Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Medicijnen patentvrij in strijd tegen malaria

  •  
20-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Malaria_DFID_UK_300.jpg
Britse farmaceut GlaxoSmithKline beloofde vorig jaar alle kennis van potentiële geneesmiddelen voor verwaarloosde ziekten vrij te geven
De Britse farmaceut GlaxoSmithKline maakt duizenden chemische samenstellingen die mogelijk malaria kunnen genezen, patentvrij. Het bedrijf hoopt hiermee de bestrijding van de ziekte te versnellen, zo melddde de Britse krant The Guardian woensdag.
Het gaat om 13.500 stoffen die zonder patent veel goedkoper tot geneesmiddelen kunnen worden ontwikkeld. “Er is geen financiële markt om de ontwikkeling te stimuleren, dus moeten we andere manieren vinden om het onderzoek te helpen”, aldus algemeen directeur Andrew Witty van GlaxoSmithKline. Malaria doodt jaarlijks miljoenen mensen in arme landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.
De farmaceutische onderneming beloofde vorig jaar alle kennis van potentiële geneesmiddelen voor verwaarloosde ziekten vrij te geven. Het bedrijf hoopt dat andere geneesmiddelenfabrikanten het voorbeeld volgen.
Lees hier meer

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

JoopSchouten
JoopSchouten20 jan. 2010 - 12:06

Geweldig nieuws. Nu de rest nog...

xatr0z
xatr0z20 jan. 2010 - 12:06

Oja, dus malaria is erg genoeg maar aids niet? We moeten niet wachten totdat de farmaceutische multinationals ons een kruimeltje toegooien. De hele patentindustrie moet afgebroken worden. Het houd innovatie tegen en geeft juridische bescherming voor hen die hun recepten voor zichzelf willen houden. Als het gaat om mensenlevens in het zuiden vs. het belang van de portemonnee van aandeelhouders hier... Snap ik niet dat ons economische systeem keer op keer aan de kant van de aandeelhouders blijft staan.

1 Reactie
olavl
olavl20 jan. 2010 - 12:06

Eens. Maar ja, zo is het nu eenmaal gegroeid en het vergt moed (en macht) om dat aan te pakken.