Wim Groeneweg van politiebond ACP wil dat eredivisiewedstrijden zonder publiek worden gespeeld. Zo blijven er meer agenten over om in de wijken te patrouilleren. Druktemaker Marcel van Roosmalen wordt er agressief van. “Ga jezelf nuttig maken Wim Groeneweg. Ga de straat op, luilak.”
“Er is al jaren zo weinig politie bij het betaald voetbal aanwezig dat je daar geen wijken mee kunt vullen. De meeste van hun taken worden moeiteloos overgenomen door vrijwilligers in fluorescerende jassen. Die heten stewards. Risicowedstrijden worden, omdat de politie het niet aan kan, al jaren zonder uitsupporters georganiseerd. Wat goedbeschouwd een klap in het gezicht is van iedereen, en dat is de overgrote meerderheid, die zich wel weet te gedragen.”
“De politie heeft voor zichzelf besloten dat ze zichtbaar moeten zijn in de wijken, want dat geeft de mensen een veilig gevoel. Nou, neehoor. Meer blauw op straat geeft mij in Nederland juist een onveilig gevoel. Criminelen denken eerder: nou, als dat de tegenstand is… In grote steden, in dorpen zijn ze allang afwezig, beperken ze zich vooral tot handhaving: het aanspreken van burgers die kleine overtredingen dreigen te maken.”
Het zijn niet alleen voetbalwedstrijden, van elke grotere samenkomst wordt een risicoprofiel bepaald en zowel zichtbaar als onzichtbaar middelen toegewezen. Door pro-actief signaleren weet men de angel er meestal wel uit te halen, en de beveiligers zijn (of waren) geïnstrueerd om daar ook een rol in te spelen. Mensen zijn nu eenmaal niet leuk. Individueel wel meestal, maar in groepen is het niet best. Aanwezigheid op straat zou hetzelfde doel dienen, maar door de kramp die ontstond toen ze effectief aan het handhaven waren is dat eigenlijk onmogelijk geworden. De profielen zijn duidelijk, maar je mag er niet op selecteren. Daar is meer winst te halen. Dan kunnen ze net zo goed binnen blijven, tot het publiek via de overheid de opdracht weer terug geeft.
Wat van roosmalen zegt klopt. Enerzijds wil men in de politie in de wijk, maar men wil vooral het gevoel krijgen dat ‘als er wat gebeurt is de politie er snel’. Tegelijkertijd geeft een nadrukkelijke aanwezigheid van veel politie patrouilles een onveilig gevoel: ‘hier zal wel veel aan de hand zijn’
Het feit dat de schrijver zich onveilig voelt door meer politie op straat zegt mij genoeg over de schrijver.
Ik als gewone burger die zich aan de wetten houdt is juist blij met meer blauw op straat. Haal de agent weg achter de computer en camera en laat die de ogen en oren zijn op straat. Dus ja: hoera voor meer blauw op straat.
Toch een vreemde redenering. Eerst moet Groeneweg de straat op gaan om zich nuttig te maken volgens van Roosmalen. En op het eind van zijn betoog zegt hij dat meer blauw op straat hem een onveilig gevoel geeft. Het kan niet allebei waar zijn. Dus wat heb je nu liever?
Wat je wat pas echt triest is dat er zoveel blauw op straat zou moeten zijn om een VOETBALwedstrijd in goede banen te leiden... Want enig ontzag is al lang weggepolitiseerd, met als klap op de vuurpijl die 'mooie' verklaring van Halsema over die fijne morele voetbaloverwinningen van haar stadsgenoten, en geen woord over de rotzooi, en de politie die de klappen mocht opvangen. Ziek dat bestuur. Over nuttig maken gesproken.
Hahaha! Nou ja, ik vind het wel belachelijk dat zo veel politiemenskrachten worden vergooid aan voetbalwedstrijden. Die kunnen beter worden besteed aan taken die de simpele minimale handhaving te boven gaan.
Ja precies Olav! Ze kunnen beter paraat en & operationeel zijn op Ürk en ter Staphorst als er met verboden relvuurwerk en met tractoren wordt getracht de openbare orde omver te werpen.