Joop

Meer dan 900 bezoekers Verknipt-festival besmet met corona

  •  
13-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
Drukte in een coronatest straat van de GGD in Dordrecht

© 12-07-2021, Dordrecht - Mensen worden getest op het coronavirus in een corona test straat in Dordrecht. Corona test wordt afgenomen bij jongeren. Testen op corona in een GGD testlocatie. Foto

Het festival Verknipt in Utrecht heeft tot een grote corona-uitbraak geleid. Meer dan 900 bezoekers zijn besmet geraakt. De GGD verwacht dat die aantallen de komende dagen nog verder kunnen stijgen, meldt RTV Utrecht.
" Op de eerste dag van het dancefeest raakten volgens de GGD minimaal 448 festivalgangers besmet. Voor de tweede dag staat de teller op 516 bevestigde coronagevallen. Een woordvoerder van de GGD in Utrecht zegt dat het aantal besmettingen lastig in kaart te brengen is omdat het evenement bezoekers trok uit het hele land. Het gaat om honderden mensen die zich na het bezoek aan Verknipt gemeld hebben bij de GGD in een andere regio dan Utrecht."
Het festival vond grotendeels plaats in de open lucht, al waren er ook overdekte podia. Ook de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma was aanwezig bij Verknipt. Zij is volledig gevaccineerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Henri5
Henri514 jul. 2021 - 11:16

Bij de vele andere groepsgewijze buitenactiviteiten, in welke vorm dan ook, is het niet gelukt om hier substantiële besmettingsaantallen aan te tonen, hoe graag het RIVM hun autistische standpunt hierin ook bevestigd wil zien. Hierbij refereer ik nog even aan de volkomen onwetenschappelijke uitspraak van v Dissel, dat er een uitbraak had plaatsgevonden, buitenop een terras in Dokkum. Bijna triomfantelijk voor de camera verkondigd, en toen het niet bleek te kloppen, de bewuste studentengroep had namelijk ook lekker samen in de kroeg gezeten, niets meer over gehoord. Over verspreiden van fake News gesproken. Maar iedereen liet hem er mee weg komen. En dát is het het klimaat waarin we al anderhalf jaar leven. En nu wederom de indruk wekken dat er 20% besmet raakte bij een buitenevenement. Ook hier kwamen er groepen samen in grote tenten. Voor wat het BCO überhaupt waard is, is de maximale conclusie dat er als gevolg van een buiten event in deze vorm, extra besmettingen hebben plaatsgevonden. Maar niet dat dit tijdens het staan op een open veld zou zijn geschiedt, want dat wordt hier wederom geïnsinueerd. Op zich al heel bijzonder voor een GGD/RIVM/OMT dat zo zwaar hecht aan zaken die eerst bewezen moeten zijn, alvorens er ook maar een blik op te werpen, zie de volhardende ontkenning van aerogene transmissie als serieuze verspreidingsfactor. De kenmerkende voorzichtigheid en voorkeur voor het uitdragen van doemscenario’s, beperkt zich nog altijd tot de eigen oorspronkelijk ingenomen standpunten. En nu zoveel onnodige doden verder kunnen ze niet meer terug, en blijven inhalen bij twijfel. Ondertussen ziet degene die tussen de regels door kan lezen, steeds meer minieme stapjes die opschuiven in de richting van dat ze ventilatie altijd al wel belangrijk vonden. Je moet maar durven. Ook het RIVM heeft al meermalen zijn pagina stilzwijgend aangepast, uiteraard zonder dit wereldkundig te maken. Zo moesten bv. de zorg- en pleeghuizen opeens wel beschermingsmiddelen gebruiken waarvan eerst hardop werd gezegd dat dat niet nodig was. De aanpassing was gedaan zonder dit naar buiten te brengen, in de instellingen wist men van niets…..

2 Reacties
LaBou
LaBou 14 jul. 2021 - 17:07

Ja, stel je voor dat je ook buiten besmet kunt worden. Moet je je ineens aan allerlei regels gaan houden.

sr626
sr62613 sep. 2021 - 22:26

Corona blijft gevaarlijk. Dat er voortdurend veranderende inzichten zijn is duidelijk. De echte schuldigen zijn de ontkenners en antivaxxers. Ben geen vriend van de instanties of de Rutteregering, maar kijk naar Denemarken waar de vaccinatiegraad zeer hoog is en men maatregelen kan versoepelen. Gezeur over de voor en tegens van diverse maatregelen als mondkapjes, 1,5m, aerosolen en het functioneren van RIVM en dergelijke helpt niet echt. Gewoon inenten, het vermindert de ziekenhuisopnames en vermindert de kans op sterfte.

Eind Baas
Eind Baas14 jul. 2021 - 10:54

Voor diegenen die nog nooit op een dancefeestje geweest zijn: 'overdekte podia' is een tamelijk eufemistische beschrijving voor stampvolle, klammige en bedompte tenten met ontzettend harde muziek. Het verschil met een drukke kroeg is minimaal. Naar mijn (bescheiden en niet deskundige) mening kun je uit dit nieuwsbericht derhalve niet afleiden dat de kans op besmetting in de buitenlucht levensgroot is.

Break on through
Break on through14 jul. 2021 - 9:56

@ JasDon, alles is politiek JasDon. En rechts Nederland heeft de afgelopen decennia onophoudelijk geen enkele mogelijkheid onbenut gelaten om links zwart te maken en dingen te politiseren. Zie de formatie, niet te veel linkse partijen want dan is het niet rechts meer. Dus waarom zou links zo af en toe niet terug slaan en gewoon zeggen waar het op staat? Rechts Nederland is in deze corona crisis inderdaad ongeloofwaardig en incompetent. Want anders hadden we nu geen spike van 50.000 besmettingen in een week gehad natuurlijk. En wie weet wat ons nog te wachten staat. Ikzelf vermoed dat dit nog maar het begin is. Dus Rechts Nederland is niet alleen ongeloofwaardig. Rechts Nederland blijkt ook nog enorm incompetent.

adriek
adriek14 jul. 2021 - 9:42

Is dit voldoende bewijs dat afstand houden het belangrijkste wapen tegen verspreiding is?

