Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meer hartaanvallen op dagen met meer luchtvervuiling

  •  
21-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
luchtvervuiling

© Cc-foto: Ben Kerckx

Er zijn meer ziekenhuisopnames op dagen dat er sprake is van bovengemiddeld veel luchtvervuiling. Dat blijkt uit Engels onderzoek waarover The Guardian bericht. Op dagen met veel vervuiling komen er in Engeland gemiddeld 120 extra hartstilstanden en 230 extra beroertes voor. Ook moeten er gemiddeld 200 mensen meer in het ziekenhuis worden opgenomen omdat ze een astma-aanval hebben. Simon Stevens, hoofd van de Engelse NHS, verklaart tegenover The Guardian:
"Deze nieuwe cijfers laten zien dat luchtvervuiling duizenden hartstilstanden, beroertes en astma-aanvallen veroorzaakt. Het is daarmee duidelijk dat de klimaatcrisis ook een gezondheidscrisis is. Deze vermijdbare sterfgevallen vinden nu plaats, niet in 2025 of 2050, dus we moeten nu ook samen in actie komen."
Jenny Bates van de milieuorganisatie Friends of the Earth pleit naar aanleiding van de bevindingen voor maatregelen om het wegverkeer terug te dringen. Zo moet de gevaarlijke uitstoot van fijnstof afnemen.
Vorige week bleek uit onderzoek van het Europese Milieuagentschap dat er jaarlijks meer dan 400.000 Europeanen voortijdig overlijden als gevolg van PM2,5: de kleinste fijnstofdeeltjes die de meeste schade aanrichten. Terwijl de concentratie fijnstof in Europa decennia afnam, is daar recent geen sprake meer van.
Cc-foto: Ben Kerckx

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser22 okt. 2019 - 13:30

Als straks alle geplande biomassa-centrales draaien is de luchtvervuiling een klein beetje te vergelijken met hoofdsteden van verre landen waar ik ooit ben geweest. Steun mijn goede vriend Johan Vollenbroek dan ook volledig in zijn strijd tegen de massale stook van onder andere hout in deze milieuonvriendelijke centrales.

Verver
Verver22 okt. 2019 - 9:19

Er zal altijd iets doodsoorzaak nr. 1 blijven. Ik hou me bezig met genealogie en als je dan naar beging 1900 kijkt, zie je dat er veel gezinnen waren, waar door allerlei oorzaken tot 40% - 60% van de kinderen de volwassen leeftijd niet haalden. Ook de leeftijden van de oudere mensen waren veel lager dan nu. Dankzij de economische welvaart worden we allemaal jaren ouder, maar gaan uiteindelijk toch nog ergens aan dood. Deze welvaart heeft ook nadelen, waaronder luchtvervuiling. Als er een piek is in sterfte van mensen door luchtvervuiling, dan is dat niet de oorzaak, maar het laatste zetje voor mensen die toch al zeer binnenkort hun schepper gingen ontmoeten. En of dat nou de schepper is die het graf dichtgooit, de as in hun urn schept of de Schepper is, mag ieder voor zichzelf uitmaken. Feit is, er zal altijd een doodsoorzaak nr. 1 blijven. Luchtvervuiling zal afnemen, maar kijk wel uit hoe je het doet, want anders is de manier van langer leven (in een verzorgingstehuis) niet meer te betalen en sterf je weer door personeelsgebrek ofzo....

Gi Raf
Gi Raf21 okt. 2019 - 21:43

Werkelijk onbegrijpelijk dus dat die maximum snelheid nog steeds niet is teruggedraaid. En dat rekeningrijden nog steeds op de lange baan wordt geschoven. Wat zijn dat voor hypocrieten die aan de macht zijn? (om over de gedogers maar niet te spreken) Wel het milieu tot kroonjuweel promoveren maar als er wat gedaan moet worden niet thuis. Waarschijnlijk met het vliegtuig voor de zoveelste maal dit jaar op vakantie?

