Joop

Meer dwang uit Brussel?

  •    •  
07-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Joopdebat_dwang_uit_Europa.jpg
Harry van Bommel (SP) versus Henk Jan Ormel (CDA) over uitbreiding macht van de EU
In het Joop-debat, donderdag om circa 11:45 uur live op Radio 1, gaat SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel in discussie met CDA-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel over de vraag of meer bevoegdheden afstaan aan Europa gewenst is.
Kijk en luister via De Gids FM , het dagelijkse radio-magazine van de VARA. Reacties kunnen aan de orde komen in de discussie. Harry van Bommel betoogt dat begrotingsafspraken niet thuis horen in de Grondwet, zoals Merkel en Sarkozy willen. 
Harry van Bommel stelt:
Om de eurocrisis te bezweren wordt door bondskanselier Merkel en president Sarkozy voorgesteld dat eurolanden een ‘gouden regel’ opnemen in hun Grondwet. Die ‘gouden regel’ houdt in dat landen een begrotingsevenwicht moeten hebben, in ieder geval geen groter tekort dan 3%, de afspraak uit het stabiliteitspact.
Dat is nogal wat. In onze Grondwet zijn belangrijke grondrechten zoals de vrijheid van meningsuiting en het discriminatieverbod vastgelegd. Begrotingsafspraken horen daar niet thuis, als je het mij vraagt. Bovendien kunnen er situaties zijn dat je moet besluiten het tekort tijdelijk hoger te laten oplopen.
Dat overkomt de meeste landen wel eens, Duitsland en Frankrijk hebben dat ook gehad. Deze ‘gouden regel’ moet er dan ook maar niet komen en al helemaal niet in de Grondwet.
Het is natuurlijk ook gewoon een verkapte manier om landen tot bezuiniging in de overheidsuitgaven te dwingen; van oudsher een neoliberaal speeltje.
Dit artikel verscheen eerder op de website van Harry van Bommel.
Lees ook het gerelateerde artikel: Cohen: Meer macht naar Europa? Dan verkiezingen
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

addystoker
addystoker7 dec. 2011 - 14:06

helaas zijn ook neo-liberale speeltjes behoorlijk ingeburgerd, Ik ben lid van een Linkse partij Verenigd Links- Feriene Lofts die op zich wat meer pro Europees is dan de SP, maar dat moet dan wel een democratisch Europa zijn, waarin het parlement ook werkelijk wat te zeggen heeft. Het huidige verdrag zo oprekken dat zonder meer democratische zeggenschap dit soort maatregelen (neo-liberale speeltjes) kunnen worden opgelegd daar voel ik dan ook helemaal niets voor. In Griekenland is de democratie dan ook helemaal zoek.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 dec. 2011 - 14:06

Gouden regel uit Brussel voor de zilveren ezeltjes Europa. Ik zie het voor me: Sarkozy, Merkel en de zilveren ezel met twee hele lang oren. De twee proberen de ezel in beweging te krijgen maar de ezel zwijgt. Merkel draait de staart van de ezel om om hem te schokeren en uiteindelijk moet hij gaan lopen, de ezel. Merkel tegen Sarkozy terwijl zij de staart van de ezel hard draaid: ''Ja, mijn vader had vee en zo deed hij als de vee niet wilden lopen en gehoorzamen''. Sarkosy:'' Mérde! pas la queue Merkel!'' Sarkozy tegen Merkel terwijl hij de twee lange oren van de ezel goed vast houd en in de oor van de ezel iets verluisterd in het Frans: '' Voilá madame, regarde!!'' Merkel: ''hoe kan dat nou, de ezle loopt ineens'' Sarkozy:'' Ik zie tegen hem dat ik ook ooit een ezel was, ben dood gegaan en nu ben ik op nieuw geboren als Franse man, wij horen bij elkaar, kom op'en toen lukt het wel'' Merkel:'' Dus mijn vader deed het toen verkeerd'' Sarkozy:'''Oui Madame'.''

Hermanbakker
Hermanbakker7 dec. 2011 - 14:06

Wat een poppenkast, we spreken nu af te doen wat we afgesproken hadden. Bovendien was de afspraak al overbodig, een kind kon en kan begrijpen dat na de invoering van de euro nationaale economische politiek, in de zin van devaluatie, niet meer mogelijk was. Devaluatielanden als Italië en Frankrijk wisten dat natuurlijk, oude Fransen noemen de laatste frank nog steeds noveau franc, dat was de franc die 100 oude francs verving. Wat we dus in feite zien is het failliet van de EU, het politieke faillissement, we zegegn wel wat, maar we doen het lekker niet. Après nous le déluge. Helaas kon die déluge wel eens niet lang op zich laten wachten.

