Joop

Meer geld, meer problemen

  •    •  
19-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag het mechanisme van 'De buren een betere auto? Dan ik ook!'
Mensen die in een betere sociaaleconomische omgeving leven worden wat materialistischer volgens onderzoekers uit San Francisco. Dat komt doordat we kuddedieren zijn en we het zelfde willen als de mensen rondom ons. Wat de buren hebben dat willen wij ook. Dat weten we al sinds mensenheugenis, alleen denken we altijd dat wij de uitzondering op die regel vormen.
Het heeft te maken met het concept van de ‘relatieve achterstand’. Als die mensen aan de overkant in zo’n BMW kunnen rijden, dan willen wij dat ook, want een Opel vinden we dan lullig.
Mensen in wat je achterstandswijken noemt hebben dat wat minder omdat de relatieve achterstand wat minder groot is. Daar is het niet erg om met wat voor auto ook rond te rijden, als je maar komt waar je zijn wilt. Hoe kun je zoiets onderzoeken?
De onderzoekers begonnen via de stadsgegevens te bekijken wat het gemiddelde inkomen, de armoedecijfers en het aantal financiële instellingen in een wijk zijn. Die zijn relatief betrouwbaar als je de sociaaleconomische status van een wijk wilt bepalen. Vervolgens werd een representatieve sample van de bevolking gevraagd aan een survey mee te doen (hiep-hiep hoera eindelijk eens een onderzoek dat niet onder studenten werd uitgevoerd).
Ze werden ondervraagd over materialistische waarden, kijk op geld, hun uitgaven en over hun spaargedrag. Nadat gecontroleerd was op leeftijd, geslacht en individuele sociaaleconomische status zagen de onderzoekers dat mensen in zo’n gegoede wijk vaker materialistisch waren, hun geld vaak willekeurig uitgaven aan dingen die ze niet nodig hadden en het ook minder goed beheerden dan mensen in minder gegoede wijken. Jonge mensen hadden dat wat meer dan oudere mensen.
Rijkere mensen waren ook geneigd wat minder voor zichzelf uit te geven, maar dat had zo weinig invloed voor de wijk als geheel dat het verschijnsel voor de wijk wel bleef staan als een huis, want het effect op de mensen in de gegoede wijk die het wat minder breed hebben is sterker. Kijk dus uit waar je gaat wonen.
De onderzoekers denken dat veel mensen door dit groepsgedrag in de problemen komen, iets dat voorkomen zou kunnen worden als mensen maar begrepen dat ze net zo zijn als andere mensen, zelfs zoals Amerikaanse mensen, en dat hun consumptiegedrag sterk bepaald wordt door de omgeving waarin je dag in dag uit verkeert. Misschien ook een tip voor de verkiezingen: stem op iemand die medelijden heeft met de compulsieve geldverslinders in rijke wijken. Leer die bezuinigen, want dan kun je misschien de mensen in achterstandswijken die minder last van de relatieve achterstand hebben ontzien.
 
 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht
 
 
 
 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Backtobasics
Backtobasics19 mrt. 2014 - 9:29

Het taboe op "geldverslaving" of "consumptieverslaving" zou inderdaad eindelijk eens doorbroken moeten worden. Dan houden we tenminste weer eens wat geld over, voor de echt belangrijke zaken.

pietdeg2
pietdeg219 mrt. 2014 - 9:29

Die afgunstfactor is zelfs opgenomen in de armoededefinities die tegenwoordig worden gehanteerd, dus blijkbaar wordt dat nog acceptabel gevonden ook. "het effect op de mensen in de gegoede wijk die het wat minder breed hebben is sterker" Nederland is internationaal gezien zo'n gegoede wijk en bij de inwoners die wat achterblijven bij de rest van de wijk klotst de afgunst inderdaad tegen de plinten. Zelfs de behoefte om in Nederland nog verder te nivelleren dient niets anders dan het faciliteren van die redeloze materialistische afgunst.

Paulpeters
Paulpeters19 mrt. 2014 - 9:29

Ivan, waarom staan er in sommige volksbuurten dan zoveel BMWs en Audi's op straat? In de betere wijken rijden ze juist Volvo of Saab, of Peugeot of zo.

Brauswasser
Brauswasser19 mrt. 2014 - 9:29

Klets verhaal. Ik woon in een buurt met mooie alleen staande huizen, zonder hypotheek, met hard werkende ondernemers en daar staan maar zeer weinig BMW's en SUV's voor de deur.

2 Reacties
hannogroen
hannogroen19 mrt. 2014 - 9:29

Misschien moet je je 'onderzoek' toch wat uitbreiden alvorens 'klets verhaal' te roepen want laat ik nou in een mooie wijk wonen waar het aantal BMW's en Audi's de afgelopen 20 jaar zo ongeveer recht evenredig is toegenomen met de woningprijzen, die niet bepaald mals zijn.

Newbrainwave
Newbrainwave19 mrt. 2014 - 9:29

Nou, je geeft een voorbeeld van jouw situatie en noemt het stuk een kletsverhaal. Maar je kijkt naar één specifiek geval. Beter zou zijn om dan met een breder scale aan voorbeelden te komen, een gemiddelde ofzo. Er zijn natuurlijk altijd uitschieters, misschien van jij daarbinnen.

lembeck
lembeck19 mrt. 2014 - 9:29

Ivan, ik dacht toch echt dat dit verleden tijd was inmiddels?? Als het nog steeds speelt dan vind ik dat tamelijk sneu.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg219 mrt. 2014 - 9:29

"Als het nog steeds speelt dan vind ik dat tamelijk sneu." SP en PVV hebben nog meer stemmen gekregen, dus het wordt alleen maar erger.