Joop

Meer geheime documenten aangetroffen in huis van Joe Biden, maar nog altijd niet vergelijkbaar met Donald Trump

  •    •  
22-01-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2028 keer bekeken
  •  
ANP-461284297

Bij een nieuwe huiszoeking in de woning van de Amerikaanse president Joe Biden zijn opnieuw documenten gevonden die daar niet hoorden te liggen. Het gaat om zes nieuwe documenten, waarvan enkele als geheim waren bestempeld. Ook zijn er enkele handgeschreven notities meegenomen. Dat heeft een advocaat van Biden laten weten.

In totaal zijn er nu zo’n 18 documenten van Biden in beslag genomen die hij niet in bezit hoorde te hebben. Een deel daarvan uit zijn woning, een ander deel in een kantoor dat hij gebruikte in zijn tijd als vice-president onder Barack Obama. De meeste documenten stammen uit die periode, enkele andere uit de tijd dat hij senator was namens de staat Delaware. Wat de inhoud van de documenten is, is niet vrijgegeven. De advocaten hebben alleen gezegd dat het “in elk geval geen nucleaire geheimen” zijn. 

Dat laatste was het geval met enkele documenten die in het bezit van oud-president Donald Trump werden aangetroffen. Hoewel op het eerste gezicht de situatie op elkaar lijkt – bij zowel Trump als Biden werden papieren aangetroffen die in het Nationaal Archief hoorden te liggen – is er een wereld van verschil tussen de twee zaken. De Republikeinse partij en de MAGA-aanhang schreeuwen echter moord en brand dat Biden niet even hard zou worden aangepakt door justitie. 

De verschillen tussen de twee zijn groot. In het geval van Trump was het het Nationaal Archief dat ontdekte dat een groot aantal documenten ontbrak. Trump werd daarop gevraagd die alsnog in te leveren en kreeg daar enkele maanden de tijd voor. Hij weigerde. In het geval van Biden waren het zijn eigen advocaten die de eerste documenten aantroffen in een archiefkast van een niet lang in gebruik zijnde kantoor. Zij brachten zelf direct het Nationaal Archief op de hoogte dat de documenten niet gemist had. 

Bij Trump werd na herhaaldelijke weigeringen een inval gedaan in zijn woning door de FBI. Daarbij werden meer dan 11.000 documenten in beslag genomen, waarvan zeker 300 topgeheim. Daarnaast werden meer dan vijftig dozen met fotomateriaal aangetroffen en was er ook bewijs van pogingen om sommige documenten te vernietigen. Bij Biden gaat het om minder dan twintig documenten die direct vrijwillig zijn afgestaan. 

Wat er exact in de documenten staat, is niet duidelijk. Over de documenten van Biden is nog helemaal niets duidelijk, maar aangezien het Archief niet wist dat ze ontbraken, is de kans niet groot dat het om schokkende inhoud gaat. Donald Trump was onder meer in het bezit van documenten met informatie over het kernwapenarsenaal en de militaire capaciteit van een niet nader genoemd land. 

Ook voor de mogelijke gevolgen is er een wereld van verschil. In beide gevallen is er een speciale gezant van het ministerie van Justitie aangesteld die de zaak onderzoekt. Bij Biden loopt het waarschijnlijk met een sisser af, aangezien er geen bewijs is dat hij de documenten opzettelijk achterhield en volledige medewerking verleende aan het onderzoek. Daarnaast is het traditie dat een zittende president niet wordt aangeklaagd, iets waar vooral Donald Trump veel profijt van heeft gehad. Voor Trump gaat die vlieger niet op. Hij riskeert aanklachten wegens het moedwillig ontvreemden en achterhouden van geheime informatie en het belemmeren van de rechtsgang. Ook riskeert hij een aanklacht wegens het vernielen van overheidsdocumenten. 

Op sociale media heeft Trump verontwaardigd gevraagd waarom de FBI geen inval doet in het Witte Huis om naar documenten te zoeken. Het antwoord daarop is vrij simpel: als er al een plek is waar topgeheime overheidsdocumenten horen te liggen, dan is dat het Witte Huis.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Polarisario
Polarisario25 jan. 2023 - 22:24

Tijdens mijn periode dat ik bij MinFin werkte werd iedere dag de minister letterlijk koffers met informatie meegegeven om thuis nog even door te kunnen nemen. Ik weet van Ruding bijvoorbeeld dat hij af en toe midden in de nacht nog even belde met een auteur van een document om daar detailvragen over te stellen. Hij las nagenoeg al zijn stukken grondig door. Bewindslieden worden overladen met belangrijke documenten. Of ze nou Ruding, Trump, Pence (jij hij ook al) of Biden heten, ze krijgen giga veel documenten mee. Soms dan vergeet zo’n persoon dan na het lezen dat document terug te stoppen in de koffer. Is dat dom? Ja! Is dat menselijk? Ja ook dat! Er wordt gedaan alsof dit doelbewuste, staatsgevaarlijke en wellicht ook strafbare zaken zijn. Ik zou zeggen: Er zijn toch echt belangrijkere dingen waar we ons mee bezig kunnen houden.

