Joop

Meer kinderen leven in armoede

  •    •  
14-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kind_300_03.jpg
Probleem neemt toe buiten grote steden ... 200.000 kinderen komen tekort
Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit is met meer dan tien procent toegenomen. Veel van hen wonen buiten de grote steden, blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek ‘Kinderen in Tel 2014’.
De onderzoekers stellen:
Kinderen die in armoede opgroeien zijn verdeeld over heel Nederland, veel arme kinderen wonen buiten de grote steden. De armste wijken voor kinderen om in Nederland op te groeien zijn in Leeuwarden, Groningen, Amersfoort, Lelystad en Heerenveen. Verrassend zijn de ontwikkelingen in de grote steden. Rotterdam scoort van oudsher met de meeste wijken onder de norm. Nu komt geen enkele wijk in Rotterdam nog voor in de top tien van slechtste wijken. Amsterdam is ook vooruit gegaan, hier staan nog drie wijken in de top 100 van slechte wijken tegenover acht in 2010. Uitzondering is echter de gemeente Den Haag, daar neemt de achterstandsproblematiek juist toe.
Het onderzoek keek naar de leefsituatie van kinderen gebaseerd op de normen die het VN-Kinderrechtenverdrag stelt. De organisaties die samen Kinderen in Tel vormen zijn bestaat uit Defence for Children, UNICEF Nederland, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Jantje Beton, Augeo Foundation, Bernard van Leer Foundation, NJR, Ieder(in) (voorheen CG-Raad), Terre des Hommes, met als adviseur het Nederlands Jeugdinstituut. 
De onderzoekers schrijven in het rapport:
We zien dat het aantal kinderen dat in armoede leeft toeneemt doordat er steeds meer gezinnen van een bijstandsuitkering afhankelijk zijn. Ook stijgt de jeugdwerkloosheid. Deze nega- tieve gevolgen van de crisis zijn het sterkst merkbaar in de grote steden, maar ook in bepaalde regio’s van Nederland die van oudsher al te kampen hebben met slechtere leefomstandigheden voor kinderen. Nog steeds is er in gebieden in Noord Nederland en met name Oost Groningen en Zuid Limburg vaker sprake van hogere werkeloosheid, meer armoede, en meer kinderen die in een achterstandswijk wonen. (…)
Het Databoek Kinderen in Tel 2014 toont dat in de afgelopen jaren positieve dalende trends te noteren zijn voor jeugdcriminaliteit, tienermoeders en kinderen in de jeugdzorg. Maar tegelijkertijd is het aantal kinderen dat in armoede leeft gestegen naar 197.380 in 2012 en is het aantal kinderen in achterstandswijken sinds 2000 gestegen met 20%. Deze ontwikkelingen kunnen leiden tot een groter risico op kindermishandeling. (…) 
Toch zijn er ook positieve trends zichtbaar, met name in de gezond- heid van kinderen. Er zijn minder kinderen met een indicatie jeugd- zorg en AWBZ geïndiceerde zorg. Daarnaast is het aantal zuigelingen dat in het eerste levensjaar overlijdt, gedaald. Ook wat betreft de kindersterfte zien we over de jaren een gestage afname van het aantal kinderen dat voor hun vijftiende levensjaar overlijdt.
RTEmagicC_nl_599_750.jpg

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

steppewolf
steppewolf14 mrt. 2014 - 8:30

Moet Klijnsma niet lachend komen vertellen dat het wel meevalt en dat het eigenlijk hartstikke goed gaat omdat er zoveel hartverwarmende initiatieven worden gelanceerd?

frankie50
frankie5014 mrt. 2014 - 8:30

Vreemd, hoe zal het nou komen dat bijvoorbeeld in Amsterdamse en Rotterdamse volkswijken de armoede onder kinderen begint af te nemen, terwijl de werkeloosheid onder laagopgeleide, jongeren en nieuwe Nederlanders naoorlogse records laten zien en alle statistieken ons laten zien dat de nieuwe Nederlanders de lijsten aanvoeren als wij het over armoede in Nederland hebben? Zijn deze mensen in rook opgegaan, als je de cijfers van het UWV erbij pakt beweert die dat de meeste WW-uitkering in de grote steden worden verstrekt.

peterh2
peterh214 mrt. 2014 - 8:30

Het is inderdaad een schande, het wordt tijd dat de PvdA dit sterker en socialer gaat aanpakken als ze eenmaal in de regering zitten. Ow, wacht! Ze zitten al 1,5 jaar in de regering... hmmm...

