Joop

Meer morfine-, kalmerings- en slaapmiddelengebruik in achterstandswijken

  •    •  
21-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Aan bewoners van de armste wijken van Nederland worden veel meer zware pijnstillers zoals morfine voorgeschreven. Ook gebruiken bewoners in achterstandswijken naar verhouding aanzienlijk meer slaap- en kalmeringsmiddelen. Het verschil in gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen tussen de armste en de rijkste wijken bedraagt 73 procent. Dit blijkt uit de ZEMBLA -uitzending ‘De praktijk van de achterstandsdokter’ van 21 maart.
Deze nooit eerder gepubliceerde cijfers zijn afkomstig uit een in 2015 gehouden onderzoek door de Stichting Farmaceutische Kengetallen. In het onderzoek wordt het geneesmiddelengebruik in de rijkste en armste wijken gemeten en met elkaar vergeleken. Het verschil tussen ‘rijk’ en ‘arm’ in het gebruik van zware pijnstillers zoals morfine is 42 procent.
In de ZEMBLA-uitzending vertellen huisartsen uit achterstandswijken dat ze sterke pijnstillers voorschrijven aan patiënten met bijvoorbeeld rugklachten die ze niet naar de fysiotherapeut kunnen doorverwijzen, omdat ze niet aanvullend verzekerd zijn.
Huisarts Andy Kwee uit Almelo: “Paracetamol daar begint natuurlijk iedereen mee. Maar de meeste mensen hebben dat thuis al uitgeprobeerd. Dan ga ik een stap verder, dus ik eindig dan op een gegeven moment toch bij de morfinepreparaten.”
Bijzonder hoogleraar gezondheidsverschillen Maria van den Muijsenbergh schrikt van de grote verschillen in gebruik. Ze zegt: “Dat vind ik heel erg. Ik vermoed dat het een combinatie is. Dat deze mensen veel vaker zoveel pijn hebben – letterlijk – en misschien ook wel emotioneel, dat ze zo’n zwaar middel krijgen. Maar ik vermoed dat het misschien wel pijn is, ten gevolge van onderliggende oorzaken, die niet behandeld wordt.”
Van den Muijsenbergh vindt het ook zeer zorgelijk dat er in arme wijken zoveel meer slaap- en kalmeringsmiddelen geslikt worden. Ze stelt: “Die medicatie werkt dempend en leidt tot geheugenproblemen. Als je voortdurend een beetje suf bent, is het nog veel moeilijker om te bedenken hoe je uit de schulden moet komen. Ik vind het een vreselijk idee dat je een soort getemde onderlaag van de maatschappij krijgt.”

Meer over:

zembla, #video, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

witwief
witwief24 mrt. 2018 - 12:41

Het zou al schelen als mensen met laag inkomen, net als over huur en zorgtoeslag, automatisch geïnformeerd worden over de individuele inkomstenstoeslag (vroeger: langdurigheidstoeslag.- die namen veranderen ze ook bewust om de haverklap zodat mensen in de war raken en dit soort regelingen niet kunnen vinden). Met terugwerkende kracht krijg je 't niet meer, je kan 't maar 1x p jr aanvragen en de gemeente doet zo idioot lang over de afhandeling zodat je 't pas maanden later krijgt, en v.a dat moment dus weer een jaar moet wachten voor je 't weer kan aanvragen. Dit is rechtsongelijkheid, weer zo'n regeling van de slimste haantjes de voorsten krijgen 't, de rest crepeert maar.

RaymondenJoop
RaymondenJoop22 mrt. 2018 - 15:47

1+1=2 Haal de oorzaak weg en je hebt het probleem niet, in dit geval de ongelijke zorg

13 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus22 mrt. 2018 - 17:46

"Haal de oorzaak weg en je hebt het probleem niet" En wat is precies het probleem? Laagopgeleiden sterven niet alleen eerder, voor die tijd hebben ze dankzij hun ongezonde levensstijl maar liefst twintig meer jaren die als ongezond worden ervaren. Mannen zowel als vrouwen, dus de oorzaak ligt niet op het werk maar thuis. Ga mij maar vertellen hoe je die oorzaak weg wilt halen. Vettaks? Bewegingsplicht? Wat wilde je precies allemaal achter de voordeur regelen?

