Joop

Méér betalen voor steeds slechtere zorg is politiek een moeilijk te verkopen boodschap

  •  
09-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3487 keer bekeken
  •  
ANP-477334630

Deze trein dendert dus gewoon voort met nog onduidelijke ingrijpende ernstige gevolgen voor alle patiënten en zorgverleners.

Ons internationaal vanwege haar topkwaliteit ooit zo geroemde zorgstelsel is gebaseerd op drie wettelijk verankerde doelstellingen. Kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid. Topkwaliteit zorg waar inmiddels al heel lang geen sprake meer van is. Minister Kuipers (VWS) erkende dat ook in een recent tv-interview. Een eerlijk antwoord van een D66-minister verantwoordelijk voor de zorg. 

We betalen dus feitelijk anno 2023 een bedrag van meer dan 100 miljard euro voor kwalitatief slechte zorg en volgens de eerste berichten van zorgverzekeraars gaan we daarvoor met zekerheid vanaf 2024 ook nog aanzienlijk meer premie betalen.

Met alle begrip voor serieuze onderwerpen zoals armoedebestrijding, middeninkomens, bestaanszekerheid, woningmarkt en asielinstroom, mis ik in de partijprogramma’s heldere realistische standpunten over de zorg en vooral hoe die toekomstbestendig te houden vanuit de situatie zoals die zich in 2023 zo schaamteloos openbaart. Met ouderenzorg waar je je als welvarend land alleen maar diep voor kunt schamen. Dat geldt ook voor de geestelijke gezondheidszorg en andere kwetsbare onderdelen van onze zorg. 

Demissionair minister Kuipers heeft zijn hoop gevestigd op het zogenaamde Integraal Zorgakkoord. Een voor deskundigen en patiënten redelijk “vaag” plan dat meer samenwerking beoogt tussen zorgaanbieders. Integraal Zorgakkoord  moet ook verkapte bezuinigingen in de kwaliteit van zorg camoufleren door het voortaan als “passende zorg”  te labelen en zorgverzekeraars nog meer ongebreidelde macht te kunnen geven.  

De vraag rijst hoe ernstig het afgedwongen zorgakkoord van demissionair minister Kuipers is? Zeker nu bekend is geworden dat het onderwerp zorg niet controversieel wordt geacht. Deze trein dendert dus gewoon voort met nog onduidelijke ingrijpende ernstige gevolgen voor alle patiënten en zorgverleners.

Met de structurele schaarste aan arbeidskrachten, de getoonde nadelen van de marktwerking in de zorg, de toenemende vergrijzing en het kapot gereguleerd zijn van onze zorg, is het de hoogste tijd geworden om onze doelstellingen van kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg een meer realistische inhoud die toekomstbestendig is te gaan geven. Waarbij keiharde bezuinigingen gewoon worden benoemd en niet worden verpakt in labels als Integraal Zorgakkoord en "passende zorg".

Waarbij gestart kan worden om met een frisse open blik in de politiek goed te kijken welke zaken direct in het uitgavenpatroon van onze zorg geschrapt kunnen worden zonder enig risico op kwaliteitsverlies van onze zorg. Door een grootschalig ontslag van nutteloze beleidsmedewerkers bij verzekeraars en overheid te initiëren en de helft van de administratieve lasten in de zorg te schrappen.

Meer over:

opinie, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (64)

thjst
thjst10 sep. 2023 - 16:36

Ik heb altijd gelijk Volgens mij is het onderwerp de zorg en niet de overheid. Let op uw zaak bij het ontleden van de zinsopbouw.

Dr. Znayder
Dr. Znayder10 sep. 2023 - 15:14

Er zijn cijfers uit de VS van het Bureau of Labor Statistics; NCHS 1970-2009 (u kunt ze op google vinden) waarin te zien is dat het administratief personeel in de zorg vanaf de jaren 80 enorm toeneemt. Na de jaren 90 explodeert dit aandeel met duizenden procenten terwijl de toename van het aantal artsen stabiel blijft. De cijfers van Nederland weet ik zo niet, maar het zal vast vergelijkbaar zijn. De liberalisering zou dingen efficiënter maken dankzij de markt, maar in werkelijkheid kregen we een managerial bureaucratie waar de soviet unie van moet blozen. En dat zoiets als zorg, schone energie en woningen niet te betalen is maak je natuurlijk ook niemand meer wijs aangezien we sinds 2008 weten dat je hele sectoren gewoon kan opkopen. Het enige verschil is dat de machthebbers minder belang hebben bij goede zorg, goedkope/schone energie en voldoende woningen. Liever behouden zij de mogelijkheid om iedereen wat af te kunnen knijpen.

Gentleman
Gentleman10 sep. 2023 - 8:28

Nationaalzorgfonds.nl

1 Reactie
Gentleman
Gentleman10 sep. 2023 - 12:41

Massaal SP stemmen.

Joop  den Uil
Joop den Uil10 sep. 2023 - 8:25

alles mag immers duurder worden vanwege de afspraken die ''we'' gemaakt hebben voor de trendvolging van de inflatie ? Dus , inflatie afgelopen jaar 13 % geeft automatisch het groene licht voor prijsopdrijving van die koers. Doe er nog de smoes van plastic, personeelstekort en stikstof bij en je zit al snel op 20%. Neen... de afdeling Financien & Belasting heeft 3 jaar niks gedaan om iets te doen aan de inflatie !! Met een gemiddelde inflatie van iets meer dan 5 % in alle Europeese landen doet Nederland het toch niet slecht met 13% ... toch ? Daar hoor je niets van tijdens de jubelinterviews met de -nieuwe- politiek.

thjst
thjst10 sep. 2023 - 8:11

Begin gewoon eens met de zorg uit de markt te nemen en de organisatie weer neer te leggen bij de overheid. Terecht wordt opgemerkt dat de burocratie en de zogenaamde zorgdeskundigen de spuigaten uitlopen. Weg ermee. Ik kan het weten, want ik heb zelf in een ziekenhuis gewerkt. Containers met geprint en ingevuld 'papier' werden ergens neergezet, om er vervolgens nooit meer naar te kijken.

7 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk10 sep. 2023 - 14:53

En bij de overheid is de bureaucratie minder? Heb je daar ook voorbeelden van?

BrotherV
BrotherV10 sep. 2023 - 15:50

wat een stompzinnig commentaar weer ihag, toen het in overheidshanden was hadden we veel betere zorg. Dat kan zelfs een kip zonder kop zien, maar jij niet?

