Verzekeraars en bestuur ziekenhuizen één club ... Medische verzekeraars en ziekenhuizen leveren halve dossiers aan
Medische verzekeraars lijken maar één doel te hebben: De zaak zo lang mogelijk rekken en zorgen dat er niet uitgekeerd hoeft te worden. Dat menen vier letselschadeadvocaten in TROS Radar.
Alle ziekenhuizen zijn aangesloten bij medische verzekeraars. De twee grootste zijn MediRisk en CentraMed. Medirisk is veruit de grootste, zeker 70 procent van de ziekenhuizen is er bij aangesloten.
Sinds 2010 moeten ziekenhuizen zich aan de GOMA houden. Deze nieuwe gedragscode heeft ten doel openheid te verschaffen na een medisch incident en de zaak vlotter en helder af te handelen. Zo moeten ziekenhuizen binnen 3 maanden met een onderbouwde reactie komen. In werkelijkheid komt hier weinig van terecht. Uit een Testpanel van Radar blijkt dat van de 677 mensen die met een medische misser te maken kregen, lang moeten wachten op uitsluitsel.
Bij respondenten die met MediRisk te maken hebben gehad, duurt het bij 144 mensen gemiddeld 1-3 jaar voordat de procedure is afgehandeld en bij 101 mensen 3-6 jaar. Bij 68 mensen duurt het zelfs langer dan 6 jaar voordat de procedure is afgehandeld.
Volgens de letselschadeadvocaten worden de zaken bewust gerekt door de verzekeraars. Onder andere door dossiers incompleet aan te leveren. Medisch adviseur Bob Teulings vindt dat de medische verzekeraars een spelletje met de slachtoffers spelen.
“Het moet natuurlijk geen kwartet worden, dat ik moet vragen uit de serie lab onderzoek, geef me de uitslag van 16 maart. Zo moet het natuurlijk niet zijn. Elke patiënt heeft recht op afschrift van zijn volledige dossier. Dat gebeurt nu zelden. Altijd ontbreekt die ene bladzijde. Of vaak.
Ook blijkt uit onderzoek van Radar dat er sprake is van belangenverstrengeling. Zo blijken leden van de Raad van Bestuur van ziekenhuizen tevens te werken bij medische verzekeraars.
Radar:
Zo weten we dat bij onder meer het AMC, ’t Jeroen Bosch ziekenhuis en het Martini ziekenhuis leden van de Raad van Bestuur óók lid zijn van de raad van Commissarissen zijn bij MediRisk of CentraMed.
SP-Kamerlid Renske Leijten pleit voor een compensatiefonds voor slachtoffers van medische fouten. Zo’n fonds zou slachtoffers binnen een jaar uitsluitsels moeten geven. De Kamer heeft inmiddels haar steun toegezegd aan een burgerinitiatief om letselschade wettelijk te regelen.