JoopSchouten
JoopSchouten7 dec. 2011 - 14:06

Tot bezuiniging van de overheidsuitgaven dwingen is inderdaad van oudsher een 'neoliberaal speeltje'. Knijp je burgers maar beloon bedrijven en banken.

Raymond040
Raymond0407 dec. 2011 - 14:06

Ik vind het allemaal een beetje tragisch allemaal. Al die politici die roepen wat we allemaal *niet* moeten doen. Niet akkoord gaan met wat voor maatregel dan ook. De SP verschilt hierin niks van de PVV. Het is jammer dat een groot deel van de politici niet inzien dat het Nederlandse belang en het Europese belang samen gaan. En nu moet er meer begrotingsdiscipline komen om ervoor te zorgen dat de gigantische schuldenberg wordt verminderd om zo de euro te redden en dan roepen allerlei kortzichtige politici dat we dat niet moeten doen. En dat terwijl er in Europa allang is afgesproken om het begrotingstekort niet hoger te laten zijn dan 3% en de schuld lager dan 60% van het BNP. Nu komt er een EU-top die die ervoor moet zorgen dat deze eerdere afspraken nu ook echt worden nagekomen, niks mis mee lijkt me. En dat je soms meer geld wilt uitgeven dan de maximale 3% is natuurlijk geklets. De norm moet zijn dat je evenveel geld uitgeeft dan dat je binnen krijgt. 0% dus. En in tijden van crisis kun je dan inderdaad je begrotingsevenwicht tijdelijk overschrijden, maar niet meer dan 3%. Het mooie van een strenge begrotingsdiscipline met automatische sancties is dat landen geen geld voor oorlog meer hebben want dat leidt veelal tot gigantische uitgaven, een mooi nevenverschijnsel van strenge begrotingsdiscipline. Kortom, alle kortzichtige politici moeten even diep ademhalen en tot tien tellen en inzien dat het belang van de euro en het belang van Europa vooral in ons eigen belang is.

Yggdrasil
Yggdrasil7 dec. 2011 - 14:06

Om de eurocrisis te bezweren wordt door bondskanselier Merkel en president Sarkozy voorgesteld dat eurolanden een 'gouden regel' opnemen in hun Grondwet. Die 'gouden regel' houdt in dat landen een begrotingsevenwicht moeten hebben, in ieder geval geen groter tekort dan 3%, de afspraak uit het stabiliteitspact. ============== Een eindje terug doet red cat een zinvolle bijdrage en wel de volgende, de maatregel is ter bescherming van de euro dus zou je zeggen ook alleen maar bestemd voor de landen die daadwerkelijk de Euro als munt voeren en dat zijn maar 17 lanen. Wat gebeurt er met die overige 10 landen die de euro niet als munteenheid hebben, moeten die landen ook de begrotingsregels overnemen. Doen bijvoorbeeld die landen zonder Euro ook mee aan de eurosteun van de instabiele landen binnen de eurozone en doen die landen ook mee met het vullen van het noodfonds de euro aangaande.? Een ander kritiek punt lijkt me om een gouden regel in de grondwet van de individuele staten op te nemen voor Nederland geldt volgens mij het volgende en ik quote van een willekeurige website: Wetsvoorstellen worden door een gewone meerderheid in Tweede en Eerste Kamer aangenomen. Grondwetswijzigingen echter behoeven twee lezingen met verkiezingen ertussen met respectievelijk een gewone en een tweederde meerderheid. Dit is een bijzonder zware en tijdrovende procedure. Grondwetswijzigingen duren dus minimaal 5 jaar en maximaal 8 jaar. En dat is dus best wel lang.

Hermanbakker
Hermanbakker7 dec. 2011 - 14:06

We zien nu wat de EU, met de euro, ons aan ellende oplevert. In de EEG tijd was dit soort ellende er niet, en konden wij ook moeiteloos exporteren. Ik kan niet overzien wat nu voor ons als gewone Nederlanders het beste is, stoppen met de euro, of die proberen te redden. Maar hoe het mogelijk is dat er nu nog EU enthousiastelingen zijn, dat ontgaat me, behalve als het masochisten zijn.

ColorHugo949
ColorHugo9497 dec. 2011 - 14:06

@pdegrauwe Paul De Grauwe ECB willing to pump billions into banks without concern for moral hazard. Why does ECB blindly trusts banks while it distrusts governments? Waarom ondersteunt de ECB banken wel klakkeloos en onvoorwaardelijk en lidstaten niet? Interessant: discriminatie in de schuldenberg.