MG1968-2
MG1968-210 sep. 2023 - 20:00

@BrotherV "toen het in overheidshanden was hadden we veel betere zorg" Dat is heel erg afhankelijk vanuit welk perspectief je dat bekijkt. Kun je je nog de wachtlijsten herinneren. En wat ik mij als 18 jarige herinnerde is dat ik graag op zaal wilde liggen maar dat downgraden me niet werd toegestaan door het ziekenhuis omdat ze anders minder centen voor me kregen. Vond dat verschrikkelijk. En er zijn vast andere voorbeelden. Zo is de inhoudelijke zorg is beduidend beter geworden. Maar er zijn ook heel veel foute keuzes gemaakt. Of die iets te maken hebben met het 'privatiseren' is zeker niet in alle gevallen zo en blijken gewoon keuzes vanuit overheidswege te zijn geweest. Ik heb de zorg nooit kunnen zien als daadwerkelijk geprivatiseerd. Wat niet wegneemt dat wat mij betreft de ziekenhuiszorg zeker weer dichter naar de overheid toe getrokken kan worden als dat nu het geval is. Maar ergens ben ik blinder dan een kip zonder kop. De zorg is niet minder dan voorheen. Het is vooral anders. Maar de inhoudelijke kwaliteit is enorm verbeterd.

Gimli1955
Gimli195510 sep. 2023 - 21:28

@MG1968-2 Die wachtlijsten zijn al lang weer terug in de zorg, of ben je de jeugdzorg vergeten. Ouderenzorg is niet best en psychologische zorg heeft ook wachtlijsten, idem met orthopedie, oogheelkunde. Kraamzorg is verminderd. Kom maar met voorbeelden van toen, die nu verbeterd zijn. Liefst met aantallen en wachttijden. Die van de jeugdzorg is snel gevonden, 1 tot 1.5 jaar. Psychologische hulp idem. Die waren er vroeger niet.

MG1968-2
MG1968-211 sep. 2023 - 8:44

@Gimli Jeugdzorg (over de schutting gegooid naar de gemeenten en de 'verwachte' kostenbesparing al meteen ingeboekt wetende dat bij dit soort wijzigingen de kosten voor de baat uit gaan was het voorspelbaar dat dit fout ging lopen). En je gaat meer deelgebieden vinden waar de zorg verslechterd is hoor. Maar in zij totaliteit kun je dat zeker niet hard maken. Als zorg helemaal geen wachtlijsten heeft (dus het personeel leegloop heeft ten tijde van het wachten op patienten) dan is het onbetaalbaar. Een wachtlijst is een methode om de toevoer gelijkmatig te houden. Nogmaals. Ik zeg niet dat er geen voorbeelden te vinden zijn waar het beter kan. Integendeel. Er zijn 1000den punten te benoemen waar winst te behalen valt. Ik zeg ook niet dat er voorbeelden zijn die voorheen beter waren (zie mijn tekst: ik erken dat in mijn tekst expliciet). En dat jij de wachtlijsten van toen vergeten bent is opvallend. Want als ze er 'nu weer zijn' (wat maar ten dele waar is, of niet by design) is dat geen verslechtering. En over kwaliteit hoor ik je al helemaal niets zeggen... Er is een heleboel mis. En er is zeker wat voor te zeggen om op punten de overheid nog meer de regie te laten terugpakken. Maar een fout beeld van hoe het was geeft een valse verwachting van de te behalen resultaten. Het is menselijk dat het goede van het verleden langer beklijft en het slechte vergeten wordt. Maar het houd wel in dat er nogal eens een verkeerd beeld bestaat over wat was.

Gimli1955
Gimli195511 sep. 2023 - 13:49

@MG1968-2 Ik geef altijd voorbeelden en jij geeft aan dat er wel 1000 voorbeelden te noemen zijn, maar noemt er niet 1. Veel tekst zonder inhoud en veel aannames zonder onder bouwing. Je mening is geen argument, ik blijf het herhalen. Waarom iets gebeurt is, is ook geen argument om het goed te praten, het is en blijft een verslechtering. Ontwijken is ook een vak. Ik heb het niet over de totaliteit, die haal jij er weer bij als nietszeggend argument. Je verzint allerlei ontwijkingen en veronderstellingen wat ik volgens jou bedoel met mijn reacties. Mijn reacties zijn duidelijk, onderbouwd met voorbeelden en ervaringen. Niet meer en niet minder. Gelijk willen hebben, betekent niet dat je gelijk hebt. Uiteraard wel als alles met cirkelredenaties en tunnelvisie beoordeeld wordt volgens je eigen zicht. Feit is dat de zorg verslechterd is, zeker in de Oosterse regio van het land. Net als het OV en andere ondersteunende diensten.

MG1968-2
MG1968-211 sep. 2023 - 15:31

@Gimli "Mijn reacties zijn duidelijk, onderbouwd met voorbeelden en ervaringen" Zoals de wind waait waait je jasje. Vorige reacties heb je niet inhoudelijk genoemd doordat je voorbeelden anekdotisch vond en daarop afkeurde. Je mag best van mening zijn hoor dat de gezondheidszorg op alle punten verslechterd is maar daarmee zet je jezelf te kijk. Er zijn redenen voor verbeteringen. Er zijn zelfs redenen om de regie weer strakker in handen te pakken en zelfs dat sp plan heeft sommige goede aspecten (niet als totaal). Maar jij praat poep. Ziekenhuizen: de gemiddelde gezondheidswinst is gestegen, voor verschillende aandoeningen zelfs spectaculair in ook nog eens in veel minder ligdagen en de aantallen complicaties is gedaald. Als je ook maar denkt dat je voor behandelingen beter af was in het ziekenhuis van de jaren 80 en het ziekenhuis van nu ben je gewoon helemaal de weg kwijt. Probeer de wereld eens te zien zoals die is, dan is er genoeg te verbeteren, dan te proppen in je ideologische wereldje. Want dan is je diagnose verkeerd en daarmee je behandeling. En dan koopt niemand wat voor die combinatie. En hoewel je dan de benodigde acties uitstelt. Je pleegt daarmee geen fraude. Je moet wel dingen opnieuw doen. Maar daar krijg je dan geen geld voor (heel kort door de bocht). Snappie?

