Joop

EMA: Verband tussen AstraZeneca en trombose niet aangetoond

  •  
31-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vaccination in North Macedonia
Het Europees Medicijngemeenschap (EMA) heeft vooralsnog geen verband gevonden tussen het AstraZeneca-vaccin en bijwerkingen als bloedstollingen. Redenen waarom in diverse landen de campagne met het Brits-Zweedse vaccin is gestaakt. Dat meldt Nu.nl. Het onderzoek van EMA is nog niet volledig afgerond.
In Nederland is na een korte onderbreking de vaccinatie met AstraZeneca weer hervat. In hoeverre dat zo blijft, hangt af van het definitieve oordeel van het EMA. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft laten weten in haar eigen besluitvorming het advies van het EMA te volgen.
In Duitsland is na ruim 30 meldingen over trombose na vaccinatie met AstraZeneca besloten het vaccin niet meer toe te dienen aan mensen onder de 60 jaar oud. Dinsdagavond al liet het ministerie van Volksgezondheid weten die lijn niet te zullen volgen. De Duitse overheid liet na hun besluit weten dat er geen verband is aangetroffen tussen het vaccin en de stollingen, maar uit voorzorg te handelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 8:58

De Britten zijn zo succesvol met vaccineren omdat ze dit niet overgelaten hebben aan "trage ambtenaren" maar aan de topwetenschappen en durfkapitalist Kate Bingham: "De Britten begrepen van begin af aan dat je een vaccinatiecampagne in tijden van een pandemie niet aan trage ambtenaren moet overlaten. Dus werd topwetenschapper en durfkapitalist Kate Bingham op de klus gezet. ‘Als je iets gezegd wilt hebben’, merkte Margaret Thatcher eens op, ‘dan vraag je een man. Als je iets gedaan wilt krijgen, heb je een vrouw nodig.’ Boris Johnson, die dingen mooi kan zeggen, volgde dit advies al dan niet bewust op toen hij vorig jaar mei Kate Bingham benaderde om coronavaccins in te slaan. ‘We hebben je nodig om het sterven te stoppen’, kreeg ze te horen van de premier, die een maand eerder zelf ernstig aan covid had geleden." Het is al veel vaker gezegd: de Britten doen het goed onder moeilijke mstandigheden en zijn meesters in het improviseren. Ook nu weer laten ze die "schneidige" Duitsers mijlenver achter zich.

3 Reacties
EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 8:59

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-britten-beschermen-hun-burgers-in-een-razend-tempo-tegen-corona-dankzij-kate-the-great-de-vorstin-van-het-vaccineren~b9154cdd/

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 8:59

omstandigheden

LaBou
LaBou 2 apr. 2021 - 5:23

Hat volkskrantartikel is een abonnees-only artikel. En Tatcher heeft wel meer onzin verkondigd.

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 8:47

Er is goed nieuws, wat virologen al lang wisten is nu ook wetenschapelijk bevestigd: vaccinatie beschermt niet alleen de gevacineerde zelfs, maar dringt ook de besmettelijkheid sterk terug. Dat is de reden dat ook jonge, gezonde mensen zich moeten laten inenten: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/eindelijk-weer-eens-positief-nieuws-vaccins-remmen-behalve-ziekte-ook-de-epidemie~bf95a157/

1 Reactie
EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 8:47

bevestigd = bewezen

Hakkepuf
Hakkepuf1 apr. 2021 - 6:44

Het zijn wel verhoudingen 30 stuks op meer dan 2,5 miljoen vaccinaties. Dat is 0.0012%. Dit is zo ongeveer te verwaarlozen.

4 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers1 apr. 2021 - 8:09

Dan moet je dat ook nog vergelijken met het aantal tromboses dat ook zonder de vaccin gebeuren. Dus nog minder correlatie.

adriek
adriek1 apr. 2021 - 9:56

Klopt, een verwaarloosbaar risico, tenzij het jezelf of een van je naasten betreft. Voor mij is niet duidelijk hoe ersntig de goconstateerde trombosegevallen zijn. Overlijden mensen, komen ze op de IC, of is het probleem met bloedverdunners en een paar behandelingen van de fysiotherapeut opgelost? Dat is wel belangrijk in de afweging tegenover (het vaccineren tegen) de gevolgen van corona.

Doolittle
Doolittle1 apr. 2021 - 21:34

2,5 miljoen? 20 miljoen zelfs

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 apr. 2021 - 1:27

@Doolittle. De nummers zijn relatief tot die 31 trombose gebavallen in Duitsland, en dus voor gegeven vaccinaties in Duitsland. Dat is iets van 6.7 m eerste prik, en inmiddels 2.9 m helemaal klaar.

Greendutch
Greendutch31 mrt. 2021 - 22:14

dus in duitsland mogen 60+ ers wel trombose krijgen / overlijden!?