Donquichot1
Donquichot17 dec. 2011 - 14:06

hahah zo zie je maar dat de regering in dit land en in de meeste anderen de belangen van de burger niet voorop hebben. Voor hun is begrotingstekort en zakken vullen, belastingonderduikers vinden, en de burger compleet en finaal uitknijpen de belangrijkste dingen om te verdedigen. Daarom wordt er niet geroepen dat de "gouden regel" moet zijn .. bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting. Een "gouden regel" zou moeten zijn dat kinderverkrachters in europa gewoon de dood straf krijgen. Er zijn 10000000 voorbeelden van goede "gouden regels"... en de de regerignen in de EU kiezen .. begrotingstekorten.. pfff.. er wordt ons een "democratie" voorgeschoteld hier in nederland.. Er zou scheiding van kerk en staat moeten zijn.. maar partijen mogen zichzelf CDA en Cristen Unie noemen. Logisch dat de idealen, denkbeelden en besluiten in die partijgen gevormd worden op basis van religeuse opvattingen. Niks scheiding van kerk en staat.. en zo zijn er nog meer voorbeelden van hoe wij hier in nederland allemaal gebrainwashed worden door politieke bullshit..............we trappen er gewoon in. Elke "gouden regel" die onze overheid in nederland en zeer waarschijnelijk alle EU overheden ons voorleggen is gewoon bullshit en in alleen hun eigen belang.. niet de burgers

[verwijderd]
[verwijderd]7 dec. 2011 - 14:06

Aha.. daar komt de socialistische aap uit de mouw. De SP wil zich niet commiteren aan een begrotingsevenwicht. De SP wil geld blijven bijdrukken om de verzorgingsstaat te bekostigen en daarmee geld stelen van spaarders en pensioengerechtigden..

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten7 dec. 2011 - 14:06

'Begrotingsevenwicht' is het verkeerde woord. Er is geen evenwicht in de huidige neoliberale financiële wereld. De beoogde saneringen die hierop gebaseerd zijn gaan uit van de verkeerde economische aannames en zorgen voor een onevenwichtige 'echte wereld'.

Patrick Faas
Patrick Faas7 dec. 2011 - 14:06

Harry van Bommel moet eens ophouden met zijn verzet tegen Europese eenwording. Ik ben een groot voorstander van een fusie tussen de PvdA en de SP, maar Van Bommels regressief provincialisme staat samenwerking in de weg. "Neoliberaal speeltje." Ik weet niet wie het is opgevallen, maar de goede wetten komen uit Brussel en de slechte uit Den Haag. Als Van Bommel de EU te liberaal vindt, laat hij zich dan inzetten voor de sociale dimensie en voor de democratisering van Europa, in plaats van alleen maar overal tegen te zijn. Voor destructieve proteststemmen zonder visie hebben we de PVV al. Bij zijn aantreden zei Emile Roemer: "Solidariteit houdt niet op bij de grens." Goed zo, Roemer. Nou Van Bommel nog om.

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo9497 dec. 2011 - 14:06

Zijn de Engelsen ook provinciaal bezig, of wegen ze risico's en nationale belangen? EU kritiek is heel gezond, goedkoper consult bestaat niet voor een organisatie. De SP is voor Europa maar houdt nationale belangen scherp in de gaten. Wie gaat nu de EUro redden? De ECB, ESM/EFSF, IMF? Nee, lender of last resort zijn de belastingbetalers, zoals u en ik. Schuldencreateurs zijn banken en overheden. Strenger centraal toezicht op lidstaten staat nu op stapel. Strenger toezicht op banken is nog niet geregeld, laat staan dat er boetes of rekeningen vereffend worden. Zelfregulering op banken met centraal bankiers heeft niet gewerkt. Zet alle banken onder curatele zolang de crisis duurt. Geef toezicht op banken in handen van Ministerie van Financiën.

[verwijderd]
[verwijderd]7 dec. 2011 - 14:06

Wat ik een mooie figuur vind, is dat de 3%-regel niet geldt als het totale tekort daardoor niet boven de 60% BNP komt. Dus wie in voorspoed zuinig is, heeft in tijden van crisis de ruimte om Keynesiaans te investeren. Wie al aan de grens zit, mag op de blaren zitten omdat die met verdere opbouw van schulden anderen risico laat lopen.

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo9497 dec. 2011 - 14:06

Interessant voor lidstaten met weinig schulden. Lidstaten als Italië hebben minder mazzel en zitten nog jaren vast aan de 3% norm. in hoeverre ze zich daar aan kunnen en willen houden.