Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeente overweegt vergunning voor nieuwe megastal die niemand wil

  •  
15-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
Varkens - CIWF Nederland
De controverse over de komst van een megastal voor maar liefst 18.000 varkens in Nijnsel (bij Sint Oedenrode) loopt hoog op. 13 juli beslist de gemeenteraad over de komst van een stal die niemand wil.
Inderdaad, behalve de eigenaar en de éne arbeidskracht die deze veefabriek zal runnen  lijkt niemand deze stal te willen. Allereerst de provincie Brabant. Provinciale bestuurders worden al jaren geconfronteerd met de gevolgen van enorme hoeveelheid varkens, koeien, kippen en geiten in deze provincie, die zich inmiddels ontwikkeld heeft tot hét vee-industrieterrein van Nederland. Het provinciebestuur maakt nieuwvestiging van veebedrijven daarom heel moeilijk en heeft er bij de gemeente Meierijstad, waar de nieuwe stal onder valt, op aangedrongen niet akkoord te gaan.
Uiteraard maken ook de omwonenden bezwaar. Zij leven in een gebied van een kleine 7 vierkante kilometer waar straks, als alle plannen doorgaan, maar liefst 130.000 varkens zullen leven te midden van nog eens meer dan 260.000 andere landbouwdieren. Hun zorgen betreffen stank, gezondheidsrisico’s en waardedaling van huizen en bedrijven. Ze staan daarin niet alleen en kunnen zich beroepen op cijfers, rapporten en aanbevelingen van onder andere de GGD.
Maar ook buiten de directe omgeving maken velen zich grote zorgen over de stal die niemand wil. Binnen amper 5 dagen tekenden al meer dan 10.000 mensen uit Brabant en ver daarbuiten een online petitie , opgezet door Compassion in World Farming. De schadelijke gevolgen van zo’n megastal reiken namelijk veel verder dan de inwoners en de grenzen van de gemeente Meierijstad.
16.000 keer het zwembad van Meierijstad vullen
Denk maar aan de 18.000 varkens die hier het grootste deel van hun korte leven zullen doorbrengen. Zij zitten altijd binnen, dicht op elkaar boven hun eigen uitwerpselen. In de kale hokken heeft elk varken maximaal 1 vierkante meter bewegingsruimte. En dan is er natuurlijk de vervuiling van lucht en bodem en het beslag dat de vee-industrie legt op natuurlijke grondstoffen. Een stal met 18.000 vleesvarkens produceert jaarlijks zo’n 18 miljoen kilo mest en verbruikt ruim 12 miljard liter water wereldwijd. Met dit water kun je ruim 4800 Olympische zwembaden vullen – of 16.000 keer het zwembad van Meierijstad. Ook de bijdrage aan de opwarming van de aarde blijft niet beperkt tot Meierijstad of Brabant. Als dat wel het geval was, zou Brabant inmiddels vast en zeker al een tropisch klimaat hebben!
Ziek voedselsysteem
Megastallen produceren goedkoop vlees, vaak voor de export op de wereldmarkt. Ze dragen op geen enkele manier bij aan een gezond leefklimaat. Niet voor omwonenden, niet voor andere mensen waar ook ter wereld en zeker niet voor de dieren die er hun dagen moeten slijten. Ze houden wel een ziek voedselsysteem in stand, dat oerwouden en zelfs diersoorten vernietigt voor de productie van veevoer. En dat producten als graan en soja, die veel beter en efficiënter gebruikt kunnen worden om mensen te voeden, gebruikt als veevoer. Om deze ontwikkeling te keren moeten we geen nieuwe megastallen bouwen maar overschakelen op andere, kleinschaligere en duurzame vormen van veehouderij.
Gezond leefklimaat voor alle Nederlanders
Inmiddels heeft het college van B&W van Meierijstad laten weten een vergunning voor de omstreden megastal te willen geven. De gemeenteraad moet hier nu op 13 juli een besluit over nemen. De beslissing om wel of geen nieuwe megastallen te bouwen hoort echter niet thuis bij gemeenteraden. Hun middelen en bevoegdheden om door hun eigen inwoners ongewenste ontwikkelingen tegen te houden, zijn veel te beperkt. Daarom moet de landelijke overheid grenzen stellen aan de veehouderij en aan de maximale omvang van stallen. Dat is niet alleen nodig om te voldoen aan internationale verplichtingen, zoals het klimaatakkoord van Parijs of de Europese milieuwetgeving, maar ook om een gezond leefklimaat te creëren voor alle inwoners van Nederland. En zeker ook om gemeenteraden niet op te zadelen met dilemma’s waar zij niet voor in het leven geroepen zijn.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (67)

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jun. 2017 - 2:33

In heel Brabant, jaren gerund door het CDA, heeft iedereen er de buik vol van. En nu weer 2 jaar uitstel van regels...

