Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Meer EU-bemoeienis met onze pensioenen

  •  
16-02-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Mensen zonder baan en mensen met weinig geld worden op hun oude dag voor het gemak voorzien van een pensioen dat tegen de armoedegrens aanligt
Het Europees Parlement reageerde woensdag op de pensioenplannen van de Europese Commissie. Samen met vierduizend burgers maakte ik al eerder mijn mening bekend over de EU-plannen: handen af van onze pensioenen! Zou het Europees Parlement die kreet gehoord hebben? En wat waren die Europese pensioenplannen ook alweer?
De Europese Commissie wil ‘houdbare en adequate’ pensioenen in heel Europa. Die ‘houdbaarheid’ moet onder andere bereikt worden door de pensioenleeftijd te koppelen aan onze levensverwachting: worden we een jaartje ouder? Dan werken we toch gewoon een jaartje langer door!
Ook moeten de pensioenen ‘adequaat’ zijn: een moeilijk woord, waarvan eigenlijk niemand weet wat het precies inhoud. Ook de Europese Commissie niet. Duidelijk is dat de Commissie vindt dat een minimumpensioen voor iedereen moet komen, dat vooral niet te duur mag zijn: een bodempensioen dus.
De EU wil wettelijke pensioenen, zoals de AOW, naar een minimum herleiden. Sparen via een bedrijfspensioenfonds of een pensioenverzekering moet de norm worden. Mensen zonder baan en mensen met weinig geld – die dus niet kunnen sparen via een pensioenfonds – worden op hun oude dag voor het gemak voorzien van een pensioen dat tegen de armoedegrens aanligt.
Ook de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt maar even vergeten. Heb je voor de kinderen of voor familie gezorgd gedurende je leven, heb je meegewerkt in een eigen bedrijf, met andere woorden: werk gedaan dat niet als zodanig wordt erkend. Dan mag je op een houtje bijten op je oude dag. Kortom: de EU-plannen brengen ons pensioen in gevaar. Opgelucht was ik dan ook, toen Ria Oomen (CDA) namens het Europees Parlement een reactie (rapport) mocht schrijven op de EU-bemoeienis. Oomen maakte er namelijk geen geheim van dat pensioenen volgens haar vooral een zaak van de lidstaten zelf zijn. Het woord ‘subsidiariteit’ was haar stokpaardje.
Geen Europese bemoeienis dus, dacht ik. Maar gisteren bleek mijn opluchting onterecht: Oomen verkondigde een mooi verhaal, maar ging ondertussen ver mee in de plannen van de Commissie. Heel ver. Ook Oomen wil de pensioenleeftijd koppelen aan de leeftijdsverwachting. Al hield ze in haar toespraak vol van niet: het staat letterlijk in haar rapport !   Verder wil Oomen dat de Europese Commissie ‘richtsnoeren’ opstelt aan de hand waarvan landen een minimumpensioen kunnen vaststellen. Als je weet hoe strak het huidige financiële en puur economische beleid van Europa is, kun je op je vingers natellen dat die ‘richtsnoeren’ de lidstaten niet veel ruimte zullen laten voor een sociaal, rechtvaardig en degelijk pensioen. Bovendien stemt Oomen ermee in om de aanvullende pensioenfondsen op de Europese markt gooien. Dit betekent dat we onze pensioenen uitleveren aan de onbetrouwbare en wispelturige financiële markten.
‘Hoezo subsidiariteit?’ vroeg ik me dan ook openlijk af, tijdens het debat over haar rapport. Oomen reageerde niet inhoudelijk en beweerde dat ik haar rapport niet gelezen zou hebben. Bij zoveel mooie praatjes over ‘solidariteit’ en ‘subsidiariteit’, in combinatie met zo een asociaal en Europees gericht rapport vraag ik me inmiddels af of ze zelf wel het geringste idee heeft wat de Europese plannen kunnen aanrichten.

