Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meer orgaandonaties door inzet speciale medici

  •  
12-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
In twee jaar tijd zijn donaties verdubbeld dankzij tussenkomst 'donor-intesivisten'
Het aantal orgaandonaties is het afgelopen twee jaar verdubbeld. Dat meldt onder meer De Volkskrant op basis van bronnen bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De verdubbeling heeft plaats kunnen vinden doordat ziekenhuizen twee jaar geleden een actievere rol zijn gaan spelen bij het werven van donoren. Zo zetten ziekenhuizen tegenwoordig speciale medici in die de familie van patiënten nog voor overlijden benadert, om eventuele orgaandonatie te bespreken.
De zogenoemde donor-intensivisten nemen contact op met familie van patiënten die al hersendood zijn, of een slechte prognose hebben. Ze gaan actief het gesprek met familieleden aan, nog voordat de patiënt overlijdt. Uit de verdubbeling van het aantal orgaandonaties blijkt dat eerder met betrokkenen praten, helpt.
Voorheen wezen familieleden orgaandonaties vaak af, zelfs wanneer de overledene zelf donor wilde zijn. De schok na het overlijden was meestal te groot.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook
cc-foto: bw14

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

JoopSchouten
JoopSchouten12 sep. 2011 - 19:28

'Lijkenpikkers' is niet de juiste benaming, maar het ligt er wel tegenaan... Ik hoop dat het veel levens redt. Lang leve de 'donor-inte(n)sivisten'.

PietPieters
PietPieters12 sep. 2011 - 19:28

Zolang de ene chirurg de andere opereert en het dus gebruikelijk blijft dat een hoogleraar, chirurg, arts of andere ziekenhuismedewerker voorrang krijgt vanwege vriendjespolitiek, zal ik niks afstaan. Wie garandeert mij dat het eerlijk gebeurt? Bij een voetbalwedstrijd tegen Ajax wordt scanapparatuur al gereserveerd voor overbetaalde sporters. De politie wordt massaal ingezet en de gewone burger kan overal op wachten en wordt voor 10km geflitst met omgekeerde bewijslast omdat het uit het strafrecht is gehaald! Waar gaat dit heen? De burger is niks waard en het gaat alleen maar om geld.

1 Reactie
Hermans2
Hermans212 sep. 2011 - 19:28

"Wie garandeert mij dat het eerlijk gebeurt?" Ooit van Eurotransplant gehoord? Ooit je verdiept in hoe de verdeling van organen binnen deze organisatie en dus in Nederland verloopt? De eerlijkheid is zelfs zo hoog dat zelfs mensen die te beroerd zijn te donoren op een moment dat ze er zelfs niets meer aan zouden hebben (lees: zijn overleden), nog steeds in aanmerking komen voor een orgaan.