Rutger Groot
Rutger Groot10 sep. 2023 - 7:59

Er wordt nog steeds topkwaliteit geleverd in de zorg, het is een gotspe dat hier wordt gesuggereerd dat dit niet zo is en dit is een klap in het gezicht van de zorgprofessionals. Kijk naar de onderzoeken en ranglijsten, pin je niet vast op uitspraken. Wen er maar aan dat de zorg duurder wordt: we worden collectief ouder (dankzij de zorg en dure levensverlengende medicijnen) en de vergrijzing slaat toe. En natuurlijk is er 'winst' te halen met het verstikkende papierwerk, en door verpleegkundigen een aantal uren per week meer te laten werken (dat vergt professioneel personeelsmanagement). En js de verzekeraars hebben een te grote vinger in de pap. Vroeger was alles beter en afschaffen ziekenfonds in 2006 was stom ? Amehoela! Sinds 2006 is de levensverwachting in NL met bijna 4 jr gestegen...

1 Reactie
Daslief
Daslief10 sep. 2023 - 23:16

Ik vind het eerlijk gezegd een gotspe dat hier wordt gesuggereerd dat 'de zorg' top is in Nederland, dat is een klap in het gezicht van patiënten en hun familie. Als je dure operaties en medicijnen nodig hebt, ja, dán is de zorg top. Maar als je gewone mensenzorg nodig hebt - geestelijke gezondheidszorg, verpleging, huisarts, kortom: het soort zorg waar geen enorme winsten op te maken zijn - dan is het een heel ander verhaal. Ik kijk niet naar ranglijsten en onderzoeken maar naar de praktijk. Een familielid met verlammingsverschijnselen moest drieënhalve dag wachten op verpleegkundige hulp toen hij op een avond in elkaar gezakt was en zich niet meer kon bewegen. De familie moest alle verpleegzorg tot die tijd maar zelf zien te doen. Hij had nog geluk dat hem eerder dat jaar al een wlz-indicatie was toegewezen, anders had het nog langer geduurd. De huisarts kwam pas een week later langs, zag dat er snel een ouderenarts bij moest komen maar die had pas na drie weken tijd. En nu mag je denken: dat was pech. Maar nee. Dat vond ik misschien nog het meest schokkend vond, de reacties van vrienden: vrijwel niemand keek ervan op, bijna iedereen had zoiets van nabij meegemaakt: "Ja, zo gaat dat tegenwoordig". Als jij dat 'topkwaliteit' noemt zeg ik... ammehoela! Maar: hierin geef ik je groot gelijk, de zorg die de verpleegkundigen leverden (weliswaar op bizarre tijden vanwege overvolle roosters) was inderdaad top. Niets dan lof voor hun inzet en vriendelijkheid!

Gimli1955
Gimli195510 sep. 2023 - 7:42

2 Echter die grote woorden werden gelogenstraft door het stemgedrag in de TK door Mw. Mulder van het CDA, die juist het tegenovergestelde propageerde en meestemde met meer fusies en centralisaties. Exact wat Mw. Keijzer gisteren benoemde in haar interview. De zorg zou beter worden, maar werd verslechterd in mijn stad. Als je nu door een ongeluk vervoerd moet worden naar een ziekenhuis. Lig je dezelfde afstand tussen Den Haag, Rotterdam, Leiden, Utrecht in de ambulance, terwijl daar in iedere stad meerdere ziekenhuizen liggen en rond de grote steden in Zoetermeer, Schiedam, en Delft. Het uitbesteden van het zorgstelsel aan de ziektekosten verzekeraars is een politieke geweest, als decentralisatie van de zeggenschap, toezicht en controle. Waar de politiek verantwoordelijk voor is, en dat is op vele fronten gebeurd. De controle en toezicht is opgegeven en verschoven naar de markt, terwijl die maar 1 meester kent. Het geld, waarbij de kosten geminimaliseerd en gesocialiseerd worden en de baten (winsten) gemaximaliseerd en geprivatiseerd worden. Het systeem faalt en alle daders proberen nu weer de stemmen binnen te harken met mooie beloftes, dat ze het nu echt gaan oplossen. Dat hebben ze de afgelopen 40 jaar niet gedaan, dus te veronderstellen dat ze het nu wel gaan doen, is een lachertje. Echter zullen er weer genoeg kiezers tegen dezelfde steen aanschoppen. De vergelijking met de bekende ezel is bindend. Hopelijk vergis ik mij.

Vuurrood
Vuurrood10 sep. 2023 - 7:31

Waarom lees ik nergens hoeveel de Pharma industrie aan winsten heeft binnen geharkt? Niet gewoon hetzelfde percentage winst maar meer winst omdat het kan en niemand vanuit de politiek tegengas geeft?

Gimli1955
Gimli195510 sep. 2023 - 7:30

Goed voorbeeld van mismanagement is wat er in ons ziekenhuis een aantal jaren geleden is gebeurt. Ons ziekenhuis, ooit stond het in de top 10 van de Nederlandse ziekenhuizen, is onder druk van de politiek en ziektekostenverzekeraars gefuseerd met 2 andere ziekenhuizen. Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal zijn samengevoegd tot Treant, die nu al sinds jaren onderaan de ranglijsten bungelen. Bij alle andere oplossingen van de politiek is decentralisatie de oplossing, terwijl in de zorg juist centralisatie de adagium is. Dat heeft geleid tot een reorganisatie van de oogheelkunde. Die is nu gesitueerd in Stadskanaal, waardoor de niet zo mobiele ouderen 2x 3uur in de bus zitten op een koud busstation moeten wachten bij het overstappen en nog een kwartier moeten lopen voor een controle van een staaroperatie. De oogartsen waren het natuurlijk niet eens met die reorganisatie en zijn een privé kliniek begonnen, die is opgegaan in de Bergmann kliniek. Mijn voorzichtige voorspelling is dat deze oplossing een stuk duurder is dan het behoud van de oogheelkunde in de 3 verschillende ziekenhuizen. Daarnaast is de EHBO, IC, kindergeneeskunde, geriatrie en laboratorium (grotendeels) verdwenen, waardoor de zorg in Hoogeveen een stuk verslechterd is. De belofte was juist een verbetering, en de lokale politiek verschuilt zich terecht dat zij niets te zeggen hebben over fusies van zorginstellingen. Er zijn genoeg protesten geweest, waar TK leden grote woorden spraken over het behoud van de zorg.

