Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meer kinderen leven in armoede

  •  
14-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
kind_300_03.jpg
Probleem neemt toe buiten grote steden ... 200.000 kinderen komen tekort
Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit is met meer dan tien procent toegenomen. Veel van hen wonen buiten de grote steden, blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek ‘Kinderen in Tel 2014’.
De onderzoekers stellen:
Kinderen die in armoede opgroeien zijn verdeeld over heel Nederland, veel arme kinderen wonen buiten de grote steden. De armste wijken voor kinderen om in Nederland op te groeien zijn in Leeuwarden, Groningen, Amersfoort, Lelystad en Heerenveen. Verrassend zijn de ontwikkelingen in de grote steden. Rotterdam scoort van oudsher met de meeste wijken onder de norm. Nu komt geen enkele wijk in Rotterdam nog voor in de top tien van slechtste wijken. Amsterdam is ook vooruit gegaan, hier staan nog drie wijken in de top 100 van slechte wijken tegenover acht in 2010. Uitzondering is echter de gemeente Den Haag, daar neemt de achterstandsproblematiek juist toe.
Het onderzoek keek naar de leefsituatie van kinderen gebaseerd op de normen die het VN-Kinderrechtenverdrag stelt. De organisaties die samen Kinderen in Tel vormen zijn bestaat uit Defence for Children, UNICEF Nederland, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Jantje Beton, Augeo Foundation, Bernard van Leer Foundation, NJR, Ieder(in) (voorheen CG-Raad), Terre des Hommes, met als adviseur het Nederlands Jeugdinstituut. 
De onderzoekers schrijven in het rapport:
We zien dat het aantal kinderen dat in armoede leeft toeneemt doordat er steeds meer gezinnen van een bijstandsuitkering afhankelijk zijn. Ook stijgt de jeugdwerkloosheid. Deze nega- tieve gevolgen van de crisis zijn het sterkst merkbaar in de grote steden, maar ook in bepaalde regio’s van Nederland die van oudsher al te kampen hebben met slechtere leefomstandigheden voor kinderen. Nog steeds is er in gebieden in Noord Nederland en met name Oost Groningen en Zuid Limburg vaker sprake van hogere werkeloosheid, meer armoede, en meer kinderen die in een achterstandswijk wonen. (…)
Het Databoek Kinderen in Tel 2014 toont dat in de afgelopen jaren positieve dalende trends te noteren zijn voor jeugdcriminaliteit, tienermoeders en kinderen in de jeugdzorg. Maar tegelijkertijd is het aantal kinderen dat in armoede leeft gestegen naar 197.380 in 2012 en is het aantal kinderen in achterstandswijken sinds 2000 gestegen met 20%. Deze ontwikkelingen kunnen leiden tot een groter risico op kindermishandeling. (…) 
Toch zijn er ook positieve trends zichtbaar, met name in de gezond- heid van kinderen. Er zijn minder kinderen met een indicatie jeugd- zorg en AWBZ geïndiceerde zorg. Daarnaast is het aantal zuigelingen dat in het eerste levensjaar overlijdt, gedaald. Ook wat betreft de kindersterfte zien we over de jaren een gestage afname van het aantal kinderen dat voor hun vijftiende levensjaar overlijdt.
RTEmagicC_nl_599_750.jpg

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.