Joop

Megastallen ook groot in risico's

  •  
25-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Joop-debat: Nederland telt honderden veefabrieken die niet alleen vlees maar ook dierziektes kweken
Waarin een klein land groot kan zijn. Sinds 2005 is het aantal megastallen in Nederland meer dan verdubbeld. Helaas zijn de problemen net zo hard meegegroeid. Veefabrieken met meer dan zevenduizend varkens en bijna een kwart miljoen kippen leiden tot meer milieuoverlast, minder dierenwelzijn, meer gezondheidsrisico’s en een minder mooi landschap.


Wel is duidelijk dat Noord-Brabant, Overijssel, Limburg en Gelderland, de belangrijkste veehouderijprovincies, op dit moment 242 veefabrieken voor koeien en varkens tellen (gegevens uit de provinciale Bestanden Veehouderij Bedrijven). In 2005 waren dat er volgens kennisinstituut Alterra nog 95.


De gangbare definitie spreekt van een megastal als het gaat om een stal die minstens anderhalf hectare groot is en minstens 7.500 vleesvarkens, 220.000 vleeskuikens of 250 melkkoeien huisvest. Voor melkkoeien betekent dit dat zij niet langer in de wei mogen grazen.
Dieren die niet buiten komen, bouwen geen weerstand op. In de veefabrieken krijgen ze vaak een heleboel antibiotica toegediend om te voorkomen dat ze ziek worden met alle kwalijke gevolgen van dien: Bacteriën die resistent worden zodat dierziektes (die ook kunnen overspringen op de mens) moeilijker te bestrijden zijn.
Megastallen zijn ongezond.
Bovendien zorgt de enorme productie van mest van al die dieren in megastallen voor een grote milieulast met stank en aantasting van de natuur als gevolg.
Megastallen zijn niet duurzaam.
Klaas Breunissen gaat vandaag, dinsdag 25 januari, live in debat over de megastallen in De Gids FM op Radio 1, om circa 11:45

Meer over:

opinie, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Keukenkast2
Keukenkast225 jan. 2011 - 8:30

Om de veehouderij in Nederland (en de wereld) te normaliseren moet er een omslag komen in het denken van de mensen. Dat het hypocriet is om een kunstenares die verkeerd met (knuffelige) dieren omgaat aan te klagen en er schande van te spreken terwijl je zelf die avond mishandeld dier eet. Dat je geen echte dierenvriend bent als je wél om katten, honden, cavia's, hertjes en hamsters geeft maar niet om varkens, koeien, kippen en bijvoorbeeld nertsen. Of moord en brand schreeuwen over dat dieronvriendelijke, verschrikkelijke (toevallig islamitische) thuisslachten terwijl er dagelijks legio dieren op beestachtige wijze worden omgebracht. Maar die omslag komt er niet, want we hebben het natuurlijk veel te druk met geld verdienen, ruziemaken en overal elkaar zeggen hoe volledig abject we zijn. Gelukkig maar, wat zijn we toch betrokken

harryo2
harryo225 jan. 2011 - 8:30

Megastallen, schaalvergroting, monocultuur etc....

kikilotta2
kikilotta225 jan. 2011 - 8:30

En weer worden de megastallen gebruikt als symbool voor de bio-industrie. Maak daar alstublieft de keuze: wel of geen bio-industrie, de grootte van zo'n stal is minder interessant dan de productiemethode...

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai25 jan. 2011 - 8:30

Nederland is te bevolkt voor een grootschalige veehouderij. Het zou beter zijn als de veehouders zich bezig zouden houden met hoogwaardige veeteelt. Kleinschalig en heel kwalitatief. Echt mooie producten van topkwaliteit. Die kilo knallers leiden tot een exportproduct waar we enkel de lasten van hebben en we eten zelf slecht vlees van melkkoeien. En smakeloze varkensproducten. Rommel dus. Stoppen dus.

Jason2
Jason225 jan. 2011 - 8:30

Zelf eet ik weinig vlees, en altijd biologisch. Als ik denk aan die dieren, die hun hele of een groot deel van hun leven tussen beton moeten doorbrengen, krijg ik het zelf benauwd. Maar komen er geen tekorten als iedereen dat gaat doen ? Heb eens gelezen dat ieder jaar 5 % van ons groen, ondergespoten wordt voor bebouwing, wegen, woningen, scholen, fabrieken, etc. Een groot deel daarvan is vruchtbare landbouwgrond. Is krimp van de bevolking, dan niet juist een zegen ? Overigens, regels om onze veestapel een beter leven zijn goed. Maar moet er dan ook geen importverbod komen, voor vlees uit landen, waar het dierenwelzijn nog veel slechter is.

roelandz
roelandz25 jan. 2011 - 8:30

" ... zorgt de enorme productie van mest van al die dieren in megastallen voor een grote milieulast met stank en aantasting van de natuur als gevolg.. " Duidelijke eisen aan mestverwerking, stankafdichting, plaatsing op een bedrijventerrein verminderen deze problemen. ".... helaas staat tegenover al deze problemen geen enkel voordeel..." Door een helder overheidsbeleid vermindert de overlast op het platteland, waar je geen vergroting toestaat. Juist die sluipende net niet megavergroting is het probleem. Uitplaatsing naar bedrijfsgebieden verlaagt de druk op het buitengebied.

nachtwacht2
nachtwacht225 jan. 2011 - 8:30

Als varkens begrijpen dat ze zwijnen zijn geworden, wederkeert dat wat ze anderen aandeden hun eigen oordeel is! jk

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 jan. 2011 - 8:30

Wat is het verschil tussen het doodknuppelen van de zeehonden in Canada en het martelen van dieren in megastalen?

