Joop

Megaboete voor ING na jarenlang toestaan witwaspraktijken

  •    •  
04-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
ING nieuwe betaal pas
ING heeft een megaboete ontvangen van in totaal 775 miljoen euro van het Openbaar Ministerie (OM) in verband met betrokkenheid bij omvangrijke witwaspraktijken. De bank is akkoord gegaan met een schikking van 675 miljoen euro en nog eens een terugbetaling van 100 miljoen euro aan de overheid. Hoewel ING zegt niet bewust mee te hebben gewerkt aan het witwassen, erkent de bank wel tekort te zijn geschoten bij het voorkomen daarvan.
Het onderzoek van het OM richtte zich op de jaren 2010 tot en met 2016. Binnen die periode werden via ING honderden miljoenen euro witgewassen terwijl de bank niet ingreep. Om hoeveel klanten het daarbij in totaal ging is volgens Justitie niet meer te achterhalen. Enkele zaken die wel bekend zijn, zonder onder meer: een “bouwmarkt” in Suriname waarbij een eenmanszaak vijftien pinautomaten aan een ING-rekening had gekoppeld. In de zaak werd zogenaamd voor bouwmaterialen betaald met een pinpas, waarna cash geld werd teruggegeven.
Eenzelfde constructie vond plaats met een “lingeriewinkel” gevestigd in Nederland, maar met pinautomaten op Curaçao. Ook werden door een Russische telecomprovide vanaf een ING-rekening miljoen dollars overgemaakt naar een brievenbusfirma op Gibraltar, geld dat uiteindelijk op de rekeningen van de dochter van de oud-president van Oezbekistan belandde.
Behalve dat ING de schikking nu heeft geaccepteerd, heeft de bank ook gezegd maatregelen te zullen nemen tegen (oud-)medewerkers die verantwoordelijk waren voor de procedures waardoor het witwassen kon plaatsvinden. Die maatregelen houden onder meer in dat bonussen worden teruggevorderd. Ook voor dit jaar zegt ING geen bonussen te zullen uitkeren aan leidinggevenden en worden de nodige maatregelen genomen om het risicobeheer te verbeteren.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën zegt ondertussen opheldering te willen van de bank over het jarenlang faciliteren van witwaspraktijken. ‘Buitengewoon ernstig’, noemt de minister het:
"Dit raakt opnieuw aan het vertrouwen in de financiële sector. Ik zal het dossier zorgvuldig bestuderen en wil op korte termijn in gesprek met de toezichthouder en zal de raad van commissarissen van ING om uitleg vragen."
Bronnen: NOS, Parool / cc-foto: Wikipedia

Meer over:

nieuws, ing, justitie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

RaymondenJoop
RaymondenJoop5 sep. 2018 - 16:52

Megaboete? We lezen dit in alle media. Wat voor megaboete?! We geven straks 2 miljard per jaar aan buitenlandse aandeelhouders, jaarlijks. Tijdens de EU crisis zijn de banken gered met honderden miljarden. Om het systeem draaiende te houden zitten we inmiddels aan de 1000-en miljarden. Etc, etc... Dit is dan niet mega. Dit is een tik op de neus. Zal wel weer aftrekbaar zijn of id en we hobbelen vrolijk verder.

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman6 sep. 2018 - 15:45

Tik op de neus? Eerder een aai over de bol.

JanBakker2
JanBakker25 sep. 2018 - 14:00

Raad van bestuur heeft schijnbaar vervolging afgekocht. Lijkt mij logisch dat minimaal voorzitter RvB opstapt.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 sep. 2018 - 12:30