18 Reacties
Mathijsco
Mathijsco10 sep. 2023 - 8:56

Een duidelijk voorbeeld. Daarnaast is sinds dit jaar het 'zorgprestatiemodel' van toepassing: dat is zo'n Ruttiaanse verbastering waar dhr Kerstholt het over heeft. Alles is nu boter bij de vis, nog meer betalen. Bijvoorbeeld: ben je in behandeling in -zeg- december en loopt je traject door tot in het volgende kalenderjaar, dan wordt je in het volgend kalenderjaar meteen opnieuw aangeslagen voor het eigen risico. Over dezelfde behandeling...

Rutger Groot
Rutger Groot10 sep. 2023 - 10:39

Niet heel slim om te denken dat oogheelkunde in 3 kleine ziekenhuizen goedkoper is dan een gespeciaiseerde kliniek. Dat is nl. niet zo, en bovendien is de kwaliteit in dit geval beter want er worden veel meer van dezelfde verrichtingen gepleegd. En daarom werken verzekeraars samen met deze kliniek. Ja dat reizen naar gespecialiseerde zorg in de provincie moet beter gefaciliteerd worden, goed voorbeeld mbt die bus reis. Maar gecentraliseerde zorg is vele malen beter (en goekoper) dan gefragmenteerde zorg. Door wie wil jij liever geopereerd worden: door een arts die 10 dikke darmoperaties doet per jaar of een die er 250 doet in een jaar?

Gimli1955
Gimli195510 sep. 2023 - 11:34

@Rutger Het ziekenhuis in Stadskanaal doet niet meer oogbehandelingen dan eerst, want de inwoners van Emmen en Hoogeveen gaan nu naar de verschillende dependances van de Bergmann kliniek in iedere stad, en Stadskanaal heeft nog steeds de eigen patiëntenstroom. Het is nu alleen duurder geworden omdat de oogartsen van Emmen en Hoogeveen zelfstandig zijn geworden buiten het ziekenhuis op een andere locatie. Door de sluiting van de kinderafdeling en kraamafdeling is het niet meer mogelijk om te bevallen in een ziekenhuis, tussen Zwolle en Assen. Dat is een afstand van 80 km langs de snelweg. Zwolle -Emmen idem met een deel de bekende 2 baans snelweg. Of via de 60 km wegen naar Hardenberg vanaf Hoogeveen. Om te komen op de oogklinieken, het is niet gecentraliseerd, want zowel Hoogeveen als Emmen heeft nu een geprivatiseerde oogkliniek, met dezelfde oogartsen, die eerst hun praktijk in de verschillende ziekenhuizen hadden. Zelfde aantal patiënten, zelfde verdeling per stad. Het ziekenhuis wordt ook betaald per DBC en dat trucje omzeilen de ziekenhuizen ook door de controle een jaar na de operatie of onderzoek, een maandje of twee op te schuiven. Dan is de ene DBC afgesloten en kunnen ze weer een nieuwe DBC opstarten en cashen. Incluis betaling van het eigen risico voor de burger. Ik wil een goede chirurg en arts, veel operaties betekent niet automatisch een betere behandeling. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Een slechte arts wordt beter door bijscholing en begeleiding.

MG1968-2
MG1968-210 sep. 2023 - 14:10

@Mathijsco "Zorgprestatiemodel" Grappig dat je deze wijziging in het declaratiemodel van de GGZ naar voren brengt in een onderwerp wat betreft de ziekenhuiszorg. Maar afgezien daarvan. Weet je wat doel en reden van introductie er van is? En inhoudelijk: juist behandelingen die bij elkaar horen worden onder dezelfde noemer gebracht en niet als een nieuwe traject gedefinieerd. Je moet niet doen alsof iets wat niet het gevolg van het zorgprestatiemodel maar van andere (en al jaren bestaande) regelgeving ineens hierdoor ontstaan zijn. Wat een farce ben jij toch.

MG1968-2
MG1968-210 sep. 2023 - 14:24

@Gimli "Het ziekenhuis wordt ook betaald per DBC en dat trucje omzeilen de ziekenhuizen ook door de controle een jaar na de operatie of onderzoek, een maandje of twee op te schuiven. Dan is de ene DBC afgesloten en kunnen ze weer een nieuwe DBC opstarten en cashen." Dat moet natuurlijk makkelijk te controleren zijn. Want als jij gelijk hebt is het ziekenhuis in de eerste twee maanden van het jaar vooal bezig met controles en daarna pas nieuwe behandelingen worden opgepakt. Daar heb jij -naast je onderbuik- ook vast cijfertjes van die daarop wijzen. De cijfertjes zijn er al maar laten niet zien wat jij zo veronderstelt. Inclomplete DBC's afsluiten levert minder centen op. Een nieuwe starten wordt die gekoppeld aan de voorgaande. Was nog niet zo 123 te maken overigens. Dat wat jij zegt gebeurt niet en zou (beide) niet zinvol zijn. "Ik wil een goede chirurg en arts, veel operaties betekent niet automatisch een betere behandeling. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Een slechte arts wordt beter door bijscholing en begeleiding." Het grappige is dat je er alles voor doet dat degene die alle informatie binnen krijgt om die beoordeling te maken van jou al die informatie niet mag binnen krijgen en al zeker niet die beoordeling maken. Omdat jij bang bent dat het de zorgverzekering alleen maar om die korte termijn centen gaat. Maar ook dat zou wegens dezelfde redenen als hierboven zinloos zijn. Je ziet conclusies die anderen trekken niet inhoudelijk. Dus bedenk zelf maar waarom.

MG1968-2
MG1968-210 sep. 2023 - 14:31

@Mathijsco en @Gimli Zowel DBC's als ZPM zijn gedrochten maar wel juist methoden om de zorgverlener niet patient niet te laten uitbuiten en de zorgkosten te laten exploderen aan de hand van consult en handelingen die geen toegevoegde waarde meer hebben. Ze hebben beide als nadeel dat het de uitzondering (meer nodig) ten laste laat zijn voor de zorgverlener (wat geen individu hoeft te zijn). Maar datgene wat jullie aangeven is nou juist niet te zien als die nadelen. Eigen risico is wat mij betreft sowieso een gedrocht maar staat niet in relatie tot ZPM of DBC.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 sep. 2023 - 14:45

Voor een adequate beroepsuitoefening wordt nog steeds aangenomen dat een chirurg een minimum aantal aan operaties per jaar moet doen. Om hoeveel het gaat zal afhangen van de aard van de ingreep. Bijhouden van nieuwe ontwikkelingen is natuurlijk ook belangrijk.

