© cc-foto: Pxhere
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Tja daar valt de 2 miljard kwijtschelding dividendbelasting bij in het niet. Stel je voor dat dat geld geïnvesteerd om de armoede op te heffen, de voedselbanken onnodig hadden gemaakt! Dan hadden ze nu toch maar mooi met al die spitskolen en meloenen blijven zitten!
"Stel je voor dat dat geld geïnvesteerd om de armoede op te heffen, de voedselbanken onnodig hadden gemaakt!" Ja maar wel ruzie met de EU en waren we na Griekenland en Italië de volgende die een lesje moet worden geleerd. De EU staat echt niet toe om zoveel geld te gebruiken voor zo veel mensen. En dan ook nog mensen die het niet verdienen (als ze het wel zouden verdienen waren ze namelijk al steenrijk). Die 2 miljard gaat dus gewoon naar de paar mensen die het niet nodig hebben en het zijn ook nog niet eens Nederlanders.
Zo, alweer ben ik het van harte oneens met Han. Het grote probleem van de overheid de laatste decennia, van elke signatuur, is dat ze steeds meer regels bedenkt maar steeds minder handhaaft. Er is een probleem in de maatschappij en we bedenken nieuwe regels, zonder te kijken of het probleem van de oude regels misschien is dat ze niet gehandhaafd werden. Ondernemers die hun best doen op het gebied van milieu, duurzaamheid, arbeidsomstandigheden, belastingen, etc. is het een doorn in het oog dat er weinig gehandhaafd wordt waardoor er oneerlijke concurrentie ontstaat van ondernemers die de regels structureel aan hun laars lappen. De overheid verzint telkens nieuwe fiscale maatregelen, het aantal ondernemingen is sterk gegroeid, maar het aantal controleurs bij de Belastingdienst is sterk afgenomen. Hetzelfde geldt voor controles op voedselkwaliteit, landbouw, industrie, etc. Wat mij betreft minder regels en veel meer handhaven. De overheid als 'marktmeester' die toeziet op naleving van regels en eerlijke concurrentie. Maar ja, handhaven is voor geen enkel politicus een aantrekkelijk onderwerp, want dan krijg je meteen cynische reacties zoals dit artikel van Han; burgertje en ondernemertje pesten, wordt er dan geroepen. Flauwekul natuurlijk. Die twee miljard van de dividendbelasting kan beter besteed worden aan handhaving, dat betaalt zich tenminste terug, direct en indirect.
Nescio is ook bekend door de Uitvreter, een boek bedoeld om nadenken te stimuleren Het hoort bij de klassieke literatuur,die nu nauwelijks meer aan bod komt. Nescio hoort thuis bij een geheel andere tijd, maar nadenken is van alle tijden. Nescio beschrijft een onaangepast leven. Iemand die nu een bietser zou worden genoemd en die lak heeft aan conventies en zijn eigen leven leidt en andere prioriteiten stelt. Die mensen zijn er ook nu nog. Onder degenen die naar de voedselbank gaan waar de toegang wordt gecontroleerd via de schuldsanering zitten ook klaplopers naast anderen die dat niet zijn. Het is een bont gezelschap, net als de gewone mensenwereld. Waarom zou je partij kiezen? Waarom de een loven en de ander misprijzen? Die vraag geldt niet voor Van der Horst: die kiest meteen positie. En hij wijst meteen op de Overheid die weer eens knap te kort schiet. Het leven is mensenwerk, je kunt maar het beste dat beschouwen met sereniteit, er is al polarisatie genoeg. Zelf beschouw ik de Voedselbank als een gegeven, wie er komt is me net zo lief als degene die er niet komt. Noem het desinteresse. Maar de doorslag geeft dat wat anders verspild wordt nu benut wordt. Ik ben dus niet voor of tegen de bezoekers, van de Voedselbank maar wel vóór het fenomeen. Ik ben trouwens altijd meer voor verstandige aanpak dan voor de benadering via de emotie.En lang niet exclusief. Ik denk wel eens, Van der Horst is vast een Uyliaan. Ik vond Den Uyl natuurlijk ook wel prima, maar ik heb nooit Joop tegen hem mogen zeggen. Ik had dat overigens ook nooit gewild.
