Meer hartaanvallen en beroertes door Japanse aardbeving uit 2011
• 31-08-2012
• leestijd 2 minuten
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: je kunt mensen nooit los zien van de omgeving waarin ze leven
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
De aardbeving van 2011 in Japan die zo’n verwoestende werking op het land had, heeft ook gevolgen gehad voor de gezondheid van de bevolking.
Onderzoekers analyseerden gegevens van 4 weken voor de aardbeving tot en met 16 weken erna en vergeleken dat ook nog met die van de zelfde periode in de voorafgaande jaren. Wat ze zagen was een scherpe stijging van het longontstekingen, hartfalen, aantal beroertes, hartinfarcten en andere hartproblemen na de aardbeving. Ook de bloeddruk ging omhoog.
Ze deden het onderzoek in de prefectuur Miyagi dat het zwaarst getroffen werd. De toename van deze aandoeningen duurde tot zes weken na de aardbeving en volgde het patroon van de naschokken. Bij elke naschok steeg het aantal mensen met aandoeningen, maar uiteindelijk daalde het weer dramatisch, terug naar het normale niveau.
Het patroon weerspiegelt de toename van stressniveaus in het zenuwstelsel. Ons lichaam reageert op prikkels uit de omgeving zonder dat het ons iets vraagt, helemaal uit zichzelf en we kunnen het niet beïnvloeden met onze wil. De activiteit in het onwillekeurige zenuwstelsel gaat omhoog omdat het lichaam nu eenmaal zal moeten reageren op wat er gebeurt. Dat verklaart de verhoogde bloeddruk en een sneller hartritme. Bij mensen die toch al iets aan het hart hebben heeft dat onmiddellijk gevolgen.
De onderzoekers wijzen er ook op dat er geen toevoer van medicijnen was. De problemen die ontstonden konden dus ook niet goed aangepakt worden. Dit onderzoek fascineert omdat het illustreert hoe wij als een bootje op een wilde oceaan reageren op de omgeving. We denken wel dat alles wat er met ons gebeurt een strikt individuele zaak is, maar je kunt mensen nooit los zien van de omgeving waarin ze leven. We zijn net zo gezond als de omgeving rondom ons.