Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

Meer en meer presenteert de staat zich als vijand van de burgers

  •  
15-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4265 keer bekeken
  •  
rutte 2

© cc-foto: Number 10

Voor de verkiezingen zei Mark Rutte een keer dat liberalen het woord 'overheid' niet zo vaak gebruiken. Ze staan daar immers uit principe kritisch tegenover. Daarom geven zij de voorkeur aan de term 'de staat'. Ik neem dat hier van hen over.  

Het ging geweldig met de economie, stelde minister Karien van Gennip zondagochtend vast in WNL op Zondag. Dat was de goede kant van het grote gebrek aan arbeidskrachten. Ondertussen is de gemiddelde koopkracht sterk gedaald. De inflatie bedraagt zo'n tien procent. Voor zover daar loonsverhogingen tegenover staan, blijven die beperkt tot een procent of drie, vier. Dat brengt vooral Nederlanders met een kleine portemonnee nu al in de problemen. Wat koop je voor welvaart als je er zelf alleen maar op achteruit gaat?

In Buitenhof kwam ombudsman Reinier van Zutphen aan het woord. Hij presenteerde ook een constatering. Geconfronteerd met misstanden en door de staat aangericht onrecht komt diezelfde staat met beloftes die vervolgens niet kunnen worden waargemaakt. De meest schrijnende voorbeelden van aldus gedupeerden zijn de slachtoffers van het toeslagenschandaal, vooral degenen die hun kinderen uit huis gehaald zagen door Befehl ist Befehl-types van de instanties. Daaronder vallen ook de Nederlanders die ten onrechte belasting moesten betalen over vermogensaanwas ondanks het feit dat die niet tot stand is gebracht. Het is nog steeds de vraag of alle slachtoffers van deze misstand gecompenseerd gaan worden of alleen zij die tegen deze behandeling bezwaar aantekenden. In dat laatste geval zullen vooral spaarzame particulieren met een bedrag tot een ton achter het net vissen en niet de miljonairs die zich van gehaaid fiscaal advies laten voorzien.

Dit alles gebeurt in een belastingparadijs waar de allerrijksten en de internationale ondernemingen de fiscale dans grotendeels weten te ontspringen. In de praktijk vinden zij de staat altijd aan hun zijde. Dat is in het Nederland van nu, het Nederland dat met zijn bondgenoten een economische oorlog voert en nog nooit in zijn geschiedenis zo dicht langs het ravijn van een kernoorlog schuifelde. Op deze manier ondermijnt de staat zichzelf. 

En dan hebben we het nog niet eens over de klimaatcrisis waarvan ernstige gevolgen zich waarschijnlijk nog eerder aandienen als verwacht. 

Meer en meer presenteert de staat zich als een instantie waarvan de burger alleen maar kwaad te verwachten heeft tenzij het tegendeel nadrukkelijk is gebleken. Je weet niet in hoeverre dit de bedoeling is van de uitvoerenden dan wel het gevolg van hun onbekwaamheid, van de desorganisatie in hun gelederen, van contraproductieve procedures. Dat doet er ook niet toe. De staat is een tegenstander. Als de staat je huis binnenkomt of je verplichtingen oplegt, kom je daardoor in moeilijkheden. Heb je daarentegen de staat nodig, bijvoorbeeld om je te beschermen tegen overlast, aanranding of diefstal, dan geeft die niet thuis. Je aangifte wordt ontmoedigd of anders onder in een bureaulade gelegd. De wijkagent is wegbezuinigd. Wie hulp nodig heeft, krijgt een of andere lul van de gemeente over de vloer die over zelfredzaamheid begint. 

Dit zijn de contouren van de staat in het derde crisisjaar van het nieuwe decennium. Voor teveel mensen wordt recht op deze manier een loterij waar de machthebbers en de lui met de juiste contacten de winnende nummers al voor zichzelf hebben gereserveerd. 

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. 

cc-foto: Number 10

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Panthera
Panthera16 mei 2022 - 8:34

De 'staat' past inderdaad meer bij een neoliberale overheersing van onderdrukking en uitbuiting!