Overigens - wat vindt Gert-Jan Segers van deze hele affaire?
Precies wat mijn eerste gedachte was! Zag precies op tijd dat jij het al gezegd had.
Affaire. Jullie, en ook Han, kunnen zichzelf beter druk maken waarom er zoveel mensen jaren en jaren ge/mis/bruik maken van een voedselbank.
@ Doron - je praat weer onzin. Je maakt op mij de indruk op een zolderkamertje van het ouderlijk huis te doen wat je doet. Misschien denk je dat er iemand hier onder de indruk is van je 'meningen'; dat is niet zo. We hebben vooral medelijden met je.
Aha, Ik maak een bepaalde indruk, dat doe ik graag. Treiter/heb medelijden wat jullie willen. Reageer alsjeblieft eens over jullie niet online ervaringen over voedselbanken.
Een grof schandaal.... Er is sprake van een langlopende zaak. En dan 'zomaar' spullen in beslag nemen. Hoe durven ze? En dan ook nog eens voedsel aan een voedselbank schenken, in plaats van te vernietigen. Even wat (eerdere) achtergrondinfo: - de gemeente Zaanstad heeft goederen van supermarkt XX in beslag genomen. De spullen - winkelwagens, pallets en een heftruck - stonden langere tijd in de weg op de stoep, waardoor de vrije doorgang van voetgangers en rolstoelgebruikers werd belemmerd. - een langdurig handhavingstraject tegen het overtreden van de regels. De ondernemer van de supermarkt is meerdere malen aangesproken op de overtredingen. Ook is er meerdere malen een dwangsom opgelegd, maar die is nooit betaald. De supermarkteigenaar bleef juist doorgaan met het illegaal uitstallen van zijn goederen. - Bij een controle zijn twee werknemers zonder verblijfsvergunning aangetroffen. Een derde persoon had geen werkvergunning. Ook nog sprake van vervalste identiteitspapieren. Een grof schandaal, dat dit allemaal zo lang heeft kunnen plaatsvinden.....
Hoeveel ruimte heb je wel niet nodig voor 850 meloenen? Als die allemaal ergens op een stoep worden gestald dan kan ik me goed voorstellen dat ze tot handhaving overgaan. Maar er is een beetje te weinig informatie om hier een oordeel over te vellen.
Handhaven zou de standaard moeten zijn, niet gedogen. Niet alleen v.w.b. illegale werknemers en uitstallingen, maar ook op alle andere terreinen. Vanuit praktisch oogpunt begrijp ik het gedogen ook nog, want er zijn gewoon problemen die je met handhaven niet oplost. Maar zoek het dan in het afschaffen van de bewuste regel of het verbod, en niet door het signaal af te geven "we vinden het fout, maar treden er niet tegen op". Dat maakt wetten en overheidsbesluiten tot een lege huls. Symboolpolitiek pur sang.
De schampere toon van het artikel wekt de suggestie dat de auteur het opmerkelijk vind dat de overheid handhaaft en zich erover verbaast dat ze het ook nog eens efficient probeert te doen door met één handhavingsactie talloze controles uit te voeren. Zou een pluim voor de 'handhavertjes' zoals de auteur de ambtenaren in kwestie meent te moeten kleineren, niet beter op zijn plaats zijn?
@ Thijs Schokland - ik neem aan dat je van de rechtse signatuur bent. Rechtse mensen zijn in die zin onderhoudend, dat zij zelf menen op een kritische manier in het leven te staan. Maar tegelijkertijd zeggen en schrijven ze altijd datgene wat onze onderdrukkers het liefst willen horen - ze praten een voorgeschreven script na, dus eentje van andermans hand. Voeg daarbij nog de incidentele boze uithaal naar 'links', en het beeld is compleet.
