Joop

Medvedev: 'Dit zal eindigen in een nieuwe revolutie, nieuw bloedvergieten'

  •  
01-03-2014
  •  
leestijd 8 minuten
  •  
2457 keer bekeken
  •  
krimzondag300.jpg

Oorlog dreigt: Rusland valt Krim binnen ... NAVO: Rusland bedreigt de vrede in Europa ... Jatsenjoek: dit is een oorlogsverklaring aan mijn land ... Poetin stemt in met feitenonderzoek OVSE

De wereld kijkt met ingehouden adem naar de Krim, terwijl gebeurtenissen elkaar in rap tempo opvolgen. De nieuwe regering in Kiev beschuldigt de Russische president Poetin ervan geweld te provoceren door het bezetten van strategische posities op de Krim, terwijl Moskou zegt dat zijzelf de explosieve situatie op de Krim hebben aangewakkerd.
Updates 22.00 uur: Volgens een Amerikaanse official hebben de Russen de operationele macht op de Krim, zo twittert de Witte Huis-verslaggever van de NYT.
De Oekraïense interimpremier Jatsenjoek dringt er bij Poetin op aan om zijn troepen terug te trekken en onderlinge bilaterale afspraken te eren:
Als hij de president wil zijn die een oorlog begon tussen twee bevriende buurlanden, dan heeft hij zijn doel al bijna bereikt.
De minister-president van Rusland, Dimitri Medvedev, beschuldigt het nieuwe bestuur in Kiev van een machtsgreep ten koste van het legitieme staatshoofd Janoekovitsj:
Als hij schuldig is volgens Oekraïne, zet dan een afzettingsprocedure in gang en berecht hem. Al het andere is wetteloos. De machtsgreep betekent dat het bestuur zeer instabiel zal zijn. Het zal eindigen in een nieuwe revolutie. Nieuw bloedvergieten.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Rusland ervan beschuldigd het internationaal recht te overtreden met haar militaire invasie van de Krim. Merkel heeft voorgesteld een ‘ fact-finding mission ‘ van de OVSE naar de Krim te sturen, zodat een politieke dialoog op gang kan komen. Poetin zou met een feitenonderzoek door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa hebben ingestemd.
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft de Tweede Kamer in een brief op de hoogte gesteld van de gebeurtenissen in oekraïne en mogelijke vervolgstappen door Nederland:
Het Openbaar Ministerie is voorbereid om bij een concreet en onderbouwd rechtshulpverzoek van de Oekraïense justitiële autoriteiten snel over te gaan tot beslaglegging op tegoeden in Nederland in het kader van strafrechtelijk onderzoek naar bijvoorbeeld corruptie. Daarnaast is het kabinet voornemens in EU-verband te bezien welke mogelijkheden aanwezig zijn om onrechtmatig verkregen vermogen van leden van de voormalige Oekraïense regering te bevriezen en te recupereren.
De nieuwbakken hoofdcommandant van de Oekraïense marine, Denis Berezovsky, is overgelopen naar de pro-Russische leiders op de Krim. Dat meldt de BBC. De tweede man bij de marine, Serhiy Hayduk, is nu door Oekraïne aangesteld als nieuwe hoofdofficier. Naar Berezovsky wordt een onderzoek ingesteld wegens hoogverraad.
Updates 15.30 uur: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Rusland gewaarschuw d voor ‘zeer serieuze repercussies’ vanuit de VS en het westen, inclusief sancties die Rusland in een ‘economisch isolement’ zouden brengen. Kerry veroordeelde de ‘ongelofelijke daad van agressie’ in Oekraïne:
Je kunt je in de 21e eeuw niet zo maar op een 19e-eeuwse manier gedragen en een land binnen vallen onder volledig overdreven voorwendselen.
Tsjechië en Canada hebben hun ambassadeurs in Rusland teruggeroepen. 
Groot-Brittannië, Frankijk en de Verenigde Staten hebben zich teruggetrokken uit de voorbereidingen voor de komende G8 top in Sotsji.
Updates zondag 12.00 uur: Premier Jatsenjoek van Oekraïne heeft gezegd dat de Russische militaire acties een ‘red alert’ zijn:  “Dit is geen dreigement, dit is een oorlogsverklaring aan mijn land.”
NAVO secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen heeft gezegd dat Rusland de vrede in Europa bedreigt: “Wat Rusland nu doet in Oekraïne schendt de principes van het charter van de Verenigde Naties. Het bedreigt de vrede en veiligheid in Europa.”  
Russische troepen en meer dan 20 voertuigen zouden een militaire basis in Perevalne hebben omsingeld en overgave eisen. Een Russisch Orthodoxe priester werd gefotografeerd terwijl hij de Russische troepen zegende.
Reuters meldt dat het Oekraïense parlement in een besloten sessie gevraagd heeft om internationale waarnemers, die de veiligheid van de Oekraïense nucleaire centrales kunnen waarborgen. 
De BBC meldt dat Russische troepen loopgraven graven op de grens tussen de Krim en de rest van Oekraïne.
Leden van de beruchte Oekraïense Berkut-ordetroepen, die verantwoordelijk waren voor een groot deel van het geweld tegen demonstranten in Kiev en die ontmanteld werden na de val van president Janoekovitsj, vragen nu massaal Russische paspoorten aan. De politie in Moskou kondigde eerder al aan van plan te zijn een speciale eenheid te willen inrichten voor oud-Berkutkrachten.
De interimregering van Oekraïne heeft alle militaire reservisten opgeroepen en brengt het leger in opperste staat van paraatheid. De invloedrijke Oekraïense beleidsmaker Andriy Kozhemyakin verklaarde tegenover the Guardian niets te weten van Russische overname van militaire bases, maar gaf wel aan de enkele bases ‘geblokkeerd’ zijn. Volgens Kozhemyakin hebben Oekraïense troepen orders gekregen om niet te vechten met Russische troepen die militaire bases blokkeren of innemen.
Oekraïense troepen zouden zich ‘ massaal ‘ overgeven aan het Russische leger, volgens nieuwsorganisatie RT, die nauwe banden onderhoudt met het Kremlin. Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie ontkent de berichten.
AP meldt dat journalisten een konvooi met honderden Russische soldaten hebben gezien op weg naar de hoofdstad van het schiereiland, Simferopol. 
Interfax bericht dat Russische troepen wapens van Oekraïense troepen op de Krim hebben ingenomen. Soldaten zouden worden aangemoedigd om zich aan te sluiten bij de ‘legitieme’ machthebbers.
CDA-leider Buma heeft in het tv-programma WNL op Zondag gezegd dat Rusland ‘ terug in het hok moet ‘ en weg uit Oekraïne. Volgens Buma is de situatie in Oekraïne en op de Krim levensgevaarlijk en explosief. Westerse landen zouden gezamenlijk moeten optrekken om Rusland sancties op te leggen. Hij denkt daarbij aan het in NAVO-verband terugtrekken van de ambassadeurs uit Moskou. VVD-Europarlemenatiër Van Baalen is het met Buma eens. Hij vindt dat Nederland vooral minder afhankelijk moet worden van Russisch gas.
Tijdens een telefoongesprek van anderhalf uur heeft de Amerikaanse president Barack Obama tegen de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat de militaire interventie op de Krim in strijd is met het internationaal recht en een heldere schending van de soevereiniteit van Oekraïne.
Update zaterdag 21.45 uur: De minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne  roept de EU, de VS én de NAVO op om ‘alle mogelijke mechanismen’ te onderzoeken die kunnen helpen bij de bescherming van het territorium van Oekraïne.
Updates 21.00 uur:  Reuters meldt dat twee Russische oorlogsschepen zijn gespot bij Sebastopol. 
Premier Jatsenjoek heeft nu ook gezegd dat een interventie van Rusland zal leiden tot oorlog en dat Oekraïne in dat geval alle banden met Moskou zal beëindigen.
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon slaat de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over en vliegt gelijk door naar Europa. De zitting van de Veiligheidsraad zou zijn onderbroken wegens een stemming over of het al dan niet een publieke sessie moet worden, dat meldt NRC-redacteur Juurd Eijsvogel. Een BBC-correspondent zegt dat een woordvoerder van de Oekraine tijdens de zitting verteld heeft dat er 15.000 Russische militairen op de Krim zijn.
Julia Tymoshenko, de oud-premier die een week geleden vrijkwam uit de gevangenis, heeft opgeroepen tot kalmte en waarschuwt Oekraïeners ervoor niet in dezelfde val te trappen als Georgië deed in 2008. Volgens Tymoshenko moet de Oekraïne zich richten tot de VN en de EU voor hulp.
De NAVO zal bijeenkomen op verzoek van Letland en Litouwen. De landen beroepen zich op artikel 4, dat landen het recht geeft om een noodberaad te gelasten als zij hun onafhankelijkheid of nationale veiligheid bedreigd zien. Beide landen herbergen een aanzienlijke minderheid van etnische Russen. 
Na de instemming van het Russische parlement met militair ingrijpen vond in het Witte Huis topoverleg plaats met de minister van Defensie Chuck Hagel, CIA-directeur John Brennan en de veiligheidschefs.
EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft de stap van Rusland om een militaire interventie goed te keuren een ‘escalatie’ genoemd. Ashton zal morgen een ontmoeting hebben met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, na de spoedzitting met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
Etnische Russen zijn een petitie gestart waarin ze Poetin oproepen om niet in te grijpen. Volgens de initiatiefnemers van de petitie hebben ze altijd blij en gelukkig geleefd. Ze danken Poetin voor het opkomen voor hun belangen, maar verzoeken hem om een andere oplossing voor het conflict dan militair ingrijpen. De petitie heeft inmiddels al meer dan 65.000 handtekeningen.
Updates 18.00 uur: Op verschillende plekken in Oekraïne zijn vandaag pro-Russische demonstraties geweest en werd de Russische vlag gehesen. In Charkov raakten pro-Russische demonstranten slaags met aanhangers van van de Oekraïense overheid. 
In een verklaring op de site van het Oekraïense parlement heeft interim-president Oleksandr Toertsjinov gezegd dat de opstelling van Rusland een daad van ‘directe agressie’ is jegens de Oekraïne. Vitaly Klitschko, die van plan is zich kandidaat te stellen voor de Presidentsverkiezingen van mei, heeft opgeroepen tot ‘algehele mobilisatie’ in reactie op het Russische militaire machtsvertoon. De Oekraïense marine is inmiddels uitgevaren.
Op CNN waren beelden te zien van Russische tanks die de Krim binnen trokken.
De VN-Veiligheidsraad komt vanavond om 20 uur bijeen voor een spoedberaad. De EU doet maandag hetzelfde. 
Rusland heeft zijn ambassadeur voor de Verenigde Staten teruggeroepen.
Update 15.15 uur: Het Russische parlement heeft een voorstel dat militair ingrijpen door Russische troepen op Oekraïens grondgebied mogelijk maakt, zojuist goedgekeurd. Foto’s op Twitter tonen een mogelijke Russische invasie van de stad Balaclava – waar Russische troepen volgens berichten een marinebasis zouden hebben willen innemen. Het Russische persbureau Interfax meldt dat tussen de 5.000 en 20.000 pro-Russische betogers  in Odessa de straat op gingen. Van een massaprotest in  Donetsk zou niets meer over zijn omdat betogers maar tot 14 uur betaald hadden gekregen.
Eerder: Rusland heeft ondertussen tal van strategische plaatsen op het schiereiland  ingenomen , dat melden de nieuwe machthebbers in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Russische militairen overmeesterden onder meer de luchthaven van de hoofdstad Simferopol, een basis van de grenswacht in Sebastopol en een antiraketbasis van de Oekraïense strijdkrachten in Jevparoija. De premier van Oekraïne, Arseni Jatsenjoek, heeft Rusland opnieuw opgeroepen alle militaire bewegingen op schiereiland de Krim te stoppen en laat weten dat de strijdkrachten in opperste staat van paraatheid zijn gebracht. Jatsenjoek:
Oekraïne zal niet meegaan in de Russische provocaties op de Krim. Het is onacceptabel wanneer Russische militaire voertuigen zich laten zien in het centrum van Oekraïense plaatsen.”
Volgens minister van Defensie Ihor Tenjoek hebben de Russen 6000 extra soldaten naar de Krim gestuurd en zouden er dertien Russische vliegtuigen zijn geland op een vliegveld bij Simferopol. In elk van die vliegtuigen zouden 150 militairen gezeten hebben.
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de recente ontwikkelingen in de Krim ‘zeer verontrustend’. Rusland beschuldigt de nieuwe Oekraïense regering ervan ‘gewapende mannen’ naar het schiereiland gestuurd te hebben om het plaatselijke ministerie van Binnenlandse Zaken over te nemen: 
Bij die verraderlijke provocatie zijn ook gewonden gevallen, maar door doortastend optreden van burgermilities is de aanval op het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Krim afgewend. Deze actie is een bewijs van de wil van belangrijke politieke groepen in Kiev om de situatie op het schiereiland te destabiliseren. We vinden het heel onverantwoordelijk om de druk op de nu al gespannen situatie op de Krim nog verder op te voeren.” 
Sergej Aksenov, premier van de Krim, liet vandaag weten dat hij de volledige militaire controle heeft overgenomen over het schiereiland:
Ik neem mijn verantwoordelijkheid voor het leven en de veiligheid van de burgers. Ik vraag aan de Russische president Poetin om ons te helpen de vrede en de rust op de Krim te doen weerkeren.
De Russisch gezinde Aksenov werd vorige week in een uitzonderlijke stemming in het regionale parlement verkozen als eerste minister van de Krim. Hij wordt niet erkend door het interimbewind in Kiev.
Een vertegenwoordiger van het Kremlin heeft laten weten dat de Russische regering ‘de oproep tot hulp niet zal negeren’. Volgens de Oekraïnse interimregering in Kiev werd een uitnodiging voor diplomatiek crisisoverleg door Moskou wel genegeerd
Lees ook op Joop: Obama waarschuwt Rusland

