Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meerderheid Kamer wil af van illegalenquotum

  •  
17-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
illegaal300_03.jpg
Kamer neemt motie ChristenUnie aan
Een meerderheid in de Tweede Kamer pleit voor het afschaffen van het ‘illegalenquotum’. Dat meldt onder meer Nu.nl. Behalve kabinetspartij PvdA willen ook ChristenUnie, D66, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50PLUS dat de Tweede Kamer de maatregel afschaft.
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind diende een motie in waarin hij het kabinet oproept “de kwantitatieve richtlijnen voor het aanhouden van uitgeprocedeerde vreemdelingen zonder strafrechtelijke antecedenten los te laten”. De motie is door een meerderheid aangenomen.
Bovendien constateert de Kamer dat de politie niet aan quotum kan voldoen; tussen juni 2012 en juni 2013 zijn 3.220 vreemdelingen aangehouden, terwijl 4800 de doelstelling was.
Maart 2012 kondigde de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan nog aan dat de politie in Amsterdam ‘vanzelfsprekend’ niet mee zou gaan werken aan het illegalenquotum, een maatregel uit de koker van oud-minister Leers en Opstelten. Zij besloten destijds dat de politie in totaal 4800 illegalen per jaar zou moeten oppakken, 35 procent meer dan het aantal illegalen dat in 2011 is opgepakt.
Eerder deze maand liet korpschef Bouman van de Nationale Politie weten dat het quotum niet te zullen halen. Ondanks extra inspanning van de politie. “We doen meer, maar het levert minder op. Het kan zijn dat er eenvoudigweg minder illegalen zijn. Maar het kan ook dat we op de verkeerde plekken zoeken.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

toshiba
toshiba17 okt. 2013 - 18:30

quotum is onnodige heksenjacht die het politieapparaat nog meer belast waardoor ze op andere, meer dringende zaken, moeten inleveren. Was nog typisch PVV eis. Symboliek voor de buhne, met geen enkele toegevoegde waarde voor de maatschappij.

rbakels
rbakels17 okt. 2013 - 18:30

Dat de PVV hiertegen is kun je verwachten. Maar ook de VVD zie ik niet bij de ondersteuners van deze motie. De VVD was ooit een partij voor nette mensen, nu is het een PVV light die wil dat de politie gevreesd wordt. Gelukkig zie ik er als bleke blonde Hollander heel autochtoon uit, maar je zult maar een wat donkerder uiterlijk hebben, dan leer je de politie haten, ook als je volkomen legaal in ons land verblijft. Gelukkig begrijpt zelfs de politie dat het ronduit gevaarlijk is als die door substantiële aantallen mensen wordt gevreesd.

Yochnahan
Yochnahan17 okt. 2013 - 18:30

Het 'illegalenquotum' dateert van 2008. In dat jaar hebben staatssecretaris Albayrak (PvdA), minister Ter Horst (PvdA) en minister Hirsch Ballin (CDA) een convenant gesloten met de politie over haar vreemdelingentaak. Er werden afspraken gemaakt over het effectief aanpakken van illegalen in Nederland. Wie kijkt naar hoeveel vreemdelingen daadwerkelijk werden uitgezet, moet constateren dat deze bewindslieden relatief succesvol waren in het uitoefenen van deze taak. Er was wel sprake van een neergaande trend, die werd voortgezet in later jaren, onder het beruchte gedoogkabinet VVD-CDA en PVV.

denmol
denmol17 okt. 2013 - 18:30

Een voordeel van het toetreden van de partijen die deelnamen aan het herfstakkoord is zoals nu blijkt dat die schandelijke door de VVD in het regeerakkoord ingebrachte en door racisme en daarmee tegelijk door de angst voor de PVV ingegeven voorstellen en maatregelen, gericht tegen allochtonen wel of geen asielzoeker, langzaam door diezelfde pluche geile bullebak alias nep law and order krijmfijter Teeven terug terug gedraaid worden. Heerlijk om te zien dat hij feitelijk gedwongen wordt zichzelf tegen te spreken althans in het gevoerde beleid dat hem nu opgelegd wordt en zoals een echte strijder is het voor hem befehl ist befehl dus hij zal keurig uitvoeren wat de meerderheid van de kamer hem oplegt.

1 Reactie
analbersxs4allnl
analbersxs4allnl17 okt. 2013 - 18:30

Ben het volkomen met je eens, en denk, dat het volgende grote, steeds erger wordende wereldprobleem, het racisme is, omdat mensen niet meer weten wat het betekend en er door het ik gedrag, geen gevoel voor de medemens is. Zag gisteren een Italiaanse dokter in sicilië, waar bootvluchtelingen aan land kwamen, die vertelde dat sommige boten stoppen, maar ook velen doorvaren en het Europese gedoe gaat er over vergaderen, hoeveel elk land er op kan nemen. Het is om te kotsen.

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2013 - 18:30

Mijn oude leermeester, zei in de jaren zeventig, als wij niets aan Afrika doen, dan komt Afrika naar ons toe. Zijn uitspraak wordt de werkelijkheid.

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus17 okt. 2013 - 18:30

er gaan al jaren miljarden heen en toch blijven ze maar komen.