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

ErnsTT2
ErnsTT216 feb. 2011 - 16:46

Tsja, ik vind het wel een goed idee *eerlijk samen delen* Wat heb je daar eigenlijk op tegen, je geeft toch ook aan giro 555, dus waarom niet ene beetje delen met de arme sloebers van Roemenie en Bulgarije, of gun je die geen onbezorgde oude dag? Nu worden de pensioenkassen door het Kabinet geplunderd, moet je eens kijken hoeveel europese burgers je van die bijna 400 Miljard, die de afgelopen kabinetten uit het ABP geplunderd hebben een onbezrgde oude dag had kunnen geven? Nu is dat in de zakken van Rijkman Groening, de Grave Brinkman en Zalm verdwenen. Even een gewetensvraag, gun je het die graaiers meer dan een arme bulgaar ? Als de EU toezicht had gehouden was dat niet gebeurd, maar nu het aan de totaal gecorrumpeerde DNB word overgelaten, is *niemands* pensioen meer veilig, want ook particulieren pensioenen mogen naar hartelust een greep uit hun pensioen kas nemen, zoals bij Aegon (Rabo) is gebeurd...

petjax
petjax16 feb. 2011 - 16:46

Nee natuurlijk weet ze dat niet,simpel weg omdat een of andere adviseur{onder invloed van de financiële wereld?}haar dat ingefluistert heeft en omdat ze toch af en toe toch wat moet zeggen om haar aanwezigheid te verantwoorden daar in brussel. Want dat europees parlement begint volgens mij te geloven en/of steeds meer tekenen te vertonen dat ze een op zichzelf staande staat en/of land zijn binnen europa,in plaats van dat ze er zijn om de europeesche landen in sommige!!!! vlakken te laten samenwerken,maar in plaats willen ze steeds meer macht op vlakken waar ze niets dan maar ook niets te zoeken hebben. Het europees parlement lijkt steeds meer onder invloed te geraken van de financiële wereld die ons in de huidige crissis heeft doen belanden,want die mensen? hebben maar een ding in mind en iedereen weet dat is,en dit lijkt weer een van die voorbeelden. Wilders praat momenteel over tuig dorpen maar als dit soort voorbeelden doorgaan dan kunnen we beter gaan denken aan armedorpen,voor mensen die geen en/of genoeg geld opleveren voor die mensen? in de financiële wereld. En daarom moeten die walgelijke bonussen in de financiële wereld ernstig verminderd{in hoogte} worden zodat de mensen die op de ministerie van financiën zitten van alle landen in de wereld niet weggevaagd worden in kennis en macht in vergelijking met de financiële wereld. Want ik kan jullie vertellen de aantal lobbyisten uit de financiële wereld die in en om het europese parlement aanwezig zijn ongekend zijn in zowel macht,invloed,dan in welke regering of bedrijfstak dan ook. En ik ben het in veel dingen,methoden van wilders niet eens,maar het terugbrengen van de macht en invloed zelfs uittreden uit de eu kan ik veel begrip opbrengen. want nederland heeft zich altijd kunnen redden zij het financieel,zij het innovatie,handel en kennis en we hebben altijd regeringen gehad met echte mannen die opkwamen en keihard onderhandelden voor het Nederlandse belang tot de oprichting van de eu,nu staan ze als verlegen schoolkinderen naast bush en merkel,enz,enz,enz om er bij te horen en vooral ze niet kwaad te maken,in mijn opinie over de rug van de nederlanders,want die kunnen de rekening betalen voor al die{corrupte} idioten uit de welbekende landen. Nee ik geloof dat nederland{en vele andere landen} er veel beter aan toe hadden geweest zonder dat trage,corrupte?,machtswellustige,bureaucratische,geldverslindende kolos in brussel. Maar ja de droom en hoop dat dit gaat veranderen is heel klein omdat het europese parlement veruit overklast is in kunde,kennis,geld,gewetenloosheid?,door het bedrijfsleven. en het aloude monster hebzucht en coruptie die vele mensen die in en om het parlement in hun macht heeft. Maar martin luther king had a dream too en is die uitgekomen?,nee niet echt maar toch een gedeelte wel,dus ik mag nog hopen en een heleboel dromen vrees ik.