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (108)

FransLenaen
FransLenaen1 mrt. 2014 - 13:21

Poetin heeft gegokt en verloren. Hij had nooit zijn kaarten op Yanukovich moeten zetten. De Oekraine zal net als vele andere voormalige sovjet republieken en vazalstaten zijn blik defintief richting het westen werpen. Simpelweg omdat dit meer perspectief biedt. Poetin probeert nu nog een beetje te redden wat er te redden valt en misbruikt de Krim hiervoor.

NicoSchouten
NicoSchouten1 mrt. 2014 - 13:21

Een referendum over de toekomst van de Krim lijkt me het beste. Zie het voorbeeld van Zeeuws Vlaanderen na de afscheiding van België. Oekraïne verliest dan ongetwijfeld een stuk grondgebied, maar is dan tevens van een hoofdpijndossier af. En van kiezers die op Rusland zijn gericht.

nico1943
nico19431 mrt. 2014 - 13:21

Misschien moeten we Rutten voor overleg weer naar Poetin sturen. Maar misschien is deze opmerking te grappig. Ik heb weinig vertrouwen in Poetin.

MichelReiziger
MichelReiziger1 mrt. 2014 - 13:21

Korporaal van Baalen is er in ieder geval er helemaal klaar voor! http://twicsy.com/i/Txf7Bd Onderschrift hierbij hoort te zijn: "We stay with you, we don't leave you!" (naar van Baalen)

Ratelaar
Ratelaar1 mrt. 2014 - 13:21

Natuurlijk heeft het Russische parlement dat voorstel goedgekeurd. Het Russische parlement is Putin.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20141 mrt. 2014 - 13:21

Paul Brill: 'Het is Poetin die straks met de meeste brokstukken blijft zitten'. ' een verandering van soevereiniteit zou nooit eenzijdig mogen worden doorgevoerd. Laten we niet vergeten dat Rusland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gezamenlijk de ondeelbaarheid van Oekraïne hebben gegarandeerd toen het land in 1994 instemde met de ontmanteling van alle kernwapens op zijn grondgebied. Boemerang 'Poetin kan er natuurlijk op mikken dat hij toch wegkomt met een eenzijdige stap, vooral als de indruk kan worden gewekt dat Moskou slechts de wens van de plaatselijke bevolking inwilligt. Dan nog zal het de Russische geloofwaardigheid ernstig aantasten. En wat volgens historicus Timothy Snyder in een artikel voor The New Republic nog erger is: zo'n machinatie kan als een boemerang naar Moskou terugkomen.' 'Want als etnische identiteit wordt bestempeld tot dwingende reden voor een territoriale wijziging, zou men in Beijing op de gedachte kunnen komen dat dit ook opgaat voor bepaalde betwiste grensgebieden in Oost-Siberië, waar vermoedelijk meer Chinezen dan Russen wonen. Dat is nu moeilijk voor te stellen gezien de vriendschap die Rusland en China zeggen te koesteren. Maar er is in die streken, rijk aan delfstoffen en landbouwgronden, al eens een onverkwikkelijke grensoorlog uitgevochten. En verder geldt zeker voor dit deel van de wereld Lord Palmerstons uitspraak dat 'staten geen eeuwige vrienden hebben, alleen eeuwige belangen'.' Hele stuk.: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6277/Paul-Brill/article/detail/3605308/2014/03/01/Het-is-Poetin-die-straks-met-de-meeste-brokstukken-blijft-zitten.dhtml

JanB2
JanB21 mrt. 2014 - 13:21

Een komplete afgang voor Brussel. Deze toestand geeft eens temeer aan dat de EU niet in staat is om op het internationale politieke toneel mee te spelen, het juiste te doen en een crisis te managen. Er is in dat opzicht niets veranderd sinds de Joegoslavië-crisis. Een overtuigender bewijs dat dit continent worden geregeerd door impotente dwergen is dan ook nauwelijks denkbaar. Tijd om de EU en de politieke kaste in de afzonderlijke lidstaten eens goed tegen het licht te houden.

adrie2
adrie21 mrt. 2014 - 13:21

Deze zaak heeft twee kanten. Luister naar wat de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zegt op de persconferentie en vergelijk dit met de westerse berichgeving: http://www.youtube.com/watch?v=ZxI7d5aaZ_M&feature=share Janoekovitsj heeft compromissen gesloten met onderhandelaars en oppositie. Dit leidde tot een akkoord. Die zelfde dag nog werd hij tijdens zijn rit naar Charkov beschoten, waarop hij is gevlucht.