Gimli1955
Gimli195510 sep. 2023 - 14:56

@MG1968-2 Zoals gewoonlijk weer veel tekst zonder inhoud. Veronderstellingen gevolgd door aannames en dan als apotheose de cirkelredenatie en de bekende beschuldiging als reactie. Iedereen die een nadere mening of standpunt heeft, wordt voorspelbaar op dezelfde manier benaderd. Geen antwoord op de gestelde vragen of een inhoudelijke reactie waar mijn redenering niet valide is. Ik gaf een voorbeeld van de manier waarop mijn onderzoek en ingreep verliep. Ik had het niet over wat wel en wat niet gecontroleerd moest worden. Het viel mij op dat 16 jaar geleden, de controle wel netjes binnen dezelfde DBC viel, en nu niet. Ik heb zelfs nog gebeld, maar daar kwam alleen een beetje stotterend antwoord, dat het nu niet helemaal optimaal was verlopen. Met de bekende ontwijking en verwijzing naar personeelsgebrek. Op mijn volgende vraag dat dat zeer waarschijnlijk aan de automatische planner had gelegen, bleef het stil. Ik heb zelf in een ziekenhuis gewerkt en dat soort dingen gaan via automatische protocollen en zijn derhalve in te stellen. Je conclusies slaan nergens op en worden nergens door onderbouwd.

Gimli1955
Gimli195510 sep. 2023 - 15:00

@Danielle Dat kwantiteit noodzakelijk is, maar maakt van een middelmatige arts niet opeens een uitmuntende. Dat geldt voor iedere baan en je hebt vast ook ervaring met collega's, die de beschikking hebben van alle noodzakelijke ervaring en diploma's, en toch middelmatig presteren.

MG1968-2
MG1968-210 sep. 2023 - 15:52

@Gimli "Het viel mij op dat 16 jaar geleden, de controle wel netjes binnen dezelfde DBC viel, en nu niet." Je trekt conclusies op basis van een gebrek van kennis. Je hoeft me niet te geloven hoor. Is exact wat ik hierboven schrijf: als je het zelf niet concludeert is het toch niet waar. "Op mijn volgende vraag dat dat zeer waarschijnlijk aan de automatische planner had gelegen, bleef het stil. Ik heb zelf in een ziekenhuis gewerkt en dat soort dingen gaan via automatische protocollen en zijn derhalve in te stellen." Nogmaals. Dat zou dan heel dom zijn om die buiten de termijnen te laten vallen. Dat kost de declarerende instantie in plaats van zoals jij denkt dat het dat zal opleveren. Het is niet voor niets dat de privéklinieken nauwelijks meer doen als lopende band werk omdat iedere afwijking van de norm (de dbc) hen geld kost en dat ze dat soort risico's niet willen lopen en dus niet aanbieden wat minder voorspelbaar verloop heeft. Overigens worden de normen, bedragen en de inhoudelijkheid van de DBC's jaarlijks aangepast. En 16 jaar geleden... daar zitten zelfs meerdere structuurwijzigingen tussen. "Je conclusies slaan nergens op en worden nergens door onderbouwd." Je standaard reactie als je het bij het verkeerde eind hebt. Als de wereld anders in elkaar blijkt te zitten dan dat jij voor jezelf geconcludeerd hebt dient de wereld zich aan te passen aan jou wereldbeeld. Je hebt hier gewoon de kennis niet van.

Gimli1955
Gimli195510 sep. 2023 - 21:36

@MG1968-2 Welke gebrek aan kennis, welke kennis geeft aan dat het nu anders hoeft te verlopen dan 16 jaar geleden? Heb jij die kennis? Ik heb 23 jaar als analist op een medisch lab gewerkt, incluis nachtdiensten en weekend diensten. In 2 ziekenhuizen lid geweest gedurende heel wat jaren van de OR en zelfs voorzitter geweest. Ik heb genoeg kennis, hoe het hoort te lopen in een ziekenhuis. Weer veel woorden met veronderstellingen over het niveau van mijn kennis, waar niets mis mee is. Veronderstellingen en aannames zijn geen argumenten, zijn niet inhoudelijk en zeker niet onderbouwd. Ik blijf het herhalen dat het wel nodig is in een discussie. Anders is het een uitwisselen van meningen en gevoelens, het grote probleem van veel van het woke en gender debat. Daar is twitter voor bedoeld.

MG1968-2
MG1968-211 sep. 2023 - 8:57

@Gimli Heb tussen 2014 en 2022 voor een EPD leverancier teams begeleid die ZPM hebben geïmplementeerd en DBC implementaties hebben onderhouden. Maar dat doet er niet toe. Je weet dat je op dit gebied detailkennis mist om je conclusies hard te maken en de materie te ingewikkeld is om hier uit te leggen. Geloof je me niet. Dan geloof je me niet. Even goede vrienden hoor. Nog steeds werkzaam voor de zorg. Maar nu meer wat betreft data en datakwaliteit t.b.v. (onderzoek) binnen de inhoudelijke zorg en dataoverdracht en niet meer (of alleen nog maar zijdelings) wat betreft administratieve processen. Ik houd het algemeen in mijn beschrijving want ik hecht aan mijn anonimiteit hier op het forum. Dit is één van de twee hoofdzaken waar ik mijn tijd aan besteed. Het andere is niet op het gebied van automatisering en zorg.

MG1968-2
MG1968-211 sep. 2023 - 9:00

@Gimli Het andere ligt meer binnen de gebieden waar ik en Jozias vaak op clashen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 sep. 2023 - 9:31

Gimli1955 10 sep. 2023 - 17:00 Dit heeft niets te maken met het door u veronderstelde "mismanagement".

Gimli1955
Gimli195511 sep. 2023 - 13:53

@Danielle Wat je stelt dat klopt, mijn excuses. Het ene is wel aanwezig maar heeft niets te maken met het andere. LOL. Bedankt, daar steek ik wat van op, en dat is niet sarcastisch bedoeld.

