In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het verbod van financiering van moskeeën in Nederland door de Turkse regering. Een meerderheid stemde vóór de motie, ingediend door Buma, leider van het christelijke CDA. Diyanet, de moskee- en imamorganisatie van het Turkse ministerie van Godsdienstzaken, zou te veel ongewenste invloed kunnen uitoefenen in Nederland. Hoe de financiering verboden moet worden, is niet duidelijk. Vanwege de godsdienstvrijheid in Nederland, wordt het nog knap lastig en uitzonderingspositie te formuleren. Minister Asscher komt volgende week met een brief waarin hij uitlegt hoe hij van plan is dit naar de praktijk te vertalen.
In de Kamer stemde onder meer de VVD voor het verbod van financiering. De PvdA stemde tegen. Naast het CDA zijn ook de andere christelijke partijen, de SGP en de ChristenUnie, – die doorgaans welvaren op godsdienstvrijheid – zijn voor een verbod van financiering uit Turkije.
NRC-columnist en Joop-opiniemaker Zihni Özdil pleit al langer voor het niet samenwerken van de Nederlandse overheid met Turkse organisaties als Diyanet en Milli Gorus. Volgens Özdil heeft de Nederlandse overheid door samenwerking met die partijen, Turkije gefaciliteerd in het onderhouden van de lange arm, en op die manier een soort tweederangs Nederlandse burgers geschapen.
Ook wil een meerderheid in de Tweede Kamer dat de financiële steun van de Europese Unie aan Turkije wordt opgeschort. In totaal ontvangt Turkije per jaar zo’n 600 miljoen euro. Het geld is bedoeld om wetten in overeenstemming te brengen met Europese regelgeving, om eventuele toetreding van Turkije tot de EU in de toekomst te vergemakkelijken. De motie werd ingediend door de SP en de ChristenUnie.