Gogol
Gogol1 mrt. 2014 - 13:21

Het lijkt er potdorie op dat Poetin een rematch wil van de Krimoorlog. En de Oekraïners zijn de pionnen in het schaakspel van Poetin. "Theirs not to make reply, Theirs not to reason why, Theirs but to do and die" - The Charge of the Light Brigade, Alfred Lord Tennyson.

neutralist
neutralist1 mrt. 2014 - 13:21

Lokaal probleem, niet mee bemoeien, dat leidt tot onnodige escalatie. Nergens voor nodig.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai1 mrt. 2014 - 13:21

!@#$%^&*()(*&^%$#@!@#$%^&*@#$$ NIET MEE BEMOEIEN WESPENNEST!!!!!!!!!

jia
jia1 mrt. 2014 - 13:21

Militaire interventie zal het Waterloo voor Poetin worden. Het zal namelijk de risico van een burgeroorlog in Oekraïne sterk vergroten. Daarnaast valt niet uit te sluiten dat minderheden (bijv. de Tataren) zich ook direct tegen de Russen zullen keren in geweld. Ook zou er een precedentwerking vanuit kunnen gaan voor bijv. China die in dat geval een claim zou kunnen doen laten op Russische grensgebieden. Tenslotte zullen andere voormalige Sovjet-republieken zich uit angst vermoedelijk verder afkeren van Rusland. Een heel scala aan onbedoelde gevolgen kan met Poetins machtspolitiek zijn beloop krijgen met alle gevolgen van dien. Beangstigend vind ik zelf dat er nogal wat mensen zijn (ook hier) die hun begrip uitspreken voor deze machtspolitiek van Poetin. Soms krijg je zelfs het vermoeden dat deze lieden ook hier te lande graag een sterke leider zouden zien. Zoveel bewondering spreekt er soms uit de reacties van mensen voor de kracht en duidelijkheid van een leider als Poetin. Deze mensen zijn duidelijk verblind.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20141 mrt. 2014 - 13:21

Een les. 'Bij dieren is er een zekere balans tussen hun agressie en de fysieke mogelijkheden soortgenoten ernstig te verwonden. De beet van een ratelslang is dodelijk, maar een ratelslang bijt nooit een soortgenoot; duiven daarentegen zijn zeer agressieve dieren, maar hebben geen dodelijke wapens (grappig dat ons vredessymbool niet verwijst naar een lieflijke inborst, maar naar fysieke machteloosheid). De evolutionaire waarde van dit evenwicht is duidelijk: zonder deugdelijke remmingen zou een diersoort aan de eigen wapens ten onder gaan. Bij de mens lijkt die balans afwezig. Zijn agressie is te effectief'

Brauswasser
Brauswasser1 mrt. 2014 - 13:21

Dat Oekraïne is wel een zeer ingewikkeld land met haar geschiedenis. Om daar met democratie, rust en beleid een goed functionerend parlement en regering te krijgen is moeilijk tot onmogelijk. Dan ook nog de Krim en de Zwarte Zeevloot, plus het regio belang van Poetin.

Sarah45
Sarah451 mrt. 2014 - 13:21

Gelukkig hebben we net op tijd onze medailles binnen. Je zou nu toch niet met zo'n agressor geassocieerd willen worden?!?

Brauswasser
Brauswasser1 mrt. 2014 - 13:21

De Russische BEER, lacht toch gewoon die marmotten van een Guy Verhofstadt en Hans van Baalen in het gezicht uit, inclusief onze Mark en Frans de timmerman.

MichelReiziger
MichelReiziger1 mrt. 2014 - 13:21

@Berthold Hohenlowe, zo 02 maart 2014 10:29 Inderdaad, maar het wordt wat anders als hij het oosten van Ukraine binnen gaat trekken om aldaar de Russische belangen te verdedigen. Er wordt een spelletje landjepik gespeeld, achter de schermen wordt natuurlijk druk onderhandeld wat naar/bij Rusland blijft, wat onder EUropese invloed komt te liggen. Met een beetje pech moeten dan strakjes duizenden UN waarnemers de grenzen tussen te gebieden gaan handhaven...Yugoslavia 2.0 Wijze les voor toekomstige annexatie door de EU. Niet te vroeg op een podium beloftes doen in een land met grote instabiliteit en onzekerheden. Ik verwacht dat van Baalen en Verhofstadt alweer in het vliegtuig zitten en strakjes in Kiev gaan zeggen: "we are with you," "we don't leave you!"

JoopSchouten2014
JoopSchouten20141 mrt. 2014 - 13:21

https://twitter.com/EastOfBrussels/status/439899927158591488/photo/1

Rode druppel
Rode druppel1 mrt. 2014 - 13:21

Buma : Rusland moet terug in het hok. Als je als EU een akkoord gaat sluiten met de Oekraine, dan weet je dat dit gebeurt in de achtertuin van Rusland. Dit akkoord is de aanleiding van dit alles. Nota bene gesloten door een oud minister van buitenlandse zaken. Dit alles had de EU zich moeten realiseren. Maar het doel heiligt alle middelen. Wat deden Verhofstadt en Van Baalen daar. Beloftes maken die niet waargemaakt kunnen worden. Rusland is niet de enige schuldige in dit conflict. Sommige mensen op EU niveau moeten zich eens achter de oren krabben, en zeggen , dit was niet zo slim.

Jensbos
Jensbos1 mrt. 2014 - 13:21

Tsja, minder afhankelijk van Russisch aardgas, mogelijkheden zat.... Maar dan moeten we wel van de boekhouders cultuur af. (-geen visie-Rutte) en ook Brussel moet dat nog wat meer oppakken. Een mooie kans om een groot deel van 400 miljard Euro (per jaar) schoon terug te verdienen. ( Europees tekort op de energiebalans)

erikbos
erikbos1 mrt. 2014 - 13:21

Voor iedereen die de "oppositie zijn facisten" frame van Janoekovitsj en Rusland klakeloos overneemt. Lees even een artikel van zo'n zogenaamde "facist": http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/i_am_a_ukrainian

KingBilly2
KingBilly21 mrt. 2014 - 13:21

Buma moet eveneens terug in z'n hok voordat dergelijke politci nog meer schade aanrichten. De EU moet in dit geval slikken terwille van de-escalatie. Zo niet, dan escaleert de kwestie en heeft de EU dankzij jarenlang buitenlands kwakkelbeleid waar ze nu de wrange vruchten van plukken, revolten op eigen territorium.

Patrick Faas
Patrick Faas1 mrt. 2014 - 13:21

Van Baalen heeft gelijk dat we geen Russisch gas meer moeten afnemen, want Poetin gebruikt zulke afhankelijkheid schaamteloos als chantagemiddel. Onmiddellijk windmolenparken bouwen dus. En prioriteit: een Europees leger. Stond niet te springen om de EU uit te breiden in oostelijke richting, maar nu die landen er eenmaal bij horen, moeten we ze beschermen tegen de Russische barbaar. Dat moeten we niet aan de Amerikanen overlaten.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 mrt. 2014 - 13:21

["Je kunt je in de 21e eeuw niet zo maar op een 19e-eeuwse manier gedragen en een land binnen vallen onder volledig overdreven voorwendselen."] Beste meneer Kerry, bewees uw voorganger met de inval in Irak niet gewoon dat dat wel kan? Bent u een beetje kort van geheugen aan het worden?

Gogol
Gogol1 mrt. 2014 - 13:21

" "Je kunt je in de 21e eeuw niet zo maar op een 19e-eeuwse manier gedragen en een land binnen vallen onder volledig overdreven voorwendselen." " Juist, ja. Ik heb twee woorden voor Kerry: Irak en Afghanistan. Niet dat ik het oneens ben met de uitspraak, maar dit is ongelooflijk hypocriet uit de mond van een Amerikaans bewindsman met de recente geschiedenis nog op het netvlies.

Molly Veenstra
Molly Veenstra1 mrt. 2014 - 13:21

Relax guys! Er zit geen olie op de Krim. Er lopen geen gasleidingen door de Krim. Wat zou ons die hele Krim kunnen schelen? Laat Poetin lekker feestvieren op die Krim van hem, wat kan ons dat nou verdommen? Daar gaan we toch zeker geen oorlog om voeren?

Jantje68
Jantje681 mrt. 2014 - 13:21

EU moet Oekraine een onmiddelijk lidmaatschap an de EU aanbieden met een referendum binnen een maand. Eens kijken wat de bevolking kiest.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder1 mrt. 2014 - 13:21

Rusland is nu kandidaat voor de nobelprijs voor de vrede. Maar natuurlijk zal het comité liever de aanstichters van een burgeroorlog in Oekraïne willen aanwijzen.

neutralist
neutralist1 mrt. 2014 - 13:21

Zo kennen we de Russen weer. Hoe kan het ook anders, hun ontwikkeling heeft 100 jaar stil gestaan. Ze kennen slechts de taal van agressie en onfatsoen. Of het nu in een hotel in Cannes is of op de Krim. Het communisme heeft alle beschaving eruit gehaald en er een schurkenstaat van gemaakt. En met een ex KGB leider aan het hoofd kunnen we slechts praten als Chamberlain, Poetin weet dat we niets zullen doen. Deze strijd heeft hij bij voorbaat gewonnen. De Oekraïne komt onder Russisch gezag.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20141 mrt. 2014 - 13:21

Stuk uit een goed artikel op de vk-site.: Echo uit het verleden Wat westerse politici - jarenlang ingepakt door bilaterale deals met Gazprom en in slaap gesust door hun eigen retoriek over Poetins 'Nieuwe Rusland' - niet zagen aankomen, waren de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, die herinneringen oproepen aan zowel het Sovjetingrijpen in Boedapest in 1956 als aan Adolf Hitlers campagne om de 'rechten van Duitsers' te waarborgen in Sudetenland. Ook Poetins staatsrevanchisme over het verlies van het door Moskou bestuurde Sovjetrijk, lijkt op een echo uit het verleden. Maar willen de Russen op de Krim zelf niet bij Rusland? En kunnen we als we een oogje dichtknijpen onze warme band met het Kremlin - en de gascontracten - niet bewaren? Zeker, de nieuwe overgangsregering in Kiev bevat enkele radicale types en heeft fouten gemaakt, vooral door de taalwet direct terug te draaien. Maar dit was geen westers complot en het is geen 'fascistoïde bewind', hoezeer de Russische propaganda en Poetins al dan niet betaalde westerse apologeten dat ook betogen. Tot Rusland olie op het vuur gooide, stond niets een gezamenlijke Westers-Russische aanpak van de politieke en economische stabilisering van Oekraïne in de weg. Bron.: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3606139/2014/03/03/Poetin-legt-in-Oekraine-een-bom-onder-Europa.dhtml

