op links.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen29 nov. 2019 - 13:54

De Vreemdelingenwet-2000 (van toenmalig PvdA staatssecretaris Cohen) maakte het veel makkelijker om niet-vluchtelingen af te wijzen. Die wet wordt internationaal als voorbeeld gezien. Helaas is er een verschil tussen afwijzen en terugsturen. Dat afgewezenen niet altijd terugkeren is niet "links"maar een praktisch probleem. Sinds Staatssecretaris Teeven herkomstlanden ging betalen voor het terugnemen van migranten willen ze het niet meer gratis doen. Dat heet marktwerking!

Andy JPL
Andy JPL22 nov. 2019 - 7:27

Natuurlijk moeten de omstandigheden voor deze mensen verbeterd worden, echter Fort Europa moet Fort Europa blijven anders blijft er niets meer van Europa over. Neem nu Nederland. We hebben een enorm woningtekort en een enorm klimaat probleem. Al zou Nederland willen, mogen we volgens de klimaat afspraken gewoonweg niemand meer opnemen en verder is de voetafdruk hier in het westen veel te groot, we willen dan natuurlijk ook niet dat er meer mensen zo'n grote afdruk krijgen.

JanKlaasen
JanKlaasen22 nov. 2019 - 6:41

Ik benieuwd wanneer de sociale vangnetten zullen knappen bij veilige routes naar Europa en herverdeling over alle lidstaten.

2 Reacties
Phantom3
Phantom322 nov. 2019 - 8:34

Heel snel vrees ik.

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 nov. 2019 - 14:35

Gezien de toename in belastingdruk en dergelijke, niet lang meer.

mjansen2
mjansen222 nov. 2019 - 6:10

Afschuwelijk , hoe mensonterend!! Dank zij onze europese unie. En waar blijven de .mooie overkoepelende instanties die handhaven op de mensenrechten? Dit zijn toch weer tweede wereldoorlogtoestanden alleen de gasovens ontbreken nog.

OlavM
OlavM21 nov. 2019 - 23:03

[Nog schrijnender omdat dit bewust beleid lijkt te zijn: betere opvang zou meer migranten aantrekken. Menselijk lijden als afschrikmiddel dus.] Je kan rustig zeggen: dit B-lijkt bewust beleid te zijn. Zie ook het citaat in het artikel zelf van de Euro-commissaris: betere opvang "zou een verkeerde boodschap zenden en een nieuwe golf migranten veroorzaken". [.....er zijn zelfs kinderen die aan zelfmoord denken.] Al begin 2017 waren er berichten over kinderen die zichzelf beschadigen of zelfs zelfmoordpogingen doen. Artsen zonder Grenzen bericht hierover al sinds eind 2017. Toch laat de EU deze wantoestanden voortbestaan. Wel eind september even een verplicht nummer van treurnis over de dood van een vrouw en de verwonding van haar kind...... [Nu eindelijk eens serieus werk maken van het herplaatsen van vluchtelingen naar andere Europese landen.] Ook Nederland heeft zich bij lange na niet aan de toegezegde aantallen op te nemen vluchtelingen gehouden! En wat de Turkije-deal betreft: ook de SP heeft niet van meet af aan het totaal foute daarvan ingezien.

Dr. Drees
Dr. Drees21 nov. 2019 - 22:18

Allemaal heel tragisch maar weet je hoeveel mensen er wonen op Lesbos? Ongeveer 86000 Laat dat eens op je inwerken als je het hebt over al die duizenden "vluchtelingen ".

DaanOuwens
DaanOuwens21 nov. 2019 - 21:44

De mensen die onder erbarmelijk omstandigheden leven op Lesbos zijn niet welkom in de EU. Niet omdat de politici niet willen maar omdat een groot deel van de Europese burgers niet wil. In Oost-Europa sowieso niet en in West-Europa een ruime meerderheid niet. Daardoor ontstaat een situatie waarvoor de politiek geen oplossing heeft. Zij hebben onvoldoende mandaat van hun achterban. Daarnaast heeft een groot deel van de vluchtelingen in de EU niets te zoeken. Mensen zonder enige opleiding verdwijnen structureel in de bijstand en vinden nooit aansluiting bij de Nederlandse samenleving. Deze mevrouw heeft gelijk dat het zo niet kan, maar ze zal na moeten denken over betere oplossingen.

3 Reacties
dirkdirk
dirkdirk22 nov. 2019 - 0:47

Ik ben het zowaar met u eens, alleen zijn het natuurlijk hoofdzakelijk economische migranten, en geen vluchtelingen.

DaanOuwens
DaanOuwens22 nov. 2019 - 17:19

@ dirkdirk Jij schrijft: alleen zijn het natuurlijk hoofdzakelijk economische migranten, en geen vluchtelingen. Als jij vindt dat mensen die vluchten uit Afghanistan, Syrië en Irak dat doen vanwege economische motieven.

Frits Jansen
Frits Jansen29 nov. 2019 - 13:58

De vluchtelingenverdragen waren ooit een reactie op antoestanden voor en in de Tweede Wereldoorlog, toen vluchtende Joden alleen nog "welkom" waren in Auschwitz.

dirkdirk
dirkdirk21 nov. 2019 - 21:31

Weer wordt er over vluchtelingen gesproken, terwijl iedereen allang weet dat het voor het overgrote deel economische migranten betreft. Ik pleit voor het australisch model, dat kan wel eens het enige model zijn wat houdbaar is op de lange termijn. Of het sociale vangnet gaat er aan, of het draagvlak verdwijnt helemaal, en extreem rechts komt in alle Europese landen aan de macht. Meer smaken zijn er niet. dit halfbakken beleid geeft deze migranten valse hoop.

3 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté22 nov. 2019 - 7:02

Het zijn vluchtelingen totdat in een asielprocedure anders is vastgesteld. Er is kennelijk twee jaar van afschuwelijk leed voor nodig voordat dat kan worden vastgesteld. En dan moet die arme dirkdirk ook nog eens de term ' vluchtelingen' tolereren, terwijl hij al die tijd precies kan aanwijzen wie vluchteling is en wie niet. Dirkdirk ga gauw naar Moria en ga daar de bokken van de schapen scheiden. Verlos die mensen van hun leed en jou van de ondragelijke gedachte dat een deel van al die diep lijdende mensen in jouw ogen de naam vluvhteling niet verdient.

dirkdirk
dirkdirk23 nov. 2019 - 3:58

Le Chat Botté 22 november 2019 at 08:02 Struisvogel politiek! Maar ach, u voelt zich weer even goed, en dat is ook belangrijk, toch?

Frits Jansen
Frits Jansen29 nov. 2019 - 13:57

De economische migranten (aka gelukzoekers) komen voornamelijk via Libië uit sub-Sahara Afrika.