Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meer mensen in bijstand, ondanks economisch herstel

  •  
28-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Werklozen300.jpg
Vooral meer jongeren de bijstand in, omdat ze door korte, tijdelijke contracten geen ww-recht opbouwen 
De economie zou aantrekken, maar dat zou je niet zeggen als je naar de bijstand kijkt. Afgelopen kwartaal zijn er weer 13.000 mensen bijgekomen die een bijstandsuitkering ontvangen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.
In totaal zitten er nu circa 426.000 mensen in de bijstand. Dat is het hoogste aantal sinds eind jaren negentig, zo meldt de NOS op basis van de cijfers van het CBS. Veel van hen zitten al lang zonder werk en maken minder kans een baan te vinden dan bijvoorbeeld WW’ers.
Opvallend is dat de stijging het afgelopen kwartaal vooral voor rekening van jongeren kwam. Eerder kwamen er juist minder jongeren in de bijstand terecht. Werkende jongeren hebben steeds vaker een flexibel dienstverband en kortdurende banen, waardoor zij geen WW-rechten opbouwen. Daardoor komen zij na het verlies van hun baan algauw in de bijstand, zo verklaart het CBS.
Het aantal mensen in de bijstand neemt sinds vijf jaar toe. Vanaf vorig jaar gaat de stijging harder, omdat de arbeidsmarkt is verslechterd. Het CBS berichtte eerder over tekenen van economisch herstel. Ondernemers zijn nu minder pessimistisch over hun investeringsplannen en de toekomstige omvang van hun personeelsbestand. Het aantal WW-uitkeringen neemt licht af en het aantal neemt licht toe vacatures. Vooralsnog leidt dit echter niet tot een afname van het bijstandsvolume.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.