Berend22
Berend2216 mei 2022 - 7:58

De prioriteiten van de staat liggen bij hen die het het minste nodig hebben

Gimli1955
Gimli195516 mei 2022 - 7:26

De standpunten verharden en de afstand tussen de verschillende partijen worden groter. Zo lang de patiënt niet omvalt, kun je dit gedoe een hele tijd volhouden. Pas wanneer het te laat is, komt de noodzaak om echte iets te doen. Tot dan kun je vele fora en praatprogramma's vullen met beide standpunten. Terug naar het begin, wat steeds verder buiten beeld raakt. Acceptatie van de oorzaak is van vitaal belang en de wetenschap dat soms meten niet altijd weten is. Het gaat om wat je met het weten en meten doet, neem je als regering alle omstandigheden mee, of bezie je het probleem met een tunnelvisie. Het begint met de oorzaak, waardoor de patiënt symptomen ontwikkeld en ziek wordt. De symptomen zijn een gevolg en de maatregelen ook. Iets om over na te denken de komende week.

Gimli1955
Gimli195516 mei 2022 - 7:20

Je kunt Nederland eigenlijk zien als een ernstig zieke patent. De aanhangers van het regerende systeem zullen wijzen naar de uitstekende lab uitslagen en de röntgen foto's waar niets op te zien is. De familie om de patiënt heen, zullen wijzen naar de ernstige symptomen, de regering zal medicatie voorschrijven als maatregelen om de symptomen te onderdrukken. Er zijn steeds zwaardere medicatie nodig zijn en het wijzen naar een probleem tussen de ootjes wordt steeds sterker. De verzekeraars worden zenuwachtig en denken aan de toenemende kosten van de behandeling. Die stellen efficiëntie van behandeling voor en een bureaucratie om te bepalen of de behandeling effectief is. Nog steeds is er geen echte diagnose gesteld en blijft het symptoom bestrijding, terwijl de patiënt steeds zieker wordt. De perpetuum mobile van benadering zet door en er ontstaat een grotere afstand tussen behandelaar en familie, incluis patiënt. De patient incluis familie gaat op zoek naar alternatieven, en dat is natuurlijk tegen het zere been van de behandelaar. Die zal met behulp van instanties, verzekeraars en andere instituten alle moeite doen om de alternatieve geneeswijze te verbieden. Als de groep rond de patiënt groot genoeg is, zal de media zich daar mee bemoeien. Sommigen zullen de kant van de patiënt en familie kiezen, maar de meerderheid de nadere kant. Uitslagen van lab uitslagen en röntgen worden niet meer gevolgd, ook niet wanneer blijkt dat er wel iets aan de hand is.

2 Reacties
Gimli1955
Gimli195516 mei 2022 - 9:48

ootjes moet zijn oortjes. Excuses

Paul250371
Paul25037118 mei 2022 - 9:42

Mooie vergelijking.

Poezenmens
Poezenmens16 mei 2022 - 7:04

Die foto, die tronie van de man die alles weg lacht en de veroorzaker is van ons schier onbestuurbare land met 20 fracties in de Kamer. Verdeel en heers, ook een onderdeel van het neoliberalisme.

De 10e persoon
De 10e persoon16 mei 2022 - 3:51

Met mij gaat het goed. Met ons gaat het slecht. Zolang dit zo blijft veranderd er geen zak en stevenen we zo weer af op rutte 5 of 6.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop115 mei 2022 - 18:20

''Dit alles gebeurt in een belastingparadijs waar de allerrijksten en de internationale ondernemingen de fiscale dans grotendeels weten te ontspringen. In de praktijk vinden zij de staat altijd aan hun zijde.'' De oplossing voor de kinderopvangtoeslag is nu om de opvang geheel gratis te maken ongeacht het inkomen. Waar voorheen de (super) rijken max. 30% van de opvangkosten vergoed kregen. Leuke opsteker weer voor de rijken dus. Wat de vermogensbelasting betreft zie ik het nog niet gebeuren dat de (super) rijken belasting gaan betalen over de spaarcenten in hun villa en/of (ZZP) onderneming.