Klaas Vaak2
Klaas Vaak216 jun. 2017 - 18:02

Er schijnt een misverstand te bestaan inzake hetgeen "efficient" is. In biologische zin is het houden van dieren slechts efficiënt om afval dat bij de productie en consumptie vrijkomt om te zetten in eiwitten, of in het geval van gewassen die voor de mens niet of slecht verteerbaar zijn en groeien waar op plaatsen waar het cultiveren van andere gewassen niet lonend is. Zo gauw er gewassen worden geteeld om te dienen als als veevoer gaat het om een proces dat niet efficiënt is. De vraag is niet hoe je zo efficiënt mogelijk vlees kunt produceren, maar hoe je zo efficiënt mogelijk voedsel kunt produceren.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 jun. 2017 - 9:59

[De vraag is niet hoe je zo efficiënt mogelijk vlees kunt produceren, maar hoe je zo efficiënt mogelijk voedsel kunt produceren.] Je zou daarin gelijk hebben als er een instituut zou bestaan dat mensen voorschrijft wat ze te eten krijgen. In werkelijkheiheid kiezen mensen, gelukkig, zelf. En daarom is het van belang hoe je efficiënt vlees produceerd, er komen meer en meer vleeseters, omdat men zich in azië meer en meer kan permiteren. Daar kan de toename van vegetarisme in de westerse wereld niets aan veranderen.

Marc Marc
Marc Marc16 jun. 2017 - 12:21

Toch wel fascinerend dat er argumenten gebruikt worden tegen de megastal in de real world juist pleiten voor megastallen. De zogenaamde water footprint is bij industrieel geproduceerd vlees juist lager dan varkens in de wei. Bron: http://waterfootprint.org/media/downloads/Report-48-WaterFootprint-AnimalProducts-Vol1.pdf De emissies van megastallen t.a.v. ammoniak, fijnstof e.d. ligt lager dan normale stallen. Mijn tip aan de schrijver, houdt het bij dierenwelzijn en beargumenteer waarom een megastal slecht zou zijn voor het dierenwelzijn. Leg dan ook even uit dat in Nederland de eisen t.a.v. de beschikbare aantal m2 per varken hoger ligt dan in Europa en waarom dat verder omhoog zou moeten. Ik zou zelf strijden voor aanpassing van de normen in Europa i.p.v. de normen in Nederland aanvallen die al het hoogste zijn van Europa maar ja, ik schakel emotie uit en bekijk het rationeel. Eens dat er lokaal wel overlast kan zijn t.a.v. van bijv het aantal vervoersbewegingen maar dat staat allemaal los van de oneigenlijke argumenten t.a.v. waterverbruik.

1 Reactie
Dusk2
Dusk216 jun. 2017 - 17:00

@ Marc Marc "Toch wel fascinerend dat er argumenten gebruikt worden tegen de megastal in de real world juist pleiten voor megastallen." In die 'real world' zijn er nog andere processen die meespelen en die u totaal over het hoofd ziet. U heeft gelijk als u zegt dat de emissies en het watergebruik van megastallen per kilo geproduceerd vlees een stuk lager zijn dan die van normale stallen. Echter, als je per vierkante meter rekent, liggen die zaken behoorlijk anders. Dan zijn megastallen veel vervuilender dan normale stallen. In uw betoog doet u net alsof, wanneer die megastal er niet komt, er dan een aantal normale stallen zal worden gebouwd dat tezamen evenveel varkens herbergt als die ene megastal. Dat zal natuurlijk nooit gebeuren. De enige reden waarom de eigenaars die megastal willen bouwen, is omdat ze heel veel winst willen maken. Met normale stallen zullen ze veel minder winst kunnen maken en daarnaast is het dan waarschijnlijk te duur om te investeren in een groot aantal normale stallen. De milieu-argumenten van de schrijver blijven dus staan als een huis. In de praktijk is een megastal veel vervuilender dan normale stallen. Zo rationeel bekijkt u het helemaal niet.

Okke2
Okke216 jun. 2017 - 9:07

Mwah, niemand wil, niemand wil, er lopen anders genoeg mensen in de supermarkt die kiezen voor grote bakken karbonades, dat willen ze toch? Ik denk wel dat het leven van varkens een stuk beter zou kunnen overigens, dan in zo'n grote binnenstal, varkens willen gewoon graag een beetje in de modder wroeten en in het zonnetje liggen, vind het jammer dat je in Nederland echt nooit varkens buiten ziet, in andere landen waar ik kom (vooral in GB) zie ik regelmatig weides vol met varkens. Persoonlijk zou ik liever meer weides vol met varkens alleen voor binnenlandse consumptie zien, maargoed de interne handel en EU wereld handel schijnt nogal belangrijk te zijn, dus ik snap de keuzes wel.

2 Reacties
Cocicati
Cocicati16 jun. 2017 - 12:33

"mensen in de supermarkt die kiezen voor grote bakken karbonades, dat willen ze toch?" Mannen met cup A

Klaas Vaak2
Klaas Vaak216 jun. 2017 - 14:03

Als we alle landbouwcapaciteit in de ontwikkelingslanden gebruiken voor ons diervoer en onze biologische brandstoffen, dan komt er een moment dat de bevolking dáár honger gaat lijden en vlucht naar hier, waar ze er vlees mee produceren en auto's mee rijden, dus ik snap de keuze van die vluchtelingen wel.