I am Legion
I am Legion21 okt. 2019 - 13:42

"Meer hartaanvallen op dagen met meer luchtvervuiling" Het gaat in het rapport in de eerste resultaten om verschil in percentages van "cardiac arrest" = hartstilstand en "stroke" beroerte op dagen dat er veel verkeer is en weinig verkeer. De verschillen van gemiddeld 2,2% en respectievelijk 2,5% zouden heel goed verklaard kunnen worden door de hogere mate van activiteit en dus ook werkstress en algehele drukte ipv van uitsluitend luchtvervuiling. In ieder geval een deel zal door deze oorzaak verklaard kunnen worden. Er wordt nergens beweert dat een hogere luchtvervuiling op deze dagen de oorzaak is en zeker niet de enige. De andere gevonden verschillen bij metingen van astma bij kinderen (gemiddeld 4,5%) apart van volwassenen (1,5%) en dan ook nog onderscheiden in nabijheid van drukke wegen net als de groei van longcapaciteit van opgroeiende kinderen, die extreem varieert in steden waar gemeten is (van 2,6% tot één extreem geval van 14,1%) is een veel meer waarschijnlijk grotendeels aan mate van luchtvervuiling te danken zaak. Heel interessant is dat verderop in het onderzoek (voorbij de longkankerresultaten) de percentages van een hogere kans op astmaverschijnselen bij kinderen op dagen met een hogere luchtvervuiling gemiddeld slechts 0,25% bedraagt. Het algemene ontwikkelen van astmaklachten heeft dus een te onderscheiden bijdragende oorsprong mede afhankelijk van mate luchtvervuiling die bij kinderen een verhogende kans van 4,5 % geeft. De ook in het onderzoek meegenomen longkanker ten gevolge van luchtvervuiling is zeer speculatief. "Lung cancer develops through many steps and smoking is the major cause but air pollution may contribute too." Roken is natuurlijk en zoals bekend hoofdoorzaak één met voorsprong. Dat vermelden ze ook. Maar zoals men hier schrijft zóú een afname van luchtvervuiling kunnen bijdragen aan een afname van longkanker. Zij stellen dan een afname van 20% aan luchtvervuiling voor en noemen dan steeds een absoluut (en dus niet relatief) mogelijk aantal minder gevallen van longkanker aan per stad waar de metingen gedaan zijn als gevolg daarvan. Dat is natte vingerwerk en betreft dus bovendien maar een zeer klein deel van de longkankergevallen door roken. De invloed op geboortegewicht is volgens het onderzoek gemiddeld 0,1% http://www.erg.kcl.ac.uk/Research/docs/personalised-health-impacts.pdf Ik vind de tekst van het artikel hier en die van Simon Stevens, hoofd van de Engelse NHS, en Jenny Bates van de milieuorganisatie Friends of the Earth ietwat te alarmistisch ook al ben ik het ermee eens dat luchtvervuiling teruggedrongen moet worden. Bij mijn weten wordt daar ook steeds meer werk van gemaakt.

