Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meer plasticvervuiling door coronacrisis

  •  
29-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mondkap
De coronacrisis zorgt voor meer plasticvervuiling, waarschuwt de VN-organisatie Unctad. Niet alleen zijn we opeens veel meer mondkapjes en wegwerphandschoenen gaan gebruiken, we laten ook meer zaken bezorgen die zijn verpakt in plastic.
Unctad wijst op cijfers uit Singapore, waar de lockdown van acht weken ertoe leidde dat de bewoners van de stadsstaat veel meer eten en andere boodschappen online bestelden. Het gevolg was dat de hoeveelheid weggegooid plastic verpakkingsmateriaal met 1470 ton toenam.
“Plasticvervuiling was voor de corona-uitbraak al een van de grootste bedreigingen voor onze planeet”, aldus Pamela Coke-Hamilton van de VN-organisatie. “De plotselinge toename in het dagelijks gebruik van sommige producten verergert dat alleen maar.”
Unctad dringt er bij overheden op aan om op zoek te gaan naar alternatieven voor plastic. “De lijst met niet-giftige, biologisch afbreekbare of gemakkelijk te recyclen materialen die plastic kunnen vervangen, bevat tal van bekende materialen, zoals glas, keramiek, natuurlijke vezels, papier, karton, rijstschil, natuurlijk rubber en dierlijke eiwitten”, schrijft Unctad.
De organisatie wijst er bovendien op dat veel van deze alternatieven kunnen worden geleverd door ontwikkelingslanden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Martin007
Martin00731 jul. 2020 - 8:45

Dat we meer plastics gebruiken, is niet zo erg. Wat wél erg is, dat we het plastic in de natuur flikkeren in plaats van in de PMD container. Wat ook erg is, dat we nog steeds plasticsoorten gebruiken die niet te recyclen zijn, terwijl er meer dan voldoende plasticsoorten zijn die wél te recyclen zijn. Wat ook erg is, dat bijvoorbeeld chips-, koffie-, rookworst en nootjesfabrikanten hun product verpakken in een combinatie van plastic met "opgedampt" aluminium. Die onzin is nergens voor nodig en het verpakkingsproduct is niet meer te recyclen. Er is een groep mensen die al deze problemen kan oplossen. De regering. Maar de regering bestaat voor het overgrote merendeel uit liberale politici. En die liberale politici vinden dat het bedrijfsleven de problemen op moet lossen. Terwijl het nu juist de ondernemers zijn die alle problemen VEROORZAKEN. Wanneer gaat de bevolking beseffen dat liberalisme problemen niet oplost, maar groter maakt. Als de AOW inkomensafhankelijk wordt en je voor elke 100 euro eigen pensioen 50 euro AOW moet inleveren?

Eric Minnens
Eric Minnens30 jul. 2020 - 4:09

Het wordt misschien tijd dat er een aparte Plastic Crisis wordt benoemd. Maar gelukkig is daar ook nog Boylan Slat, die zijn eerste succes reeds heeft geboekt en gestaag doorgaat. https://theoceancleanup.com/press/press-releases/the-ocean-cleanup-completes-mission-one-in-great-pacific-garbage-patch-announces-plans-to-make-products-from-plastic-catch/