Om kosten te besparen mochten medewerkers belast met het opsporen van witwas activiteiten niet meer dan 3 gevallen per dag doen. Dat was een regel die van bovenaf, zeg maar door het middenmanagement, was ingevoerd. Ik kan me heel goed voorstellen dat de details van kostenbesparing niet bekend waren bij het hogere management. Inmiddels zijn maatregelen genomen. Er zijn extra mensen aangenomen op de verschillende locaties m.n. In Amsterdam en Leeuwarden. Het is eerder een kwestie van verkeerde manieren om kosten te besparen dan van opzet. Dat maakt het niet minder erg, maar het laat zien dat goedkoop is duurkoop. Het is redelijk dat ING de betrokken managers hiervoor laat boeten. Zij hebben door op deze manier te bezuinigen bewust het risico genomen dat opsporen van criminele activiteiten op het tweede plan kwam te staan. Hun enige zorg was een keurig sluitende begroting en niet de inhoudelijke zorg voor hun activiteiten.

4 Reacties
adriek
adriek5 sep. 2018 - 19:42

"Ik kan me heel goed voorstellen dat de details van kostenbesparing niet bekend waren bij het hogere management." Hahaha. Het hogere management bepaald het beleid en stelt als het goed is het middle management aan. Ze krijgen krankzinnig hoge salarissen omdat ze die verantwoordelijkheid zo goed aankunnen en/of zo goed delegeren. Als het goed gaat krijgen ze gigabonussen, dus als het mis gaat moeten ze boeten. Afkopen met geld van de baas is te makkelijk. Zelf geen bonus naast hun miljoenensalaris is een lachtertje. Normale mensen gaan onvoorwaardelijk de gevangenis in voor zo'n akkefietje. Maar in de top van de banken zitten nu eenmaal studiegenootjes...

Henk Joh
Henk Joh5 sep. 2018 - 21:20

Iets te makkelijk geredeneerd Martin, ten eerste staat de RvB te glimmen als er resultaten bekend worden gemaakt waarbij blijkens de financiële resultaten de ING een goed renderende bank is. Resultaten niet allen op omzet maar Mn op kostenniveau. De C/i ratio (cost income) is flink gezakt. Lees: veel mensen er uit. Daarnaast geeft de portefeuille verantwoordelijkheid uiteindelijk aan wie van de RvB verantwoordelijk is. Middle managers die moeten uitvoeren wat de RvB uitzet kunnen m.i nooit eindverantwoordelijk zijn. Ik zal niet zeggen dat RvB leden te veel verdienen. Integendeel. De verantwoordelijkheid die zij dragen, maakt het logisch dat zij 20# meer verdienen dan de gemiddelde werknemer. Het zou dan nu ook wel logisch -en moreel ethisch- passen dat er in de RvB echt blijk van verantwoordelijkheid wordt genomen. Zou de RvC soms kijken naar wat de publieke opinie is en dan beslissen of een lid van de RvB moet opgeofferd worden of uiteindelijk ten lange leste Hamers?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 sep. 2018 - 11:30

Adriek, je hebt blijkbaar nooit in een groot bedrijf gewerkt. Henk, de rvb is zeker verantwoordelijk. Maar alleen achteraf, zoals een minister dat ook is. Een rvb maakt geen beleid, dat doet het management. En de rvb keurt het goed of niet. In dit geval is de verantwoordelijkheid voor besparingen op kosten, want het gaat hier niet om omzet, neergelegd bij afdelingsmanagers omdat zij de directe gevolgen ervan het best in beeld hebben en verantwoordelijk zijn voor hun eigen toko. Heel soms vraagt de directie van een business unit hoe een manager bepaalde zaken precies gaat uitvoeren. Maar meestal niet omdat ze ervan uitgaan dat managers hun eigen zaakjes regelen en omdat ze hen liever niet voor de voeten wil lopen. Het is tenslotte niet hun verantwoordelijkheid maar die van de betrokken managers, die daar goed voor betaald wordt. Als nu blijkt dat een manager de zaken bewust verkeerd heeft voorgesteld of bewust de taken van een afdeling heeft veronachtzaamd zoals bij ING gebeurde is het logisch dat de betrokken managers gestraft worden.