3 Reacties
Robbels
Robbels21 okt. 2019 - 18:09

'Het gaat in het rapport in de eerste resultaten om verschil in percentages van “cardiac arrest” = hartstilstand en “stroke” beroerte op dagen dat er veel verkeer is en weinig verkeer.' - Incorrect. Het gaat om dagen met verschil in luchtvervuiling (hoog/laag). Hoewel de mate van verkeer uiteraard zal bijdragen aan de mate van luchtvervuiling is dit geenszins de enige of allesbepalende factor. 'De verschillen van gemiddeld 2,2% en respectievelijk 2,5% zouden heel goed verklaard kunnen worden door de hogere mate van activiteit en dus ook werkstress en algehele drukte ipv van uitsluitend luchtvervuiling.' - Dat is een zeer vergezochte hypothese die terecht geen aandacht krijgt. Een van de bronnen. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27806308 Als u hierbij blijft zult u moeten aantonen dat dagen met hoge/lage luchtvervuiling correleren met dagen met hoge/lage werkstress en algehele drukte. Dat gaat u niet lukken omdat de mate van luchtvervuiling in stedelijke gebieden mede afhankelijk is van luchtstroomprofielen (het weer) wat zich niets aantrekt van werkstress. Indien niet, dan zou men geen effect meten. 'In ieder geval een deel zal door deze oorzaak verklaard kunnen worden.' - Nee 'Er wordt nergens beweert dat een hogere luchtvervuiling op deze dagen de oorzaak is en zeker niet de enige.' - Jawel. Zie wederom de bronnen. o.a. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27806308 'De ook in het onderzoek meegenomen longkanker ten gevolge van luchtvervuiling is zeer speculatief.' - Nee. Dat is niet speculatief. Hier de bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23849838 Particulate matter air pollution contributes to lung cancer incidence in Europe. Toxicologisch gezien is in de longslijmvliezen het helemaal niet van belang wat de compositie van een microparticle is voor het effect dat het heeft op de weefsels. Formaat en vorm zijn veel belangrijker. Asbest is berucht omdat het de vorm heeft van microneedles. Natuurlijk is roken slecht voor de gezondheid en een belangrijke oorzaak van longkanker. Je ademt vrijwel direct van de bron allerlei zooi in. Luchtvervuiling werkt vrijwel hetzelfde maar dan non-discriminatoir alsof iedereen een licht meeroker is. 'Roken is natuurlijk en zoals bekend hoofdoorzaak één met voorsprong. Dat vermelden ze ook. Maar zoals men hier schrijft zóú een afname van luchtvervuiling kunnen bijdragen aan een afname van longkanker.' - En dat klopt ook. Ik citeer: 'Particulate matter air pollution contributes to lung cancer incidence in Europe.' Vuile lucht met microparticles dragen bij aan longkanker, op een vergelijkbare wijze als roken dat zelf doet. Een minder vuile lucht zal dus resulteren in minder longkanker. Dat is evident uit de data-analyse waaruit blijkt dat er minder longkanker voorkomt in gebieden met schonere lucht.

I am Legion
I am Legion21 okt. 2019 - 21:24

@Robbels Het onderzoek impliceert wel degelijk een meespelende piek van luchtverontreiniging door verkeer omdat ze het op onderscheid maakt tussen dichtbij en verderaf van veel verkeer wonende burgers. De verkeersdrukte hangt natuurlijk daarbij, buiten die piek van luchtvervuiling, dan wel degelijk samen met algemeen drukkere en dus ook stress-vollere werkdagen. Het onderzoek stelt ook nergens met feiten dat de oorzaak van het gevonden verschil volledig of merendeels met luchtverontreiniging samenhangt in plaats van een mogelijk ook meespelende invloed van algemenere stress-gevende drukte. Ik hoef helemaal niets te bewijzen. Dat moeten degenen. die stellen dat het grotendeels met luchtverontreiniging samenhangt. Overigens is er bij zowel een piek van werkstress als luchtverontreiniging in geval van een hogere kans op hartstilstand of beroertes meer sprake van causaliteit dan correlatie omdat het een bij iemand die aan de grens van een dergelijk gebeuren de laatste causale druppel kan zijn. Over de longkanker in relatie tot luchtvervuiling gaat het bij door Joop en Guardian aangehaalde onderzoek (waarvan ook ik de link heb toegevoegd) wat over gemeten verschillen bij hogere en lagere concentraties van luchtvervuiling. Het onderzoek zegt zelf dat dan roken maakt dat die invloed van luchtvervuiling, dus ook bij de verschillende mates, marginaal is. De voorgestelde toekomstige afname van 20% luchtvervuiling en de absolute cijfers in daling in verschillende plaatsen als gevolg daarvan is volledig speculatief.

Robbels
Robbels22 okt. 2019 - 7:56

@ I am Legion Dit specifieke onderzoek gaat inderdaad niet in op het causale verband tussen luchtverontreiniging en allerhande gezondheidsklachten. Die zijn namelijk al aangetoond in afzonderlijke onderzoeken waar in het onderzoek dat wij bespreken naar gerefereerd word. Zie hun uitgebreide bronvermelding en de links die ik in mijn reactie verwerkt heb. Het onderzoek laat wel duidelijk zien dat dit fait accompli als effect terug te zien is correlaties tussen ziekteverschijnselen en de mate van luchtvervuiling. U schrijft dan wel uitdrukkelijk dat u accepteert dat luchtvervuiling schadelijk is en teruggedrongen moet worden; de rest van uw betoog suggereert toch echt iets anders. U doet alsof onderzoekers van plaattectoniek steeds maar weer opnieuw in iedere publicatie moeten bewijzen dat de aarde rond is en niet plat.

