Joop

Meer cholera door extreem weer, tekort aan vaccins

  •  
26-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
502 keer bekeken
  •  
overstromingnigeria

Zeker acht landen in Afrika hebben te kampen met een cholera-uitbraken, meldt Deutsche Welle. Door extreem weer is er een grotere kans op een besmetting met de infectieziekte die meestal het gevolg is van vervuild drinkwater of voedsel.

Zo maken de Keniaanse autoriteiten zich grote zorgen dat aanhoudende droogte de uitbraak kan verergeren. Het watertekort zorgt immers ook voor een gebrek aan schoon drinkwater. Hulporganisatie Artsen zonder grenzen luidt de noodklok over de situatie in het vluchtelingenkamp Dadaab in het oosten van het land, waar 233.000 mensen wonen.

De grootste uitbraak in Afrika is het gevolg van te veel water. In Nigeria is er sprake van een stelle stijging van het aantal besmettingen als gevolg van overstromingen en zware regenval. Door de overstromingen komt de cholerabacterie makkelijker in waterbronnen en rivieren terecht. Vorige maand raakten zo meer dan 4.000 Nigerianen besmet. Tachtig mensen overleden.

De problemen in Nigeria worden verergerd door het geweld van de islamitische fundamentalisten van Boko Haram. In het noorden van het land zijn veel mensen daarvoor op de vlucht geslagen. Deze vluchtelingen hebben vaak geen toegang tot fatsoenlijke sanitaire voorzieningen.

Een extra complicatie vormt het wereldwijde tekort aan choleravaccins. Een week geleden kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aan dat mensen die in aanmerking komen voor de vaccinatie, voorlopig maar een prik krijgen in plaats van de gebruikelijke twee.

De WHO verwacht dat het aantal cholera-uitbraken in de komende jaren zal toenemen door droogte en overstromingen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Pater
Pater27 okt. 2022 - 1:50

En waar komt dat extreme weer vandaan? Eén van de serieuze schadelijke effecten van de klimaatverandering.

2 Reacties
KritischKijken
KritischKijken27 okt. 2022 - 7:26

Wel heel toevallig dat net voor een grote conferentie over klimaateffecten, ineens Afrika komt met deze verklaring, terwijl ze al sinds tijden van de ene droogte- of wateramp naar de andere bewegen. Maar nu de schuldvraag beantwoord moet worden is klimaat, en dus het Westen om met de vinger naar te wijzen: Geld.

Mokker
Mokker27 okt. 2022 - 7:45

En Boko Haram die ook in het artikel genoemd wordt? Mensen zijn meer vatbaar door achterlijke ideologie door het klimaat?