Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meisje van dertien legt VN het zwijgen op

  •  
05-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
thegirl.jpg
Speech van twintig jaar oud nog steeds actueel
De Canadese Severn Cullis-Suzuki is inmiddels 33 jaar en een gevierd activiste. Twintig jaar geleden sprak zij bovenstaande speech uit tijdens het ‘Earth Summit’ van de Verenigde Naties. Ze was pas dertien jaar oud, maar wist de zere plek feilloos te vinden. Inmiddels is ze over de hele wereld bekend als ‘The Girl Who Silenced the World for 5 Minutes’.

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Zjenny
Zjenny5 mei 2013 - 10:12

Het raakt me nu nog dieper dan toen.

MG1968-2
MG1968-25 mei 2013 - 10:12

Janken... Echt.

toshiba
toshiba5 mei 2013 - 10:12

De speech was indrukwekkend, aanwezigen vol enthousiasme, en gingen vervolgens over tot de orde van de dag. Zo ook de Nederlandse politiek.

KoningPruts
KoningPruts5 mei 2013 - 10:12

En sindsdien is er geen reedt veranderd. Leuke speech maar de enigen die het verschil kunnen maken zijn diegenen die er baat bij hebben om niet te veranderen.

Michiel Online
Michiel Online5 mei 2013 - 10:12

het is allemaal te lief. ik begrijp het wel maar zo'n speech vol met emoties gaat het gewoon niet oplossen. je hebt intelligente volwassenen nodig die voor zichzelf uit de weg gaan om wapenverslaafde idioten over de hele wereld aan te pakken. doe je dat met 1 land, dan maakt het andere land daar misbruik van. daarom blijft die wapenverkoop en productie doorgaan.

BasVV
BasVV5 mei 2013 - 10:12

Ja meid. Wen er maar aan. De VN en Amerika kunnen niet niet alle mensen beschermen. Er zijn trouwens ook heel veel mensen en culturen die dat helemaal niet wilen. Wen er maar aan.

MichelReiziger
MichelReiziger5 mei 2013 - 10:12

Harde selectieve wereld meisje...United Nations is vaak United Nothing

Nadiana
Nadiana5 mei 2013 - 10:12

Mooie toespraak, hoor, maar de titel "Meisje legt DE WERELD vijf minuten het zwijgen op" is typisch Amerikaanse pathos. Ik erger me daar een beetje aan. Alsof de gehele wereld naar die toespraak keek en unaniem stil was.

adriek
adriek5 mei 2013 - 10:12

Als je indruk maakt bij de verenigde naties heb je zo ongeveer het hoogst bereikbare gedaan. Het resultaat? Ze dronken een glas, ze deden een plas, en alles bleef zoals het was. Wij (mensen, in grote meerderheid) laten ons nog steeds leiden door eigenbelang. We willen toch die nieuwe smartphone, die nieuwe laptop, dat stuk goedkoop vlees, die goedkope spijkerbroek en zijn ons niet bewust van de lange termijn gevolgen van onze leefstijl (of beter: we willen ons niet bewust zijn van die gevolgen). We denken dat 'de wetenschap' wel tijdig met oplossingen zal komen. Dus: mooie toespraak, meisje, en je hebt waarschijnlijk gelijk. En daar bleef het bij. Zelfs bij de VN.

neutralist
neutralist5 mei 2013 - 10:12

Dat had haar vader ook goed geschreven.

1 Reactie
SamuelMichon
SamuelMichon5 mei 2013 - 10:12

Al heeft ze het wel zelf geschreven, haar vader is milieu-activist David Suzuki en heeft duidelijk invloed gehad op haar ideeën: http://en.wikipedia.org/wiki/David_Suzuki Verder niets mis mee, het gaat er om hoe je het brengt. Het was toen al duidelijk dat Severn een talentvol spreker is.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mei 2013 - 10:12

Hoeveel gemeenplaatsen kun je noemen in 5 minuten. Ik neem het het kind niet kwalijk, het is allemaal waar wat ze zegt. Kinderen denken ook dat geld gemaakt wordt in de flappentap. Eenmaal volwassen met eigen kinderen doen ze al het mogelijke hun eigen kroost een voorsprong te geven op de rest. En dat is de kern van het probleem.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer5 mei 2013 - 10:12

"gemeenplaatsen" Kijk eens in het woordenboek.

[verwijderd]
[verwijderd]5 mei 2013 - 10:12

Het grootste deel van de mensen op onze aardkloot denken nog steeds dat alle milieu problemen en de verschrikkelijke overbevolking door hun God zal worden opgelost.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 mei 2013 - 10:12

Die gedachte gaat alleen mank door God erin te betrekken. Het probleem lost zich vanzelf op, de mensheid vindt uit hoe er mee om te gaan of niet, in het eerste geval geen probleem, in het tweede geval sterft de mensheid uit en kan daarna het milieu zich miljoenen jaren herstellen, ook geen probleem. Daar heeft God niets mee te maken, behalve dan als verzonnen entiteit om de schuld aan kunnen te geven, een soort ouderwetse marokaan, voor diegenen die de tweede mogelijkheid te cynisch vinden.