Zakenpief
Zakenpief23 jan. 2023 - 11:59

God, wat een amateurisme weer bij de Democraten. Hadden ze eindelijk een beetje positief momentum gaande met de docu's bij Trump en de shitshow met de stemming van de Republikeinse voorzitter van de senaat, verpesten ze het weer. Hoe kan het zijn dat na de eerste vondst ze (de Dems) niet de huizen en kantoren van Biden zelf helemaal overhoop gehaald hebben om een tweede vondst te voorkomen?

Poeh, poeh
Poeh, poeh23 jan. 2023 - 10:38

Hoe is de stand inmiddels in het docu-duel Trump-Biden? Ik kan het niet meer bijhouden. En hoeveel documenten zijn er nodig om weer een puntje te scoren?

Jan Stuart Molen
Jan Stuart Molen23 jan. 2023 - 8:42

We're just normal men. We're just innocent men... https://m.youtube.com/watch?v=lr_vl62JblQ

pahan
pahan22 jan. 2023 - 21:43

Geweldig. Dus het is pas straf- of laakbaar als er meer documenten gevonden worden dan bij Trump.

Peace ....
Peace ....22 jan. 2023 - 20:23

de bananen waarover de amerikaanse presidenten struikelen zijn uniek te noemen: Nixon - een lullig microfoontje Kennedy - een op laatste moment limosine met open dak Johnson - een zeurvrouw die niet alleen kon zijn Clinton- een sigaar Obama - weigerde op de Tea Party te komen Trump- een haperende telmachine (die verzin ik zelf) en nu Biden - de deur van zn garage open laten staan

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier22 jan. 2023 - 22:05

Wat is dit voor onzin?

oproerkraaier
oproerkraaier22 jan. 2023 - 22:07

Noem het maar een banaan: Kennedy - een op laatste moment limosine met open dak .

Zandb
Zandb23 jan. 2023 - 6:52

Peace U hebt werkelijk geen benul met bij voor beeld uw "lullig microfoontje" U hebt overigens niet alleen die haperende schrijfmachine verzonnen: U hebt alles verzonnen.

Polarisario
Polarisario25 jan. 2023 - 22:14

Oproerkraaier houdt niet zo van humor

EenMening3
EenMening322 jan. 2023 - 19:52

De verdachte is een Aziatische man: "On Saturday January 21, 2023 at 10:22 PM the suspect male/adult/Asian pictured above was involved in a shooting. Investigators have identified him as a Homicide suspect and he should be considered armed and dangerous. Contact LASD Homicide with any information at 323-890-5000." https://twitter.com/LACoSheriff/status/1617241146710962178?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1617241146710962178%7Ctwgr%5E832bff0dbce204a8af38beee99b075fa0df5f04b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2Fus%2Flive-news%2Flos-angeles-mass-shooting-01-22-2023%2Findex.html

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier22 jan. 2023 - 22:08

"De verdachte is een Aziatische man" Thanks for the heads up. Ben je teleurgesteld?

LaBou
LaBou 22 jan. 2023 - 22:11

Die zag ik niet aankomen.

EenMening3
EenMening322 jan. 2023 - 18:47

Volgt Kamala Harris binnenkort Biden op of wordt het een van de andere 15 (!) potentiële opvolgers? De volgende in rij Kevin McCharty, de Republikeinse voorzitter van het Huis. Daarna komt Patty Murray, de Democratische president pro tempore van de Senaat. Als Kamala het wil doen, is zij de eerste vrouwelijke president van de VS. Die kans zal ze waarschijnlijk niet voorbij laten gaan. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijn_van_opvolging_voor_het_presidentschap_van_de_Verenigde_Staten#:~:text=De%20lijn%20van%20opvolging%20voor%20het%20presidentschap%20van,altijd%20naar%20de%20vicepresident%20van%20de%20Verenigde%20Staten.

Beisser
Beisser22 jan. 2023 - 14:58

L,begin me af te vragen hoe die documenten telkens weer in kleine porties op allerlei privé-plekken van Biden terechtkomen. Zou hij echt zo stom geweest zijn dat zelf te doen?

