Joop

Meer dan 2,3 miljoen Grieken in diepe armoede

  •  
03-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Greecestrike_300.jpg
Griekenland gaat roerige week tegemoet met stakingen en mogelijk nog meer bezuinigingen
Van de 11 miljoen Grieken leefden in 2010 2,3 miljoen in diepe armoede. Dat blijkt uit onderzoek van het Griekse bureau voor de statistiek Elstat. Volgens de cijfers wordt het verschil tussen arm en rijk in het land steeds groter. Het verschil is momenteel het grootste in Europa.
In Griekenland verdienen de 20 procent rijksten zes keer meer dan de 20 procent armsten. De draconische bezuinigingen in 2010 hebben er voor gezorgd dat steeds meer Grieken in de armoede terecht kwamen. Het gemiddelde jaarinkomen van een Griek bedroeg toen 12.637 euro. De armoedegrens zal daarbij op 6.591 euro of minder per jaar.
De toestand is sinds 2010 nog verder verslechterd beklemtoont Elstat. De komende week moet de Griekse coalitieregering opnieuw beslissen over forse bezuinigingen van 13,5 miljard om het noodkrediet van EU, de ECB en het IMF te blijven ontvangen.
Stakingen in diverse sectoren zijn aangekondigd voor komende week. Afgelopen vrijdag legde metrowerkers in Athene het werk neer. Daardoor ontstond een enorme verkeerschaos. Dit weekend staken de vuilnisophalers en komende week leggen taxichauffeurs en tram- en metromedewerkers opnieuw het werk neer.
Ook gemeenteambtenaren, journalisten en journalisten hebben stakingen aangekondigd. Ziekenhuizen draaien maandag tot woensdag alleen nooddiensten. Dinsdag en woensdag zijn de heftigste stakingen aangekondigd. Dan staken de twee grootste vakfederaties waar ook banken en veerdiensten aan meedoen.
Update 20.37 uur Griekse ziekenhuizen krijgen niet langer bepaalde kankermedicijnen, schrijft de Volkskrant. Het Duitse farmaceutische concern Merck is gestopt met de levering omdat de Griekse ziekenhuizen hun rekeningen niet meer betalen. Merck is het tweede farmaceutische concern dat leveringen aan Griekse ziekenhuizen stopt.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Michiel Online
Michiel Online3 nov. 2012 - 12:11

We zijn niet echt één met de aarde hé. Dan krijg je dat soort dingen.

aravara
aravara3 nov. 2012 - 12:11

Tja en dan gillen wij al om 16 miljard.

JoopSchouten
JoopSchouten3 nov. 2012 - 12:11

Arme kinderen.

TheBigLebowski
TheBigLebowski3 nov. 2012 - 12:11

Daar komt nog heibel van en terecht. Die Grieken zijn prima anarchisten. Niet voor niets komt het woord daar vandaan. Hup Griekenland!

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods3 nov. 2012 - 12:11

++ Meer dan 2,3 miljoen Grieken in diepe armoede ++ >> En tegelijkertijd zijn er Grieken in overheidsdienst die een supervet salaris verdienen, en dan heb ik het niet over politici of hooggeplaatste ambtenaren: "Zo bleek een nachtwaker bij een staatsbedrijf jaarlijks 72.000 euro op te strijken. Daarbij kunnen ambtenaren in Griekenland ook nog allerlei vreemde premies ontvangen, zoals premies voor op tijd komen, of werken bij een temperatuur onder de acht graden. Een maandelijks inkomen van 3.908 euro zou op deze manier kunnen oplopen tot 8.675 euro." Zie http://nos.nl/op3/artikel/249792-kritiek-op-de-griek-wat-is-waar.html .

opmerker
opmerker3 nov. 2012 - 12:11

Griekenland is ineens niet zo ver meer

vriest
vriest3 nov. 2012 - 12:11

Het is juist ,dat griekenland om strategise redenen in de eu is gehaald .En dat blijkt ook uit de jaarlijkse uitgaven van griekenland aan militair matrieel ,verleden jaar 7miljrd ,daar hebben ze nog een schouder klopje van de navo voor gehad .En duitsland en frankrijk hebben hier goed van geproviteerd .Onder het mom dat griekenland nog steeds een conflict met turkye vreest .Ennu is men bang dat indien griekenland uittreed hetzij rusland of china financieel instapt .

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso3 nov. 2012 - 12:11

Toch echt de schuld van de elite..

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten3 nov. 2012 - 12:11

Het is voornamelijk economisch systeem dat debet is aan deze horror. De zogenaamde elite zijn corrupte stromannen. De werkelijke elite zijn de aandeelhouders van de grote private banken zoals Goldman Sucks en en FED die de internationale geldhandel manipuleren uit eigen gewin.