Hiltermann
Hiltermann7 sep. 2018 - 7:13

@ Henk Joh, Verantwoordelijkheid van het management, welke verantwoordelijkheid? Zoals het nu ligt is niemand bij de bank verantwoordelijk voor een jarenlang voortdurende witwas operatie. Die duurde zelfs voort nadat er door DNB uitgebreid voor was gewaarschuwd. Wanneer ING zo zwak georganiseerd is dat deze misdrijven ruim zes jaar konden bestaan, wanneer ING zo zwak georganiseerd is dat men niet eens instaat is aan te geven wie binnen de bank zijn werk niet goed heeft gedaan dan moet de top van de bank opstappen gevolgd door de raad van commissarissen. Zij zijn te samen verantwoordelijk voor het functioneren van de bank.

Bouwman2
Bouwman25 sep. 2018 - 11:57

Mijn rekening bij de ING is de eenvoudigste die ik heb. Dus mocht het de bedoeling zijn dat ING de kraaienmars blaast zou ik zeggen dat die bedoeling voorbarig is.Pijn doen heeft geen zin, de boete staat enkel in het jaarverslag en de winst zal dan wat lager maar in zwarte arabische cijfers worden afgedrukt. Wat relativeren kan zelden kwaad. CEO Hamers zal toch wel zo veel lood in zijn schoenen hebben dat ie niet meteen omvergeblazen wordt? Ik heb nooit een rekening bij de DSB gehad, maar toen heer Dirk in enen aan de lopende band voetbalstadions ging opkopen en bankpaleizen oprichten rook ik lont: weer een programma voor Opgelicht erbij opdat burgerjournalisten ook aan hun gerief komen. Al die programma's hebben tot doel te verbazen in een wereld waarin de verbazing in de echt getreden is met de afkeuring. Verbazen doe je maar bij Hans Klok daar mag je best even voor naar de LAX vliegen en verder basta! Hoewel, dat twee kinderen worden gedeporteerd naar een ex Sowjet land wekt verbazing op. Erger of beter ergernis een hoofdzonde. Dat Armenië is dus een veilig en goed geoutilleerd land. België zo ongeveer. Dat zei een journalist .Als je als leerling geweigerd wordt, nou da ga je toch simpel naar een particuliere school? In Rusland, het hartland van de USSR worden de pensioenen gekort. De roebel daalt sneller dan de lift in de POTUS Tower.en in de Komunalka's staan binnenkort weer de ijsbloemen op de ruiten. Als het leven in Rusland al hard is, denk je dan dat Armenië dat permanent conflicten heeft met zijn moslimburen en nu een regering heeft die strikte neutraliteit wil met Moskou het Bijbelse paradijs is? Wat is dat voor Trump jounalistiek? Voor mij geen aanleiding om meteen in de goedgelovige modus te schieten omdat een journalist iets roept. Die journalist is dan wellicht afgestudeerd aan de School voor de Journalistiek, maat dat zegt me net zo veel als dat iemand zegt: Ik ben zo juist in de Onderwijskunde afgestudeerd aan de Academie voor Pedagogische wetenschappen. Het is de Koksschool in Koksijde niet. Tot nader bericht blijf ik gewoon klant bij ING.

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin5 sep. 2018 - 12:25

@ Bouwman - de tijd is voorbij dat ik je geschriften kan begrijpen. Heb je in de voorbije weken een schriftelijke cursus vrije associatie met succes afgerond?

LaBou
LaBou 5 sep. 2018 - 12:55

volgens jou is het dus een verzinsel van een paar "journalisten" (speciaal voor jou tussen aanhalingstekens) en geloof je er dus geen barst van.