Gimli1955
Gimli195511 sep. 2023 - 14:00

@MG1968-2 De functies waar je naar verwijst, heeft nog nooit iemand van gehoord. Die van mij wel. Er zijn vele functies in de zorg, die ze per direct kunnen schrappen, zonder dat de zorg op enigerlei wijze negatief wordt beïnvloed. Het klinkt duur, maar zo lang er geen uitleg komt wat het betekent, is het zinloos als argument. Het is het bekende management taaltje, die je ook in de politiek regelmatig hoort en nu weer tijdens de speech van Timmermans. Vreemd genoeg plaatst de NPO niet de Thorbecke lezing van Omtzigt, terwijl die veel inhoudelijker en concreter was tijdens zijn voordracht. Je kunt vele stukken van 1500 tekens plaatsen op Joop, zonder enige inhoud of concrete standpunten. Klinkt erg indrukwekkend, maar dat ballonnetje is zo lek geprikt. Blijven roepen dat ik het mis heb, dient wel bewezen te worden met feiten.

MG1968-2
MG1968-211 sep. 2023 - 15:20

@Gimli "De functies waar je naar verwijst, heeft nog nooit iemand van gehoord. " Systemen als ZPM en DBC's komen niet magisch in software terecht omdat iemand die systemen bedenkt. Het wordt nu echt wel een beetje lachwekkend. We hebben het DBC's gehad waarbij jij wist hoe ze in elkaar zitten en trekt een foute conclusie. Ik spreek je daar op aan en zeg je nog 'doe er mee wat je wil doen'. "is het zinloos als argument" Je hebt géén inhoudelijke kennis wat betreft DBC's. Dat was al duidelijk vanaf het moment dat jij je fraude-verschuif verhaaltje begon af te steken. Doen alsof je dat wel hebt is op het belachelijke af. Je hebt ook geen idee van de complexiteit erachter. Als je er ook maar enigszins iets van wist had je geweten dat ik je niet hier even 123 uitleg waar sommige professionals wel 6 maanden voor nodig hebben voordat alle ins- en outs bekend zijn (als er iets bedacht wordt door onze overheid is net never nooit nie 'effe' maken). Je lijkt jozias wel. Die trekt ook af en toe een te grote broek aan en roept zaken waar hij nauwelijks de klok van heeft horen luiden maar weet waar de klepel hangt. Maar ik weet nu wel hoe ik jou moet duiden: niet er vies van om te doen alsof hij weet hoe het zit terwijl je zelf wel weet dat het onzin is. Je zet je zelf zo behoorlijk te kijk. Moet jij weten. Nogmaals, je hoeft mij niet te geloven. Doe dat zelf maar. Doei.

MG1968-2
MG1968-211 sep. 2023 - 15:42

@Gimli "Er zijn vele functies in de zorg, die ze per direct kunnen schrappen, zonder dat de zorg op enigerlei wijze negatief wordt beïnvloed." Wat een simpele kijk op de wereld. Ik vind mijn werk niet belangrijker dan degene die daadwerkelijk aan het bed staan (of in het lab). Maar ook jij zou je werk niet fatsoenlijk (meer) kunnen doen zonder ondersteuning. Iedereen zijn ding. Maar voor jou ligt dat blijkbaar anders. Laborant dus. Dan kun je labmachines en HL7. Die labwaardes komen nu direct vanuit die machines in het EPD terecht. Een van de zaken waar ik me tegenaan bemoeid hebt. En dan weet je over loinc, waar de nederlandse labcode set een uittreksel van is. Dat soort dingen werken niet 'vanuit het niets' ook al schijn jij dat te denken.

Mathijsco
Mathijsco9 sep. 2023 - 23:38

Als we dit meteen goed willen doen, zal de mark(t)werking definitief moeten worden teruggedraaid. De staat weer verantwoordelijk voor de zorg. Een kostbare giga-operatie en investering, maar uiteindelijk gaat dat zich op alle mogelijke vlakken uitbetalen: qua gezondheid, qua kosten, qua sociale cohesie, qua veiligheid, qua perspectief. Uw voorstel om de bureaucratie bij de klassen te vatten, past daar uiteraard perfect in: wat hier gebeurd, daar verbleekt de bureaucratie van de overheid bij.

1 Reactie
Mathijsco
Mathijsco10 sep. 2023 - 8:46

@Mezelf, 'Bij de kladden'

ZakPatat
ZakPatat9 sep. 2023 - 20:44

''Door een grootschalig ontslag van nutteloze beleidsmedewerkers bij verzekeraars en overheid te initiëren en de helft van de administratieve lasten in de zorg te schrappen.'' Met nog meer symptoombestrijding los je het probleem natuurlijk niet op. Terwijl de oplossing zo simpel is. Met de afschaffing van het (sociale) ziekenfonds in 2006 is het er allemaal niet beter op geworden. Blijkbaar is het kind met het badwater weggegooid. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekenfonds_(Nederland) De enigen die van de in 2006 ingevoerde (a-sociale) zorgverzekering geprofiteerd hebben zijn de tevreden bovenmodale inkomens die vanaf die tijd niet meer een duurdere particuliere zorgverzekering hoeven af te sluiten en tot op de dag van vandaag dik profiteren van een goedkope basisverzekering. En alles wat niet in de basisverzekering zit omdat het onvoldoende deugd dat kopen de rijken particulier in. En dan is er natuurlijk nog het eigen risico waardoor paupers proberen af te zien van specialist, medicijnen etc. Tijd dus om weer eens te gaan nadenken over een inkomensafhankelijke zorgverzekering maar dan niet alleen voor paupers zoals bij het ziekenfonds maar voor arm tot en met (super) rijk. En je dan als ''progressieven'' niet in de maling laten nemen door de ''progressieven'' die voorafgaand aan verkiezingen wel links lullen maar daarna een keer op het pluche rechtse bovenmodale zakken vullen. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/2822806/hoofdpijndossier-zorgpremie-waar-ging-het-mis

1 Reactie
Gimli1955
Gimli195510 sep. 2023 - 7:46

Die kans heeft de PvdA in 2012 laten schieten, de rest is geschiedenis. Staat het in welk verkiezingsprogramma dan ook? De SP komt met hun nieuwe zorgwet redelijk in de buurt van de gewenste veranderingen.

Kira68
Kira689 sep. 2023 - 20:40

Sinds ze de particulier verzekerden ook.onder de gewone ziekenfonds hebben laten vallen is t fout gegaan Alles ten voordeel.van de mensen met geld dit heef niks met nivilleren te maken. Alles wat ze de laatste jaren gewijzigd hebben is ten gunste van mensen met geld ten koste van mensen als de (gewone) arbeider. De boven ons gestelden varen er wel bij. Hetzelfde als bij de thuiszorg. Mensen met voldoende inkomen betalen bijna niks.