Xoral
Xoral1 mrt. 2014 - 13:21

Alles wat gaande is zorgt de hele tijd voor een ding, het in beweging brengen van burgers. Iedereen die zich door propaganda in beweging laat zetten laat zich (onbewust) organiseren. De Oekrainse bevolking is na de Egyptische bevolking onbewust dezelfde fout gaan maken (onbewust, want emotie is natuurlijk), zich laten propageren in angst laten brengen. Zo kan er weer een situatie ontstaan als in de vorige eeuw. Herhalen geschiedenis kan zorgen voor een herhaling, doordat steeds meer burgers zich daar tegen gaan verzetten (dat kan hier een strijd tegen de pvv gaan worde die voor organisatie sp en d66 gaat zorgen, en anders ook revolts die uiteindelijk gaan leiden tot een revolutie, dus massa organisatie) Politiek, angst propaganda en protesten/revolts doen alle drie hetzelfde, burgers onbewust in beweging brengen. Veranderingen zorgen voor het in beweging zetten van burgers, hoe meer veranderingen of 'gevaar' (denkbeeldig of echt) hoe meer beweging in meer burgers. Inmiddels al dertien jaar angst en veranderingen en de wereld komt steeds verder en verder in beweging. Dit proces omkeren en uiteindelijk stoppen is wat hard nodig is. Er is maar een manier, zien welke dingen allemaal zorgen dat mensen in beweging komen, dingen als bureaucratie, angst, veranderingen, een conflict of chaos zorgen daarvoor. Overal zie je burgers in beweging komen in de wereld. En een wereld die steeds meer in beweging komt is geen goed teken.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder1 mrt. 2014 - 13:21

De Krim ligt vol met wapens. Ieder met gezond verstand wil toch niet dat die in handen komen van een bende ongeregeld. Of ze nu pro of anti Rusland zijn. Als Nederland ooit wil fuseren met Rusland kan je verwachten dat de Amerikanen Volkel zullen bezetten.

mario8282
mario82821 mrt. 2014 - 13:21

"Je kunt je in de 21e eeuw niet zo maar op een 19e-eeuwse manier gedragen en een land binnen vallen onder volledig overdreven voorwendselen." John Forbes Kerry... Hij denkt zeker hierbij ook aan Irak, Lybië, het bewapenen van de Syrische kannibalen, aan dronesaanvallen op bruiloftfeesten e.d. En verder heeft VS niets te maken met een zelfbenoemde regering in het zadel gekomen met neonazi knuppelploegen en vuurwapens door het verdrijven van een gekozen regering (hoe corrupt dan ook). Washington's Role in the Ukrainian Coup & How it May Spin Out of Control: http://scgnews.com/washingtons-role-in-the-ukrainian-coup-how-it-may-spin-out-of-control Inzet coup in Oekraïne: een mega-roof. http://mario828282.wordpress.com/2014/03/03/inzet-coup-in-oekraine/

Brauswasser
Brauswasser1 mrt. 2014 - 13:21

Speelt Poetin wel slim. Hij geeft een reactie op een actie.

2 Reacties
feitenchecker
feitenchecker1 mrt. 2014 - 13:21

Oude Sovjet-tacktiek: landen binnenvallen waarvan een groot deel van de bevolking het niet zo heeft op Russische inmenging. Uiteindelijk is dat natuurlijk een zwaktebod. Het zal er ook mee te maken hebben dat de Russische economie stagneert en dat er ook in Rusland steeds meer kritiek komt op het meedogenloze beleid van deze alleenheerser.

MichelReiziger
MichelReiziger1 mrt. 2014 - 13:21

Putin zal hoe dan ook voet bij stuk houden. In November...of October, in ieder geval vorig jaar heeft hij tijdens eens televisie interview aangegeven dat hij niet zou toestaan dat EUropa zich intern zal bemoeien met de situatie in Ukraine. EUropa heeft dit toch gedaan. Als Griekenland ondemocratisch/geweldadig uiteen zou vallen omdat ze niet kunnen voldoen aan de EUropese economische repressie en Moscow zou haar hulp aanbieden aan het noodlijdende Griekse volk, dan zou EUropa op een vergelijkbare manier reageren. Ik denk toch zelf dat 'ze' er nog prima uit zullen komen en dat achter gesloten deuren een prima overeenkomst kan worden bereikt over wat onder de Russische invloedssfeer komt, en wat onder de EUropese. De economische belangen voor zowel EUropa als Rusland zijn te groot voor een langdurig en geweldadig conflict. EUropa krijgt haar nieuwe stuk achtertuin wel, het gaat er nu nog om waar de schutting geplaatst gaat worden.

AlexanderTheThird
AlexanderTheThird1 mrt. 2014 - 13:21

De vraag is of Europa bereid is militaire steun te leveren aan de Oekraine. Niet zozeer om de Krim te beschermen, wel om verdere grappen van Rusland te voorkomen op grondgebied buiten de Krim. Het is een utopie, maar zo langzamerhand verdient Rusland eens degelijke militaire tegenstand en een pak op de donder. Sinds de val van het gordijn was het zelfvertrouwen weg, Poetin bracht dat terug, maar Rusland slaat door zo langzamerhand. Militaire tegenwicht is dan het enige middel. Ik denk dat Rusland best wel eens zou kunnen schrikken van Europese troepen op het vasteland van de Oekraine.

1 Reactie
jia
jia1 mrt. 2014 - 13:21

Gaat u eraan staan? Kom op zeg, hier in het Westen waar het individu op zijn/haar lauweren rust is opoffering echt teveel gevraagd. Op zich in dit verband heeft dat een hele nobele uitwerking, maar die Russische oligarchen daarentegen, die kijken niet op een leven meer of minder. Dat is hun voordeel in dezen.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mrt. 2014 - 13:21

De premier van de Krim heeft hulp gevraagd en Putin geeft het. Laten we wel zijn, de dictatuur van Kiev heeft nog geen controle over de veiligheidsapparaten en nog minder over de neonazi's. De reactie van Rusland is begrijpelijk.

3 Reacties
erikbos
erikbos1 mrt. 2014 - 13:21

"De premier van de Krim heeft hulp gevraagd en Putin geeft het." Yeah right, en het is hem door niemand ingefluisterd. "Laten we wel zijn, de dictatuur van Kiev heeft nog geen controle over de veiligheidsapparaten en nog minder over de neonazi's. De reactie van Rusland is begrijpelijk." Ben benieuwd wat het democratisch gekozen parlement in Kiev nu gaat besluiten. Gewoon zo spoedig mogelijk een referendum houden welke delen zich bij Rusland willen aansluiten en welke niet. Dan moet er natuurlijk geen Russische bezettingsmacht in de Oekraine zijn. Desnoods een VN force om op eerlijke verkiezingen toe te zien.

pietdeg2
pietdeg21 mrt. 2014 - 13:21

"De reactie van Rusland is begrijpelijk." De oligarchen zijn je wederom dankbaar voor je blinde steun!

Octagon
Octagon1 mrt. 2014 - 13:21

ja installeer een "puppet" en ga dan aan de touwtjes trekken, Poetin heeft inderdaad goed opgelet bij Machiavelli 1 op 1. De Verenigde Staten en Rusland doen dit al decennia, maar jouw verontwaardiging is altijd wel heel erg eenzijdig.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mrt. 2014 - 13:21

Goog tijd dat het Westen i.c. EU en VS eens bij zichzelf te rade gaan in hoeverre men zelf schuldig is aan oorlogen en escalatie elders in de wereld. EU vormt slecht machtsblok en VS lijdt aan grootheidswaanzin.

1 Reactie
Octagon
Octagon1 mrt. 2014 - 13:21

Rusland heeft altijd aan de overkant van het spectrum precies hetzelfde gedaan. Wat dat betreft zijn de grote machtsblokken net ezels. Althans het levert belanghebbende economische partijen altijd weer megawinsten op.

ericdere
ericdere1 mrt. 2014 - 13:21

Russen zijn gangsters

1 Reactie
JoopSchouten2014
JoopSchouten20141 mrt. 2014 - 13:21

Onredelijk.

Xoral
Xoral1 mrt. 2014 - 13:21

Precies na het einde van de eerste revolutie beginnen te provoceren kan een tweede revolutie veroorzaken. Die tweede revolutie gaat zorgen voor een veel wijdverspreide revolutie, wat massa protest (dus massa organisatie) zal veroorzaken. De politiek die daarna aan zet komt kan er enorm populair op worden. Wat je telkens ziet is een slingerbeweging tussen organisatie via de politiek en dan weer via een revolutie, zolang dat proces heen en weer blijft slingeren heeft een bevolking een probleem, want is doorlopend revolutionair in beweging.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger1 mrt. 2014 - 13:21

Er wordt nu in minstens 6 steden in het oosten gevochten tussen voor- en tegenstanders van de coupe (vrijheidsstrijd...) Je kan wel een revolutie beginnen maar als een groot deel van het land niets van de revolutie moet hebben en je hoopt erop dat het westen je wel komt ondersteunen (want dat is ten slotte toegezegd door 2 EUroscisten op een podium) dan heb je een probleem in een land als Ukraine wat al eeuwen verdeeld is.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mrt. 2014 - 13:21

VVD Van Baalen heeft heel wat op zijn geweten. Spijtig dat VVD Rutte alles weer op zijn beloop laat. http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs/2014/2/Verhofstadt-en-Van-Baalen-bewijzen-in-Kiev-het-gelijk-van-Moskou-1469122W/

1 Reactie
Emery
Emery1 mrt. 2014 - 13:21

Lees nog even het artikel hierboven van Han.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst11 mrt. 2014 - 13:21

Hier is een interessant Engelstalig stuk uit de New York Review. Ik geef het voor wat het waard is. In ieder geval het lezen waard. http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2014/mar/01/ukraine-haze-propaganda/?utm_medium=email&utm_campaign=February+29+2014&utm_content=February+29+2014+CID_66cb79eea79dc9c072f9ee0a54065576&utm_source=Email%20marketing%20software&utm_term=Ukraine%20The%20Truth

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online1 mrt. 2014 - 13:21

Interessant!