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 sep. 2018 - 9:59

Dit is een heel ernstige zaak, die in mijn optiek nog in uiteenlopende commentaren onderschat wordt - er zijn geen verzachtende omstandigheden te bedenken, punt. Ik licht uit het Joop-artikel dit: "Hoewel ING zegt niet bewust mee te hebben gewerkt aan het witwassen, erkent de bank wel tekort te zijn geschoten bij het voorkomen daarvan." Niet bewust meegewerkt? Dat is een grove leugen, getuige de volgende tekst: "Uit het feitenrelaas van het OM blijkt dat ING bewust risico’s negeerde dat de bank misbruikt kon worden voor witwassen of financiering van terrorisme. ING hanteerde in Nederland een methode die de bank benoemde als het ‘aftoppen’ van het aantal alarmsignalen dat het waarschuwingssysteem voor financiële transacties afgaf. Bij meer dan drie alarmsignalen per dag in een bepaalde transactiecategorie, werden de volgende signalen automatisch genegeerd. ING maakte zichzelf opzettelijk blind. De commerciële doelstellingen prevaleerden boven naleving van de wet." (Geciteerd uit: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/04/witwassen-weer-alarmerend-signaal-over-de-moraal-bij-ing-a1615257) "Aftoppen" in plaats van "niet willen zien, niet willen ingrijpen, want er zijn zakken geld binnen te slepen". Het stinkt geweldig, daar bij ING. PS: er komt een nieuwe grote economische instorting, serieuze economen achten haar waarschijnlijk. ING is een systeembank. Zal onze overheid, die op dit gebied een heel slecht CV heeft (op welk gebied niet?) dan wellicht enorme bedragen aan belastinginkomsten naar die criminelen werpen?

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin5 sep. 2018 - 11:06

Over de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van ING - https://managementscope.nl/bedrijf/ing-groep Fijne club, bekende gezichten, mensen. Jan Peter Balkenende (roemrucht om zijn Norm, de illegale oorlog in Irak, 'fatsoen moet je doen', 'normen en waarden', en het voor eeuwig uitgestelde zoet, wegens voor eeuwig aanhoudend zuur). Ja, alles loopt geolied in Corporate Nederland.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 sep. 2018 - 13:02

En onze zogeheten groene langdurigheids-adviseur die ook nog flink met zijn handen in de Pharma zit, Hans Wijers, mag niet ontbreken.

JanBakker2
JanBakker25 sep. 2018 - 14:04

Men was in 2010 al gewaarschuwd en er zijn nauwelijks maatregelen genomen. Hoezo niet bewust! De afdeling die witwaspraktijken moet onderzoeken bewust klein houden. Hoezo niet bewust! RvB is verantwoordelijk voor crimineel handelen

Hiltermann
Hiltermann7 sep. 2018 - 11:46

Hans Wijers is een goeie vent. Een van de weinige ministers van economische zaken die als minister wat voorstelde. Was een voortreffelijke CEO bij AKZO. Nu heeft ie een zeperd met ING. De president commissaris is aan te spreken op de witwas ravage die zes jaar heeft voortgeduurd. Hamers komt zwak over. Houdt vol dat accidents happen. Ja hoor zes jaar lang en dan voor het lieve sommetje van 675 miljoen. Hij zal zijn volgende salarisverhoging niet meer bij ING meemaken. Het verweer van ING is kul: we hadden niet genoeg mensen om deze transacties en deze klanten goed te volgen. Dan had je niet zoveel medewerkers moeten ontslaan in de eeuwige jacht op nog meer winst. Simple comme bonjour, monsieur Hamers.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai5 sep. 2018 - 8:46

Ach banken, groter tuig met witte boorden bestaat er niet. Hamers een loonsverhoging van ruim 50% toekennen was op basis van zijn FANTASTISCHE BELEID en ander zou hij misschien wel naar het buitenland afreizen. Je moet er maar niet te lang bij stilstaan anders zou je ze nooit meer vertrouwen haha.

Fred444
Fred4445 sep. 2018 - 8:24

De banken hebben duidelijk geleerd van de laatste financiële crisis, namelijk dat ze gewoon hun gang kunnen gaan met goedkeuring van Rutte c.s.