TigressApril
TigressApril21 okt. 2019 - 9:19

Er is meer verkeer -> meer drukte -> meer stress -> meer inspanning -> meer hartaanvallen Is het wel echte de vervuiling die dit veroorzaakt, is wat ik me afvraag. Dat van die Astma aanvallen is wel aannemelijker hoewel ook daar stress een factor kan spelen.

9 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper21 okt. 2019 - 10:44

TigressApril 21 oktober 2019 at 11:19 [ Is het wel echte de vervuiling die dit veroorzaakt, is wat ik me afvraag. ] Ach ja. En die onderzoekers, wier beroep het is om te onderzoeken, hebben daar in hun onderzoeksmethodiek natuurlijk helemaal geen rekening mee gehouden.

TigressApril
TigressApril21 okt. 2019 - 11:22

@Nick the Stripper Ik ben zelf wetenschapper het is logisch dat ik sceptisch ben over alles todat ik het zelf onderzocht heb. Hier is het onderzoeks rapport: http://www.erg.kcl.ac.uk/Research/docs/personalised-health-impacts.pdf En het zijn constateringen maar er wordt geen toelichting gegeven m.b.t. andere oorzaken voor zover ik kan vinden.

jandebakker
jandebakker21 okt. 2019 - 12:18

@Nick the stripper. Het lijkt mij een valide vraag en in dit geval ook een terechte kanttekening. Als u onderzoeken vergelijkt met de nieuwberichten die daarover geschreven worden zult u namelijk zien dat kanttekeningen bij de methodiek of nuanceringen van de uitkomsten die de onderzoekers zelf maken vaak niet in de nieuwberichten terug te zien zijn (nog los van het feit dat onderzoeken die soms een ondeugdelijke opzet hebben toch het nieuws halen). nu wil in dit geval het toeval dat de Guardin wel aandacht heeft besteed aan de wijze waarop het onderzoek is opgezet. Maar als ik dat lees lijkt het erop dat de onderzoekers alleen hebben gekeken of er een overlap is tussen de data maar niet of er een causaal verband is. Zonder het onderzoek zelf te lezen valt er dus niet op te maken of het hogere aantal ziektegevallen komt door de extra smog of dat beide factoren allebei het gevolg zijn van een andere onderliggende oorzaak (of uiteraard een combi van allebei.).

Robbels
Robbels21 okt. 2019 - 12:38

@ TigressApril, Er zijn daadwerkelijk scheepsladingen vol met wetenschappelijk bewijs die het verband aantonen tussen fijnstof en microparticles die men inademd en gezondheidsschade. Dat u zelf wetenschapper bent is heel erg mooi. Dat zegt echt niet dat u alles tot in detail zelf moet onderzoeken voordat iets waar is. Daar is niets wetenschappelijks aan. Het zegt eerder iets over uw wantrouwen jegens anderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2019 - 16:13

Haal desnoods Vlaardigen-Vlagtwedde nog eens uit de mottenballen, ook al ging dat over longfunctie. Epidemiologische studies wijzen allemaal in dezelfde richting. Verontreinigde lucht is slecht voor de gezondheid.

