Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Melden van huiselijk geweld is wettelijk niet af te dwingen

  •  
16-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Riagg_300.jpg
Rotterdam stopte subsidie aan Riagg om meldcode huiselijk geweld af te dwingen
Riagg Rijnmond werd door de gemeente Rotterdam gedwongen om de meldcode huiselijk geweld in te voeren. Toen zij dit niet deed, werd ze gekort op een subsidie van 300.000 euro waarna het Riagg in beroep ging. De rechtbank in Rotterdam heeft de zorginstelling donderdag in het gelijk gesteld. De gemeente moet de subsidie weer hervatten.
De rechter oordeelde dat de gemeente instellingen niet als een verlengstuk van haar eigen beleid mag maken. Volgens de wet kennen gezondheidsinstellingen hun eigen autonomie bij de uitvoering van hun taken. Daarnaast bepaalt de landelijke Wet op de Jeugdzorg dat welzijnswerkers de bevoegdheid hebben vermoedens van huiselijk geweld te melden, maar daartoe niet verplicht mogen worden. De subsidiestop is daarom in strijd met de wet.
Jos Lamé van de instelling is blij met de uitspraak van de rechter. “Ik hoop dat dit andere hulpverleningsinstanties ook stimuleert om niet meer akkoord te gaan met deze vorm van politieke dwang”, zegt hij tegen gemeente.nu.
De gemeente Rotterdam wil dat alle instanties die werken in de zorg en welzijn, onderwijs en veiligheid vermoedens van huiselijk geweld melden bij de Verwijsindex Risico Jongeren. Daarbij meldde ze dat de meldcode een voorwaarde is voor instellingen om subsidie te blijven ontvangen.
De gemeente Rotterdam kortte Riagg Rijnmond met een subsidie van 300.000 euro voor de bestrijding van huiselijk geweld, problemen bij jongeren en het bestrijden van depressies bij allochtonen. De zorginstelling wilde de code niet invoeren omdat die schade zou toebrengen aan de geheimhoudingsplicht van zorgverleners. Mis niets: Volg Joop op Twitter _blank>Twitter, vind Joop leuk op Facebook
_blank>Facebook
cc-foto:

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Harmen2
Harmen216 jun. 2011 - 16:42

Ik ben ook niet voor politieke dwang op lokaal niveau, maar ik hoop wel dat de Kamer de meldingsplicht bij wet verplicht gaat stellen aan artsen. Hier is in de VS veel ervaring mee en het werkt echt.

brandse
brandse16 jun. 2011 - 16:42

In dit artikel wordt aangegeven dat meldingen over (vermoedens van) huiselijk geweld via de Verwijsindex Risicojongeren lopen. Dat is onjuist. (Vermoedens van) huiselijk geweld meld je bij het ASHG (Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld) of het AMK (Advies en Meldpunt Kindermishandeling). Zo staat dat ook beschreven in de Rotterdamse meldcode huiselijk geweld: "Meld (vermoedens van) ernstig geweld bij het AMK of het ASHG. Ernstig geweld moet, in het belang van de cliënt, altijd worden gemeld bij het ASHG of het AMK. Het risico dat verschillende professionals langs elkaar heen werken, is anders te groot. Als een zaak wordt gemeld, komt alle informatie bij elkaar en kunnen de verschillende acties goed op elkaar worden afgestemd." (http://bit.ly/j6xgM5). Deze meldcode heeft niets van doen met de Verwijsindex Risicojongeren. Wat is de Verwijsindex Risicojongeren dan wel? Dat is breder bedoeld, om meldingen door te geven over jongeren tot 23 jaar die mogelijk problemen krijgen in hun ontwikkeling (http://bit.ly/mqOqQT). Ook de invoering van de Verwijsindex Risicojongeren gaat niet zonder slag of stoot, zie http://bit.ly/iMBJ9a.

Nachtegaaltje
Nachtegaaltje16 jun. 2011 - 16:42

En wederom wordt de geheimhoudingsplicht als vluchtheuvel gebruikt om maar vooral niet te hoeven handelen! Onbegrijpelijk dat de gewone burger in spotjes op radio, tv en websites wordt aangemoedigd om kindermishandeling toch vooral te melden en dat een RIAGG nu zelfs met toestemming van de rechter haar ogen mag sluiten. "Sorry kind, ik weet dat je door heel het huis wordt gemept maar ik heb zo'n fijne vertrouwensrelatie met je vader!" Van mij mogen dit soort instellingen hun deuren sluiten en directeuren als Jos Lamé hun riante salarissen inleveren. Wat ben je voor een hulpverlener, wat ben je voor een directeur, wat ben je voor een mens als je weet van de mishandeling van een kind en je verdomd het vervolgens om daar een melding van te maken!?