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 mei 2022 - 7:17

@kip, over de spaarcenten in de villa betaal je gewoon forfait (en OZB).

Miss Piggy
Miss Piggy15 mei 2022 - 17:00

Kan het hier alleen maar mee eens zijn. De afgelopen decennia is de overheid haar burgers meer en meer gaan wantrouwen, als lastig gaan zien. Of het nu op regeringsniveau of lokaal is, van de overheid kun je nu niet bijzonder veel verwachten We staan als samenleving voor aantal gigantische uitdagingen: de klimaatcrisis, de inmense inflatie, grotendeels veroorzaakt door de oorlog in Oekraine, onderwijs, politie, defensie, jeugdzorg die allemaal op omvallen staan. Maar ik heb er geen enkel vertrouwen in dat we met het a-creatieve zooitje wat we nu aan de leiding hebben dit allemaal kunnen aanpakken. En ik heb het nu niet specifiek over Den Haag, ook lokaal en regionaal is de bestuurscultuur door en door rot, gedomineerd door opportunisten en excelsheet managers. Het is makkelijk Rutten de schuld hiervan te geven, maar deze rot was al lang ingezet voordat hij zelfs maar in de politiek stapte. Er zit niet 1 kwade genius achter. De hele situatie voelt aan als het einde van de 18e eeuw, waar de Nederlandse Republiek gestagneerd was, vast zat in een cyclus waar er geen ruimte meer was voor talent, maar corruptie, baantjesjagers en zelfbelang. Een soort van revolutie is nodig om dit los te wrikken. Ik heb echter geen idee wat voor revolutie, behalve dat het verre van het type moet zijn waar volgelingen van Marx bij betrokkken zijn.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt16 mei 2022 - 8:23

"Er zit niet 1 kwade genius achter. De hele situatie voelt aan als het einde van de 18e eeuw, waar de Nederlandse Republiek gestagneerd was, vast zat in een cyclus waar er geen ruimte meer was voor talent, maar corruptie, baantjesjagers en zelfbelang." Dus eigenlijk is er niemand verantwoordelijk voor en kunnen zelfs regeringsleiders, ook niet zij die heel lang zitten, er ook maar IETS aan doen.

youppie
youppie16 mei 2022 - 9:17

De volgelingen van Marx zijn juist zeer betrokken bij de revolutie. De Belastingdienst is volledig '1984 compliant'. Achterdocht, Wantrouwen en Jaloezie zijn de kenmerken van Marxisme. Omgekeerde Bewijslast is dat overigens ook. De hele Overheid wordt sinds 1968 stapje voor stapje getransformeerd tot een Marxistische heilstaat. Wat ze in het Oostblok reeds 30 jaar geleden afgeschaft hebben, is Nederland nog steeds stap voor stap aan het invoeren. Het grote punt is: Hoe kom je er weer vanaf? De Heilstaat is al in een dusdanig vergevorderd stadium, dat het op een vreedzame manier niet meer op te lossen is. Het Cash geld wordt steeds meer afgeschaft en de almacht van de Belastingdienst zorgt er voor dat je niet kunt protesteren zonder zelf alles kwijt te raken. Compleet volgens het 'handboek Orwell'.

Paul250371
Paul25037118 mei 2022 - 9:44

youppie Heb je je hoofd te hard gestoten?

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 mei 2022 - 16:53

Van sommige burgers dan!

Nicotientje
Nicotientje15 mei 2022 - 16:15

De belangen van Nederland zijn lang geleden verkocht aan de EU. Onze regering danst naar de pijpen van Brussel. Hoe beter ze dansen hoe beter de baantjes die na aftreden als minister voor het grijpen liggen. Het gaal niet om de bewoners van de EU. Het gaat uitsluitend om de elite van de EU nog rijker te maken. Hoe beter alle regeringen in de EU zich van hun taak kwijten hoe beter hun positie na aftreden als minister. Je ziet het overal. Nieuwenhuizen Schippers Balkenende Bos en zowat alles wat we aan bestuurders in de laatste 20 jaar hebben gehad bezetten de hoogste posities. En verdienen navenant. De bewoners van de EU zijn gewoon een storende bijzaak geworden.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt16 mei 2022 - 14:22

Dit heeft helemaal niets met de EU te maken. Maar met de moraal van onze regeringen. Niet geheel toevallig de laatste 4: Rutte.

