Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meeste nieuwe sterrenrestaurants scoren slecht op dierenwelzijn

  •  
23-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
restaurantbordeten

© cc-foto: takedahrs

De acht Nederlandse restaurants die eerder deze maand voor het eerst een Michelin-ster kregen, bekommeren zich over het algemeen maar weinig om dierenwelzijn. Dat blijkt uit een analyse van DierenwelzijnsCheck.
Zes van de acht restaurants scoren een onvoldoende. Alleen Eden uit Valkenswaard en het Amsterdamse Graphite houden bij de samenstelling van hun menu’s genoeg rekening met dierenwelzijn om een voldoende te krijgen, stelt DierenwelzijnsCheck.
"Opvallend is dat zij in verhouding meer vegetarische en veganistische gerechten aanbieden en geen eendenlever en kalfsvlees op het menu hebben staan. Eden gebruikt uitsluitend varkensvlees van de Varkenshoederij uit Mechelen, één van de vijfsterren varkensboeren van Varkens in Nood."
Dat de andere nieuwe sterrenrestaurants het zo slecht doen, heeft alles te maken met de selectiecriteria van Michelin. “Michelin beloont voornamelijk restaurants met een klassieke, op dierlijk eiwit gebaseerde keuken”, schrijft organisatie. De restaurants zetten hun gasten bijvoorbeeld foie gras en kalfsvlees voor.
"Foie gras komt van eenden en ganzen die worden gedwangvoederd met een buis in de keel. Dit veroorzaakt veel stress, angst en verwondingen. Foie gras scoort daarom een 2 op dierenwelzijn. (…) Kalfsvlees zonder keurmerk scoort zelfs een 1 op dierenwelzijn. De kalfjes worden direct na de geboorte bij de moeder weggehaald, komen nooit buiten en hebben vaak bloedarmoede door onvoldoende ruwvoer."
cc-foto: takedahrs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.