Bouwman2
Bouwman21 mrt. 2014 - 13:21

Rusland gebruikt steeds dezelfde methode om macht uit te oefenen, namelijk geweld. En even zo vele keren werd die macht gebroken. De Russen beseffen niet dat Polen nog niet verloren is en steken de kop steeds weer in dezelfde strop. Mensen willen vrijheid en geen dictatuur. Uiteindelijk belandt ook Putin, als voorbeeld van koppige onwil te leren op de vuilnisbelt van de geschiedenis.

2 Reacties
Ratelaar
Ratelaar1 mrt. 2014 - 13:21

Dat klinkt wijs. Het is alleen jammer dat er altijd zovelen eerst moeten bloeden...

JanB2
JanB21 mrt. 2014 - 13:21

Uiteindelijk belandt ook Putin, als voorbeeld van koppige onwil te leren op de vuilnisbelt van de geschiedenis. Dan kan hij Barosso daar gezelschap te houden. Overigens denk ik dat het wat Putin betreft wel mee zal vallen. Die heeft volgens mij bovendien schijt aan westerse geschiedenisboekjes.

peterh2
peterh21 mrt. 2014 - 13:21

Toch opmerkelijk dat 'wij' nu al 2 dit jaar staan te juichen als democratisch gekozen regeringen omver geworpen worden door ons welgevallige krachten... Zowel de moslim broederschap in Egypte als Janoekovitsj in de Oekraïne zijn eerlijk gekozen in democratische verkiezingen. Puur juridisch heeft Poëten het gelijk aan zijn kant, hij helpt de gekozen regering daar weer de 'orde te herstellen'. Moreel is het natuurlijk een heel andere zaak...

2 Reacties
Octagon
Octagon1 mrt. 2014 - 13:21

Waarom zou de bevolking van het land bij hevige misstanden niet zelf het recht hebben om dit te corrigeren? Waarom vind je het logischer dat een buitenlandse macht zich daarmee bemoeit? Rusland heeft er niets te zoeken, evenmin als het westen. Janoekovitsch koos er zelf voor om niet af te treden maar om op demonstranten te schieten. Als het volk al niet meer het recht heeft het aftreden van een despoot te eisen, dan is na elke verkiezing het volk vogelvrij.

erikbos
erikbos1 mrt. 2014 - 13:21

"Toch opmerkelijk dat 'wij' nu al 2 dit jaar staan te juichen als democratisch gekozen regeringen omver geworpen worden door ons welgevallige krachten..."" De regering is niet democratisch gekozen, het parlement en de president zijn democratisch gekozen. In dit geval heeft de president zich zwaar misdragen(corrupt, massaal dodelijk geweld tegen betogers, etc). en is door het parlement afgezet. Hierop volgen nieuwe verkiezingen waarbij de bevolking opnieuw de keus kan maken. '"Puur juridisch heeft Poëten het gelijk aan zijn kant, hij helpt de gekozen regering daar weer de 'orde te herstellen'. Moreel is het natuurlijk een heel andere zaak..." Juridisch is Poetin hardstikke fout, de Oekraine is een onafhankelijk land ook in verdragen met Rusland is dat vastgelegd. Wat het russische leger nu doet heeft geen enkele juridische basis.

robheus2
robheus21 mrt. 2014 - 13:21

Waarom moet het westen zich daar weer mee bemoeien? Waarom worden fascistische groepen die daar een zeer geweldadige opstand beginnen gesteund? Waarom wordt in Oekraïne de uitslag van democratische verkiezingen niet gerespecteerd?

7 Reacties
JoopSchouten2014
JoopSchouten20141 mrt. 2014 - 13:21

Russen denken hetzelfde als jij. Geloof je ook dat 'fascisten' de macht hebben overgenomen?

JanB2
JanB21 mrt. 2014 - 13:21

Omdat die uitslag politiek niet gewenst is. In Europa bestond namelijk de ijdele hoop dat men de Oekraine in het neoliberale keurslijf van Brussel kon persen. Er was al een intentie tot een verdrag tussen Brussel en de Oekraine uitonderhandeld met (uitgerekend) Janoekovitsj. Die was op dat moment natuurlijk nog niet corrupt, hij werd dat pas toen hij eieren voor zijn geld koos en zich tot Rusland wendde nadat hij waarschijnlijk tot het inzicht was gekomen dat een verdrag met de EU op politieke kamikaze neerkwam*. Dit hele gedoe gaat dan ook niet om democratie en andere door Brussel uitgeholde begrippen maar om geld. Niet jouw geld maar het geld van het grootkapitaal dat al reikhalzend uitkeek naar bijv. een nieuwe arbeidsmarkt in de Oekraine bestaande uit goedopgeleide laagbetaalde krachten die een prima aanvulling zouden vormen op de Bulgaren en Roemenen om de westerse arbeidsmarkt onder druk te houden. * het verdrag met Brussel zou zeer negatieve gevolgen voor de Oekraiense landbouw en idustrie hebben gehad, die zouden namelijk helemaal door de neoliberale hervormingsmachine zijn gemoeten.

Bouwman2
Bouwman21 mrt. 2014 - 13:21

De Duitsers hebben van het verleden ernstig lessen geleerd. Helaas, Russen hebben niets geleerd van het verleden. Na Tbilisi te hebben overvallen, richt de invasie nu op Kiev en Lviv. Veel Nederlanders hebben het vermogen om te leren van de geschiedenis overigens ook niet, zo denken er nog velen dat de mores samen met de democratie in een stembus zitten.

pietdeg2
pietdeg21 mrt. 2014 - 13:21

"Waarom worden fascistische groepen die daar een zeer geweldadige opstand beginnen gesteund?" Die fascistische groepjes hebben zich wel op de opstand gestort maar ze zijn die zeker niet begonnen en volgens iedereen met een beetje verstand die ter plaatse is wezen kijken vormden ze een zeer kleine minderheid. Je kunt net zo goed vragen waarom de Tartaren zijn gesteund, want er was ook een groepje Tartaren met een eigen barricade. "Waarom wordt in Oekraïne de uitslag van democratische verkiezingen niet gerespecteerd?" Die uitslag is toch gerespecteerd? Tot de leiders te ver gingen met het misbruiken van hun macht. Wellicht is het je ontgaan maar er zijn tientallen miljarden overheidsgeld het land uit gesluisd naar bankrekeningen van de machthebbers. Zouden we volgens jou in Nederland de verkiezingsuitslag moeten respecteren als Rutte zijn appartementje inruilt voor een hele reeks megalomane buitenhuizen (met wat zwembadjes en een privédierentuin erbij), het ene miljard na het andere naar rekeningen in het buitenland sluist en zijn vriendjes ook helpt het land leeg te plunderen in ruil voor parlementaire steun om zijn macht te vergroten? Dat iemand democratisch aan de macht is gekomen betekent niet dat hij ook een democraat is of zich democratisch gedraagt. Wie misbruik maakt van de democratisch verkregen macht mag toch zeker aangepakt worden. In een goed functionerende democratie zijn daar overigens veel meer middelen toe dan in een beginnende democratie zonder democratische tradities die diep geworteld zijn.

Ratelaar
Ratelaar1 mrt. 2014 - 13:21

Lees dit maar: http://mobiel.nu.nl/buitenland/3708675/zes-dingen-u-moet-weten-oekraine.html http://america.aljazeera.com/watch/shows/inside-story/Insiders/2014/2/28/5-things-to-knowaboutcrimea.html http://edition.cnn.com/2014/02/27/world/europe/ukraine-crimea-5-things/?c=&page=2 Vwb de vermeende 'rechtsextremistische' of 'neo-nazi' opstand verwijs ik je naar de link van Han van der Horst. Misschien dat je na het lezen van de links beter begrijpt wat er aan de hand is en vind je antwoord op je vragen. Succes!

jia
jia1 mrt. 2014 - 13:21

Iemand roept iets dat in zijn eigen straatje past (Janoekovitsj: 'fascistische opstandelingen!) en een ieder gaat met die term aan de haal en neemt het voor waar aan. Bij mij rijst dan de vraag of u überhaupt de betekenis van de term 'fascisme'' wel kent.

Octagon
Octagon1 mrt. 2014 - 13:21

omdat de betreffende gekozen leider een corrupte mafkees is en wachten op de volgende verkiezingen geen optie. Dat er extreem rechtse groepen meededen in de protesten diskwalificeert geenszins de rest van het verzet tegen Janoekovitsch. Verder werden de uitslagen van de verkiezingen destijds al in twijfel getrokken. Ik kan er maar slecht met mijn hoofd bij dat mensen Rusland met zijn despoot steunen. Dat het westen regelmatig faalt met zijn buitenlandse politiek hoeft niemand mij te vertellen, maar om dan maar blindelings achter de directe tegenstander aan te lopen vind ik je reinste kul.

meijerlahn
meijerlahn1 mrt. 2014 - 13:21

Een nieuwe koude oorlog? De machthebbers kunnen schijnbaar niet zonder. De wapenindustrie kan weer los.

1 Reactie
lembeck
lembeck1 mrt. 2014 - 13:21

Angst creëren bij het volk is nodig om datzelfde volk onder de duim te houden. weet je toch... ;-)

richarrd
richarrd1 mrt. 2014 - 13:21

De Krim is een twijfelgeval maar de rest van Oekraine is van Oekraine en dat moet zo blijven, zo niet, dan zouden we in moeten grijpen vind ik.