Kees Halt
Kees Halt16 jun. 2017 - 8:54

Jammer dat PvdA Dijksma helemaal niet van zich laat horen als het gaat om dit soort megastal uitbreiding. Wel voor de buhne belastinggeld smijten naar een VN klimaatpanel om daar een wit voetje te halen. http://www.volkskrant.nl/politiek/nederland-trekt-kar-in-gat-financiering-nu-de-vs-uit-parijs-zijn-gestapt~a4501052/ http://www.volkskrant.nl/politiek/-de-megamorfose-van-sharon-dijksma-megastal-welkom~a3505026/ Nederland zal ongetwijfeld een goed rapportcijfer krijgen van het VN klimaatpanel ondanks alle megastallen, kolencentrales en subsidies voor vervuilers. Gelukkig gaat Rutte3 zonder de PvdA daar een einde aan maken. Geen subsidies meer voor vervuilers als auto's op kolenstroom maar vervuilers extra belasten opdat ze zelf voor schonere milieuvriendelijke alternatieven kiezen. En niet alleen voor het milieu moet er een einde komen aan megastallen. Het dierenleed is onbeschrijfelijk waar op winstbeluste ondernemers van megastallen zelfs bezuinigen op veiligheid. Laat staan dat ze oog hebben voor het dagelijks welzijn van de dieren. http://www.nu.nl/binnenland/4772598/80000-kippen-komen-brand-in-woudenberg.html?redirect=1

Grooteman2
Grooteman216 jun. 2017 - 8:51

Net even gegoogled en heel gemiddeld genomen drinkt een varken ongeveer 12 liter per dag. Kom ik op ruim 78 miljoen liter.Best een hoop maar toch heel veel minder dan 12 miljard liter (hoewel ik de bijvoeging "wereldwijd" daarbij niet snap). Overigens gebruikt een mens (incl. wassen, douchen etc) 150 liter per dag. De toevoeging aan de opwarming van de aarde valt erg mee want het ruimt grote hoeveelheid plantaardige restproducten op. Dat er inderdaad ook granen zoals tarwe in het veevoer zitten is inderdaad raar maar komt vooral doordat er zoveel van is, dat het goedkoper is dan de alternatieven.Ik zou ook liever zien dat dit naar bijvoorbeeld Afrika zou gaan, maar helaas werkt het zo niet.Voor omwonenden kan ik mij best voorstellen dat een megastal geen pretje is maar voor het milieu en de varkens maakt het niet uit. Tien stallen met 1800 varkens elk hebben net zo veel impact als 1 stal van 18.000 stuks.

7 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak216 jun. 2017 - 13:53

"De toevoeging aan de opwarming van de aarde valt erg mee want het ruimt grote hoeveelheid plantaardige restproducten op." Misschien dat iemand anders even de moeite wil nemen om uit te leggen dat deze omkering van de feiten een hoog niveau van onwetendheid verraad? "Tien stallen met 1800 varkens elk hebben net zo veel impact als 1 stal van 18.000 stuks." Echt waar joh? Wil iemand dat dan of maak je je alleen maar zorgen dat ze bij jou in de achtertuin terecht komen?

Grooteman2
Grooteman216 jun. 2017 - 20:09

Nee vriend, de onwetendheid zit in iedereen die eenzijdige rapporten geloofd. Ten eerste is veevoer groene energie. Want b.v. raapolie in je tank is groene energie, dus raapschroot wat over blijft na het persen van de olie en veevoer wordt, moet dat dus ook zijn. En, ten tweede, de enorme berg plantaardige afvalproducten die overblijven als de mens iets maakt (vele olieen, zetmeel, suiker, sinaasappelsap en nog heeeeel veel meer) wordt daarmee weggewerkt. We kunnen het uiteraard ook verbranden of weg laten rotten met alle milieuschade daarvan. Als je deze voordelen eens zou afzetten tegen de nadelen krijg je een heel ander en veel positiever plaatje. En als 18.000 varkens een bepaalde hoeveelheid water drinken en mest produceren, zouden ze bij 10 kleinere stallen van elk 1.800 varkens opeens meer of minder drinken/poepen? Dat was mijn stelling, maar duidelijk is dat jij er iets anders in hebt gelezen. Ik zei al, dat dit voor de omwonenden mogelijk anders lag.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak216 jun. 2017 - 23:45

Dus jij wilt in alle ernst beweren dat dieren uitsluitend of bijna uitsluitend gevoerd worden met afvalproducten en dat er geen landbouw plaatsvindt gericht op de productie van veevoer? Dat kan gezien de hoeveelheid -plantaardige- grondstoffen die nodig is om een kilo vlees te produceren natuurlijk nooit waar zijn. Bovendien zou het verhaal dat er bijvoorbeeld meer soja en mais moet worden geproduceerd omdat de Chinezen nu ook biefstuk willen eten dan ook niet kloppen. De omvang van de vleesproductie zou dan immers worden bepaald door de beschikbare hoeveelheid afvalstoffen en dat zou dus uitsluitend leiden tot en prijsverhoging van het vlees.

Pater
Pater17 jun. 2017 - 3:20

@Grooteman Natuurlijk is er niets tegen het gebruik van restafval van suikerbieten of raapstelen als veevoer. En als het daarbij zou blijven hoor je mij niet klagen. Maar daarmee voeden we niet de 15- 16 miljoen varkens die jaarlijks in NL worden gefokt. Daarvoor hebben we op grote schaal geïmporteerde soja en mais nodig. Daarvoor worden dagelijks duizenden hectares tropische wouden gekapt. Voor het maken van vleesvervangers is vijf keer minder plantaardig materiaal (zoals soja) nodig dan voor het maken van vlees.

