Malariavaccin bijna een feit met extra sponsoring uit het westen
Medicijnenreuzen GlaxoSmithKline (GSK), Merck, Johnson & Johnson en Sanofi-Aventis hebben de handen ineen geslagen om een prijsdaling door te voeren voor vaccins in ontwikkelingslanden. De grote medicijnfabrikanten hebben zich verenigd in de internationale vaccinatiealliantie Gavi. Deze organisatie helpt de financiering van de medicijnen in derde wereld landen.
Gavi is er in geslaagd een vaccin tegen diarree dat in de VS 50 euro kost, voor 2,50 dollar beschikbaar te maken in arme landen. Rotavirus waartegen het vaccin werkt, kost jaarlijks aan 500.000 kinderen het leven.
We moeten winst maken om te investeren in de volgende generatie medicijnen”, zegt Andrew Witty van GSK tegen de BBC. “Maar het is duidelijk dat als je in Kenia woont, of in een sloppenwijk in Malawi, er geen mogelijkheid is om bij te dragen aan het maken van die winst. Mensen in die landen moeten geholpen worden door de rijke(re) landen.
Gavi is afhankelijk van sponsors uit het westen. De organisatie wil de prijs van rotavirusvaccinaties tegen 2015 hebben teruggebracht met 40 procent. Daarvoor komt Gavi nog ruim 2,5 miljard euro tekort. Op 13 juni houden zij in Londen een conferentie om dat geld bij elkaar te lobbyen.
GlaxoSmithKline (GSK), Merck, Johnson & Johnson en Sanofi-Aventis hopen dat nog meer grote medicijnfabrikanten zich zullen aansluiten bij Gavi. Organisaties die campagne voeren tegen armoede hebben ook wereldleiders aangespoord de projecten van Gavi te steunen. Gavi werkt onder andere ook aan de prijsverlaging van vaccins tegen difterie, tetanus, kinkhoest, Hepatitis B en Haemophilus influenzae.
GlaxoSmithKline ontwikkelt inmiddels een vaccin tegen malaria. Veel medicijnfabrikanten zijn daar nooit aan begonnen omdat de winstmarge te laag is omdat het een vaccin is voor een ziekte die nauwelijks voorkomt in het westen. Toch kreeg GSK het voor elkaar om zich te laten sponsoren. De winstmarge voor het vaccin zou volgens hen zo’n vijf procent zijn.