MichelReiziger
MichelReiziger3 nov. 2012 - 12:11

Eigelijk meer van de Europese Commissie die toen der tijd Griekenland toestemmnig heeft gegeven om toe te treden. Een pijnlijk onderwerp waar veel Euroscisten het liever maar niet meer over hebben. Er wordt nu liever gewezen naar hele rijke Grieken die logischerwijs nu al hun geld in het buitenland hebben. De Europese Commissie wist ervan dat de cijfers die de Griekse overheid presenteerden voor toetreding totaal niet klopten. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er vanuit EU adviseurs naar Griekenland zijn gegaan om de gegevens zo te faken dat aan de convergentiecriteria kon worden voldaan en dat hiermee toetreding dus wel mogelijk was in 2001, zo werd er o.a. de veel hogere staatschuld als veel lager gepresenteerd (deze valse cijfers waren zelfs al veel te hoog voor een 'normale' toetreding) Er is gewoon sprake geweest van oplichting en opzettelijke misleiding. Moet je kijken wat er een ellende is veroorzaakt voor een politiek spelletje met Turkije en wat oost-Europese landen...

[verwijderd]
[verwijderd]3 nov. 2012 - 12:11

Hier hoor je de EU-top nou nooit over.

2 Reacties
BasVV
BasVV3 nov. 2012 - 12:11

Nog niet. Maar dat komt nog wel. Want het is natuurlijk wel schrikken dat er in Europa ook nog echte mensen wonen.

MichelReiziger
MichelReiziger3 nov. 2012 - 12:11

Ik vond het wel heel eerlijk van Nelie 'ijzeren' Smit Kroes dat ze onlangs in een Euro docu eerlijk toegaf wat nu de werkelijke reden wat van de toetreding van Griekenland. "De toetreding van Griekenland tot de EU-ro was uit strategisch en politiek belang." Al die euroscisten die hier een jaartje of 2 geleden verklaarden dat dit helemaal niet waar was zal ik nu wel niet meer horen...

Bakoe
Bakoe3 nov. 2012 - 12:11

Goed naar kijken, dat is wat ons te wachten staat.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger3 nov. 2012 - 12:11

Ach we hebben al een regering van nationale eenheid ...met het RutteSamsom combo komen we de barre tijden wel door...gaat u maar rustig slapen.

adriek
adriek3 nov. 2012 - 12:11

Tsja... volgens de EU en onze regering zijn harde bezuinigingen goed voor de economie. Wat er dan in Griekenland mis is gegaan is waarschijnlijk een goedbewaard geheim. Nederland gaat in de komende jaren bewijzen dat forse bezuinigingen een land uit het slop kunnen tillen, wat zeg ik, een land?, heel europa zal herrijzen dankzij de plannen van Mark en Diederiik!

jelius
jelius3 nov. 2012 - 12:11

Dank zij EU en euro gaan wij dezelfde kant op. Het duo Samson Spekman staat er bij te genotteren.

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ23 nov. 2012 - 12:11

Waarom zien zo weinig mensen het verband tussen deze ellende en de invoering van de Euro? 'Weeffouten', zegt men dan graag. Is 'misdaad' niet een toepasselijker woord?

lancelot2
lancelot23 nov. 2012 - 12:11

Griekenland, HET voorland wat Nederland staat te wachten als de PVDA en VVD door kunnen gaan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3 Reacties
Backtobasics
Backtobasics3 nov. 2012 - 12:11

Niet....... als iedereen zijn steentje naar draagkracht wil bijdragen. Wel .......als het een " ieder voor zich" metaliteit blijft,..... en men alleen maar aan eigen belangen kan denken, ipv de grote lijn in de gaten blijven houden.

JanB2
JanB23 nov. 2012 - 12:11

U praatte de VVD volledig naar de rechtese mond tijdens de verkiezingscampagne. Van u wil ik dus niets horen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 nov. 2012 - 12:11

Je hebt gelijk, Het Geweten, Direct stoppen met dit kabinet en een linkse coalitie smeden, want dat kabinet met de VVD is helemaal niks en rechts heeft geen meerderheid. Die meerderheid hebben ze gehad, maar ja.... ze hebben hun vingers staan likken ipv werken voor de samenleving. Hierdoor zijn ze hun meerderheid kwijt. Dus... kom maar op met een links-midden kabinet. ;-)

[verwijderd]
[verwijderd]3 nov. 2012 - 12:11

En nog betaal je voor een hamburger in Athene evenveel als in Amsterdam. Zolang dat zo is, is er nog steeds niet genoeg bezuinigd.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger3 nov. 2012 - 12:11

Nee hoor, je betaald bij Mc Donalds net zo veel als in Amsterdam, maar dat heeft niks met hamburgers te maken...ze hebben er geen Febo helaas.

JoopSchouten
JoopSchouten3 nov. 2012 - 12:11

Opvallend dat vele reacties gelinkt zijn aan de gevolgen voor andere landen- en vooral Nederland - terwijl mensen creperen. Mensen als jij en ik. Dit is verdomme pure horror !