Grooteman2
Grooteman217 jun. 2017 - 7:07

Ik heb nooit beweert dat zij alleen plantaardige afvalproducten eten - maar dat zij die producten wel voor ons opruimen en dat is een enorme berg. Helaas gaat er ook tarwe en mais in veevoer - tarwe omdat er gewoon zoveel van is dat de prijs lager is dan de alternatieven. Mais o.a. omdat we, bijvoorbeeld, mais-eieren willen. Dat verhaal van die Chinezen ken ik niet, qua mais zou dat kunnen maar ik zie niet dat men sojabonen gaat kweken voor het meel en niet voor de olie die, voor menselijke consumptie, twee keer zoveel oplevert als het meel.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak217 jun. 2017 - 14:16

Dus je gaat mee in de eis, dat de vleesproductie moet plaatsvinden binnen de limiet van de beschikbare hoeveelheid restproducten? Dat zou al een hele stap voorwaarts zijn.

Pater
Pater18 jun. 2017 - 2:39

@Grooteman "ik zie niet dat men sojabonen gaat kweken voor het meel en niet voor de olie die, voor menselijke consumptie, twee keer zoveel oplevert als het meel." Niet voor het eerst dat je deze onjuistheden verspreidt. De prijs van de sojaolie is inderdaad ca. twee keer zo hoog als die van het meel, maar dan vergeet je (of wil je het niet weten?) dat het aandeel van het meel in de soja veel groter is dan het aandeel olie, zodat de prijs voor het meel ca. 53 % van de waarde bepaalt en de prijs van de olie voor 40 %.

 Peer
Peer16 jun. 2017 - 8:14

een zekere overeenkomst met bejaardenhuizen en verzorgingscentra kan ik niet onderdrukken. Maakten de ambtenaren zich daar maar druk over dan een varkensstal (waar overigens met de nwste technieken een ecostal van gemaakt is)

1 Reactie
Don Quichote
Don Quichote16 jun. 2017 - 10:15

Lekker bij de tijd deze opmerking, bejaardentehuizen bestaan niet meer en verzorgingshuizen worden omgebouwd zodat er alleen ouderen met een zzp vanaf 5 terechtkomen, in een open of gesloten afdeling (verpleeghuis zorg) met de opzet van 8 cliënten per leefgroep met daarop minimaal een vig-er of niveau 4vp. Minimale bezetting zal ongeveer 2 personen zijn waarbij de opzet die voorgesteld is dat 1 daarvan een vrijwilliger of mantelzorger zou zijn, dit gaat gelukkig niet gebeuren. Wel de verplichting om een vp minimaal niveau 4 aanwezig te laten zijn (kan over verschillende groepen.) Varkensstal vergelijking..... is niet echt aardig voor het personeel en de cliënten. zelfs niet als metafoor.

Cocicati
Cocicati16 jun. 2017 - 8:07

"Grote delen van afrika zijn nu al afhankelijk van voedselimport en dat zal alleen maar stijgen." Afrikanen eten meestal geen varkensvlees, dus daarom hoef je het niet te doen. Daarbij is vleesproductie voedsel vernietiging, per kilo vlees zijn er tien kilo graan/soja nodig Afrika is de graanschuur van de wereld, alleen wordt die niet goed benut, want de wereldmarkt blokkeert voedsel-export vanuit Afrika. In Afrika is nog het meeste onontgonnen land van de hele wereld, 80 procent van het continent is onontgonnen, daar kan heel veel winst worden gemaakt. Meerdere dunbevolkte regio's zo groot als West Europa zijn geschikt als enorme graan-akkers. Als het westen werkelijk aan de gang gaat met de ontwikkeling van Afrika, en het toelaten van hun producten dan zijn de meeste voedselproblemen snel opgelost. Maar de EU subsidieert haar eigen boeren en heft import belasting op producten van buiten de EU, de USA idem-dito. Dat is de reden waarom investeerders nooit de landbouwarealen van Afrika interessant hebben gevonden. De EU en de USA hebben daarvoor redenen. Ze willen hun eigen boerenstand redden, want dat zijn ook kiezers, en ze willen onafhankelijk zijn van voedsel-import. We hebben deze kromme situatie te danken aan Mansholt, een Nederlander. Mansholt kreeg later in zijn leven spijt van de invoering van de landbouwsubsidies en schaalvergroting. Maar zijn pogingen om deze ongedaan te maken mislukten, onder andere door verzet van de boeren die inmiddels in groten getale afhankelijk waren geworden van subsidie uit Brussel. https://nl.wikipedia.org/wiki/Sicco_Mansholt

Philip Tielsen
Philip Tielsen16 jun. 2017 - 7:33

Ach, als echt niemand die stal zou willen dan krijgt die boer zijn varkens nooit verkocht.