@ Cliff Clavin, Ik zie werkelijk niet in dat het handhaven van wetten en regels iets met rechts of links te maken zou hebben. Ik mag aannemen dat de gemiddelde persoon van linkse signatuur ook wil dat er strafrechtelijk wordt opgetreden tegen misdaad, of dat er gecontroleerd wordt op milieuwetgeving (om maar iets te noemen waar men in die kringen warm van wordt).
U heeft ongetwijfeld gehoord van de uitdrukking 'met een kanon op muggen schieten'. De schampere toon van Han's betoog zal daarmee te maken hebben, vermoed ik. Maar okee, als u met alle geweld een pluim wilt steken in de succesvolle kanonniers (zeven muggen met één schot), is mijn zegen de uwe. Overigens cirkelde er, toen dit zich afspeelde, een draak boven de stad.
@Thijs Schokland, Trek het u niet aan. Een boodschapper diskwalificeren, zonder ook maar een moment op de inhoud van het artikel en/of reactie in te gaan, wordt vaak gebruikt om een gebrek aan inhoudelijke argumenten te verbloemen.
"Want een Jumbo of een Appie Heijn zal het wel niet zijn geweest." Gezien de aantallen en het feit dat het AD de naam van de supermarkt niet prijsgeeft, is de kans dat dat juist wel zo is, niet onaanzienlijk.
"Want een Jumbo of een Appie Heijn zal het wel niet zijn geweest" Klopt, de kans dat dit soort soort groot-kapitalisten zich aan soortgelijke vergrijpen schuldig maken, en dat ook nog eens structureel, is inderdaad kleiner. Al is het maar omdat deze niet het risico willen lopen dat bepaalde columnisten er een artikel aan wijden. Met een wat andere insteek en intonatie dan bovenstaand artikel.
Prima, het blokkeren van de openbare weg is voor vele gehandicapten een gruwel.
Het is dan ook een groot project, waarin de gemeente, de vreemdelingenpolitie, de belastingdienst en de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid eendrachtig samenwerkten, om de openbare weg voor gehandicapten vrij te houden.
@ HM van der Meulen - zeg dat wel, ik krijg ook tranen in de ogen van dit sociale mega-project. Wat is Nederland toch mooi, een waar gidsland voor de rest van de wereld.
Zomaar de wet handhaven en dan ook nog gratis voedsel aan mensen geven, het moet niet gekker worden in dit land!
in meloen en spitskool zit in ieder geval veel meer vitamine en gezondheid dan in patat en kroket. Dat drukt het doktersbezoek.
Tja je kunt blij worden van dit nieuws, omdat je de bedoeling volgt van de nieuwsmakers en overheidsdiensten, of treurig omdat je de associaties volgt van de opiniemaker. Mij doet het niet zo veel, maar ik heb voor de gelegenheid eens opgezocht wat er ook alweer gemiddeld in de pakketten zit, en dan lijken me spitskool en meloen een goede toevoeging aan restvoedsel van 'allerhande' kwaliteit. Ik snap niet waarom je ook daar moeilijk over moet doen, als je al niet mee gaat in de goednieuwsshow die gegeven wordt.
Het is inderdaad een schande. Hoe durven ze vergunningen en verblijfsvergunningen te controleren?
Inderdaad, dat genoegen kun je de samenwerking van de verschillende overheidsinstanties natuurlijk niet afpakken. Wellicht moeten we weer een merkteken invoeren zodat de overheid veel sneller aan het signaal op iemand zijn jas kan zien wat voor vlees de hardwerkende handhavers in de Kuip hebben.
terwijl ze elders mensen tekort komen. Ze zouden er eens een kosten/baat analyse op moeten toepassen: zelfs 1 walvis aan de Zuidas levert al meer op dan 1000 spierinkjes in Zaandam.