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos1 mrt. 2014 - 13:21

Een oorlog met Rusland bedoel je?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 mrt. 2014 - 13:21

[...maar de rest van Oekraine is van Oekraine en dat moet zo blijven...] Sinds 1939 ja, daarvoor was Oekraine altijd in meerdere stukken ondergebracht bij vele andere landen.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mrt. 2014 - 13:21

Poetin vertegenwoordigt een wereldrijk. De EU zijn daarbij vergeleken allemaal Hertogdommen, die zichzelf belangrijk vinden en van tijd tot tijd spierballen willen laten zien, incluis onze Mark met o.a. het ambassade-incident, wat zo richting de Russen en Poetin niet werkt. Rutten had dit moeten laten regelen door Poetin. Mark had Poetin moeten bellen en moeten zeggen, Vladimir jou diplomaten zijn bij ons van harte welkom, maar ze moeten zich wel houden aan onze Nederlandse spelregels. Vladimir kun jij dat in stilte met jou diplomaten regelen. Dan was dat definitief geregeld. De EU moet gewoon vaker met het Kremlin om de tafel gaan zitten en stap voor stap de zaken wederzijds gaan regelen. Maar niet op de manier van Hans van Baalen, want die straalt alleen maar irritatie uit. Één gesprek van Angie Merkel met Poetin zal meer opleveren, dan al die Hansjes-acties.

2 Reacties
jia
jia1 mrt. 2014 - 13:21

"De EU moet gewoon vaker met het Kremlin om de tafel gaan zitten en stap voor stap de zaken wederzijds gaan regelen" Ouderwetse containment lijkt mij gepaster...

AlexanderTheThird
AlexanderTheThird1 mrt. 2014 - 13:21

Rusland is geenszins een wereldrijk, maar eerder een rijk in verval (zo voltrekt zich al jaren een demografische ramp in het land), met een politieke regressieve cultuur, dat alleen maar teert op grondstoffen en deze grondstoffen ook nog eens kern maakt van politieke pesterijen. Europese landen laten af en toe spierballen zien? Voor Rusland geldt dat beter: het is de pestkop van de klas die geen meisjes kan krijgen en daarom af en toe nog een weerloos slachtoffer in een hoek drukt.

7731BK11
7731BK111 mrt. 2014 - 13:21

Ik heb in Buitenhof met veel instemming zitten luisteren naar Karel de Gucht (EU-commissaris) met zijn uiteenzetting over de situatie in Oekraïne. Goede verhelderende achtergrondinformatie. Ik hoop dat de wereld zich zal blijven beheersen, zonder oorlogshandelingen of daartoe uitlokken. Houd het bij sancties waar mogelijk. Misschien zal deze revolutie zich, met nog een paar stuiptrekkingen, van binnenuit stabiliseren.

2 Reacties
Rode druppel
Rode druppel1 mrt. 2014 - 13:21

De Gucht is partijgenoot van Verhofstadt. Verhofstadt is de leider van de liberalen in Europa. Een stem op VVD en D66 is een stem op Verhofstadt. En deze De Gucht heeft gezorgd voor de aanleiding. Zich niet realiserend dat Rusland misschien bezwaren had. En een Verhofstadt die in Kiev beloftes doet die men onmogelijk waar kan maken. Liberale shit is uitgebroken in de Oekraine.

JanB2
JanB21 mrt. 2014 - 13:21

Misschien zal deze revolutie zich, met nog een paar stuiptrekkingen, van binnenuit stabiliseren. Ijdele hoop. Neo-nazi's zitten nu al op sleutelpositie's in de nieuwe regering. De rest van de nieuwe machthebbers zijn schoothondjes van het westers kapitalisme dat door Brussel wordt vertegenwoordigd. De inwoners van de Oekraine zullen zien dat ze een kat in de zak hebben gekocht en dan begint het hele circus weer van voren af aan. Je vergeet dat juist de oligargen een product van het westen zijn. Zonder het westen waren deze mensen veelal gebleven wat ze waren: ietwat corrupte (voormalige) apparatsjiks zonder al te veel invloed en vooral zonder geld. En het westen vond het prima, al deze nieuwe rijken die hele landen leegplunderden. En datzelfde westen wreef zich al in de handen bij het vooruitzicht dat het neoliberale kapitaalfeestje in de Oekraine nu wellicht gecontinueerd kon worden, bijvoorbeeld onder de bezielende leiding van knuffeloligarg Timosjenko. Maar zodra de waarheid achter deze machtswissel (eindelijk) doordringt tot de hoofden van de mensen in Kiev is het gedaan met deze "revolutie".

Joris1966
Joris19661 mrt. 2014 - 13:21

ik begrijp het punt niet, bewoners van de krim willen bij rusland horen, de russen hebben belangrijkza zaken op de krim, marinehaven middelandse zee, waarom maken ze hier niet een deal in? ik kan me niet voorstellen dat dit oorlog wordt, het is een schuiven van pionnnen om tot een overeenkomst te komen

1 Reactie
JanB2
JanB21 mrt. 2014 - 13:21

ik begrijp het punt niet, bewoners van de krim willen bij rusland horen, de russen hebben belangrijkza zaken op de krim, marinehaven middelandse zee, waarom maken ze hier niet een deal in? Precies. Zou een hoop gedoe schelen. Maar Kiev wil geen deal. Brussel en washington ook niet. Dus moet de zaak met tanks opgelost worden. Heel simpel.

Bouwman2
Bouwman21 mrt. 2014 - 13:21

Je moet altijd stil zitten als je geschoren wordt dus de EU , de VS en Nato doen het weer heel verstandig. Putin moet zijn gas en olie kwijt, het vrije westen is zijn voornaamste klant. Wij in het vrije westen waren zo dom om bij een chanterende koopman in te kopen, in plaats van te investeren in windmolens en kernenergie. De vraag of Putin de kip die gouden eieren legt wil slachten is overbodig, Rusland komt uit zichzelf naar de onderhandelingstafel. Hoe de pootjes hangen van deze potentaat hangt af van de generositeit van zijn tafelgenoten. Ik zou het Putin niet al te zeer in willen wrijven dat hij een enorme inschattingsfout heeft gemaakt. De drang naar vrijheid is op termijn altijd leidend. Zie Praag 1968. Het ligt ook niet voor de hand dat Putin per se uit is om op de Krim een nieuw kruitvat aan te boren. Kortom, nog is Polen niet verloren. Integendeel, de rol van Rusland lijkt voor hele lange tijd uitgespeeld.

2 Reacties
JanB2
JanB21 mrt. 2014 - 13:21

De vraag of Putin de kip die gouden eieren legt wil slachten is overbodig. Inderdaad. Het westen blijft toch wel gas kopen. Putin kan doen wat hij wil.

JanB2
JanB21 mrt. 2014 - 13:21

De drang naar vrijheid is op termijn altijd leidend. Zie Praag 1968. Praag 1968 was anders een schoolvoorbeeld van een uiterst geslaagde interventie. Gedaan was het met de praagse lente. Er kwam pas een eind aan het moskou-getrouwe regime toen Gorbatsjov ruim 20 jaar later openlijk zijn handen van Centraal_Europa af trok en aangaf dat deze landen in de toekomst zelf hun koers mochten en moesten bepalen (iets waarvoor ik de man nog steeds hogelijk bewonder).

JanB2
JanB21 mrt. 2014 - 13:21

Kerry: "Je kunt je in de 21e eeuw niet zo maar op een 19e-eeuwse manier gedragen en een land binnen vallen onder volledig overdreven voorwendselen." Toch is dat precies wat de VS 11 jaar geleden in Irak deden. Niet onder overdreven maar onder valse voorwenselen en met grof militair geweld waabij de actie's van Putin op de Krim een kinderfeestje lijken.

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg21 mrt. 2014 - 13:21

"Toch is dat precies wat de VS 11 jaar geleden in Irak deden." Nou nee. Ze hebben Irak zoals beloofd terug gebombardeerd naar het stenen tijdperk. Dat is ver voor de 19e eeuw, dus dan mag het.

Nieuwsjunk
Nieuwsjunk1 mrt. 2014 - 13:21

De Poetin aanhangers zijn, net als Poetin, geneigd de inval van de Russen in Oekraïne te vergelijken met de inval van de VS in Irak. Dan heb je er weinig van begrepen of praat je anderen - weer Poetin - na. Met een staat gecontroleerde pers in Rusland is het moeilijk er een onafhankelijke mening op na te houden. En genuanceerd te denken over de inval in Irak en de inval in Oekraïne. Oekraïne is overigens het zoveelste land dat door Russen politiek-militair wordt gebrutaliseerd. Dé manier waarop de Russen omgaan met zaken die hen niet aanstaan en haar repressie cq machtspolitiek vol te houden.

MichelReiziger
MichelReiziger1 mrt. 2014 - 13:21

@Monique Willems, zo 02 maart 2014 15:10 **En Poetin kan zijn economie niet op orde krijgen, dus dan maar patriottisme over de rug van lijken en een oorlog om mensen achter zich te houden voor positiebehoud.*** Putin heeft de grootste schuld ter wereld maar ook de grootse natuurlijke reserves om dit af te lossen. Nog geen 10% van de Russische goud voorraad is genoeg om de schuld van Rusland in zijn geheel af te lossen. Dus als dat echt noodzakelijk is, is het geen probleem. ***Het is na de peristroika niet eenvoudig om zo'n land waar corruptie net als in China normaal is, te besturen.*** Er is een soort van Russisch gezegde wat ongeveer zegt "Rusland heeft een dictator nodig. Daarnaast china aanhalen is prima, de EU (het westen in het alg. meet met 2 maten) Maar ja, China is meer noodzakelijk voor de EUropese economie dan die van Rusland, ook een reden dat Rusland zich meer noodzakelijk wil maken (oa via gas) noodzakelijkheid en afhankelijkheid betekent voorwaarden kunnen stellen en mee kunnen spelen. *** Maar wat is Poetin jong, die verdeelt en heerst nog lang vrees ik.*** Leestip: The Man Without a Face - The Unlikely Rise of Vladimir Putin. Al is het gedeeltelijk speculatief, het geeft alsnog een uitstekend beeld wie Putin is en wat hem (relatief) zo succesvol maakt.