jandebakker
jandebakker21 okt. 2019 - 16:55

@Jandebakker Nu ik mijn eigen comment teruglees kan het lijken dat ik de negatieve impact van slechte lucht in twijfel trek. Dit is uiteraard niet de bedoeling omdat de impact van slechte lucht overduidelijk is Echter blijft ik de vraag van TigressApril interessant vinden. Als gezondheids effecten optreden als direct gevolg van een piek in de smog betekent dit dat er winst behaald kan worden door bijv. mensen te stimuleren om buiten de spits te reizen of om aan fabrieken te vragen om hun uitstoot op elkaar af te stemmen (Bijv: er hangt nu teveel Smog in de lucht, dus de afvalverbrandingsoven mag pas vannacht aan). De hoeveelheid geproduceerde uitstoot waaraan mensen worden blootgesteld blijft dan gemiddeld genomen gelijk alleen nemen de pieken dan af. Ontstaan de negatieve gezondheidseffecten vooral door langere termijn blootstelling en niet door de pieken, dan heeft het bovengenoemde voorstel geen enkele zin en kan men beter de energie aanwenden aan andere structurelere oplossingen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 okt. 2019 - 19:47

TigressApril 21 oktober 2019 at 13:22 [ Ik ben zelf wetenschapper ] Dat kan natuurlijk best relevant zijn - vooral als je geen theaterwetenschapper bent (zoals ik) maar iets doet dat in de richting van public health. [ het is logisch dat ik sceptisch ben over alles todat ik het zelf onderzocht heb. ] Kritisch een onderzoek lezen, soit, maar alles zelf onderzoeken? Wat ik dan weer allerminst wetenschappelijk vind is dat jij meteen zelf maar met een alternatieve, slechts door aannames geschraagde, verklaring op de proppen komen, zoals jij hierboven doet: ( Er is meer verkeer -> meer drukte -> meer stress -> meer inspanning -> meer hartaanvallen. ) Het onderzoek gaat over luchtvervuiling en dan vertaal jij dat zomaar naar meer verkeer. Iemand van een milieuorganisatie legt dat verband en de redactie van Joop heeft er een plaatje van een auto bij gezet. Maar moet jij dat dan klakkeloos overnemen? Weet jij veel waar die verhoogde luchtvervuiling door veroorzaakt wordt. Vervolgens ga je met die pijltjes allerlei causale verbanden suggereren die mij dan weer uiterst sceptisch stemmen. Want waarom zou meer verkeer leiden tot meer drukte bij de groep mensen die zich meldt met ziekten? Misschien gaan die mensen die in dat drukke verkeer zitten aan het eind van de dag allemaal gezond weer naar huis. Misschien zitten die mensen die ziek worden gewoon heel rustig thuis met het raam open. En waarom zou juist 'meer drukte' leiden tot meer stress? Stress wordt ook veroorzaakt door geldzorgen, een slechte gezondheid of juist een gebrek aan drukte (werkloosheid). Welke aanwijzingen heb jij dat het waarschijnlijker is dat die toename van ziektegevallen beter kan worden verklaard door stress dan door luchtvervuiling? Ik vind wat jij hierboven doet een rare manier van second guessing: met een volstrekt ononderbouwde chain of events aan te komen om te beweren dat de mensen die wel daadwerkelijk data hebben onderzocht er wel met de pet naar gegooid zullen hebben? De onderzoekers hebben, voor zover ik heb begrepen, gekeken naar verbanden tussen luchtvervuiling enerzijds en ziekteincidentie aan de andere kant. Ik vind dat je er in beginsel van uit hoort te gaan dat wetenschappers weten hoe ze een deugdelijk onderzoek moeten opzetten. Wat jij doet is zoiets als in een stadsbus stappen en voor aanvang van de rit tegen de chauffeur zeggen: ik geloof niet dat jij een rijbewijs hebt en dat is logisch want ik ben sceptisch. Als je bij het (kritisch) lezen van het rapport op statistieken, methodieken of weet ik wat stuit waarvan je zegt: dit roept vragen op, dan is dat wat anders. Maar die achterdocht vooraf staat compleet haaks op de intellectuele nieuwsgierigheid die ik dan weer van een wetenschapper verwacht.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 okt. 2019 - 19:53

Aanvulling / correctie: het rapport kijkt inderdaad wel nadrukkelijk naar verkeer. Maar dat maakt die alternatieve verklaring niet per se waarschijnlijker.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 okt. 2019 - 7:47

DanielleDefoe Daar is geen speld tussen te krijgen!