L.Brusselman
L.Brusselman5 sep. 2018 - 8:08

Durf er gif op in te nemen dat er niemand ook maar een dag een cel indraait van dat corporate tuig. De werkelijke machthebbers staan dat niet toe.

Joop den Uil
Joop den Uil5 sep. 2018 - 7:36

witwassen is geld , afkomstig van fraude en misdaad …. de politiek moet zich daar liever op concentreren dan de makkelijke prooi van ING.. ING kan niet terug schieten en misdaad wel … dat is de reden dat ons ''blauw'' dat dan maar de allerlaagste prioriteit geeft.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann7 sep. 2018 - 11:59

De enige aanpak van de criminaliteit die je van de politiek kunt verwachten is een stevig geformuleerd voornemen dat nooit het uitvoeringsstadium bereikt. Dat was zo bij Olie B Bommel (Opstelten), de buschauffeur (Teeven), de vis (vd Steur) en nu ook bij minister Grapperhaus. De heren hebben geen flauw benul van de vijand waar ze tegen opboksen. Eerlijk gezegd zie ik wel een positieve ontwikkeling bij de Nederlandse politie. De mensen op straat zijn inmiddels goed getraind in het uitschakelen van loslopende terroristen. Compliment voor de dienders die op het CS in Amsterdam die lamlendige Afghaan hebben uitgeschakeld. Dat mag best eens gezegd worden.

Bouwman2
Bouwman25 sep. 2018 - 7:03

Laat ik nou gedacht hebben dat opsporing en aanhouding van criminele daders uitbesteed was aan politie en justitie, blijken het weer burgerjournalisten te zijn, die die taak overnemen. Ze zijn geobsedeerd door het idee dat het algemeen belang en de rechtsstaat gediend worden door hun speurwerk. Journalisten die zelf nieuws vervaardigen: hoe surrealistisch kan een land eigenlijk zijn? Een land dat de rechten van met name één opzichtige meneer heiligt maar de vrijheid van eenvoudige kinderen veracht is een surrealistisch land, het onbestaanbare wordt er zichtbaar. Populisme is surrealisme., Nederland lijkt een deftig koninkrijk, maar bij nader inzien heeft Nederland meer weg van een gemakkelijke volksrepubliek, waar bananen aan de bomen rijpen en de schillen op straat liggen. Nederland is kortheidshalve toe aan een herstart. Neem de BRD maar als voorbeeld, daar werd ooit ook de waanzin gekroond net als in de USA nu. Moderne Duitsers maken geen grove grappen, ze denken eerst tijden na over de gevolgen. . .

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 sep. 2018 - 13:06

"Laat ik nou gedacht hebben dat opsporing en aanhouding van criminele daders uitbesteed was aan politie en justitie," Iets dat ik ook niet begrijp! En ook niet waarom er dus nooit strafrechterlijke vervolging volgt. Zo ontlopen de heren weer mooi een strafblad. Altijd dezelfde soort heren. Dat zal Jan met de spreekwoordelijke pet niet overkomen.

Ria4
Ria45 sep. 2018 - 6:48

Waarom mag CEO Hamers van de ING gewoon blijven zitten? Iedereen die er vanaf wist en niets deed exit!

frankie48
frankie485 sep. 2018 - 6:38

Bij die opgelegde megaboete door het OM aan ING zal wel geen clausule zijn opgenomen dat de boete niet aan de klanten mag worden doorberekend!