Phil2
Phil216 jun. 2017 - 7:21

Ik zou 'preventief' naar de rechter stappen. Als Urgenda succes heeft bij de rechter met haar beroep dat de overheid verzaakt bij het terugdringen van emissies... dan moet dit appeltje-eitje kunnen zijn. Hop, niet gaan zitten vergaderen en protesteren, maar echt juridisch actie ondernemen.

omaoeverloos
omaoeverloos16 jun. 2017 - 6:32

Och, hier in de wieringermeer worden ook megawindturbines opgetrokken die niemand wil, bij Tata steel wordt staal geproduceerd dat niemand wil en in Brabant worden dus varkens gehouden die niemand wil. Vraag blijft natuurlijk waarom het dan toch gebeurt, zou het kunnen zijn dat de consument misschien toch stiekum de producten afnemen?

4 Reacties
Cocicati
Cocicati16 jun. 2017 - 7:54

Zo is het, niemand wil Pernis of Hoogovens of DSM, niemand wil aardbevingen in Groningen of een kerncentrale of windturbines in de tuin. En als je je succesvol ertegen kunt verzetten is dat prima. Maar ergens moeten ze wel komen, want ze zijn noodzakelijk voor de economie. De megastallen ook. Ik stel voor dat we dat midden in de Flevopolder doen, of een eiland op het IJsselmeer, of in Pernis, daar staan ook de windturbines en de chemische fabrieken. Het is belachelijk om het mooie Brabant te vervuilen met die onzin.

adriek
adriek16 jun. 2017 - 8:53

Een varkenshouder verwoordde het uitstekend in 'De keuringsdienst van waarde': Er is de burger die vindt dat varkens het beter moeten hebben, en we hebben de consument die zo goedkoop mogelijk varkensvlees koopt.

Cocicati
Cocicati16 jun. 2017 - 12:36

"en we hebben de consument die zo goedkoop mogelijk varkensvlees koopt." Toch zijn er varkensboeren die weigeren om het goedkoopste te leveren, maar die gaan voor de kwaliteit. Dat is een keuze die deze varkenshouder ook kan maken.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak216 jun. 2017 - 13:40

"zou het kunnen zijn dat de consument misschien toch stiekum de producten afnemen?" Zeker, de consument koopt ook stiekum producten die door middel van kinderarbeid worden vervaardigd. Maar dat is nog geen reden om het niet te verbieden. Is het misschien zo dat stiekem met opzet onze neo-liberale vorm van economie in stand wordt gehouden om te zorgen dat de 1% zich op deze wijze nog verder kan verrijken op kosten van de rest?

Jan Woei
Jan Woei16 jun. 2017 - 5:57

Marian schrijft: "Biologische landbouw -veeteelt klinkt allemaal erg leuk , maar de gevolgen voor het milieu zijn desastreus!" Precies, het is daarom een irrationeel stuk waarbij emotionele kaarten worden getrokken. Waarom?: 1. Dierenwelzijn staat los van de omvang van de stal. Ook een kleine stal kan niet voldoen aan vastgestelde normen. Dus zou zeggen, verklaar je nader. 2. Milieu argumenten zijn van totaal andere orde. Milieu is gebaat bij zo efficiënt mogelijke huisvesting, geen verspilling van water, voer, ruimte etc. Het is zoals Marian schrijft: dierenwelzijn en milieu zijn moeilijk te verenigen. De schrijver maakt geen keuze en wekt een valse suggestie dat het mogelijk is varkens veel leefruimte etc te geven en gelijktijdig milieu te sparen. Het verborgen punt lijkt mij is dat schrijver überhaupt tegen het houden van varkens is, respectabel standpunt maar andere discussie. Dit maak je niet sterker met inspelen op emotie. Voor zover de ondertekenaars niet al in hetzelfde kamp zaten, is maar de vraag of zij zich goed realiseren hoe ze hier bespeelt worden.

2 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak216 jun. 2017 - 13:28

Nou, dat is prima, maar dan moet de Nederlandse veehouderij er wel voor zorgen dat het veevoer dat daarvoor nodig is ook in Nederland wordt geproduceerd en ophouden te parasiteren op de bevolking van landen waar ze dat voedsel zelf nodig hebben.

adriek
adriek16 jun. 2017 - 13:43

Dierenwelzijn en milieu zijn prima te verenigen. Er kunnen een heleboel varkens in vrijheid leven in Nederland (al moeten de mensen er dan waarschijnlijk uit...) Twaalf Miljoen varkens in een landje delen met zeventien Miljoen mensen wordt lastiger: dan moeten die varkens in relatief kleine hokjes wachten tot ze eten krijgen of geslacht worden.

Pater
Pater16 jun. 2017 - 1:13

Het zou wel eens kunnen dat de gemeente niet anders kan: als de stal niet in strijd is met de regels kan de gemeente niet weigeren. Terwijl het duidelijk is dat het maatschappelijk belang tegengesteld is. Daarom moet die afweging inderdaad op provinciaal of landelijk niveau worden gemaakt.

rbakels
rbakels15 jun. 2017 - 22:29

"Die niemand wil"? Nou, in elk geval wel de ondernemers die die stal bouwen. Laten we ophouden om - heel romantisch - dieren menselijke eigenschappen toe te kennen. Eenden kunnen net praten - behalve Donald Duck, en beren ook niet, behalve Heer Bommel (weet nu nog?) Weiden worden kaalgevroten door koeien. dat vinden we toch ook net zielig? Een mega-stal is een soort weide vol varkens.

