Joop

Meisjes mogen minder vaak een mobiele telefoon

  •    •  
11-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
meisjes
Over de hele wereld wordt uit seksistische motieven meisjes verboden gebruik te maken van technologie, zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons. Dat blijkt uit een onderzoek onder 3000 jongeren tussen de 13 en 19 jaar oud in 25 landen. De meiden wordt toegang tot de nieuwe media onthouden omdat ze er contact met jongens en mannen mee kunnen leggen.
Meisjes die toch gebruik maken van bijvoorbeeld een mobiele telefoon worden vaak gestigmatiseerd en te schande gemaakt. Meisjes die een telefoon bezitten worden gezien als ‘slecht’. Het resultaat is dat jongens 1,5 keer zo vaak een smartphone hebben als meisjes. Meiden die toch gebruik willen maken van dergelijke communicatiemiddelen moeten vaak grote risico’s nemen.
Het “Real Girls, Real Lives, Connected”  rapport is opgesteld in opdracht van de hulporganisatie Girl Effect en een internationale mobiele provider. Het werd geopenbaard op de doorde Verenigde Naties uitgeroepen Internationale Meisjesdag. Het onderzoek richtte zich vooral op India, Tanzania, Zuid-Afrika, Nigeria en Bangladesh.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 14:17

"Het onderzoek richtte zich vooral op India, Tanzania, Zuid-Afrika, Nigeria en Bangladesh." Dan vind ik 1,5 keer zoveel jongens als meisjes nog alleszins meevallen. Vooral als je kijkt dat het om 13 tot 19 jarige kinderen gaat. Ik zou het schokkender hebben gevonden wanneer het tegenovergestelde uit het onderzoek was gekomen.

Jan Wijn
Jan Wijn12 okt. 2018 - 9:04

Wanneer ik op straat kijk zie ik meer meiden continu met een vingerveegmachientje voor hun snuitert dan jongens, zowel te voet op de fiets als in de auto.

Rara8
Rara811 okt. 2018 - 21:25

“Over de hele wereld wordt uit seksistische motieven meisjes” Ik vind dat nogal generaliserend. Het onderzoek ziet slechts op 25 landen. Geen enkel Europees land, nog Rusland, noch Australië nog ontwikkelde Aziatische landen zijn bij het onderzoek betrokken. De “gehele wereld” is dan wel erg makkelijk gezegd.

1 Reactie
Urlanacus
Urlanacus12 okt. 2018 - 14:32

Sluit ik me geheel bij aan. De onderzoeken zijn ook echt wel gedaan in landen waarvan iedereen al weet dat het met gelijke rechten voor vrouwen slecht gesteld is. Had net zo goed het volgende onderzoek kunnen zijn "In de winter wordt er vaker een winterjas gedragen als in de zomer"

Marcus A.2
Marcus A.211 okt. 2018 - 19:44

Schandalig

Erik1976
Erik197611 okt. 2018 - 19:10

Ouch, mezelf betrapt op een seksistische reactie. De reden die hier aangedragen wordt deugt van geen kanten natuurlijk, maar ik dacht dat het beperkt werd omdat ze anders niet ophouden met chatten....

Peterrr3
Peterrr311 okt. 2018 - 15:43

Hoe liggen die percentages in Nederland? Als het hier wel gelijk is, dan is dat ook wel eens leuk om te vermelden.