10 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2021 - 0:44

Het risico op covid met of zonder fatale gevolgen is net als de kans op het krijgen van een verkeersongeluk op weg naar de priklocatie nog altijd vele malen groter dan de kans op trombose.

LaBou
LaBou 1 apr. 2021 - 6:30

Dat is een schrale troost als het je overkomt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2021 - 8:18

Op individueel niveau kun je geen statistiek bedrijven dan is het altijd 0 of 1.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 apr. 2021 - 8:20

Ik denk dat het argument was dat sinds maar 1 in ~300.000 zouden kunnen overlijden (9 van de 31 mensen zijn dood gegaan), en dat ook nog eens als men niet de risico mensen iets anders gaf of er extra op zou letten in de 16 dagen er na, dat het risico niet alleen heel heel klein is, maar ook dat de risico van doodgaan met corona heel groot is, en dat niet langer zou gebeuren. Overigens, ik dacht dat dat 'boven 60' nieuws achterhaald is. Sindsdien zijn ze weer gestart, en dan weer plaatselijk helemaal met AZ gestopt.

Tom7
Tom71 apr. 2021 - 8:50

Mensen die in deze kwestie de statistiek als dictaat gebruiken, dehumaniseren. Het zijn vaak tweede-rangs personen die deze methode omarmen, een onderliggend minderwaardigheid complex, zorgt er voor dat ze hun kans schoon zien. Eindelijk kunnen ze hun ingeklemde driften los laten, en hun onbeantwoorde lusten botvieren in "De Banaliteit van het Kwaad". Fijne dag nog????

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 8:50

@Danielle Het lijkt er soms op dat bepaalde mensen niet willen dat er een eind komt aan de pandemie. Dan hebben nix meer te z-eiken. @Labou @Greendutch: het is niet goed of het deugt niet; dat is ook de mentaliteit van de SP, het nieuwe 50+

adriek
adriek1 apr. 2021 - 9:57

Krijgen mensen trombose of overlijden ze? Het een kan het gevolg van het ander zijn, maar is niet per definitie hetzelfde.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 apr. 2021 - 13:38

@Tom Ik heb niet de indruk dat de statistiek als dictaat gebruikt word. Dat kan ook niet want men moet nummers ergens plaatsen, betekenis geven, relativeren en gebruiken om te discuteren om zo te oordelen voordat een nummer iets kan betekenen. Bijvoorbeeld, hoewel het nummer van extra risico ontzettend klein was, werd toch besloten om te corrigeren, gezien de EMA nog niet alles besloten hadden. Die corrigatie was maatsgewijs voor de risico groepen als voorzorg. Het nummer opzichzelf gaf daar niet genoeg aanleiding voor. Nadat de EMA de zaken had bevonden vernaderden ze weer van koers, referende aan reflectie van meerdere medische zichtspunten komende tot een autoritiet. Weer niet zomaar een nummer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2021 - 13:55

Voor zover bekend zijn nu er grootschalig wordt gevaccineerd een klein aantal gevallen beschreven van jonge personen/vrouwen zonder speciale geschiedenis die een bijzonder vorm van trombose ontwikkelden nadat ze gevaccineerd waren. Een causaal verband is moeilijk vast te stellen omdat daarvoor "het een volgde na het andere" niet voldoende is. Doorgaan of stoppen is een afweging van risico's. Stoppen impliceert meer besmettingen. In sommige landen is het vaccineren met AstraZeneca daarom ook hervat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2021 - 14:04

PS Florence Nightingale was behoudens verpleegster een competente en innovatieve statisticus. Met behulp van statistieken zag zij kans het belang van handenwassen en andere hygienische maatregelen voor het voorkomen van (onnodige) sterfte in de ziekenhuizen aan te tonen. Daarmee heeft zij heel wat meer levens weten te redden dan door met een lamp door de zalen van een militair hospitaal te dwalen.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -31 mrt. 2021 - 17:44

dat is wel erg snel -in de viruswereld- dat de conclusie ''niet aangetoond'' wordt getrokken. Verband tussen kanker en roken wordt ook nog steeds ten stelligste ontkend door fabrikanten.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman31 mrt. 2021 - 16:16

“Our theory that this is a powerful immune response most likely triggered by the vaccine, has been confirmed”, says professor and chief physician Pål Andre Holme. Three Norwegian health workers under the age of 50 have been hospitalized. One is dead. https://sciencenorway.no/covid19/norwegian-experts-say-deadly-blood-clots-were-caused-by-the-astrazeneca-covid-vaccine/1830510 Daar heb ik toch meer vertrouwen in dan de EMA die meldt dat het "nog niet bewezen" is.