Pjotrs
Pjotrs16 feb. 2011 - 16:46

"Heb je voor de kinderen of voor familie gezorgd gedurende je leven, heb je meegewerkt in een eigen bedrijf, met andere woorden: werk gedaan dat niet als zodanig wordt erkend. Dan mag je op een houtje bijten op je oude dag." Tja, als je niet solidair mee de schouders eronder zet moet je op het eind niet miepen dat jij wel recht hebt op andermans solidariteit. Want als iets de AOW onbetaalbaar maakt is het wel het gratis mee-eten door mensen die, hoewel gezond van lijf en leden, ervoor hebben gekozen om thuis te hangen en niets bij te dragen. En dat meewerken in het eigen bedrijf is blijkbaar gegaan zonder dat daar inkomsten tegenover stonden waarvan voor het pensioen gespaard kon worden en waarover premies zijn afgedragen? Solidariteit is tweerichtingsverkeer.

AE911TRUTH
AE911TRUTH16 feb. 2011 - 16:46

Imperialisme betekent bemoeienis met alles wat met kapitaal heeft te maken, Brussel heeft centjes nodig om de macht te versterken. Graaien, en niet alleen geld ook goud, diamanten en andere rijke grondstoffen en brandstoffen (olie, zwarte goud voor hen) (litium en drugs in Afghanistan) Sinds 9/11 is men snoeihard bezig zoveel mogelijk kapitaal aan het vergaren, geld is macht binnen dit super (verderfelijke) kapitalisme dat eerst werd opgezet vrij snel na WO2 (allemaal vooruit geplant, bekokstoofd in achterkamertjes en bij de vele voor volk en pers gesloten Bilderberg conferenties. Een groep mensen die trouwens dingen bespreken die niemand mag en kan horen heet in Algemeen Beschaafd Nederlands een samenzwering) De EU is via die samenzweringen tot stand gekomen (ook de munteenheid ervan de Euro, die trouwens niet lang na de aanslagen van 11 september 2001 erdoor werd gedrukt)

objectivist
objectivist16 feb. 2011 - 16:46

Een land wikt, Europa beschikt. Dat was de keuze. Nu niet opgeven. Alles went.

[verwijderd]
[verwijderd]16 feb. 2011 - 16:46

Mooi zo! Kan mij niet genoeg ellende uit die Europese beerput naar boven komen. Net zolang tot we er zo flauw van zijn dat we eruit stappen. Wat een groot wangedrocht is dat Europese monster.

2 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT216 feb. 2011 - 16:46

Je hebt er wel je welvaart aan te danken, want zonder de EEC vrijhandel was Nederland echt helemaal nergens, het enige van betekenis wat we zelf produceren zijn immers *blommen*. Voor de rest leeft Nederland helemaal van het leveren van diensten (al dan niet Logistiek) tegen een zwaar tarief.

Rechterhand
Rechterhand16 feb. 2011 - 16:46

gedeeltelijk mee eens, het moet toch niet gekker worden dat in straatsburg maar wordt beslist wat er met onze pensioenen gaat gebeuren. vanuit dat oogpunt zou ik de EU het liefst ontbonden zien. --(De EU wil wettelijke pensioenen, zoals de AOW, naar een minimum herleiden. Sparen via een bedrijfspensioenfonds of een pensioenverzekering moet de norm worden. Mensen zonder baan en mensen met weinig geld – die dus niet kunnen sparen via een pensioenfonds - worden op hun oude dag voor het gemak voorzien van een pensioen dat tegen de armoedegrens aanligt.)-- dit is typisch een voorstel wat door rijksoverheden veel beter kan worden geregeld, aangezien de EU geen kennis heeft van de lokale micro-economische omstandigheden in bijvoorbeeld portugal.