Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Meldpunt Discriminatie dient klacht in bij RTL over Gordon

  •  
28-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gordon.jpg
Twaalf van de dertien klachten afkomstig uit de Chinese gemeenschap ...
Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam heeft bij RTL een klacht ingediend tegen Gordon vanwege zijn racistische opmerking tegen de Chinese kandidaat Xiao Wang in Holland Got Talent. Dat meldt de Volkskrant donderdag.
De grappen van Gordon over de Chinezen gingen voor veel mensen te ver. Dertien mensen dienden een klacht in bij het meldpunt dat daarop een brief aan RTL stuurde met het verzoek om excuses aan te bieden. Het Meldpunt heeft aangegeven dat Gordon als bekende Nederlander de mening van ‘een grote groep Nederlanders’ kan beïnvloeden. De grappen die hij maakte zijn volgens het meldpunt niet humoristisch, maar stigmatiserend en daarom beledigend voor Chinezen in Nederland.
Genoeg Gordon vroeg de Chinese kandidaat onder andere of hij ’39 met rijst’ ging zingen. Volgens Gordon was de Chinese kandidaat helemaal niet boos of beledigd door de grappen. Ook zei hij dat het optreden een ‘sulplise’ was in plaats van een surprise. In de Volkskrant wordt Jessica Silversmith van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam aan het woord gelaten. Zij zegt:
Het is opvallend dat twaalf van de dertien klachten afkomstig zijn uit de Chinese gemeenschap. Meestal stellen zij zich zeer terughoudend op. Het is een vrij gesloten bevolkingsgroep. Maar ik heb het idee dat ze nu echt genoeg hebben van de negatieve stereotypering die ze telkens ten deel valt. Dat is echt nieuw, en ik ben daar blij mee (…).
Gordon en RTL hebben eerder al laten weten dat er sprake was van een onschuldige grap, niet van racisme en dat de zanger Xiao Wang zich nooit beledigd heft gevoeld. Maar het Meldpunt Discriminatie wil excuses. Volgens de Volkskrant zeggen bronnen in de Chinese gemeenschap dat Xiao Wang wel degelijk is geraakt door het optreden van Gordon.
RTL heeft nog niet op de klacht gereageerd. Gordon liet in het programma ‘Oog in Oog’ eerder deze week nog weten geen excuses te willen maken. Hij noemde de discussie een ‘onzinnig opgeblazen gebeuren wat mede dankzij de media is gekomen’.

Meer over:

gordon, leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

PeterDraman
PeterDraman28 nov. 2013 - 7:49

"Het Meldpunt heeft aangegeven dat Gordon als bekende Nederlander de mening van 'een grote groep Nederlanders' kan beïnvloeden." Lol, geloven ze dat zelf?

JoopSchouten
JoopSchouten28 nov. 2013 - 7:49

Kankan Xie: 'Ik geloof dat men een enorm moreel risico moet nemen om zo racistisch te zijn in een hoog ontwikkelde beschaving zoals Nederland. Ik denk niet dat Gordon zo dom is dat hij het risico niet kent. Hij moet op een of andere manier baat hebben bij dit soort gedrag.' 'Wat is dat precies? Naar mijn mening, zou het voordeel van dit soort racisme wel eens kunnen liggen in humor en entertainment. Door te profiteren van het stereotype beeld dat andere mensen hebben, is de grens tussen wrangheid en humor aanzienlijk vervaagd. Daarom zie ik in het racisme van Gordon een combinatie van arrogantie, onwetendheid en de intentie om het publiek te vermaken. Dit soort performatief racisme kan nauwelijks overleven zonder het diep geaard stereotiep beeld van het publiek dat niet noodzakelijk als racistisch wordt beleefd.' 'Er is een ding dat ik bijzonder vind over Nederland en Nederlanders - introspectie en rechtvaardigheidsgevoel. Daarom zag ik zoveel mensen Gordon bekritiseren vanwege zijn denigrerende opmerkingen over Xiao Wang. Dat is ook de reden waarom ik nog steeds denk dat Nederland, als een samenleving van het geweten, niet racistisch is.' 'Als een student die de Indonesische koloniale geschiedenis bestudeert, herinner ik me nog heel goed hoe ontroerd was toen ik Max Havelaar de eerste keer las. Het lijdt geen twijfel dat er in de Nederlandse maatschappij een lange traditie van introspectie en rechtvaardigheidsgevoel is. Deze traditie is de basis die Nederland maakt wat het tegenwoordig is. Helaas is het onvermijdelijk dat er altijd heel veel koffiehandelaars zijn zoals Meneer Droogstoppel. Ver weg van exploitaties, denken ze nooit dat ze iets kwaad hebben gedaan.' Bron.: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3552371/2013/11/28/Gordon-wist-precies-wat-hij-deed-tegen-Xiao-Wang.dhtml

Alila
Alila28 nov. 2013 - 7:49

"Twaalf van de dertien klachten afkomstig uit de Chinese gemeenschap" De dertiende kwam van Gerard Joling.

sjaakie2
sjaakie228 nov. 2013 - 7:49

=====Het Meldpunt heeft aangegeven dat Gordon als bekende Nederlander de mening van 'een grote groep Nederlanders' kan beïnvloeden.===== Zo laag schat ik de Nederlandse bevolking nou ook weer niet in.

kindval
kindval28 nov. 2013 - 7:49

Het lijkt nu nog maar een kwestie van tijd voordat de eerste belgen zich melden bij het meldpunt met klachten over de vele stigmatiserende belgenmoppen die in Nederland de ronde doen....