Anoniempje5
Anoniempje55 sep. 2018 - 5:29

Dan zullen ze er wel meer aan hebben verdiend. Moet toch wel fijn zijn om te weten dat als je bij een bank werkt je zo crimineel mag gedragen, uiteraard moet je wel een redelijke positie hebben, als je kan maar zeker weten nooit er voor gestraft zal worden. Hooguit betaald je bank een boete. Niemand die op z'n VOG een aantekening krijgt van financiële criminaliteit. En in de cultuur is het misschien zelfs iets om naar op te kijken en niet iets dat ze echt afkeuren, behalve op camera, dus zijn z'n baankansen zelf beter geworden. Maar tja, hij krijgt maar 3 miljoen per jaar. Met zo weinig kan je natuurlijk nooit een goede directeur vinden, die zitten allemaal in Loden of op Wall Street natuurlijk. Dus als ze hem nou het 3 dubbele betalen gaat het vast opeens beter. @ING; Ik weet zeker dat ik het beter kan als jullie huidige directeur. En gezien jullie boete kan je ook nog flink bezuinigen want ik wil best dit voor het luttele bedrag van een miljoen doen. Ik doe dat uit goedheid want ik kan natuurlijk veel meer verdienen in Londen maar voor jullie wil ik dat best afslaan. Is goed voor jullie imago.

Hiltermann
Hiltermann4 sep. 2018 - 21:35

Het staat te bezien of meneer Hamers in zijn vuistje lacht. Deze criminele activiteit moet bij de CEO van de bank bekend zijn geworden. DNB heeft diverse keren gewaarschuwd en aangedrongen op maatregelen. Die bleven uit. Bij de RABO bank is de toenmalige CEO onmiddellijk vertrokken na het bekend worden van het LIBOR schandaal. Het is helemaal niet zeker dat de toenmalige CEO op de hoogte was van het LIBOR schandaal in de bank. Voorlopig mist de heer Hamers alleen zijn bonus die maximaal 20% bedraagt van zijn jaarinkomen. Of Hamers ook vertrekt is zeer de vraag.

3 Reacties
LaBou
LaBou 5 sep. 2018 - 5:39

Hamers, dat was toch die man met die grote broek toen het over de beloning van de top van de bank ging? Die beloning, die was toch veel te laag, want o, o, o, wat heeft die top een grote verantwoordelijkheid? Inderdaad, die man weet nu, echt eerlijk waar, nergens niets van en blijft dus gewoon zitten cashen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 sep. 2018 - 13:07

Natuurlijk was dat bekend. Was een bezuiniging op controle.

Henk Joh
Henk Joh5 sep. 2018 - 21:29

Moerland wist niets van die knuppels die elkaar lollig aan het mailen waren. Kijk naar het profiel van dr P. Moerland. Meer wetenschapper dan bankier. Maar met een groot moreel besef. Ik verwacht dat Hamers van de gaten in zijn compliance apparaat ook niets af wist. Maar dat doet er ook niet toe. Hij is er verantwoordelijk voor! De eerdere bezuinigingen op compliance komen als een boemerang terug

Zapata
Zapata4 sep. 2018 - 21:16

Het land van normen en waarden. We hebben een gigantische drugsmaffia, de banken zijn crimineel, politici belazeren de kluit, liegen en drijven hun zin door met cadeautjes voor buitenlandse regeringen, we leveren wapens aan Saudi Arabie en andere misdadige regimes. Het land van de christelijk joodse cultuur. Het is om je te bescheuren. Inderdaad, die VOC mentaliteit hebben we nog steeds.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje55 sep. 2018 - 5:31

Inderdaad. En dan ook nog meningen, zoals van Blok, hebben over andere landen dat ze iets niet goed doen.

Hank Rearden
Hank Rearden4 sep. 2018 - 20:25

Geen boete, maar een schikking, oftewel modieuze settlement. Groot verschil, aangezien een schikking de schuldigen vrij pleit, en in de toekomst niets meer oplevert. ING accountants hebben berekend dat deze schikking goedkoper is dan nog een aantal jaren procederen. Hamers lacht in zijn vuistje. Spijt betuigen is wettelijk geen aansprakelijk bekennen, klinkt alleen wel mooi in oren van hoi polloi. Gelukkig zijn er nog eenzame strijders als Sam van Doorn die ING werkelijk tot verantwoording roepen (1). Succes. 1. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/financier-wil-ing-laten-vervolgen-om-publieke-verantwoording-af-te-dwingen-om-kiest-voor-het-geld-~bb9ce406/