BertF2
BertF214 mrt. 2014 - 8:30

Voor meer armoede: stem VVD. Het is plat, maar onversneden waar.

holstein7
holstein714 mrt. 2014 - 8:30

uit dit soort onderzoeken komt nooit naar voren hoe mensen eigenlijk met hun geld om gaan, wat voor telefoon en abo ze hebben en of er een dure smart tv in de kamer staat. 
het is namelijk ook uit uit onderzoek gebleken dat de arme minima totaal geen prioriteiten stellen bij het uitgeven van geld. 
misschien kunnen de communisten van de s.p. een cursus geven aan deze mensen die hun kinderen niet kunnen voeden zodat ze dit wel beter kunnen, dan neemt de s.p. verantwoordelijkheid en zijn echt 100% sociaal en het is nog budget neutraal ook. dit inplaats van verontwaardigd in de 2e kamer vragen waar de compensatie voor de minima blijft?

Verwoerd2014
Verwoerd201414 mrt. 2014 - 8:30

Wat komen die 200.000 kinderen dan tekort? Ze hebben onderdak, eten en scholing. Verder is alleen liefde en aandacht nodig. Die is tamelijk inkomensonafhankelijk kan ik u vertellen.

vriest
vriest14 mrt. 2014 - 8:30

Hoe is dat nu mogelijk in dat rijke Nederland /volgens onze beste regering ooit sinds WO 2 .Die ook nu weer verkondigt dat het zo goed gaat ,en gewoon verbloemd dat de voedselbanken de vraag niet aankunnen .En nu al proberen de te verkrijgen subsidie vanuit BRUSSEL te verkrijgen ,wat RUTTE niet nodig vond want hier is geen armoede .Om over al die andere armoede die er heerst maar te zwijgen .Huisuitzetting het niet kunnen betalen van de zorgkosten en noem maar op .Maar er kan geen enkele lasten verlichting vanaf volgens HALVE ZOOL ZEILSTRA .Die verkondigde niet eerder dan na de landelijke verkiezingen voor de tweede kamer .Ja dat raak je de koekoek ,dan is de kans dat zij herkozen worden nihil .En ook de opsteker die nu voor de komende verkiezingen naar buiten kwam word weer tenietgedaan /jammer genoeg net nog voor de 19 de .Dit kabinet van de afbraak ontkent de armoede en helpt Nederland verder de armoede in .

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort14 mrt. 2014 - 8:30

Dit zijn de indicatoren waarop gemeten is: 1.Gezondheid 2.Jeugdcriminaliteit/veiligheid 3.Jeugdwerkloosheid 4.Kinderen in jeugdzorg 5.Kinderen in achterstandswijken 6.Kinderen in armoede 7.Kindermishandeling 8.Onderwijs 9.Openbare speelruimte 10.Tienermoeders 11.Kinderen met een handicap 12.Jeugdparticipatie Een gemeente met meer dan standaard gehandicapten, tienermoeders en wat minder openbare speelruimte dan de standaard deviate van het gemiddelde is dus arm.

bEngel2
bEngel214 mrt. 2014 - 8:30

Ik hoor de Neoos hun hopman Rutjens al na-papegaaien.. In Nederland is geen armoede... want in Afrika gaan ze dood van de honger. Dus zolang men niet sterft van de honger, is er geen armoede. Logisch... ...voor een asociaal wel te verstaan.

1 Reactie
feitenchecker
feitenchecker14 mrt. 2014 - 8:30

Een asociaal is bij u iemand die hard werkt en veel belasting betaalt. bedankt!

[verwijderd]
[verwijderd]14 mrt. 2014 - 8:30

Nou en? Het gaat juist goed met Nederland. Zo goed dat DNB Knot zich een hypotheek van ruim 1 miljoen euro kan veroorloven (met hypotheekrentesubsidie). En vooral niet de spaarcenten op de bank in een eigen woning steken. De overdrachtsbelasting voor rijke woningbezitters is verlaagd van 6 naar 2%. Een feestje van 40.000 euro voor Knot c.s. Die 40.000 euro halen PvdA en VVD wel weg bij de kinderen van paupers om het begrotingstekort niet op te laten lopen. Onderhoud, renovatie + tuin in laag BTW tarief, Knot feest alweer. De kinderen zitten nu echt in de kou. Subsidie op zonnepanelen voor eigenwoningbezitter. Knot ligt in een deuk. De kinderen zien intussen scheel van ellende. De huren stegen voig jaar al met 4,5% en dit jaar weer als het aan de VVD, PvdA en steun en toeverlaat D66, CU en SGP ligt. Speciaal de verhuurbelasting door PvdA/VVD ingevoerd. Knot c.s. kijkt glimlachend toe hoe de huurder zich het brood uit de kindermonden spaart om de belachelijk hoge woonlasten van een simpele huurwoning op te brengen. Allemaal goed voor de economie. En Knot c.s. natuurlijk.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg214 mrt. 2014 - 8:30

"De huren stegen voig jaar al met 4,5% en dit jaar weer" Mooi zo, dan hebben de kinderen van de huisbaas in ieder geval weer wat om te eten.