Piet de Geus
Piet de Geus23 mrt. 2018 - 10:25

"Als de hoogopgeleiden continu vinden dat ze op onderwijs moeten bezuinigen" Na 'als' kun je natuurlijk verzinnen wat er in je malle hoofd opkomt. De realiteit is echter dat hoogopgeleiden bij uitstek stemmen op partijen die juist willen dat er meer geld naar het onderwijs gaat. Ook naar het lagere onderwijs, opdat ook fantasten als jij leren hoe ze een rol in de samenleving kunnen spelen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 mrt. 2018 - 10:57

Het aantal laaggeschoolden neemt al decennia af. Zorgelijk is wel dat het moeilijker is om laagopgeleiden naar de her- en bijscholing te krijgen dan hogeropgeleiden. Dat valt overigens ook de managers aan te rekenen. Anti-rook beleid slaat ook opvallend minder aan bij laagopgeleiden. Dat is al te zien bij scholieren. Laagopgeleiden hebben vaak al op opvalend jonge leeftijd gezondheidsproblemen en vaker cognitieve beperkingen en mede daardoor ook vaker problemen in de thuissituatie. Oorzaken wegnemen is niet echt eenvoudig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 mrt. 2018 - 10:57

opvallend

RaymondenJoop
RaymondenJoop23 mrt. 2018 - 14:45

@Piet Niet iedereen is hooggeschoold en kan alles zelf regelen en beoordelen. Ik denk dat er een grote groep is aan de onderkant vd samenleving die door de bomen het bos niet meer ziet. Niet alleen laaggeschoolden, maar bijv ook psychisch zieken en ouderen. Bijv die ultieme wens vd overheid om iedereen maar zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, dat is vragen om problemen. Wat is er mis met verzorgingshuizen voor bijv een 60-plusser die het zelf niet kan bolwerken? Of maatschappelijke ondersteuning voor laagopgeleiden bij het invullen vd belasting of begeleiding bij ziekenhuisopname? Of die ze regelmatig wijst op een ongezonde levenstijl middels wat positieve aandacht?

Piet de Geus
Piet de Geus23 mrt. 2018 - 18:16

"Volgens mij is de VVD nipt nog de grootste partij" Maar er stemmen meer hoogopgeleiden op D66 en GL dan op de VVD. Het politieke landschap zou er dan heel anders uitzien: meer als in de steden van de groene gordel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mrt. 2018 - 18:19

Ik vind dat hier erg veel vooroordelen het licht zien, jammer,.

Piet de Geus
Piet de Geus23 mrt. 2018 - 18:25

"Niet iedereen is hooggeschoold en kan alles zelf regelen en beoordelen." Precies. De oorzaken van de verschillen wegnemen is dus niet zo simpel als jij het voorstelt. Het is geen kwestie van er simpelweg een zak geld tegenaan gooien, want daardoor gaan mensen niet ineens meer bewegen en gezonder eten. Grote kans dat ze hun boodschappen laten bezorgen en dus nog minder bewegen en in plaats van gezonder te eten de frituur 's avonds nog maar een rondje laten draaien. Wil je iets doen aan de verschillen in levensverwachting en gezondheid tussen hoog- en laaggeschoolden, dan vergt dat een brede aanpak die pas op de zeer lange termijn resultaat op zal leveren. En dan nog zul je altijd tegen de grens aanlopen dat mensen achter de voordeur doen wat ze zelf willen, hoe slecht dat objectief gezien ook voor hen is. "Of die ze regelmatig wijst op een ongezonde levenstijl middels wat positieve aandacht?" Dat moet zeker gebeuren maar overschat niet hoe weinig mensen daarvoor bereikbaar kunnen zijn. Het voorlichtingsbureau voor de voeding leurt al vele decennia met de schijf van vijf en iedereen weet zo langzamerhand wel hoeveel groente en fruit je dagelijks eigenlijk zou moeten eten en dat bewegen cruciaal is voor de gezondheid. Maar dat betekent nog niet dat iedereen naar 'die flauwekul' gaat leven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 mrt. 2018 - 22:12

Uit kiezersonderzoek blijkt dat hoogopgeleide kiezers toch vooral bij GL en D66 moeten gezocht en niet bij de VVD.