Paul250371
Paul25037118 mei 2022 - 9:46

"De belangen van Nederland zijn lang geleden verkocht aan de EU. ' Zoals welke. Is de EU verantwoordelijk voor de afbraak van alle sociale voorzieningen en het ontvoeren van 1000den kinderen door de Nederlandse Staat om maar een paar voorbeelden te noemen?

Olav Meijer
Olav Meijer15 mei 2022 - 15:32

Bij het lezen van dit artikel schoot mij de titel van het boek "Staat en revolutie" van ene Wladimir Iljitsj Oeljánof te binnen.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman15 mei 2022 - 21:26

Mij de uitspraak van Engels dat de staat in essentie een bende gewapende mannen is die de belangen van de heersende klasse behartigt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mei 2022 - 8:12

Mark Huysman Erger; het is mainstream geworden. Ook in Brussel stikt het van de lobbyisten. De vakbonden zijn weggesaneerd of hebben dat zelf gedaan. Er is geen enkele tegenmacht meer van enige betekenis. Demonstreren tot je een ons weegt, helpt niet meer. ook die 'annorextiapatient' laten ze rustig sterven.

EricDonkaew
EricDonkaew15 mei 2022 - 15:22

Ik heb ook een bloedhekel aan het neoliberalisme zoals zich dat in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Een mens is geen mens meer, maar een kostenpost. Ik heb persoonlijk een enorme rij mensen diep ongelukkig zien worden door de werking van het neoliberalisme. En dat is dan toch wel mijn criterium: een systeem dat zo veel mensen in de persoonlijke sfeer diep ongelukkig maakt, kan nooit goed zijn. De grootste ellende voor mensen waren al die reorganisaties. Ondanks dat het met veel bedrijven gewoon goed ging, moest er maar weer eens worden gereorganiseerd. Officieel heeft een reorganisatie als doel het anders inrichten van een bedrijf. Officieus heeft het als doel het verwijderen van oudere medewerkers, en dat begint al vanaf 45plus, ten faveure van jongeren die goedkoper zijn. Die jongeren vinden dat prima en stemmen op neoliberale partijen, totdat ze er achter komen dat ze, met het stijgen van hun leeftijd, ook in dat schuitje komen te zitten. Om nog maar te zwijgen over de verhoging van de AOW-leeftijd naar 71,5 jaar in 2060, want dat staat er nog steeds, want door alle 'beschaafde middenpartijen' omarmd. Die 'beschaafde middenpartijen' vormen een neoliberaal kartel. Ja, ook GroenLinks en PvdA. Leuker kan ik het niet maken, het is echt zo.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 mei 2022 - 16:46

Kan me hier grotendeels in vinden!

Karingin
Karingin15 mei 2022 - 19:41

Het onderliggende probleem is volgens mij dat alles zo efficiënt en goedkoop mogelijk moet, en dat daarom alles in modellen is gegoten. Op papier lijkt het dan allemaal te kloppen, maar in de praktijk krijg je met mensen te maken - mensen die zomaar hele rare keuzes maken, andere dingen doen dan je verwachtte. Er is ook altijd wel een of andere externe factor waar je geen rekening mee hebt gehouden. Dan ontstaan er overal brandjes, en dat gaat je kosten... We moeten af van die efficiency-fetisj. De persoonlijke aanpak is op de lange termijn waarschijnlijk goedkoper, en belangrijker; prettiger voor iedereen

EricDonkaew
EricDonkaew15 mei 2022 - 23:55

@Karingin ----------------------------- Ik kan hier wel een stuk in meekomen, en dat verbaast me wel een beetje. Die efficiency-terreur gaat inderdaad ten koste van mensen. Aan de andere kant kun je moeilijk tegen wat efficiency zijn. Ik zoek een middenweg. Het neoliberalisme biedt die middenweg helaas niet. Alles moet zo efficiënt mogelijk. Quasi-logisch systeemdenken noem ik dat. Ik stel daar mensdenken tegenover, maar wel realistisch en in balans.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mei 2022 - 8:07

Karingin Wat 'ineens' wel heel persoonlijk blijkt te kunnen zijn de rulings!