4 Reacties
MG1968-2
MG1968-222 jan. 2023 - 18:13

Die liggen er gewoon al jaren. Hij heeft ze daar zelf gelegd waar het op dat moment uitkwam en domweg vergeten. Stom is dat hij er geen centrale plaats voor had. Dat vermoed ik. Denk dat er meer mensen zijn die soms op de gekste plaatsen en momenten werk-spullen tegenkomen waarvan ze het bestaan compleet vergeten waren. Ik zelf ben er daar in elk geval ééntje van. Maar goed, mijn documenten zijn niet geclassificeerd. Was dat wel zo geweest was ik natuurlijk fout en eigenlijk niet geschikt voor mijn baan.

Beisser
Beisser22 jan. 2023 - 22:34

['Die liggen er gewoon al jaren. Hij heeft ze daar zelf gelegd waar het op dat moment uitkwam en domweg vergeten. Stom is dat hij er geen centrale plaats voor had. '] Denk je? Best mogelijk. Maar ik heb argwaan. Ik zie de fanatiekere trumpisten, en dan vooral die uit de reactionaire reli-rechtse hoek, er best voor aan de "vijand" (want zo denken ze over de democraten) een grove loer te willen draaien door ze met gelijke munt terug te betalen door hier en daar wat documenten onder te schuiven. Partijbelang gaat voor landsbelang. Die lui hebben geen moraal.

MG1968-2
MG1968-223 jan. 2023 - 9:47

@Beisser "Partijbelang gaat voor landsbelang. Die lui hebben geen moraal." Dat is voor die trumpisten natuurlijk waar maar erg reeel is het geschetste scenario wmbt niet. De prive- en werkvertrekken van Bidden lijken me goed bewaakt en zou het dus een inside-job moeten wezen. Door mensen die zowel toegang hebben tot de prive als werkvertrekken én zelfstandige toegang hebben tot de documenten en Bidden heeft op geen enkele manier ook er maar op gehint dat hij niet begrijpt hoe die spullen daar zijn gekomen. Niet onmogelijk maar zeer onwaarschijnlijk.

Polarisario
Polarisario25 jan. 2023 - 22:59

@Beisser: Heb jij ook zo’n hekel aan complottheorieën?

Onne Smeets
Onne Smeets22 jan. 2023 - 14:22

Dat de geheime documenten aangetroffen in illegaal bezit van Joe Biden, "nog altijd niet vergelijkbaar met Donald Trump" zouden zijn wordt hier beargumenteerd dat omdat het het volgens Biden's advocaten het “in elk geval geen nucleaire geheimen” betreft terwijl tegelijkertijd wat er exact in de documenten staat niet duidelijk is. "Over de documenten van Biden is nog helemaal niets duidelijk." Het gaat hier wel duidelijk om een angstig goedpraten van Biden en tegelijkertijd een gefrustreerd vrezen dat Trump er door ontlast wordt.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier22 jan. 2023 - 17:47

Het lijkt me dat als ze allebei de fout zijn ingegaan ze allebei gestraft moeten worden.

Adaestuo
Adaestuo22 jan. 2023 - 19:54

@Onne Smeets 22 jan. 2023 - 15:22 Het verschil is dat van Donald Trump al lange tijd bekend was dat hij staats/geheime documenten illegaal van het Witte Huis naar Mar-a-Lago had verkast (strikt genomen geldt ook voor Joe Biden) maar dat hij daar bovenop hardnekkig (ja warempel zeg! dat kan je zo terug vinden in de archieven van de media) weigerde deze terug te geven aan de, volgens de Amerikaanse wetgeving, rechtmatige eigenaar en dat is de Amerikaanse staat. Had je soms even last van tijdelijke selectieve amnesie? De stropoppen van het rechtse kamp op dit forum zijn werkelijk niet te tellen.

Zandb
Zandb23 jan. 2023 - 7:00

Adaestuo In het geval van de zich nu Onne noemende, verrijst er uit de as van al die stropoppen steeds weer een nieuwe.