3 Reacties
Harmen2
Harmen225 jan. 2011 - 8:30

Dat hangt er vanaf hoeveel waarde je er aan hecht.

espoir
espoir25 jan. 2011 - 8:30

Geen verschil.

Pjotrs
Pjotrs25 jan. 2011 - 8:30

Appeltje-eitje: die doodgeknuppelde zeehonden hebben een prettig leven gehad. Overigens net als de stieren die in de arena aan hun eind komen. Maar dat roteinde vindt iedereen sneu, het levenslang martelen in de veehouderij houdt men actief in stand door die troep te eten.

Klaas2
Klaas225 jan. 2011 - 8:30

Vraag eens aan een ziekenhuis bestuur waarom varkensboeren een kamer apart krijgen, dan snap je een risico van megastallen gelijk.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten25 jan. 2011 - 8:30

Jemig. Dat klinkt griezelig Rouane... V-koorts? (Leuke avatar overigens. Wat voor vogeltje is het?)

Frank23
Frank2325 jan. 2011 - 8:30

Is dat alleen bij varkensboeren met megastallen?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 jan. 2011 - 8:30

Een megastal hier en 100 meter verder een vogelopvang, een megastal hier en 250 meter verder een kippenopvang, een megastal hier en 300 meter verder een ezelopvang...ect.... In de ene plek worden dieren gemartel, een paar stapjes verder worden dieren geaaid, krijgen eten, drinken, dak op de kop en een dikke kus van hun bezorgers?

1 Reactie
espoir
espoir25 jan. 2011 - 8:30

Een hond schijnt de beste vriend van een man te zijn. Maar dezelfde man brengt zijn vriend naar de gevangenis (asiel), als hij op vakantie moet.

objectivist
objectivist25 jan. 2011 - 8:30

De mensen die er verstand van hebben wijzen juist op het feit dat kippen en varkens die binnen zitten gezonder zijn dan vee dat buiten loopt. Een ei van een 'biologische' kip die buiten scharrelt bevat meer dioxine dan een legbatterijkip. En de overheid heeft wel besloten omwille van groen beleid de dioxinenorm per ei dan maar omhoog te schroeven maar het feit blijft wel staan. Ik denk dat de weerstand tussen de oren zit.

1 Reactie
Klaas2
Klaas225 jan. 2011 - 8:30

Ooit van MRSA gehoord? Komt vooral voor bij intensieve veehouderij (dus meestal binnen) Zie mijn andere reactie, een stukje naar beneden.

christiaane
christiaane25 jan. 2011 - 8:30

Toch zijn er ook onderzoeken te vinden die nogal genuanceerd oordelen over de Megastallen, zoals bijvoorbeeld hier te lezen is: http://www.rivm.nl/persberichten/2008/megastallen.jsp Maar het overbrengen van dierziekten op de mens en vooral ook het antibiotica gebruik zijn absoluut serieuze problemen.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT225 jan. 2011 - 8:30

Het RIVM, was dat niet die instantie die de overdadig aanwezige nitrosaminen en dioxinen niet wist te meten na de roetende fik bij moerdijk? en die ook de miljoenen liters weggelekte giftige pesticiden niet wist te traceren in het Haringvliet? Geloof je een onderzoek van een dermate onzorgvuldig opererende onderzoeker, die kennelijk ook zijn uitkomsten aan de man moet brengen om het personeel te betalen? Ik ben maar wat blij dat Tiny Cox een Parlementaire Enquete naar de privatisering en markt werking onder (semi)overheids bedrijven heeft ingesteld. Want de corruptie druipt van de gunstige uitkomsten voor Rutte af, als zweet van het hoofd van een boulemische saunabezoeker.

ErnsTT2
ErnsTT225 jan. 2011 - 8:30

Het ergste is nog wel dat de Nederlandse staat de door de MKZ crisis getroffen bedrijven *geholpen* heeft met het opzetten van Geitenbedrijven, waar al na 2 jaar de Blauwtong uitbrak en iets later de Q-Koorts.... En nu gaat de EU het Varkensvlees alweer in koelcellen opslaan, de vleesbergen van de jaren zeventig worden ook weer geherintroduceerd door rechst dat zijn kans schoon ruikt de subsidiepotten ven de EU te plunderen :-(

1 Reactie
FransAkkermans
FransAkkermans25 jan. 2011 - 8:30

De markt van varkensvlees dreigt in te storten. Dat kan een een aantal kleinere varkenshouders de kop kosten. Megabedrijven hebben, gelet op hun lagere kostprijzen, meer overlevingskansen. Dus als je nu de schaaalvergroting wil bevorderen ben je tegen deze marktinterventies. Overigens door Mansholt, de grondlegger van de Europeese landbouwpolitiek, geïntroduceerd en toegepast. Overigens, het valt me bij meer van uw bijdragen op dat u uw standpunten aan overdrijving kapot laat gaan. Deze bijv. ...en die ook de miljoenen liters weggelekte giftige pesticiden niet wist te traceren in het Haringvliet? En dan uw bewering dat Tini Kox (met een K dus) een parlementaire enquête heeft ingesteld. Wishful thinking, dat voltooide deelwoord is nog niet op zijn plaats. Uw geloofwaardigheid gaat er niet op vooruit.