Karingin
Karingin15 mei 2022 - 15:15

Het vervelende is dat ervaren en goedwillende ambtenaren ook allang gillend de kuierlatten hebben genomen. Ik herinner me de deceptie in 2015, toen wij als Amsterdamse ambtenaren een reorganisatie zonder weerga voor onze kiezen kregen; de zorg werd over de schutting geflikkerd, de stadsdelen kregen commissies ipv een bestuur, en dat vond de gemeentesecretaris (wát een lul!) een goed moment om alle diensten op te heffen en "clusters" in te stellen. Wat een ellende...alles moest opnieuw worden uitgevonden en opgezet, samengevoegde afdelingen zaten bij 1 van mijn managers verspreid over 6 (!) locaties, relatief eenvoudige processen werden langdurige trajecten, and so on and so on, en probeer dan de burger nog maar eens de weg te wijzen. Ik zag de beste mensen 1 voor 1 afhaken, en zelf gaf ik 't na een jaar of 3 ook op. De rot zit niet alleen in de politiek, ook de topambtenarij is besmet. Al volgt het een wellicht uit het ander. Je zou de kiezer verantwoordelijk kunnen houden, maar volgens mij heeft die geen idee hoe 't werkt

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers15 mei 2022 - 23:53

We hebben geen directe democratie. De kiezer doet wel ietsje mee met zijn kruisje elke paar jaar, maar veel minder dan bijvoorbeeld op je werk. Dat is zo indirect en er zitten zoveel vervormende lagen tussen. Zelf ALS de kiezer weet hoe het werkt maakt dat nog weinig uit. Maar het is wel zo dat het een IT, manageriale, en beurocratische nachtmerrie is, en dat Den Haag dat niet probeert op te lossen.

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek15 mei 2022 - 15:11

Nederland is hooguit een belastingparadijs voor buitenlandse ondernemingen. Dat is misschien niet zo fraai, maar als je deze ondernemingen wel het volle pond laat betalen, dan vertrekken ze naar elders en ben je ze kwijt. En echt rijke Nederlanders vinden Nederland helemaal geen fiscaal paradijs. Daarom verhuizen ze vaak naar Zwitserland, Gibraltar, Monaco of Dubai. Want daar betaal je nauwelijks belasting.

1 Reactie
Karingin
Karingin15 mei 2022 - 19:17

Oooowkeeee....dus Nederland is geen paradijs voor de rijken, en óók niet voor de armen 😲 Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen: wat een nietszeggend commentaar

Wie o Wie
Wie o Wie15 mei 2022 - 15:11

Wat een gezeik op deze mooie zondag. Natuurlijk daalt de koopkracht. De loonstijging volgt op een krappe arbeidsmarkt altijd later. Mooi dat er zo weinig mensen zonder baan thuis zitten. Dat box 3 verhaal is ook gewoon gezeik. Eerst was het de pretbox. Iedereen vond het super. Je betaalde eigenlijk te weinig belasting. Nu is de rente laag, en kan je bezwaar maken dat box 3 nu ineens eigenlijk stom is. Al je belastinggeld terugvragen. En dan is de overheid onrechtvaardig? En hier kan je bekijken hoe schoon de lucht door de overheid inmiddels is. 75% schoner dan 20 Jaar geleden. Super mooi. https://www.rivm.nl/media/milieu-en-leefomgeving/hoeschoonisonzelucht/ Nederland is een van de welvarendste landen met een enorm open democratie. Volgens Unicef is het welzijn van kinderen in Nederland het beste ter wereld. https://www.unicef.nl/nieuws/2020-09-03-nederland-op-nummer-1-in-onderzoek-naar-welzijn-van-kinderen Ik probeer mijn kinderen elke dag te leren hoe bevoorrecht zij zijn dat ze alleen al morgen op het fietsje naar school mogen gebruiken van daarna met vriendinnen een klein ijsje mogen halen. Als ze maar chagrijnig zijn en dit totaal geen leuk land vinden, dan is er iets met hunzelf mis.

