Joop

Meeste nieuwe sterrenrestaurants scoren slecht op dierenwelzijn

  •    •  
23-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
restaurantbordeten

© cc-foto: takedahrs

De acht Nederlandse restaurants die eerder deze maand voor het eerst een Michelin-ster kregen, bekommeren zich over het algemeen maar weinig om dierenwelzijn. Dat blijkt uit een analyse van DierenwelzijnsCheck.
Zes van de acht restaurants scoren een onvoldoende. Alleen Eden uit Valkenswaard en het Amsterdamse Graphite houden bij de samenstelling van hun menu’s genoeg rekening met dierenwelzijn om een voldoende te krijgen, stelt DierenwelzijnsCheck.
"Opvallend is dat zij in verhouding meer vegetarische en veganistische gerechten aanbieden en geen eendenlever en kalfsvlees op het menu hebben staan. Eden gebruikt uitsluitend varkensvlees van de Varkenshoederij uit Mechelen, één van de vijfsterren varkensboeren van Varkens in Nood."
Dat de andere nieuwe sterrenrestaurants het zo slecht doen, heeft alles te maken met de selectiecriteria van Michelin. “Michelin beloont voornamelijk restaurants met een klassieke, op dierlijk eiwit gebaseerde keuken”, schrijft organisatie. De restaurants zetten hun gasten bijvoorbeeld foie gras en kalfsvlees voor.
"Foie gras komt van eenden en ganzen die worden gedwangvoederd met een buis in de keel. Dit veroorzaakt veel stress, angst en verwondingen. Foie gras scoort daarom een 2 op dierenwelzijn. (…) Kalfsvlees zonder keurmerk scoort zelfs een 1 op dierenwelzijn. De kalfjes worden direct na de geboorte bij de moeder weggehaald, komen nooit buiten en hebben vaak bloedarmoede door onvoldoende ruwvoer."
cc-foto: takedahrs
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2020 - 8:04

Foie gras werd/wordt juist altijd in de dure restaurants geserveerd. Beetje vreemd verhaal!

3 Reacties
Gefaald
Gefaald25 jan. 2020 - 9:09

In Parijs kun je foie gras gewoon in de bistro's op de hoek van de straat bestellen. Heerlijk ! De Franse beschaving blijft superieur.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2020 - 11:51

Ik heb het nooit gehad en zou het ook niet willen consumeren, ergo het moet echt stoppen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jan. 2020 - 10:34

Ik vind sowieso al dat gedoe om sterrenrestaurants ronduit belachelijk. De oppervlakkigheid ten top. Zeg mij ook nooit meer dat mensen met weinig geld ongezond eten en andersom gezond. Het is gewoon niet waar als je ziet wat daar allemaal ingaat. Het is allemaal opsmuk!

Jan Man
Jan Man24 jan. 2020 - 19:11

We bieden mensen luxe en hebben schijt aan dieren. Het is dezelfde soort luxe als een bontjas van doodgeknuppelde zeehondenpups. De meest treurige vorm van decadentie.

Frits Jansen
Frits Jansen24 jan. 2020 - 16:21

In de VS hebben ze foie gras ganzen geteeld die vrijwillig enorme hoeveelheden hamburgers verorberen.

Anoniempje5
Anoniempje524 jan. 2020 - 14:27

Mooi, dan heb ik nog een reden om er niet te eten dan dat ik het geld er niet voor over heb. Maar ook al eet je daar wel graag hoef je natuurlijk niet de Foie gras te nemen. Het verkoopt blijkbaar anders stond het niet op de kaart. Want iedereen, zeker als je uit eten kunt betalen, zou inmiddels toch we moeten weten dat Foie gras zeer gansonvriendelijk is maar boeit het ze gewoon niet.

prgrssf
prgrssf24 jan. 2020 - 9:37

Ik vind dat men bij medeweten op gegeven moment toch ergens medeplichtig is aan de wantoestanden. Het wassen van de handen in onschuld is dan een zwaktebod. Ik zeg niet dat mensen heilig moeten zijn, maar in ieder geval eerlijk en niet hypocriet. Het is goed dat de "dierenpolitie" de problemen benoemt en die hebben daar reden en alle recht toe. Smakelijk eten!

1 Reactie
Gefaald
Gefaald24 jan. 2020 - 15:21

Ik weet het allemaal, en dus ben ik medeplichtig aan goede daden. De Nederlandse boeren gaan relatief goed met hun dieren om, en de slachterijen evenzeer. Gegeven het feit dat wij omnivoren dieren moeten slachten en opeten, en gegeven hegt feit dat massaproductie de enige manier is om 7 miljard mensen van dierlijk voedsel te voorzien vind ik de Nederlandse productiewijze verreweg de beste optie. Bovendien, naast dat vlees onontbeerlijk is voor een gezond leven is het ook nog eens heerlijk mits goed klaargemaakt !

Middenman
Middenman24 jan. 2020 - 9:02

Wie gaat er dan ook voor zijn plezier naar een sterrenrestaurant? Zelf ga ik voor eenvoudig, ambachtelijk, gezellig, lokale ingrediënten en waar mogelijk biologisch. Die combinatie vind je niet in een sterrenrestaurant.

