Bank moet 774 miljoen euro betalen na Libor-schandaal ... Bestuursvoorzitter Piet Moerland pakt zijn biezen
De Rabobank heeft een boete van 774 miljoen euro opgelegd gekregen in het Libor-schandaal. De bank wordt door Britse, Amerikaanse en Nederlandse toezichthouders verdacht van het manipuleren van de Libor-rente, de rente die banken onderling gebruiken bij het vaststellen van de rente voor onder meer leningen.
Uit een gerechtelijke uitspraak van 9 augustus blijkt dat 27 werknemers van de Rabobank onderzocht worden in de Libor-zaak. De bonussen van deze medewerkers zijn opgeschort, in afwachting van het onderzoek.
De Rabobank heeft inmiddels al geld opzij gelegd om de boete te kunnen betalen. Eerder kreeg de Zwitserse bank UBS een boete van 1,2 miljard euro opgelegd. Royal Bank of Scotland moest met 453 miljoen over de brug komen en Barclays moest 360 miljoen euro betalen.
Dinsdag werd ook bekend dat bestuursvoorzitter Piet Moerland voortijdig vertrekt bij Rabobank, vanwege het Libor-schandaal. Moerland zou volgend jaar met pensioen gaan, maar pakt nu toch een jaar eerder zijn biezen.
Eerder dit jaar schafte de Rabobank bijna alle bonussen af. Ook voerde de bank een nullijn in tot 2015 voor alle salarissen. Met het oog op de megaboete, komt die besparing goed uit.
Door de tarieven te manipuleren haalden de handelaren grotere winsten en dat leverde de handelaar dus een grotere bonus op. Tientallen handelaren waren hierbij betrokken. In enkele gevallen was ook het management op de hoogte.
De Libor- en Euriborrente wordt samengesteld door een panel van internationale banken. De Rabobank zat in beide. Elke dag melden de banken tegen welke rente zij op de geldmarkt kunnen lenen. De Libor en Euribor worden wel gezien als de hoeksteen van alle financiële transacties wereldwijd. Er zijn duizenden miljarden euro’s mee gemoeid. Een minimaal verschil in het rentetarief kan dus grote financiële gevolgen hebben.