4 Reacties
Karingin
Karingin15 mei 2022 - 18:53

Gelukkig geef je je kinderen geen thuisonderwijs, want dan zouden ze zakken voor Nederlands. Het optimisme dat je je kinderen wil meegeven is te prijzen. Maar er schort wel het een en ander aan je wereldbeeld, en in die wereld moeten jouw kinderen wel leven. Als je de problemen bij ze weghoudt of bagatelliseert, zullen ze je dat niet in dank afnemen als ze er mee geconfronteerd worden

gravin2
gravin215 mei 2022 - 20:38

@karingin, "bij hen weghoudt"

FreddyvD
FreddyvD16 mei 2022 - 6:26

@Wie o Wie, U heeft gelijk, op papier doen we het wel goed, jammer dat er een enorm verschil zit tussen de waarheid op papier en de waarheid in de praktijk.

Zandb
Zandb16 mei 2022 - 6:44

Wie o wie Niet iedereen heeft het voorrecht z'n kinderen op die voorrechten te wijzen. De ouders van wie de kinderen buiten hun schuld om uit huis zijn geplaatst bijvoorbeeld en die die zich hun lot aantrekken, dat vind ik allesbehalve chagrijnige zeikers. U toch ook niet echt!

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert15 mei 2022 - 15:06

Han van der Horst is op dreef. Dit is binnen korte tijd het zoveelste sterke betoog dat hij ons biedt - de kabinetten Balkenende en Rutte zijn er nooit voor de gewone, aardige, vriendelijke, bescheiden, en ijverige mensen in dit land geweest - integendeel, ze waren en zijn er om tot elke prijs kapitaalconcentratie te bevorderen. Ook al zijn daar (soms letterlijk) mensenoffers voor nodig (participatiewet, toeslagenschandaal, stijgende aantallen diagnoses van angststoornissen en depressie, steeds langere wachtlijsten in de GGZ, en meer). De heertjes Balkenende en Rutte zijn onbetwiste kampioenen in het acteren binnen de context van wat in meer ontwikkelde westerse naties genoemd wordt: 'friendly capitalism', en ook: 'friendly fascism'. Angst en schrik worden vooral geestelijk verbreid: Balkenende wilde 'mensen niet opsluiten in een uitkering', wat een onbeschoft eufemisme is voor 'opjagen, bang maken, in totale bestaansonzekerheid gevangen houden, en uiteindelijk verplicht te werk stellen (in geestdodend, gevaarlijk, en ziekmakend werk)'. Misleiden, grof liegen, en het verdacht maken van de armsten en meest kwetsbaren, dat was en is het raison d'être van zulke sujetten; ze kunnen dat zo goed op de 'softe' manier: via een eindeloze reeks van 'nudges' en impliciete schuldtoewijzingen. Socioloog Loïc Wacquant noemt dit onomwonden: 'the war against the poor', en dat is klare taal.

2 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie15 mei 2022 - 18:37

Als mensen in Oekraïne dit bericht zouden lezen, zullen ze ons goederen gaan sturen.

Gimli1955
Gimli195515 mei 2022 - 19:15

Wie o Wie dat heet export en dat doen ze in de vorm van graan, kipfilet en zonnebloem olie. Nu nog wat inhoudelijks om je reactie serieus te nemen.

Thuiszitter
Thuiszitter15 mei 2022 - 14:29

Helemaal mee eens en wat duurt het lang voor de middenmoot dat door heeft, ze blijven maar stemmen op die gast.

2 Reacties
Gimli1955
Gimli195515 mei 2022 - 14:57

Gezien beetje zonneschijn is er geen probleem, zo lang hij of zij daar zelf geen gevolgen van ondervind? Je weet wat dat narcistische gedrag toe leidt? Het huidige falende systeem wat niets oplost, en waarbij behoud van macht het doel is.