2 Reacties
Roeluit1986
Roeluit198614 jul. 2021 - 16:24

nee

Henri5
Henri514 jul. 2021 - 22:44

Nee, dit is voldoende bewijs dat afstand houden geen zin heeft én dat aerogene besmetting het echte gevaar is. Was een jaar geleden al genoegzaam bekend voor wie het wilde weten. Of denk je dat naast elke nog niet besmette een besmette stond?

JasDon
JasDon14 jul. 2021 - 8:17

@Break on through "Betrokkenen (rechts Nederland) worden steeds ongeloofwaardiger." Wat een zwakke poging om dit verder te politiseren. Waarom denk je dat in progressieve steden als Utrecht en Amsterdam het aantal besmettingen de spuigaten uitloopt? Natuurlijk heb je het FvD en de SGP, maar zoals in een ander artikel was te vinden zitten er bij de Franse groenen ook totale wappies.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman15 jul. 2021 - 6:35

Rechts regeert in dit land, JasDon. De rampzalige aanpak van de corona-crisis -inclusief het fiasco van de afgelopen weken- komt dus op dus op het conto van rechts.

Break on through
Break on through14 jul. 2021 - 6:30

Bijna 20% besmettingen bij een buiten event. Bevestigd dat zowel binnen als buiten risico´s met zich mee brengt en dat de stelling dat je maar de helft kans hebt op besmetting buiten tov een feestje binnen kant nog wal raakt. Was toch één van de argumenten. Betrokkenen (rechts Nederland) worden steeds ongeloofwaardiger. Laat er eens beleid komen in dit land die zuiver en alleen gericht is op de volksgezondheid. Wie ziek is blijft gewoon thuis. De rest werkt volledig thuis indien mogelijk. Mondkapjes zijn in de publieke ruimte weer verplicht en de anderhalf meter afstand net zo.

1 Reactie
Roeluit1986
Roeluit198614 jul. 2021 - 15:45

Nee er waren gigantische tenten met nauwelijks ventilatie. Dit is niet hetzelfde als besmetting in de buitenlucht.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!14 jul. 2021 - 4:00

Kanarie, De rijken/horecaondernemers hadden enorm oplopende besmetting voorspelt? Hun dikke winsten? U weet dat de evenementen/horeca een jaar heeft stilgelegen? Ik ben het absoluut niet eens met het vrijgeven van bijna alle maatregelen, maar u praat onzin.

1 Reactie
LaBou
LaBou 14 jul. 2021 - 17:09

Je weet toch dat reageren op kees hooguit leidt tot een kortdurende voldoening? Enige wijzigingen in de vaste riedel opmerkingen valt er niet te verwachten.

Nejras
Nejras13 jul. 2021 - 20:41

“Wel sneu voor de rijken dat het nu voorlopig even is afgelopen met de dikke festival/horeca winst. Het ziet er wel naar uit dat de kosten die gemaakt zijn voor nog meer dikke festivalwinsten uit de mond gespaard moeten worden door de 16 miljoen burgers die niet naar festivals gaan. https://www.nu.nl/economie/6145376/kabinet-maakt-extra-geld-beschikbaar-voor-compensatie-evenementenbranche.html” @kanarie: Hier een festivalmedewerker die z’n tijd heeft vrijgehouden voor aankomend festival seizoen. (Na 1,5 jaar rond komen van baantje hier, baantje daar). Dat garantiefonds is meer dan welkom. Je weet niet waar je het over hebt. Dat festivals bouwen doe je niet om er rijk van te worden. Niks mooiers dan publiek in een wei en krachtige constructies bouwen. Ja er zijn mensen die er een godsvermogen mee hebben verdiend: je hoeft er geen medelijden mee te hebben. Toch pakken die nu, nog steeds, de grootste klappen. Je weet duidelijk niet hoe de sector in elkaar steekt. Geeft niks. Maar misschien wat minder hard oordelen en blij zijn voor de dagloners die hier van afhankelijk zijn. Danku.

EenMening
EenMening13 jul. 2021 - 20:11

De naam van het festival is wel zeer toepasselijk. De Utrechtse burgemeester had er beter aan gedaan om zich daar niet laten zien.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -13 jul. 2021 - 18:09

Zo Sharon ... vond je het wel ''spannend''? en waarschijnlijk ook wel leuk en cool ? En de selfie springt er lekker uit ja ! Dordrecht zoekt nog een kinderburgemeester ... iets voor jou ? of zijn je ambities niet zo hoog. Ik (Bal) ben niet zo een fan van Halsema of Aboutaleb, maar die gedragen zich tenminste serieus / volwassen en niet als een kind in een snoepwinkel. Kan Jan Zaanen niet terug naar Utrecht ? Hij is zwaar genoeg om 2 steden tegelijk te doen...

vdbemt
vdbemt13 jul. 2021 - 17:36

Daar ga je dan met je "buiten vinden er geen besmettingen plaats".

Joop den Uil
Joop den Uil13 jul. 2021 - 17:26

Nederland wordt geregeerd door amateurs in vriendenkring. Wij Overheersen Politiek ... woppies dus. Terug naar normaal ? denk niet dat ik dat nog zal meemaken.

EenMening
EenMening13 jul. 2021 - 17:07

Toch teveel risico genomen.