5 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak215 jun. 2017 - 23:21

"Laten we ophouden om – heel romantisch – dieren menselijke eigenschappen toe te kennen." Dat doet helemaal niemand: de eis dat dat ze overeenkomstig hun EIGEN aard moeten worden gehouden.

Pater
Pater16 jun. 2017 - 0:58

Gelul. Natuurlijk hebben dieren ook gevoelens. Dit is dieronwaardig. Maar het is ook gevaarlijk voor de mensen: bij zulke enorme concentraties slaan ziekten als een gek om zich heen en ziektes zoals de Q-koorts gaan ook op mensen over. Met de mest kunnen we al geen kant meer uit. Vandaag was in het nieuws dat vogels met gebroken p[ootjes uit het ei komen door klaktekort door de overmaat aan stikstof: van de mest. Tropisch oerwoud verdwijnt met een gebied zo groot als een provincie per dag om soja en mais te telen: voor het veevoer.

Cocicati
Cocicati16 jun. 2017 - 7:56

"Tropisch oerwoud verdwijnt met een gebied zo groot als een provincie per dag om soja en mais te telen: voor het veevoer." Stoppen met vlees eten als je dat niet wil. Ik eet al jaren geen vlees meer, en het bevalt prima.

rbakels
rbakels16 jun. 2017 - 16:00

@Pater: dieren hebben een overlevingsinstinct, dat biologische verklaarbaar is omdat ze anders uitsterven. Anders gezegd: dieren zonder overlevingsinstinct zijn al lang geleden uitgestorven. Dat overlevingsinstinct lijkt wel iets op menselijke emoties, maar moet daar toch niet mee verward worden. Nee, dieren zijn gewoon een hulpmiddel voor (economische) productie. Wil je aardig zijn voor varkens, omdat biggetjes zo lief kunnen zijn? Bedenk dan eens wat een ellende wij bezorgen aan allerlei microorganismen die een rol spelen bij onze voeding@

Pater
Pater17 jun. 2017 - 3:10

@Frits Ik ben diep bedroefd over je bijdrage. Ik ben geen vegetariër, we mogen van mij dieren doden voor ons voedsel. Maar dat moeten we wel op een manier doen die uitgaat van respect voor de dieren. En wel hierom. Het verschil tussen dieren en mensen is veel kleiner dan we altijd gedacht hebben. Het dna-verschil tussen mensen en mensapen is minimaal. Dieren hebben lief en kennen vriendschap, er zijn meer egoïstische en meer empathische individuele dieren. Dieren kennen rechtvaardigheidsgevoelens en jaloezie. Er zijn dieren die hun doden begraven. Dat maakt ze allemaal geen mensen, maar mensen zijn natuurlijk eigenlijk ook maar dieren, met betere hersens. Dat geeft wel aan dat we respect voor ze moeten hebben. De bio-industrie is het tegendeel van respect. Het leven van de beesten is kort en wreed. Als ik een wandeling maak over het platteland en ik zie de koeien, paarden enz, dan wil ik ze wel recht in de ogen kunnen kijken. Dan denk ik: "Ik ga jou straks misschien wel opeten, maar ik koop je vlees alleen als je een redelijk leven hebt gehad."

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer215 jun. 2017 - 21:18

"Megastallen produceren goedkoop vlees, vaak voor de export op de wereldmarkt." Het is de wereldbevolkingsgroei die megastallen nodig maakt. Er is anders niet genoeg voedsel om iedereen te voeden. Grote delen van afrika zijn nu al afhankelijk van voedselimport en dat zal alleen maar stijgen.

9 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak215 jun. 2017 - 23:17

Lul toch niet: in werkelijkheid gebruiken wij hun landbouwcapaciteit om het voer voor onze veestapel te produceren. En als het even kan nog ethanol en biodiesel ook.

Johan eldert
Johan eldert15 jun. 2017 - 23:23

alweer klinkklare onzin van jou kant. de wereld kan prima zonder zo veel vlees. er zijn genoeg alternatieven om de wereld te voeden. daarnaast is het echt niet zo dat de afzet van dit soort megastallen vooral richting afrika verdwijnt. integendeel zelfs.

Pater
Pater16 jun. 2017 - 1:02

Dacht je nu echt dat die varkenslapjes dienen om de honger in Afrika te stillen? 80% van het landbouwareaal in de wereld wordt gebruikt voor veevoer. Als we dat alleen al zouden halveren en die helft voor landbouw voor de mensen zouden gebruiken hoeft er nergens honger te zijn.

Dusk2
Dusk216 jun. 2017 - 2:41

Vlees, en zeker varkensvlees, is een van de minst energie- en water-efficiënte vormen van voedsel. Dat wordt in deze tekst ook duidelijk gemaakt: "En dat producten als graan en soja, die veel beter en efficiënter gebruikt kunnen worden om mensen te voeden, gebruikt als veevoer." Al die vleesproductie zet het klimaat juist onnodig extra onder druk. Zoals gewoonlijk kletst u uit uw nek.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer216 jun. 2017 - 8:54

Beste mensen, de komende jaren komen er door de bevolkingsexplosie en door de welvaartstijging 3 miljard vlees-eters bij. Van 2 miljard in 2017 tot ongeveer 5 miljard in 2030. Dat zeg niet ik, dat zeggen de experts. Daar kun je de ogen voor sluiten, of die kun je voeden.