2 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods3 nov. 2012 - 12:11

++ Dit is verdomme pure horror ! ++ >> Onzin. Jouw partij die je altijd zo vurig verdedigt, de SP, heeft altijd tegen leningen aan Griekenland gestemd. Je tranen zijn krokodillentranen.

jelius
jelius3 nov. 2012 - 12:11

Ik ben niet tegen voedsel en medicijnen steun aan Grieken, die dat nodig hebben. Maar het euro systeem in stand houden, terwijl dat alleen maar ellende oplevert, niet alleen bij de Grieken, maar ook bij ons, is natuurlijk gekkenwerk. De Griekse maatschappij moet ingrijpend op de helling, en dat kunnen alleen de Grieken zelf doen. De nuchtere RTL econoom, waarvan me nu de naam niet te binnen schiet voorspelde net dat de grexit pas na de Duitse verkiezingen van sept 2013 zal zijn, zo lang wil Merkel rekken. Waarom, dat is me helaas niet duidelijk. Misschien omdat pas daarna de rekening voor de betaallanden zoals wij duidelijk wordt, de rekening van EU 'beleid'. Vandaag werd Frankrijk opgeschrikt door een rapport over de Franse industrie, dat die niet kan concurreren . De remedie zou lasten verlichting zijn, het inefficiënte van Frankrijk werd niet genoemd. De Franse maatschappij moet net zo op de helling als de Griekse.

[verwijderd]
[verwijderd]3 nov. 2012 - 12:11

De Grieken zijn niet staat om hu eigen economische problemen op te lossen. Er is gewoon teveel mis. En ook het volk heeft jarenlang geprofiteerd. Een Griekse kennis verteld mij dat je daar voor gek werd uitgemaakt als je de overheid niet op alle mogelijke manieren probeerde een poot uit te draaien en keurig je belastingen betaalde. En iedereen deed eraan mee. Van hoog tot laag. Het is een volkscultuur. De politieke partijen wisten dat maar al te goed en inden amper belasting in het verkiezingsjaar anders kon je inpakken. Lenen was veel makkelijker om de rekeningen te betalen die door belastingen hadden moeten worden opgebracht. En wat voor rekeningen, vroege persioenen (eerder dan waar dan ook in de wereld en waar het kappersvak als zwaar werk werd aangemerkt, dus vroeg met pensieoen op 52 vierjaardag enz.). Als Griekland met de EU verder wil, zal het Griekse volk een cultuursverandering moeten ondergaan. Van pakken wat je pakken kan naar betalen waar het hoort. Zolang de corruptie en nepotisme onder alle lagen van de bevolking is bestreden en er streng op wordt toegezien met bijhorende straffen, vind ik het niet erg dat het Griekse volk even op een houtje moet bijten. Dit zal ze leren voortaan tijdig hun belastingen af te dragen en niet meer de kluit te belazeren en even aan de toekomst van hun kinderen te denken en daarom op een partij te stemmen die goed en eerlijk wil en zal regeren en ook slecht nieuws durft te brengen. Het zal er tevens voor zorgen dat alle staten binnen de EU eerlijke jaarijfers aan Brussel dienen te tonen zodat alle EU partners op de hoogte zijn van elkaar economische toestand en aan de bel zullen trekken vó''ordat het misgaat. Maar medicatie moet er hoe dan heen, al moet de rest van de EU dat maar voorschieten. Je kunt mensen niet laten overlijden terwijl en een medicijn aanwezig is binnen de EU.

1 Reactie
jelius
jelius3 nov. 2012 - 12:11

" De Grieken zijn niet staat om hu eigen economische problemen op te lossen. Er is gewoon teveel mis. En ook het volk heeft jarenlang geprofiteerd. Een Griekse kennis verteld mij dat je daar voor gek werd uitgemaakt als je de overheid niet op alle mogelijke manieren probeerde een poot uit te draaien en keurig je belastingen betaalde. En iedereen deed eraan mee. Van hoog tot laag. Het is een volkscultuur. " En wie moet die cultuur dan veranderen ? Moet Merkel troepen sturen ? Alleen de Grieken kunnen de Grieken veranderen, lijkt me. In Frankrijk en Spanje is het al net zo. De Spaanse werkloosheid onder jongeren is nu rond de 50 %. Hollande heeft bij de campagne geroepen dat hij het geld bij de bedrijven zal halen, een rapport van gister toonde helaas azan dat zonder lastenverlichting voor bedrijven Frankrijk (ook) niet kan concurreren. De lonen moeten omlaag, in plaats van omhoog. Over de Franse ineffiëncy, buraucratie, ook in bedrijven, wordt niet gesproken. Geld overmaken kan b.v. in Franktijk nog nauwelijks. Dit is de EU, waar wij door de euro helaas deel van uitmaken, waardoor Spekmannen hun frustraties kunnen uitleven, en de depressie verder vergroten.