2 Reacties
rvb2
rvb224 jan. 2020 - 14:23

die produkten vind je in sommige restaurants, met of zonder sterren. En af en toe ga ik met plezier naar een sterrenrestaurant. Daar spaar ik voor, en dan heb ik een heel gezellige en lekkere avond met vrienden. Ieder zijn ding.

Frits Jansen
Frits Jansen24 jan. 2020 - 16:25

Zeker de restaurants die Michelin selecteert zijn er voor zakenlui. Ik ben daar wel eens met mijn vriendin gaan eten en dat wordt links en rechts duidelijk hoorbaar over contracten onderhandeld. In die wereld is een paar honderd euro per couvert een kleinigheid ten opzichte van de loonkosten van topmanagers, die gauw oplopen in de duizenden euro's per uur.

Buitenstaander
Buitenstaander24 jan. 2020 - 8:58

Het houdt pas op als er alleen groente op je bord ligt, want kalfsvlees mag sowieso blijkbaar niet meer…

3 Reacties
Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins324 jan. 2020 - 10:57

Je hebt ook geen vlees nodig om te leven..... Bovendien is het enorm ziekig hoe die kalveren worden geslacht. Bij geboorte worden ze weggehaald boj de moeder en vervolgens worden ze verhongert om het vlees "mager" te houden. Vlees eten, boewel ik daar op tegen ben, kan ook op een humanitaire manier. Geen dwangvoeren van ganzen of kalfjes laten verhongeren. En ja xat soort vlees, die alleen oo afschuwlijke wijzen gemakt kunnen worden. Zouden per direct verboden moeten worden.

Jerry Bidet
Jerry Bidet24 jan. 2020 - 14:09

@Pumpkins Kan het zijn dat wanneer je afziet van vlees, dit van invloed is op de spelling en grammatica?

Anoniempje5
Anoniempje524 jan. 2020 - 14:33

"De kalfjes worden direct na de geboorte bij de moeder weggehaald, komen nooit buiten en hebben vaak bloedarmoede door onvoldoende ruwvoer." Alleen omdat jij zo graag een onnatuurlijk wit, sorry blank, lapje ziekelijk uitziend vlees zo lekker vindt moeten kalfjes maar zo mishandeld worden. Ze doen dat namelijk om het vlees door bloed niet zo wit, ehh nogmaals sorry blank, blijft maar een normale vleeskleur. Maar dat wist je vast wel maar boeit het je niet maar dat mag. Boeit mij dan weer niet als jij het niet leuk vindt als het niet meer te verkrijgen is.

Gefaald
Gefaald24 jan. 2020 - 7:42

Simpel : mensenwelzijn gaat vóór dierenwelzijn. In die zin zijn wij gewoon dieren, die immers in veel gevallen totaal geen rekening houden met het welzijn van dieren van een andere soort. Zo is de natuur, de schepping van Allah, de redelijkheid zelve.

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins324 jan. 2020 - 7:33

Mischien word het dan maar tijd dat er acties worden gehouden bij dit soort restraunts. Resturaunts zijn waarschijnlijk wel makkelijke targets om verandering te forceren gezien een protest klanten wegjaagt. Misschien even voorleggen aan wat protestgroepen die opkomen voor dieren.

de Boer2
de Boer223 jan. 2020 - 22:02

In de regel gaat men niet naar een restaurant vanwege het welbevinden van dieren, maar om diverse andere redenen. Maar er zijn uitzonderingen, er zijn er ook die gaan controleren en u de maat nemen. . De horeca in de duurdere categorie doet er veel aan om mensen een ontspannen avond te bezorgen, de dierenpolitie om er voor te zorgen dat ze een schuldgevoel oplopen. Die komt je vertellen dat die oester een heel leven lang het heerlijk naar de zin heeft gehad en nu zo dood als een pier ligt te zijn op een schaaltje met ijsgruis. Nou dan is je trek wel behoorlijk over. Je rekent af en bent weg, naar het eetcafé, waar ze van die reusachtige porties vlees serveren, sateh genoeg voor een hele dessa, en waar de dierenpolitie dus nooit komt.

1 Reactie
GHS
GHS24 jan. 2020 - 13:53

Zelf eet ik geen vlees meer (wel kip en vis, maar ook daar kun je spreken van geen "dieren welzijn"). Maart een mens moet leven. Gaan we nu uitsluitend over op plantaardig voedsel? Dan komt bij mij de vraag: hebben planten ook "een gevoel" ? Is er een plantenwelzijn organisatie? Daar heb ik nog nooit iets van gehoord.

Joop den Uil
Joop den Uil23 jan. 2020 - 21:08

weinig levende beesten die gegeten worden

I am Legion
I am Legion23 jan. 2020 - 21:04

Die sterren hebben dan ook geen samenhang met dierenwelzijn maar een idee zou wellicht zijn de restaurants een toegevoegde score te geven door een andere partij die deze verleent en op zich wil nemen.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje524 jan. 2020 - 14:54

Of Michelin maakt de keuze dierenwelzijn wel in hun beoordeling uit te laten maken. Dan is het probleem nog voor de volgende editie verdwenen.