Piet de Geus
Piet de Geus24 mrt. 2018 - 0:12

"Ik vind dat hier erg veel vooroordelen het licht zien" De 'vooroordelen' van het CBS: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/50/hogeropgeleiden-leven-langer-in-goede-gezondheid

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mrt. 2018 - 10:35

“Ik vind dat hier erg veel vooroordelen het licht zien” Welke vooroordelen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mrt. 2018 - 10:41

Als je door een ongezonde leefstijl overgewicht diabetes en hoge bloeddruk oploopt kan goede zorg dat maar beperkt compenseren. https://tidsskriftet.no/2000/09/tema/diabetes-i-et-internasjonalt-perspektiv

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 mrt. 2018 - 15:42

DanielleDefoe Er zijn meerdere redenen dan dat alleen. Men is er nog lang niet uit wat de oorzaken zijn. Bovendien zie ik in mijn omgeving nauwelijks verschil tussen hoog en laagopgeleiden en/of mensen met hoge en/of lage inkomens. De medische wetenschap is er nog lang niet uit. Men trekt te snel conclusies. Ben benieuwd of het CBS de cijfers kan hardmaken. Wel blijkt als je gaat diepten en jojo't het steeds erger wordt en ook dat heeft alles met de stofwisseling te maken die verandert. Die op zichzelf heeft ook weer invloed op het hongergevoel. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/slapen-houdt-de-stofwisseling-scherp/ https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/10/de-vreemde-somberheid-van-vegetariers-13947809-a1580729 https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/18/goed-slapenis-een-probleem-13066634-a1573877 https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/22/de-geheim-van-de-slaapkamer-a1585999

Karel Mexx
Karel Mexx22 mrt. 2018 - 13:31

Opium is de opium van het volk.

Ukkie3
Ukkie322 mrt. 2018 - 10:50

73%,.......inkomensverschil. 42%,.......verschil hoog : laag opgeleiden Een chemisch ko,....heeeerlik. Denk nu aan het reclame-spotje,..Rolo-liefhebberig ventje krijg later een hengst van een met Rolo gepeste olifant. Rare associatie,... iets met kredietlimiet of de "grijp je kans truc", vd vvd. Of "iedereen doet mee" van de pvda. De uitzondering bevestigd de regel,.....krijgt nu een heel andere betekenis,...toch?

Cliff Clavin
Cliff Clavin22 mrt. 2018 - 8:38

We worden de 51e staat van Amerika - de toetredingsonderhandelingen zijn bijna afgerond. En we weten allemaal deksels goed hoe dat allemaal zo gekomen is. Complimenten voor artsen zoals Andy van der Kwee, die naar mijn indruk gedwongen zijn om voor te schrijven op een manier waar ze in hun hart eigenlijk op tegen zijn. Wat een fijn en ontzettend gaaf land, meneer Mark Rutte.

5 Reacties
Inspector Gadget
Inspector Gadget22 mrt. 2018 - 12:30

"We worden de 51e staat van Amerika" Worden?

Cliff Clavin
Cliff Clavin22 mrt. 2018 - 13:16

@ Inspector Gadget - uitstekende retorische vraag.

Martinel
Martinel22 mrt. 2018 - 17:26

Nederland IS al dat overzeese gebied dat dankzij Rutte een provincie van de VS is geworden. Cocacola zuipende natie. We worden gemanipuleerd tot een gaaf land, waar veel mensen aan het kortste eind trekken. Ik kan die grijns van Markje niet meer zien. Ooooooo, wat een gaaf land.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.22 mrt. 2018 - 20:13

Wat een flauwekul, we zijn al jaren een provincie van Duitsland.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mrt. 2018 - 5:32

Daar zal Piet de Geus hierboven het vast niet mee eens zijn.

Hiltermann
Hiltermann22 mrt. 2018 - 1:37

Mensen in achterstandswijken leven korter, de kwaliteit van hun bestaan is slechter vergeleken met wijken waar mensen met hogere inkomens wonen. Zo kun je nog wel even door gaan. Het is een complex van factoren die bepalen hoe de achterstand ontstaat. Daar hoef je geen socioloog voor te zijn.

1 Reactie
Inspector Gadget
Inspector Gadget22 mrt. 2018 - 12:29

Nou vertel maar, meneer de niet socioloog. Leg eens uit.