Marian3
Marian316 jun. 2017 - 9:29

Er is wel genoeg voedsel, maar dan moeten we allemaal vegetariër worden . En blijkbaar wil de meerderheid van de Nederlandse bevolking dat niet. En blijkbaar wil de meerderheid van de Europese bevolking dat ook niet En bovenal , de zich ontwikkelende onder- en middenklasse van landen als China en India willen nu eindelijk ook wel eens een stukje welvaart ( welvaart = vlees voor hen ) proeven. Probleem is alleen dat het wel heel chinezen en Indiërs zijn die die behoefte hebben. En laat het nu juist in die landen zo zijn dat dierenwelzijn vrijwel " non existent " is. En om nu met ons geheven moraliserende vingertje aan die miljoenmassa uit te leggen dat ze beter geen vlees kunnen eten..... Of uit te leggen dat dierenwelzijn boven hun welzijn gaat ...... Iemand mag het lroberen , maar veel kans geef ik het niet Ps: op de site van de organisatie van de schrijver van dit stukje , staat een prachtig voorbeeld van een echte varkensvleesfsbriek , waar het begrip dierenwelzijn nog gespeld moet worden / non existent is. Moraliserend is het wel : de splinter in het Nederlandse oog zien , maar de balk ignoreren. Beter ware het om in de Nederlandse situatie nog meer aandacht te besteden aan het toepassen van diervriendelijke veehouderij situaties En helaas, dat betekent grotere bedrijven om die investeringen daarin te rechtvaardigen. En de koe en het varken vrij buiten laten lopen lijkt wel erg diervriendelijk, maar is een ramp voor het milieu. Bovendien, een koe prefereert de moderne uitloopstallen, waar de koe zich beschermd voelt tegen wind, regen , zonnestralen en andere natuurverschijnselen. Dat de menselijke emotie iets anders wil / verwacht , daar heeft de koe geen boodschap aan

Klaas Vaak2
Klaas Vaak216 jun. 2017 - 13:25

"Er is wel genoeg voedsel, maar dan moeten we allemaal vegetariër worden . En blijkbaar wil de meerderheid van de Nederlandse bevolking dat niet." Nou, dat is prima, maar dan moet de Nederlandse bevolking wel zorgen dat het veevoer dat daarvoor nodig is ook in Nederland wordt geproduceerd en ophouden te parasiteren op de bevolking van landen waar ze dat voedsel zelf nodig hebben, -mede voor menselijke consumptie. Het is niet zo dat ze daar aan geboortebeperking moeten gaan doen omdat jij hier vlees op je bord wilt hebben.

Cocicati
Cocicati16 jun. 2017 - 13:27

"Dat de menselijke emotie iets anders wil / verwacht , daar heeft de koe geen boodschap aan" Het gaat ook niet om de koe, het gaat om de mens. Als er geen mensen waren, waren er geen uitloopstallen.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer217 jun. 2017 - 10:40

@ pater "80% van het landbouwareaal in de wereld wordt gebruikt voor veevoer." En van die 80% grond is 70% te arm om iets anders op te laten groeien dan gras. En de overige 30% wordt voor een groot deel beplant met gewassen die deels voor menselijke consumptie wordt gebruikt en de rest voor diervoeding. Zo simpel als u het schetst is het dus niet.

RoBru
RoBru15 jun. 2017 - 21:13

Als één iemand - iets wil realiseren - op zijn eigen grond - binnen de regels en - hij krijgt het gefinancierd, dan is dat toch genoeg? Of moeten we hier een referendum over organiseren?

3 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak215 jun. 2017 - 23:11

Goed idee.

Pater
Pater16 jun. 2017 - 1:04

Dat bedoel ik nou precies met de noodzaak om het kapitalisme te reguleren. Nee RoBru, het belang van dat ene bedrijf botst met het maatschappelijk belang, en daarom zou dat niet moeten mogen.

rvb2
rvb216 jun. 2017 - 5:57

houdt de ondernemer ook de vervuiling en stank op eigen grond?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen15 jun. 2017 - 21:09

[Een stal met 18.000 vleesvarkens produceert jaarlijks zo’n 18 miljoen kilo mest en verbruikt ruim 12 miljard liter water wereldwijd.] Wat een emotionele manipulatie! Wees eerlijk, megastallen produceren efficienter vlees dan weides. 18.000 vrije uitloopvarkens gebruken per kilo vlees nog veen meer water en produceren nog veel meer mest. Bovendien nemen ze een veelvoud aan landbouwgrond in beslag die prima gebruikt kan worden om lekker gezonde bietjes op te verbouwen of desnoods een gewas voor biobrandstof. Eenieder die iets met het millieu heeft wil megastallen. Hoe lullig dat voor de dieren in kwestie ook is althans volgens onze moderne menselijke projectie, aan de dieren zelf kun je het niet vragen. Maar als je de menselijke projectie uit de steentijd gebruikt dan gun je het deze dieren om droog en warm te leven met een dak boven het hoofd, dat wilden wij toentertijd ook veel liever dan de open lucht of een plaggenhut. [die niemand wil] is dus onzin.