1 Reactie
pieterpan2
pieterpan21 mrt. 2014 - 13:21

"Putin heeft de grootste schuld ter wereld maar ook de grootse natuurlijke reserves om dit af te lossen. Nog geen 10% van de Russische goud voorraad is genoeg om de schuld van Rusland in zijn geheel af te lossen. Dus als dat echt noodzakelijk is, is het geen probleem." Volgens mij heeft Rusland al het grootste deel van de schulden die ze hadden afgelost en is de schuld nu 8,4% t.o.v. het bnp. Iets waar we hier in het "rijke" westen alleen maar van kunnen dromen. http://www.tradingeconomics.com/russia/government-debt-to-gdp

[verwijderd]
[verwijderd]1 mrt. 2014 - 13:21

Voor wat nuancering hebben we een artikel van Willy: http://willyvandamme.wordpress.com/2014/03/02/politieke-spelen/ even de puntjes op de i's

1 Reactie
JoopSchouten2014
JoopSchouten20141 mrt. 2014 - 13:21

Bedankt voor deze link. Wat mij duidelijker wordt is dat groepen zicht opsplitsen in wraakzuchtige en vredelievende aanhangers. Vingerwijzen is dan gemakkelijker en geeft een eenzijdig en versimpeld beeld. Wat overblijft is onverzoenlijkheid.

astatic
astatic1 mrt. 2014 - 13:21

Rusland is helemaal niet de sterkste zoals velen in de media beweren. Al zou Rusland met China en N-Korea willen samenwerken dan nog redden ze het niet. Het probleem is namelijk en gelukkig is dat tot op heden een probleem, ze willen geen kernoorlog. Al zou het 1 land zijn, een kernoorlog win je nooit en kent alleen verliezers. Belangrijkste is dus dat iedereen kalm blijft en niet zoals Rusland in totale paniek Oekraïne binnenvalt onder het mom zijn landgenoten te beschermen. Rusland heeft niets te zoeken in de Oekraine dit is grond gebied van een buurland, Poetin begaat hier dus een enorme fout en dit zal hij ook moeten gaan inzien want als het westen en de Amerika alle economische betrekkingen stop zetten dan stort daar absoluut de economie in. Overigens hebben niet alleen Amerika en het westen problemen met deze inval. Wie nu nog denkt dat je zonder elkaar kan in deze wereld die heeft echt zitten slapen, we zijn al zo nauw met iedereen verbonden dat wellicht juist de wereldhandel wel eens de beste onderhandelingspartner kan zijn om de vrede te behouden. De tijd zal het leren, laten de machtshebbers alsjeblieft de juiste stappen nemen zodat we hier over 10 jaar op terug kunnen kijken als een wijze les voor allen! Oorlog is altijd de verkeerde stap om een verschil van mening te bekrachtigen.

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg21 mrt. 2014 - 13:21

"Belangrijkste is dus dat iedereen kalm blijft en niet zoals Rusland in totale paniek Oekraïne binnenvalt onder het mom zijn landgenoten te beschermen." De Russen wekken niet bepaald de indruk dat dit een paniekreactie is. Er zijn er zelfs die beweren dat het doodgewoon een al lang van tevoren geplande en aangekondigde oefening is. En aangezien zij claimen de ware Ruslandkenners te zijn moeten we dat maar aannemen.

Brauswasser
Brauswasser1 mrt. 2014 - 13:21

Rusland en de EU waren in 1945 volledig verwoest en de Russen hadden 20 miljoen doden. Poetin en de EU willen altijd voorkomen. De EU en Rusland weten dat een totale oorlog niet stopt bij de grens. De Oekraïne ligt ver van Berlijn en Moskou. Een conflict op een bij-veld. Rusland en de EU hebben niet eens de middelen voor een totale oorlog.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20141 mrt. 2014 - 13:21

De Russische regering kiest voor meedogenloos machtsvertoon en geloven niet verregaande democratie.

1 Reactie
boeie
boeie1 mrt. 2014 - 13:21

democratie? Het gaat toch om een staatsgreep?

[verwijderd]
[verwijderd]1 mrt. 2014 - 13:21

Als ik zo de commentaren op het laatste Oekraïne artikel in de Volkskrant lees hebben 90% van de mensen goed door dat ze besodemieterd worden. Alle begrip en steun voor Rusland, argumenten als ''Poetin zorgt wel voor zijn mensen'' zijn niet van de lucht. De VS met hun vazallen in de EU zouden eens openbaar moeten maken hoeveel tijd en geld ze aan dergelijke imperialistische plannen besteden. Hebben wij hier als Europeanen voor gekozen? De plannen voor een coup in Venezuela mislukken ook gaandeweg, ook daar is met overleg de vrede weten te bewaren, ook daar is men slachtoffer van propaganda en manipulatie. Iedereen die ook maar een beetje verstand heeft en door heeft welke rol de media in deze zaken speelt zou geen stuiver meer aan kranten uit moeten geven zolang ze weigeren de feiten eerlijk op tafel te leggen. Een partij die een zwarte lijst op stelt is niet goed bezig, een partij die daar namen op plaatst van kinderen is in mijn ogen crimineel. Die partij zijn de interim leiders van de Oekraïne.....

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen1 mrt. 2014 - 13:21

'De VS met hun vazallen in de EU zouden eens openbaar moeten maken hoeveel tijd en geld ze aan dergelijke imperialistische plannen besteden.' --- Ja, Rusland is gewoon eerlijk en chanteert sommige landen gewoon open en bloot. Zoals die gasdeal met de Oekraine. Maar Rusland moet haar imperialistische plannetjes met de Oekraine maar eens laten varen. Dat is een zelfstandig land dat er wellicht voor kiest om haar steven richting het westen te richten. Een hele verstandige beslissing overigens. Putin speelt hoog spel en gaat deze slag misschien nog wel winnen, maar is uiteindelijk de grote verliezer. Zoals Rusland alles verliest.

Bouwman2
Bouwman21 mrt. 2014 - 13:21

Een oolog is zo ouderwets. Koude oorlog is modern transparant en die komt nu gelukkig helemaal terug. De oorlogstaal van Medvedev zal de toch al slecht draaiende economie van Rusland in een lagere versnelling zetten. Zal het Putin lukken om de Russen met brood en spelen een rad voor ogen te draaien? Dat kan inderdaad nog wel een tijdje doorgaan, maar uiteindelijk gaat het met Putin net als met Janoekovitsj. De prijs voor de behendigste dictator gaat overigens naar die van Wit Rusland. Dat schijnt op de maan te liggen met een extra hek eromheen. Laten we maar hopen dat Putin net zo kil en berekenend is als hij er uitziet en niet het woordje zelfmoord toevoegt aan wat hij al is. . Ook in Nederland hoor je in nationalisische kringen die merkwaardige geluiden pro Putin en merkt men die geheven machtloze vuist tegen de USA, de EU en NAVO. Daar zou ik toch een beetje voorzichtig mee zijn, het voorkomt namelijk dat men later moet zeggen dat men ook in het verzet zat. Terzijde, zal het Staatshoofd nu ook inzien dat zijn gang naar Tsotsji en zijn alles verteende liefde voor topsport wederom een beetje dom was?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 mrt. 2014 - 13:21

[Terzijde, zal het Staatshoofd nu ook inzien dat zijn gang naar Tsotsji en zijn alles verteende liefde voor topsport wederom een beetje dom was?] Natuurlijk niet, Prins Pils heeft met Putin het glas geheven op de vrede, anders was de situatie nu veel ernstiger geweest!

Rootman
Rootman1 mrt. 2014 - 13:21

Deze hele crisis is begonnen toen de corrupte en incompetente Janukovitsch op het laatste moment het EU associatieverdrag afzegde. Vervolgens zijn talloze regeringsvertegenwoordig, zoals Timmermans, van Baalen en Verhofstad, zich gaan inmengen in de binnenlandse aangelegenheid, door op het Maidan plein de demonstranten te steunen. Een aparte rol was die van Victoria ´fuck Europe´Nuland, die o.a. heeft toegegeven dat er al 5 miljard $ aan steun naar de pro westerse oppositie was gegaan. Binnenlandse inmenging. De aanwezige infrastructuur op het Maidanplein: geluidsinstallatie, gaarkeukens, om maar niet te spreken van de riot gear getuigt hier ook van. Waar niemand het nog over heeft gehad is de rol van de Berkut en de honderd doden: Er waren al vele tientallen Berkut agenten en demonstranten in het ziekenhuis terechtgekomen, sommige met zware verwondingen. Er waren ook al doden gevallen. Na het falen van een bestandje is aan beide kanten geschoten, daar zijn voldoende filmpjes van. Vele doden en gewonden aan beide zijden. De scherpschutters zijn echter nooit geidentificeerd! In Syrie is ook het geweld begonnen door ongeidentificeerde scherpschutters op de daken. http://rt.com/shows/the-truthseeker/shocking-torture-footage-dictators-694/ - eerste 5 minuten- Zelfde strategie! Dus geen conclusie trekken dat het wel de Russen zullen zijn geweest. Het kunnen ook agent provocateurs geweest zijn uit de school van Gladio II. Maar net als bij Assad, wordt het hier gebruikt voor het delegitimiseren van Janukovich, die over een jaartje zowiezo weggestemd zou zijn! De overeenkomst van 21 ferbruari is de dag daarna al geschonden. http://www.theguardian.com/world/2014/feb/21/ukraine-crisis-president-claims-deal-with-opposition-after-77-killed-in-kiev?view=desktop#block-5307624ae4b0b08ea9f4a437 Janukovitsch kreeg een ´offer which cannot be refused´ en dook onder. Als eerste daad van het nieuwe ´zelfmoord regime´ werd het Russisch als 2e taal verboden. Daarmee waren alle voorwaarden geschapen voor de huidige kwestie. Wat betreft de Boedapest overeenkomst (het was geen verdrag!) van 2004: Logisch dat dat voor Putin minder waarde heeft dan gebruikt toiletpapier: Schending van het 1990 CFE verdrag van in hetzelfde jaar, waarbij 7 ex sovjet en warschau pact staten toch NATO lid waren.