TheBigLebowski
TheBigLebowski15 mei 2022 - 16:22

Ik had eerst medelijden met die mensen nu ben ik kwaad op dat domme volk.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine15 mei 2022 - 13:52

De gemiddelde Nederlander met een ton spaargeld heeft niet zo veel geleden door de staat hoor. De belasting die je daarover betaald hebt (ik ook) valt in het niet bij alle andere belastingen die je als Nederlander met wat geld betaald zodat de staat zijn werk kan doen.

5 Reacties
Gimli1955
Gimli195515 mei 2022 - 14:55

Laat dat nu juist het probleem zijn. Zo lang er een meerderheid domoren rondloopt, die zelf de gevolgen van de incompetentie niet voelen en op dezelfde partijen blijven stemmen, wordt er nooit iets opgelost. Het feit dat je er geen last van hebt, betekent niet dat het niet bestaat, dat heet het hebben van empathie voor de slachtoffers van een falend systeem. Dat is waar de Ombudsman naar verwijst en als we wachten met de aanpak van de stilstand tot iedereen ervan overtuigd is dat het systeem faalt, kun je nog een hele tijd ellende verwachten. Het gaat niet om de gemiddelde Nederlander, maar dat is die domoren niet aan hun verstand te peuteren. Ze blijven ontwijken, wegkijken, bagatelliseren, beschuldigen en wijzen. Lost dat iets aan het institutionele racisme en discriminatie op? Neen, helemaal niets. Zo lang de status quo voor de domoren maar blijft voortduren, dan is er toch geen probleem?

Wie o Wie
Wie o Wie15 mei 2022 - 15:14

In het verleden onder vermeend was box 3 nog de pretbox. Niemand die toen extra belasting ging betalen. Nu maakt men ineens massaal bezwaar omdat box 3 even niet zo goed uitkomt. Dan willen we ineens massaal geld terug. Typisch de chagrijnige Nederlander die de staat dan onrechtvaardig vindt.

Gimli1955
Gimli195515 mei 2022 - 19:24

@Wie o Wie Dit gaat verder dan box 3 en veel verder dan het chagrijn van de gemiddelde Nederlander. Ik zie de Ombudsman niet als een chagrijnig persoon. Maar als iemand die inhoudelijke en onderbouwde kritiek heeft op het huidige falende systeem, Hij hoort vast bij de beter gesitueerde en toch ziet hij de regering falen en vijand zijn van bepaalde bevolkingsgroepen. Dat is het onderwerp en de beloftes die elke keer weer gebroken worden. De staat doet zijn werk niet, de staat doet eigenlijk helemaal niets positief. Van alle fundamentele problemen is alles doorgeschoven of uitgesteld. Ja21 had volkomen gelijk in Buitenhof, eerst beloven en om te wachten op de begroting en nu wordt alles weer verder uitgesteld. Het is een lethargisch zooitje zonder visie en oplossend vermogen. Veel gepraat en weinig wol.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 mei 2022 - 7:22

@gimli, ik zeg alleen dat de vermogensbelasting op een ton spaargeld in het niet valt met alle overige belastingen die je betaald. Als je wilt klagen over belastingen, ga dan klagen over de hoogte van schijven, de BTW of de OZB. Snap niet hoe je hierin nou weer het excuus vind om de standaard lap tekst weer te herhalen.

Gimli1955
Gimli195516 mei 2022 - 13:12

@Beetje zonlicht Klagen over de hoogte is niet inhoudelijk, het zou moeten gaan over de inhoud en de oorzaak. De hoogte is maar een voorbeeld, waarmee je de inhoudelijke discussie ontwijkt. De bekende truc van neoliberaal rechts om de feitelijke noodzakelijke discussie te ontlopen, het heeft ook niets te maken met het onderwerp van de almachtige staat, die geen oplossingen biedt. Vlinder orkaan en Amazone discussie, die niet de oorzaak noemt. Het blijkt nodig om het elke keer weer te benoemen, sommige mensen kunnen zich moeilijk concentreren op het onderwerp. Ze zijn snel afgeleid, en ik zie als mijn taak om ze bij de les te houden. Weet je nog, ik ben de spiegel waar je inkijkt.