Bakoe
Bakoe14 mrt. 2014 - 8:30

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2800/Europese-Unie/article/detail/3612611/2014/03/14/Voedselbank-eist-EU-geld-armoedebestrijding-op.dhtml Ondertussen blijft het heldhaftige duo wat ons regeert volledig in de ontkennende modus zitten. De verwachting is dan ook dat Bussemaker en Klijnsma gaan samenwerken om ouders van hongerige kinderen extra te korten vanwege de slechtere school prestaties. Dat zal ze leren!

1 Reactie
Pyvon2
Pyvon214 mrt. 2014 - 8:30

Tegenwoordig roepen de politici eerst dat ze het begrijpen, daarna de ontkenning en vervolgens dat we, dank zij de offers die worden gebracht, sterker uit de crisis komen. Op dit onderwerp kan helaas het, de laatste tijd veel gebruikte argument het is geheim, niet gebruikt worden.

[verwijderd]
[verwijderd]14 mrt. 2014 - 8:30

En dan willen ze de leerplichtleeftijd nog verhogen ook...Gewoon wat textielfabriekjes opzetten, is het probleem zo opgelost, die kleine handjes zijn goud waard. Of minder kinderen maken als je niet voor ze kunt zorgen, zou ook zomaar kunnen helpen. Kinderbijslag gewoon afschaffen zodat kinderen geen melkkoe meer kunnen zijn van hun werkschuwe ouders.

1 Reactie
steppewolf
steppewolf14 mrt. 2014 - 8:30

Een mooie familie woondoos cadeau om gezinnen te laten rondtrekken van stad naar stad, van tijdelijk contract naar tijdelijk contract onder een verhuisplicht zou misschien ook een goed Klijnsma initiatief kunnen zijn om de woonkosten wat te drukken.

[verwijderd]
[verwijderd]14 mrt. 2014 - 8:30

Tsja, als je de armoedegrens steeds hoger legt, dan vallen er natuurlijk ook steeds meer mensen onder die grens. Als je de armoedegrens van 10, 20 of 100 jaar zou hanteren zie je dat de situatie juist gigantisch is verbeterd in de loop der jaren. Een andere manier om dit te illustreren is door te kijken naar het aantal kinderen dat in de huidige tijd lijdt aan ondervoeding (nul) versus het aantal kinderen dat lijdt aan de welvaartsziekte obesitas (elk jaar schrikbarende toename).

2 Reacties
lembeck
lembeck14 mrt. 2014 - 8:30

Mag ik je van dienst zijn? http://www.nrc.nl/nieuws/2013/12/03/armoede-in-nederland-opnieuw-sterk-toegenomen/ Hier staat e.e.a een stuk duidelijker uitgelegd. Je vind het SCP/CBS rapport erbij.

steppewolf
steppewolf14 mrt. 2014 - 8:30

Ik weet niet hoe jong je bent kikkertje maar 30/40 jaar geleden waren er geen voedselbanken omdat mensen niet meer konden eten.

[verwijderd]
[verwijderd]14 mrt. 2014 - 8:30

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
steppewolf
steppewolf14 mrt. 2014 - 8:30

Nou, ga er maar vanuit dat tegen de tijd dat je naar de voedselbank moet, je onder de armoedegrens zit. En dan heb ik het nog niet over het contingent dat zich doodschaamt om naar de voedselbank te gaan en zich dus liever nog dieper in de schulden steekt. En het contingent dat zich door ouders, vrienden en familie in leven laat houden. Het zijn er in ieder geval verdomd veel geworden en het worden er alleen maar meer. En dat heet sterker en socialer volgens Zwamson. En een feestje volgens Spekman.

omaoeverloos
omaoeverloos14 mrt. 2014 - 8:30

Zou het enorme aantal echtscheidingen hier ook niet een oorzaak kunnen zijn?

1 Reactie
lembeck
lembeck14 mrt. 2014 - 8:30

Waren er b est wel veel, ja: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37425ned&D1=3-9&D2=0,10,20,30,40,50,58-l&HD=120104-1512&HDR=G1&STB=T Maar neem dit gelijk even mee dan: http://www.nji.nl/Scheiding-Achtergronden-Cijfers Heb niet kunnen vinden, of er onder lage inkomens vaker scheidingen zijn, dan onder hogere inkomens. Zal vast ergens staan bij het CBS of zo.

[verwijderd]
[verwijderd]14 mrt. 2014 - 8:30

Die rode plekken zijn precies de foerageergebieden van de PVV...

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn14 mrt. 2014 - 8:30

Nee hoor, in de provincie Groningen is de beweging van Geertje een marginale partij. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Groningen_verkiezingen_2011.png

meijerlahn
meijerlahn14 mrt. 2014 - 8:30

Een cynische constatering: de rijkste provincie, zittend boven op het gas, met de meeste armen.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg214 mrt. 2014 - 8:30

"de rijkste provincie, zittend boven op het gas" Als het aan hen lag hadden ze daar nog steeds bovenop gezeten, zonder dat het ooit omhoog was gehaald. En maar blijven dromen over zittend rijk worden...