4 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak215 jun. 2017 - 23:11

In een cel van 2,5X3,5 meter in de gevangenis kun je ook met zijn vieren droog en warm leven met een dak boven je hoofd. Er zijn landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika waar ze het zelfs met minder moet doen. Jij meet de efficiëntie uitsluitend af aan de hoeveelheid geld die het oplevert als je de kosten die het met zich meebrengt voor het milieu niet meerekent, cq afwentelt op de omwonenden en de maatschappij.

Johan eldert
Johan eldert15 jun. 2017 - 23:25

nee dus. door dieren natuurlijk te houden is de totale belasting voor mens en milieu lager.

Pater
Pater16 jun. 2017 - 1:05

Nou, dan gun ik jou een lekker droog warm holletje van 1x1x2 m. Veel beter dan in de steentijd.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 jun. 2017 - 12:31

@klaas vaak Svp even lezen alvorens te reageren. Ik me het niet over geld maar over efficientie in termen van mestuitstoot waterverbruik energieverbruik voedselverbrui en grondgebruik. In al die termen Is een megastar efficiënter dan kleinschaliger productie. En daarom Is iedereen de werkelijk duurzaam denkt er voorstander van.

Marian3
Marian315 jun. 2017 - 20:40

Ik denk dat dit soort grootschalige farms de toekomst hebben : efficiënt gebruik van water en afvalstoffen en maximale ruimte voor dierenwelzijn. Je wilt niet weten wat er gebeurt in landen in Oost Europa en al helemaal niet in Azië Tenzij we allemaal vegetariër worden , is er mi geen andere keuze Bilologische landbouw -veeteelt klinkt allemaal erg leuk , maar de gevolgen voor het milieu zijn desastreus!

4 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak215 jun. 2017 - 22:50

Voortaan eerst het stukje lezen voor je een reactie schrijft.

Johan eldert
Johan eldert15 jun. 2017 - 23:25

[Bilologische landbouw -veeteelt klinkt allemaal erg leuk , maar de gevolgen voor het milieu zijn desastreus! ] aantoonbare onzin

Pater
Pater16 jun. 2017 - 1:10

"maximale ruimte voor dierenwelzijn" Meer ruimte dan 1 m2 heeft het varken niet in z'n korte leven. Maar dat vind je kennelijk maximaal. De bioindustrie is nu juist vernietigend voor het milieu: de mest zorgt voor een enorme uitstoot van stikstof en fosfaat, tropisch oerwoud verdwijnt om soja te kweken voor ... de Nl varkens, het gezondheidsgevaar voor de mensen neemt toe.

Marian3
Marian316 jun. 2017 - 8:15

@ Klaas vaak : voortaan eerst tot tien tellen en dan pas " zend " drukken

Jantje68
Jantje6815 jun. 2017 - 19:38

In een megastal is men veer beter instaat aan hoge milieueisen te voldoen. Voor het dierenwelzijn maakt het NIETS uit. Minder overlast, beter beheersbaar en goedkoper. De bezwaren zitten tussen de oren. De gehele voedselketen is grootschalig. Van supermarkt tot fabrikanten tot tuinbouw. Het is uitermate vreemd om te denken dat vleesproductie allemaal kleinschalig zou moeten.

2 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak215 jun. 2017 - 22:48

" In de kale hokken heeft elk varken maximaal 1 vierkante meter bewegingsruimte." "Voor het dierenwelzijn maakt het NIETS uit." Ik vraag me af wat jij tussen je oren hebt.

Marian3
Marian316 jun. 2017 - 11:15

@ @ Klaas Vaak : ik doe een gokje vwb uw vraag wat jan1234 tussen de oren heeft : " gezond verstand "? Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer je verstand tussen je oren hebt, je beter en zindelijker kunt debatteren . Het is ook wetenschappelijk bewezen dat wie dat niet heeft , zich vaak bedient in het debat van : oneliners, onwelgevoegelijk taalgebruik en andere ongein. I rest my case

GeenSJW
GeenSJW15 jun. 2017 - 17:55

"Een stal met 18.000 vleesvarkens produceert jaarlijks zo’n 18 miljoen kilo mest en verbruikt ruim 12 miljard liter water wereldwijd. Met dit water kun je ruim 4800 Olympische zwembaden vullen – of 16.000 keer het zwembad van Meierijstad." Dat water wordt gebruikt, niet verbruikt, daar gaat letterlijk geen druppel van verloren. Als ik het even nareken is het dus 666m3 water per varken. Dat is dan weer wel een apart getal. :D Overigens vind ik die megastallen ook niks.

2 Reacties
Jhonathan
Jhonathan15 jun. 2017 - 19:34

@ GeenSJW 15 juni 2017 at 19:55, Wel verbruikt, omdat het in beginsel gezuiverd water was.

GeenSJW
GeenSJW16 jun. 2017 - 19:57

@Jhonathan 21:34 "Wel verbruikt, omdat het in beginsel gezuiverd water was." Buiten dat dat water in beginsel ook ongezuiverd was, gaat het hooguit om een paar procent aan drinkwater. De rest van het getal is gewoon regenwater en oppervlaktewater, nodig om de gewassen voor het veevoer te verbouwen. Tenzij je denkt dat een varken 666.000 liter water drinkt in een paar jaar. Dat zijn vele honderden liters water per dag...