1 Reactie
JanB2
JanB21 mrt. 2014 - 13:21

Als eerste daad van het nieuwe ´zelfmoord regime´ werd het Russisch als 2e taal verboden. Daarmee waren alle voorwaarden geschapen voor de huidige kwestie. Juist! In plaats van orde op zaken te stellen begon het nieuwe regime in Kiev meteen een nationalistische agenda af te werken en gaf daarmee meteen een visitekaartje af. Onkies en niet slim. Voor de etnische Russen in de Oekraine was dat niet alleen een klap in het gezicht maar ook aanleiding om, denkend aan de nabije toekomst, terecht in paniek te raken. En voor Putin was dit a) de laatste druppel en b) het excuus bij uitstek dat hij nodig had om militair in te grijpen. Kortom: het nieuwe regime in Kiev bestaat uit idioten die verblind door hun nationalisme niet weten wat ze doen. Hoe eerder het vertrekt hoe beter.

meijerlahn
meijerlahn1 mrt. 2014 - 13:21

Intrigerend nieuws: Poetins strijd tegen de Rotchschilds Poetin erfde een zo goed als failliet Rusland De ex-chef van de KGB Vladimir Poetin, kwam januari 2000 aan de macht in Rusland nadat Boris Jeltsin onverwacht op 31 december 1999 zijn functie als president van de Russische Federatie neerlegde. Boris Jeltsin had tijdens zijn regeerperiode door corruptie en het verkwanselen van staatseigendommen Rusland volkomen berooid achtergelaten en was het land zo goed als failliet. http://www.gewoon-nieuws.nl/2014/03/poetins-strijd-tegen-de-rothschilds/

5 Reacties
JoopSchouten2014
JoopSchouten20141 mrt. 2014 - 13:21

... En de corruptie blijft.

lembeck
lembeck1 mrt. 2014 - 13:21

Dank je wel, Isis.... nu weet ik het z.g.a. zeker. :-(

arieroos
arieroos1 mrt. 2014 - 13:21

[Poetins strijd tegen de Rotchschilds] Het wordt steeds erger met die Putin aanbidding. Wat is dat toch ? Waarom zijn mensen zo idolaat van een repressieve dictator ? Is dat alleen maar om hun ongenoegen over de EU een uitlaatklep te geven ?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 mrt. 2014 - 13:21

[...nadat Boris Jeltsin onverwacht op 31 december 1999 zijn functie als president van de Russische Federatie neerlegde. ] Zo onverwacht was dat niet, er werd door een serie bomaanslagen in Moskou het beeld van een incapabele president die niet in control was neergezet. Tegelijkertijd bleek er ineens een nieuw politiek partijtje "interregionale beweging eenheid"te zijn met een redelijk onbekende putin als lijstrekker die op onverklaarbare wijze hoog scoorde in verkiezingen waardoor Poetin op dat moment ineens uit het niets onder Jelstin premier werd. Er zijn flinke aanwijzingen dat die aanslagen door de voormalig werkgever van Putin, de FSB werden georganiseerd, Putin gaf daar tot een maand voor die aanslagen nog leiding aan. Laten we zo zeggen, het was in elk geval voor Putin zelf geen verassing, maar eerder een goed uitgevoerd plan.

Zjenny
Zjenny1 mrt. 2014 - 13:21

Rusland onder Putin is de enige staat/natie die zich succesvol ontworsteld heeft aan de oude Europese elite en de huidige US elite. De strijd gaat tussen twee financiële blokken. Het IMF en de EU zijn hun rooftocht in Oekraïne al begonnen.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mrt. 2014 - 13:21

"En de POUM werd door Stalin gezien als een gevaarlijke concurrent op links, en dus het doelwit van lastercampagnes en regelrechte moord. Alleen maar napraten van de stalinistische beschuldigingen uit de jaren 30 is geen bewijs." Als de rol van Trotsky in de gebeurtenissen voor WOII je niet duidelijk is, is het moeilijk te verklaren hoe de verschillende gebeurtenissen in de Spaanse burgeroorlog leidden tot de overwinning van de fascisten. Het is dan ook moeilijk te verklaren hoe de nazi's zo snel door Belgie trokken en Frankrijk en Quisling in Noorwegen. De hulp van de Polen aan nazi-Duitsland in Sudetenland, de annexatie van Oostenrijk... De POUM vormde een deel van de vijfde colonne in Spanje, dat is geen Stalin propaganda, Andreu Nin was niet kosher (joods zijn was ongeveer hetzelfde als bolsjewiek,..fout). De POUM werd dus, te laat, niet gezien als concurrent maar als direct gevaar. Als je de geschiedenis een beetje kent zal je ook zien dat de USSR, toen, een stuk minder imperialistisch was dan GB en Frankrijk. Die wilden hun oude bezittingen terug, net als Hoover. "@"Hij schreef in opdracht van de CIA" Ga je nog bewijs leveren voor die beschuldiging? Zolang je dat niet doet is dit alleen maar modder gooien." Ik meen dat het Saunders was die het uit CIA archieven had, ik meen dat ze Frances heet. Zoek maar op. Natuurlijk krijgt zoiets geen voorpagina in de MSM. "De verfilming van Animal Farm dateert uit 1954 toen Orwell al jaren dood was, dus ook dit is modder gooien." Dus niet, kom op kikker!!! Hier een voorbeeld uit je eigen dagblad (de helden van Snowdon):http://www.theguardian.com/culture/2003/mar/07/artsfeatures.georgeorwell "Wat me niet zint is " is dat ik gestopt ben de propaganda te volgen en leemtes in de geschiedenis heb gevuld met argumenten die je niet kan weerleggen. Ik moet met het bewijs komen, niet jij. "Je hebt het steeds, in navolging van de Russische MSM, over dat ultrarechtse sentiment, maar waar zijn die alomvattende ultrarechtse pogroms tegen Russisch sprekenden dan geweest in de dagen na de revolutie? Piskurov kwam niet verder dan dat hij een paar kleine opstootjes had gezien tussen pro- en anti-russische Krim-bewoners, maar jij hebt vast wel meer linkjes." Heb jij linkjes? Ik heb er familie en bekenden wonen. In Kiev, Zhytomir en de Krim. Sorry, ik heb geen linkjes om jouw oorlog te voeren. Ik ken Pikurov niet maar het schijnt dat jij hem heel goed kent...Kwam hij ook niet met linkjes? "In tegenstelling tot wat jij tot nu toe doet beoordeel ik mensen niet op de persoon of de groep waartoe ze behoren, maar op basis van wat ze doen. Ik vind het verhaal dat 16.000 leden van een spontane 'zelfverdedigingsmilitie' ineens een dumpzaak vinden die Russische uniformen voor hen allemaal heeft, plus een aantal Russische militaire voertuigen met Russische nummerborden, inderdaad niet erg geloofwaardig." Ach kom op, zeur, wat maakt het uit. Pro-russen of Russen of mensen die Kiev niet erkennen. Er is geen schot gelost, geen dode gevallen. Kan je je Irak nog herinneren? http://www.youtube.com/watch?v=R30cbnkMG3s doen de Russen, mochten je beweringen waar zijn, Rus'tiger "Wat betreft de linkjes naar je uitspraken, daar zul je even zelf naar moeten zoeken, ik heb twee keer zonder succes geprobeerd ze door de ballotage heen te krijgen (je hebt de redactie op je hand), en ik heb geen zin om ze nog een keer in te tikken." Slap excuus. Je weet dat ik de redactie niet op mijn hand heb....

1 Reactie
Crunchy Frog
Crunchy Frog1 mrt. 2014 - 13:21

@"Het is dan ook moeilijk te verklaren hoe..." Dat is het argument van alle domme complottheorie-gelovigen: als ik niet snap hoe dit kan zijn gebeurd, dan moet er wel verraad of een complot in het spel zijn. Larie dus. @'De POUM vormde een deel van de vijfde colonne in Spanje, dat is geen Stalin propaganda" Weer zonder enig bewijs geroepen. Het begint nogal saai te worden. @"Ik meen dat het Saunders was die het uit CIA archieven had, ik meen dat ze Frances heet." Is het je niet opgevallen hoe vaak je dat zinnetje 'ik meen' gebruikt? Als je iets minder zou 'menen' en wat meer kritisch zou nadenken en beargumenteren (en niet te vergeten op zou houden met de nagedachtenis van een paar miljoen doden te besmeuren), dan zouden we een fatsoenlijke discussie kunnen krijgen. @"Hier een voorbeeld uit je eigen dagblad" In de eerste alinea staat al de naam van Frances 'ik meen' Saunders waar je niet zeker van was, dus het lijkt alsof je dit zelf niet eens gelezen hebt. Er staat overigens precies in wat ik zei: de film dateert uit 1954 en George Orwell was er niet bij betrokken. Leuke beginzin ook: "For George Orwell, there was nothing pro-American about Animal Farm." En hij is op 21 januari 1950 overleden, mocht je google niet werken. Als dit de reikwijdte is van mevrouw Saunders' onthullingen dan heb je geen bewijs van Orwell 'dienstverband' bij de CIA, en blijft het dus modder gooien wat je doet. @"Ik ken Pikurov niet maar het schijnt dat jij hem heel goed kent...Kwam hij ook niet met linkjes?" Nee, maar hij heeft er vast ook familie wonen. :-p En je geeft geen antwoord op mijn vraag: Waar zijn die alomvattende ultrarechtse pogroms tegen Russisch sprekenden dan geweest in de dagen na de revolutie? @"Ach kom op, zeur, wat maakt het uit." O ja, nu de argumenten op zijn is het ineens niet meer belangrijk. Als het Russen zijn staat Poetin te liegen, daar ging het om. @"Slap excuus." Voor iemand die zelf zo weinig aan serieuze bewijsvoering doet, trek je hier wel een erg grote broek aan.