3 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté1 apr. 2021 - 7:27

@Sylvia Ik begrijp wel waarom de EMA de conclusie heeft dat er geen bewijs is voor de reatie tussen het vaccin en de bloedstollingen. De Noorse onderzoekers stellen namelijk dat er geen andere factoren gevonden zijn die het fenomeen zouden kunnen verklaren. Dat is indirect bewijs en kan nog niet tot een definitieve conclusie leiden. Verder onderzoek is dus nodig. EMA en de Noorse onderzoekers beweren m.i. dus hetzelfde, maar in een andere formulering.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2021 - 8:28

Holme houdt nog wel een slag om de arm: Det er ennå ikke påvist en sammenheng mellom vaksinen og sykdomstilfellene. Maar zelfs als deze specifieke heftige immuunresponse een bijwerking is van AstraZeneca is het een zeer zeldzame.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2021 - 8:29

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/QmwR1V/professor-om-mistenkte-vaksinebivirkninger-aarsaken-er-funnet

Gerygrr
Gerygrr31 mrt. 2021 - 15:53

Naar mijn bescheiden mening is er meer aan de hand. We mogen de erfelijke factor niet zomaar afwijzen. Mijn corona besmetting vorig jaar was precies datgene wat het vaccin van Astra nu eventueel ook veroorzaakt. Ik vermoed een erfelijke oorzaak, het ontbreken van een signaaleiwit die het immuunsysteem aanzet via het stekeleiwit om o0 hol te slaan. Onderzoek naar de combinatie trombose en corona dan wel de combinatie trombose en astra moet goed worden uitgevoerd.....

Leontrotsky
Leontrotsky31 mrt. 2021 - 13:54

Het wordt echt tijd dat er iets aan de fake nieuws trollen wordt gedaan die constant proberen om vaccins in een kwaad daglicht te stellen. Ik had gedacht dat we nu verder waren en dit fake nieuws konden uitbannen maar het blijkt dat deze gevaarlijke nepnieuwsverspreiders nog heel veel macht hebben. Er ligt in het nieuwe kabinet Kaag1 een schone taak voor Ollongren om eindelijk een eind te maken aan de nepnieuwspandemie die Nederland aan het besmetten is.

6 Reacties
Sailor2
Sailor231 mrt. 2021 - 15:16

Het is nog maar zeven dagen geleden dat Astrazeneca foutieve informatie deelde. Gelukkig waren er mensen wakker. U.S. Health Officials Question AstraZeneca Vaccine Trial Results (NYT) "According to federal officials, an independent panel of medical experts said the encouraging results announced on Monday might have relied on outdated information." AstraZeneca reiterated on Wednesday that its Covid-19 vaccine was very effective at preventing the disease, based on more recent data than was included when the company announced the interim results of its U.S. clinical trial on Monday. NYT (dag later) The company said in a news release that its vaccine was 76 percent effective at preventing Covid-19, which is slightly lower than the 79 percent effectiveness the company announced on Monday.

Piet Helmons
Piet Helmons31 mrt. 2021 - 17:25

Leontrotsky: je hebt gelijk dat we fakenews moeten bannen. Maar je begint zelf weer met fakenews met kabinet Kaag1 met minister Ollongren. Vooral deze laatste moet een functie buiten de publieke sector gaan zoeken.

Molly Veenstra
Molly Veenstra31 mrt. 2021 - 23:09

Fake nieuws over bijwerkingen? Fake nieuws??? Laat me je een ding vertellen over die bijwerkingen. Je gaat bijwerkingen krijgen na je vaccinatie. Ga daar maar van uit. So What?? Daaraan wordt niet veel ruchtbaarheid gegeven, waarschijnlijk uit angst dat mensen zich anders niet willen laten vaccineren. Toch geloof ik dat op de lange termijn geheimzinnigheid de vaccinatiecampagne niet ten goede komt. Ik ga mij laten vaccineren. Liever gisteren dan vandaag. Die bijwerkingen kunnen mij geen bliksem schelen. Even ziek, geen probleem. Maar ik ben bereid om alles te doen of te laten om te voorkomen dat ik ziek wordt en mijn lieve moedertje besmet. Of een ander lief moedertje.

EricDonkaew
EricDonkaew1 apr. 2021 - 5:28

@Piet Helmons ------------------------------------- Mooie, scherpe reactie. Dank!

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 8:53

Molly Veenstra "Even ziek, geen probleem. Maar ik ben bereid om alles te doen of te laten om te voorkomen dat ik ziek wordt en mijn lieve moedertje besmet. Of een ander lief moedertje." Helemaal meen eens. Er is goed nieuws, wat virologen al lang wisten is nu ook wetenschapelijk bevestigd: vaccinatie beschermt niet alleen de gevacineerde zelfs, maar dringt ook de besmettelijkheid sterk terug. Dat is de reden dat ook jonge, gezonde mensen zich moeten laten inenten: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/eindelijk-weer-eens-positief-nieuws-vaccins-remmen-behalve-ziekte-ook-de-epidemie~bf95a157/

EenMening
EenMening1 apr. 2021 - 22:07

mee eens