Daslief
Daslief9 sep. 2023 - 18:51

'Méér betalen voor steeds slechtere zorg is politiek een moeilijk te verkopen boodschap' Valt wel mee toch? We zijn de laatste jaren aardig gewend geraakt aan steeds meer betalen voor steeds minder (wonen, onderwijs, openbaar vervoer...) en de partijen die daar het hardst op aansturen krijgen nog steeds de meeste stemmen.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal9 sep. 2023 - 18:33

S d66 politiek; ik kan er geen andere reden voor bedenken. Gestart met de euthenasiewet en eindigend met een coronaminister. zeg waar het op staat en speel geen kiekeboe.

1 Reactie
Ch0k3r
Ch0k3r10 sep. 2023 - 5:34

Oke, ik zeg waar het op staat. Rechtse partijen hebben de sociale regelingen die we in NL hadden compleet afgebroken. Zorg en OV geprivatiseerd en daarom niet meer te betalen, veel hogere inflatie dan salarisstijgingen en niet te betalen huren waardoor geen hond meer een huis voor zichzelf kan bemachtigen. En de idioten die dit steunen geven de schuld aan een middenpartij terwijl ze lopen te dwepen met het logo van de partij die dit allemaal heeft mogelijk gemaakt. Die euthanasiewet is er voor mensen die niet meer verder willen. De VVD plannen zorgen ervoor dat mensen die wel verder willen, maar het niet kunnen betalen dood kunnen neervallen. VVD plannen ik van NL een 2e VS maken. Nee danku

Polarisario
Polarisario9 sep. 2023 - 15:00

Het zijn politieke keuzes. We kunnen bijvoorbeeld wel tientallen miljarden wegsmijten aan twijfelachtige milieumaatregelen, maar een paar miljard voor gezondheid is te duur. Dat D66 de afgelopen tijd de prioriteiten niet juist heeft gehad kan ik nog een beetje begrijpen. Ik vergeef het hun want ze weten niet wat ze doen. Van andere partijen die gezondheidszorg beweren belangrijk te vinden valt me het flink tegen dat ze mee zijn gegaan hiermee.

3 Reacties
MG1968-2
MG1968-29 sep. 2023 - 18:22

@Polarisario "maar een paar miljard voor gezondheid is te duur." Proest. Als ik het goed heb waren de totale zorgkosten iets van 126000 miljoen in 2022. 126 miljard per jaar. Zo'n 7000Euro per persoon per jaar. Die de meeste mensen niet zelf betalen.

Paul_Spijkers
Paul_Spijkers10 sep. 2023 - 0:20

Het gebeurt ook op hoger vlak. De firmas zijn veel minder verantwoordelijk aan het publiek dan vroeger en veel maar aan prive winst. Als dat het politiek economische regiem is dan is inflatie verdere herverdeling van de minder vermogenden naar de prive corporaties.

Polarisario
Polarisario10 sep. 2023 - 12:37

@Paul: als je hier in de kern zegt dat de privatisering van de zorg een foute keuze was dan kan ik je daar alleen maar volledig gelijk in geven. Wat dat betreft denk ik dat het zo ongeveer geldt voor alle privatiseringen die met name de paarse kabinetten (VVD, PvdA, D66) hebben doorgedrukt. Het onderwerp van mijn betoog was de politieke keuze om de komende begrotingen op te zadelen met hallucinerend hoge bedragen richting zaken waar de kiezer nooit voor heeft kunnen kiezen terwijl relatief kleine bedragen naar veel belangrijkere zaken niet worden uitgetrokken. Ik verwijt dat vooral D66 en ik verbaas me over het gebrek aan oppositie hiertegen van (vooral) een PvdA. Over de andere hoofdschuldigen (VVD, CDA, CU) hoeven we het verder niet te hebben geloof ik.

Markzelluf
Markzelluf9 sep. 2023 - 14:35

Excuses, het is €3300 netto. Nu met link: https://www.ad.nl/werk/karin-24-is-verpleegkundige-en-verdient-netto-3300-per-maand-goed-salaris-voor-mijn-leeftijd~af764e5f/

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood10 sep. 2023 - 7:37

3300 euro netto per maand inclusief toeslagen voor onregelmatige diensten. Op het eerste gezicht een leuk salaris voor iemand in loondienst. Tot je dieper graaft. Hoeveel collega's heeft deeze verpleegkundige welke op ZZPbasis minimaal hetzelfde verdienen maar wel met de mogelijkheid de krenten uit de pap te halen? Dus geen onregelmatige diensten welke dus overblijven voor de verpleegkundige in loondienst? En dan verbaast zijn dat steeds meer mensen afhaken voor een baan in de zorg?

Rene712
Rene71210 sep. 2023 - 9:23

@MarkZelluf Dat deze dame dat verdient omdat ze in een specifiek en specialistisch vakgebied in de zorg werkt, betekent niet dat dit geldt voor de gemiddelde zorgverlener. Ik ben me momenteel aan het omscholen vanuit het bedrijfsleven naar de ouderenzorg / PG in een in zorginstelling. Daar verdien ik als mijn opleiding afgerond is maximaal 2900 euro bruto (en geen 3300 netto). Het is zwaar werk, zowel mentaal als fysiek maar ook heel mooi werk. Ik zal er nog een baan bij moeten zoeken om mijn rekeningen te kunnen betalen. @Vuurrood De praktijk is toch echt anders dan u omschrijft. ZZP'ers vullen de diensten op die door vaste collega's niet kunnen (bijvoorbeeld door onderbezetting) of willen worden gedaan (vaak nachtdiensten of diensten op vrije dagen als Kerst en Oud & Nieuw). En dat ZZP'ers zelf kunnen kiezen of ze diensten aannemen of niet, dat klopt wel.

Markzelluf
Markzelluf9 sep. 2023 - 14:34

Tja, velen, ook hier, vonden de salarissen in de zorg te laag. En misschien vinden ze dat nog steeds, ondanks de fikse stijging die recent plaats vond. In het AD een aardig verhaal over een vierentwintig jarige verpleegkundige met een mbo-opleiding. Met toeslagen verdient ze maandelijks €3400. Netto! Iemand moet dat betalen. Jij en ik dus!