Sarah45
Sarah4528 nov. 2013 - 7:49

Het gaat niet om het soort grappen, noch om de intentie. Het gaat om de context en hoe iets overkomt of over kan komen bij een ander. Is iets wat kennelijk moeilijk in te prenten is bij de doelgroep. Als je naar de toko gaat om exotisch spul te kopen wil je niet dat de verkoper zegt: "zooo witmans, gaan we vandaag verder dan een zonnenbankje? Doe je wel voorzichtig met al die kruiden? Daar krijgt je eten namelijk smaak van". Als je dus ergens komt om je zangtalent te tonen, dan wil je graag daarop beoordeeld worden. Commentaar op het voorkomen mag ook, maar hou het bij kleding, kapsel en dergelijke.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch28 nov. 2013 - 7:49

Gordon: Nederland laat zich overlopen. http://www.spitsnieuws.nl/archives/entertainment/2013/11/gordon-nederland-laat-zich-overlopen Welkom in de wereld van de ééncelligen

roher
roher28 nov. 2013 - 7:49

Het is misschien wel ingegeven als een druppel die de emmer doet overlopen. Chinezen daar hoor je eigenlijk niet zoveel van en misschien merken zij ook wel iets van discriminatie en vinden dat zij ook eens gehoord moeten worden. Maar met een show als HGT weet je dat je niet naar een muziekschool zit te luisteren waar men zich zou kunnen afvragen of je qua culturele geografische achtergrond minder geporteerd bent om opera te zingen. Bij Gordon weet je dat er een volkse identiteit meespeelt. Tegen mensen van zijn eigen kaliber zegt hij gerust ´jan lul´ waarmee duidelijk wordt dat hij niet één groep er bijzonder uitlicht maar dat hij eigenlijk zegt dat wat hij zegt dat hij dat zelf is. Maar de tv is tegenwoordig wel een soort van orakel, hoe gekker het orakel hoe normaler de orakelbezoeker wordt. Maar het is natuurlijk wel wat je daar onder verstaat. Want selectief kijken gebeurt ook heel vaak.

Uilenspiegel
Uilenspiegel28 nov. 2013 - 7:49

Appeltje, eitje: Teeven en Opstelten er op, strenger straffen, de caviapolitie omscholen tot de grappen en grollen cops, Geer en Goor publiekelijk stenigen of liever billenkoek, Theo Maasen en vrienden droppen in de Noordzee, een meldpunt voor beledigde Polen (anoniem natuurlijk), en de zeiklijster als symbool voor de PVV in plaats van de duif, o nee in plaats van de meeuw, ook een beest met veel ontlasting, dus die mag wel blijven dan.

MasterBeertje
MasterBeertje28 nov. 2013 - 7:49

Ik weet niet hoe lang het geleden is dat ik uitsluitend nieuws en sport kijk. Ofschoon ik het laatste ook al niet meer mis als ik enkele weken niet kijk. Naar Nederlandse uitzendingen kijk ik zelden of nooit want de Nederlandse televisie staat bol van de reklame, schreeuwende presentatrices en presentators. Het entertainment heeft een niveau bereikt waar je je voor zou moeten schamen. Het caberet van de grote drie is voorbij ook de satirische programma's hebben plaats gemaakt voor speudo nieuwsuitzendingen welke in werkelijheid uitgebreidde propaganda en reklameblokken zijn. Oplichters en bedriegers behoren niet voor de kamera van "Kassa" te staan maar voor een rechter. Bejaarde homofielen die naakt een show presenteren. Nichten die menen een voorbeeld van de bevolking te zijn. En niet te vergeten de media die dankbaar gebruik maken van de ene na de andere tenenkrommende belediging aan het adres van argeloze mensen. Nee, wie in het buitenland woont en veel naar buitenlandse zenders kijkt, krijgt werkelijk een aversie tegen Nederlandse zenders en haar werknemers, om het even of het een publieke of commerciele omroep betreft. Meneer Cor. W. Heuckeroth (Gordon) heeft deze man, zover ik het begrijp, voor een miljoenenpubliek beledigd en belachelijk gemaakt . Dat de man zich nog niet eens schaamt zegt al meer dan genoeg over zijn karakter en opvoeding.