Realpolitik
Realpolitik22 jan. 2023 - 13:07

Ik hoor die hypocriete Biden nog roepen hoe slecht en corrupt Trump wel niet was, Biden lijkt geen haar beter met het achterhouden van deze documenten waar er een aantal van als topgeheim geclassificeerd zijn.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier22 jan. 2023 - 16:52

Hij houdt niets achter, dat is meteen een leugen. Zo kennen we de =aanhangers van het fascistische onmens Trump weer. Nog een verschil is dat Trump de documenten in huis had en waarschijnlijk heeft gedeeld met Russische agenten terwijl hij al geen president meer was.

oproerkraaier
oproerkraaier22 jan. 2023 - 17:55

"waar er een aantal van als topgeheim geclassificeerd zijn. " dikke duim heb je overigens! https://www.euronews.com/2023/01/22/more-classified-documents-found-at-us-president-joe-bidens-home Zie ook het verschil tussen Trump en Biden in de manier waarop ze er mee omgaan. Ik hoop dat Trump binnenkort een mooi oranje pak mag dragen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra22 jan. 2023 - 12:09

Trump denkt als een zakenman. Een corrupte zakenman uiteraard, en ook niet zo'n succesvolle zakenman, maar toch. Hij doet zijn best te denken als een zakenman. Waarom Trump documenten heeft meegenomen die hij niet hoort te hebben kan ik dan ook wel begrijpen. Dit soort staatsgeheimen zijn altijd handig om een tegenstander mee te chanteren of om voor veel geld te verkopen aan wat een gek daarvoor wil betalen. Biden denkt anders. Biden denkt als een beroepspoliticus. Door deze documenten zal hij in politieke problemen raken. Waarom heeft hij deze narigheid over zichzelf afgeroepen? Dat hij (in tegenstelling tot de betrapte boef Trump) zegt mee te zullen werken aan het onderzoek is verstandig. Het is echter te weinig. Als ik hem zou moeten adviseren zou ik zeggen: wees zo open mogelijk. Niet alleen tegen de onderzoekers, maar ook tegen de kiezer. Als er geen wettelijke belemmeringen zijn, laat dan weten wat er in de documenten staat en waarom ze zijn meegenomen. Mocht dat niet mogelijk zijn, leg dan uit waarom dat niet mogelijk is. Ga vooral diep door het stof. En aarzel niet te lang. Vooral Biden's tegenstanders hebben er baat bij dat de geheimzinnigheid rond de kwestie zo lang mogelijk aanhoudt.

3 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem22 jan. 2023 - 13:17

'Dit soort staatsgeheimen zijn altijd handig om een tegenstander mee te chanteren of om voor veel geld te verkopen aan wat een gek daarvoor wil betalen. Biden denkt anders. Biden denkt als een beroepspoliticus. Door deze documenten zal hij in politieke problemen raken. Waarom heeft hij deze narigheid over zichzelf afgeroepen? Dat hij (in tegenstelling tot de betrapte boef Trump) zegt mee te zullen werken aan het onderzoek is verstandig. Het is echter te weinig. ' Waar baseer je dit in hemelsnaam op? Je kent de beste man persoonlijk?

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 jan. 2023 - 0:52

'Waar baseer je dit in hemelsnaam op?' Ik lees. Zowel Biden als Trump zijn uitgebreid beschreven.

GeenProbleem
GeenProbleem23 jan. 2023 - 10:54

@molly Ik zie alleen aannames..

GeenProbleem
GeenProbleem22 jan. 2023 - 11:21

Er zitten er nog een aantal in de ontkenningsfase.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier22 jan. 2023 - 19:47

Anderen hebben geen idee waar je het over hebt.

Joop  den Uil
Joop den Uil22 jan. 2023 - 11:18

minder dan bij Trump ... gelukkig maar want stel je voor ... Overigens zijn ze nog niet klaar met zoeken (tip: kijk eens in de vuilcontainer want Biden had tijd genoeg om daar nog wat papieren in te dumpen). (oud-papier bakken hebben ze niet in de US)

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier22 jan. 2023 - 19:54

ik denk niet dat biden de afgelopen weken op die locatie is geweest. Domme insinuatie zonder substantie dus zoals gewoonlijk.

Grozny
Grozny22 jan. 2023 - 11:13

Beide worden niet aangeklaagd. Ze kunnen dit nooit aan het publiek uitleggen als Trump wel en Biden niet of Biden wel en Trump niet wordt aangeklaagd. Maar ik kan je garanderen dat het republikeinse congres dit gaat uitmelken tot de verkiezingen van 2024. Vooral de zin "My Corvette is in a locked garage.” ga je in ieder spotje zien.

3 Reacties
PGS
PGS22 jan. 2023 - 16:21

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

oproerkraaier
oproerkraaier22 jan. 2023 - 21:19

"Ze kunnen dit nooit aan het publiek uitleggen als Trump wel en Biden niet of Biden wel en Trump niet wordt aangeklaagd." Volgens mij snapt iedere simpele ziel dat zelfs.

Grozny
Grozny23 jan. 2023 - 8:51

Als die simpele ziel dat zelfs snapt, waarom denkt die dan nog steeds dat de verkiezingen gestolen zijn.