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-29 sep. 2023 - 19:28

Als het salaris niet de reden kan zijn waarom de mensen niet voor de zorg kiezen (en daarin heb je deels gelijk) waar ligt het probleem dan? En aan welke knop is dan toch het best te draaien om alsnog meer (en broodnodige) mensen de zorg in te krijgen? Dan kun je het salaris wel hoog (genoeg) vinden maar dan vinden de mensen die voor de keuze staan dat blijkbaar niet. En is het domweg toch te laag. "Iemand moet dat betalen. Jij en ik dus!" Je kunt je laten herscholen. Dan wordt je ervoor betaald. Door mij en anderen. Waarbij voor mij geld dat ik wel voor de zorg werk maar de uitvoerende zorg op geen enkele manier binnen mijn competenties te verwezenlijken zijn. En hoewel ik meer verdien mijn werk niet zomaar mijn werk meer waard vind. Als mensen meer geld nodig hebben om dat te gaan doen wat ik niet kan of wil maar wat ook voor mij broodnodig is dan is het wellicht gewoon toch zo dat het salaris te laag is. Voor dat werk.

MG1968-2
MG1968-29 sep. 2023 - 19:49

*dat ik wel ook voor de zorg werk

Cave Canem
Cave Canem9 sep. 2023 - 14:07

Radicaal snijden in de overhead en managementlagen is het middel om grote geldsommen vrij te spelen en te investeren in directe zorg. Ik begrijp het, we roepen dat al jaren, maar we doen het niet. Het tekent de machteloosheid van de politiek

2 Reacties
Daslief
Daslief9 sep. 2023 - 18:35

@Cave Canem Eens dat radicaal snijden in overhead en managementlagen dringend nodig is (niet alleen in de zorg overigens!). Dat we het niet doen tekent eerder machteloosheid van de democratie.

de passie preker
de passie preker10 sep. 2023 - 4:53

@cave Eens dat er veel management lagen zijn die niet goed functioneren of zelfs geen waarde toevoegen. Radicaal snijden in de overhead en managementlagen gaat echter eerder geld kosten dan het oplevert (je kan niet zomaar medewerkers met een duur vast contract ontslaan ) en bovendien creeer je dan weer veel nieuwe problemen die ook geld kosten.

Sententia
Sententia9 sep. 2023 - 14:01

De zorg ís zo duur (en steeds duurder) vanwege nieuwe (dure) behandelingen, vergrijzing en toename van de consumptie van zorg. Het Integraal Zorgakkoord roept ook bij mij wat vragen op, maar daarmee wordt tenminste nog een poging gedaan om te blijven voldoen aan de drie doelstellingen. Stel eerst eens een gedegen diagnose, en weerhoud je van het vanaf de zijlijn spuien van populistische one-liners, vóórdat je begint aan de behandeling van onze zorg.

PVDB2
PVDB29 sep. 2023 - 14:00

Na mate de bevolking vergrijst zal er meer zorg geconsumeerd gaan worden. Vaak minder lichamelijke beweging tegenover eenzelfde eet- en leefpatroon. Waar je allerlei fastfood zo makkelijk en snel toegankelijk is. Waar ongezond en goedkoop geproduceerd voedsel makkelijker te verkrijgen is in een supermarkt dan gezond (en verser) voedsel. Waar nu al 79 miljard er een kostenpost is die obesitas heet. Maar de aanpak om dat lager te krijgen vindt (verwend) rechts dan dat weer betutteling. Men faciliteert de ondernemingen in deze sector en de "oplossingen", zoals sportscholen, lifestylecoaches, medische behandelingen, afslankmiddelen. Preventie is goedkoper maar brengt minder op. Daarom is de lobby ook sterk en worden beleidsplannen vaak gedownsized om dat verdienmodel tegemoet te komen. Zolang de meeste mensen dat OK vinden (solidair systeem; ik mag ongezond leven; een ander betaald grotendeels voor de noodzakelijke zorg), zal er niet veel veranderen. Men kan een sportschool betalen, een hamburger, sigaretten, bier etc. Het ligt politiek en electoraal gevoelig. Ook voor de (schoolgaande) jongeren die te weinig bewegen en ongezond eten. En waar je als overheid niet mee mag bemoeien. Want ik betaal ervoor (als ouders en consument). En maak er dan ook gebruik van; hoe domme redenatie het ook is, het gebeurd.

TheunT
TheunT9 sep. 2023 - 13:57

Lijkt me een gevolg van de vergrijzing en de omgekeerde bevolkingspiramide d.m.v. anticonceptie. Weinig aan te doen behalve geduld hebben.

Kit2
Kit29 sep. 2023 - 13:35

''goed te kijken welke zaken direct in het uitgavenpatroon van onze zorg geschrapt kunnen worden zonder enig risico op kwaliteitsverlies van onze zorg. '' Tot hier was ik het met je eens. Het gaat echter niet om onnodige uitgaven: de hele opzet uit de jaren 90 lekt geld. Terug naar hoe het was is nooit een goed idee, maar de hele boel moet overhoop, en de hele neoliberale ideeen er achter hebben het duurder en slechter gemaakt en vooral een in elkaar verwrongen, ineffectief stelsel opgeleverd.

Berend22
Berend229 sep. 2023 - 13:10

Het geloof in de werking van de markt is erg groot dat laat je als regering niet zomaar los, hoeveel bewijs tegen die zgn werking er ook is. Er zijn ten slotte ook nog steeds mensen die geloven in een oude witte man met een baard die de wereld in 7 dagen schiep

Ewout Pool
Ewout Pool9 sep. 2023 - 13:01

Ik heb de heer Kerstholt hoog zitten, maar ik moet zeggen dat hij zich schuldig maakt aan hetzelfde vage taalgebruik als waar hij de heer Kuipers van beschuldigd. Het eerlijke verhaal is dat we in een vergrijzende maatschappij leven, waarbij mensen ook steeds ouder worden. Daardoor zijn de kosten voor zorg aan het groeien. En dat zal ergens vandaag moeten komen. Ik vrees dat je het niet redt alleen door met de stofkam door het zorgstelsel heen te gaan.

1 Reactie
LaBou
LaBou 9 sep. 2023 - 20:39

Het lijkt wel of iedereen ervan uit gaat dat al die bejaarden eeuwig blijven leven. En dat terwijl de piek na 2040 waarschijnlijk voorbij is.