Heinz2
Heinz228 nov. 2013 - 7:49

Heeft iemand aanstoot genomen aan de sketch van Eric van Muiswinkel op oudejaarsavond, waarin hij op nogal platte wijze een chinees nadoet? Oh nee natuurlijk, want dat was een programma van de VARA, dan mag je wel EXACT dezelfde stereotyperingen gebruiken als Gordon. Ik noem dat Hypocliet!

GingerTed
GingerTed28 nov. 2013 - 7:49

Aangezien Vrouwe Justitia niet voor niets een blinddoek draagt zou een veroordeling in deze zaak ook meteen gevolgen moeten krijgen voor Paul de Leeuw, Jörgen Rayman, en Jandino Asporaat (met z'n Dinoshow). Ze doen niet anders.

kindval
kindval28 nov. 2013 - 7:49

http://www.youtube.com/watch?v=hOA7JsbTqEc Het onvolprezen Hadimassa met oa Wim de Bie, Kees van Kooten en Ton van Duinhoven. Stigmatiserende sketch over chinezen.

RosaLange
RosaLange28 nov. 2013 - 7:49

Toch zou ik oppassen met het belachelijk maken van een bevolkingsgroep of zelfs een heel volk in het harnas jagen. Je kunt ze zomaar eens hard nodig hebben: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/11/28/nederlandse-militairen-in-mali-beschermd-door-chinese-volksbevrijdingsleger/

kindval
kindval28 nov. 2013 - 7:49

http://www.youtube.com/watch?v=75O7DkkEHqc Najib Amhali, ook al racistisch!

RvDugt
RvDugt28 nov. 2013 - 7:49

Iedereen btw al 1 januari in zijn agenda gezet dan kunnen we waarschijnlijk elke komiek die een confernance heeft gehouden wegzetten als racist.

madwim
madwim28 nov. 2013 - 7:49

13 Klachten uit de Chinese gemeenschap. Niet veel idd. Geen uit de NL gemeenschap das nog minder. De 1e: Chinezen uiten zich niet snel maar hebben hun eigen gedachten over dit soort " humor ". De 2e: de NL gemeenschap interesseert het geen hol dat die " rare " Chinees te kakken wordt gezet. Gordon's "grappen" gaan ALTIJD over de rug van anderen, het is een cultuurgoed geworden.

2 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus28 nov. 2013 - 7:49

@Gordon's "grappen" gaan ALTIJD over de rug van anderen@ Die "grappen" van De Leeuw al jaren. Gelukkig begint die langzaam van de buis te verdwijnen.

Gogol
Gogol28 nov. 2013 - 7:49

"...het is een cultuurgoed geworden. " Dan is het tijd die cultuur (die niet door alle Nederlander wordt gedeeld!) te veranderen.

[verwijderd]
[verwijderd]28 nov. 2013 - 7:49

Frappant hoe dat iedereen zich weer eens gediscrimineerd weet, behalve het vermeende slachtoffer zelf! En het toppunt mag toch wel de massaal toegestroomde "antiracistische" autochtone Nederlander wezen, die altijd precies weet wanneer iemand zich gediscrimineerd moet voelen, en dat ook meteen aan de grote klok hangt, en net zo lang blijft dreinen tot er daadwerkelijk mensen opstaan die claimen gediscrimineerd te zijn vanwege een voorval dat ze hoogstwaarschijnlijk zelf niet eens op tv gezien hebben tot de rel al in het buitenland terecht gekomen was. Deze heksenjacht verpest de sfeer in dit land. Gaan we alle Nederlandse komieken straks met terugwerkende kracht op de brandstapel gooien? En zullen Raymann, Erik van Muiswinkel en Paul de Leeuw daar ook het slachtoffer van worden? Of is dit lot enkel voorbehouden aan mensen die niet met de Publieke Omroep geassocieerd worden?

2 Reacties
toshiba
toshiba28 nov. 2013 - 7:49

Gordon is geen komiek, maar zit daar als jurylid. Andere functie, andere verantwoordelijkheid. Terecht dat hij op de vingers wordt getikt. het moet eens afgelopen zijn met dit soort racistische uitspraken onder het mom "t mot kunne'. Nou wat mij betreft kan het niet.!

Diantha2
Diantha228 nov. 2013 - 7:49

Dat is geen heksenjacht, dat is beschaving. Hoe denk je dat we van de slavernij af gekomen zijn? Niet omdat de slaven serieus genomen werden door hun uitbaters. Nee, dat komt vanuit een groep elders, die menselijkheid en gelijkheid belangrijk vindt. De hele wereld heeft geschokt meegekeken. Dat we een ziek probleem hebben in Nederland is onderhand wel duidelijk. Dat blijkt alleen al aan de reacties onder dit soort berichten waar de ene naar de andere Nederlander totaal niet weet wat racisme is en hoe giftig het werkt. De ongeletterdheid is gewoon stuitend! Op een gegeven moment moet er gewoon door buitenstaanders ingegrepen worden en zeggen: dit is klaar. En dit geval zijn dat Chinese belangengroepen, morgen is het Amnesty.