Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mediatycoon Sauer weg bij Sanoma Rusland

  •  
08-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-DerkSauer300.jpg
Vrijheid lokale media 'ingeperkt' ... Sauers vertrek definitieve breuk met Russisch media-imperium dat hij vanaf 1992 opbouwde
Mediamagnaat Derk Sauer raakt eind dit jaar waarschijnlijk zijn positie kwijt als voorzitter van de Raad van bestuur van Sanoma Independent Media, dat in Rusland meer dan tien kranten en tijdschriften uitgeeft. Dat meldt de Volkskrant. Sauers contract loopt op 31 december af en ‘het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat ze me zullen vragen aan te blijven’, zegt Sauer.
Sauers vertrek zou de definitieve breuk betekenen met het Russische media-imperium dat hij vanaf 1992 opbouwde. De breuk werd deze week ingeluid door het ontslag van de directeur van Sanoma Independent Media, Jelena Mjasnikova. Mjasnikova zei tegen Russische media dat ze was opgestapt uit onvrede over de strakke regie vanuit Helsinki die het mediabedrijf de afgelopen jaren heeft ingevoerd. Sauer, die haar vertrek ‘een slechte zaak’ noemt, beaamt de interne problemen.
“De vrijheid van het lokale management werd steeds meer ingeperkt door de nieuwe leiding van Sanoma. Dat botst heel erg met onze bedrijfscultuur. Voor elke paperclip heb je nu een handtekening nodig, maar wij besloten altijd zelf of we iets nieuws gingen opzetten of dat we met een project moesten stoppen.
Sauer verkocht in 2005 voor 142 miljoen euro zijn Russische media-imperium Independent Media aan de Finse mediagroep Sanoma. Tot 2007 bleef hij directeur van Sanoma Independent Media, daarna werd hij voorzitter werd van de Raad van Bestuur. Buiten Rusland heeft Sauer een minderheidsbelang in het Nederlandse NRC Media en in Londen geeft hij de krant City AM uit.
Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

MichelReiziger
MichelReiziger8 sep. 2012 - 9:04

Sauer was toch die man die Playboy naar Rusland bracht? Betekent dit stukje nu, dat de strakke regie via Putin naar Helsinki loopt?

bruces
bruces8 sep. 2012 - 9:04

lekker belangrijk. Wat interesseert ons dat ?

rgeurtsen
rgeurtsen8 sep. 2012 - 9:04

Als dit al nieuws is, dan is het nieuws dat Sauer klaagt over een nieuwe eigenaar die een andere cultuur wil in de organisatie. Hij heeft zijn geld gehad, zijn juridische afspraak om een aantal jaar aan het bedrijf verbonden te blijven nagekomen en nu wegwezen man. Dit is heel normaal bij bedrijven die opgebouwd worden, overgenomen en dan weer overgenomen worden.

rbakels
rbakels8 sep. 2012 - 9:04

Wat ook pikant is, is dat Sauer NRC Handelsblad een paar jaar geleden hardhandig heeft gereorganiseerd (ik ben verbaasd te lezen dat hij slechts een minderheidsaandeel heeft). Toenmalig hoofdredacteur Brigitte Donker, afkomstig uit een lange NRC Handelsblad traditie, moest eerloos het veld ruimen voor de veel commerciëlere Belg Peter Vermeersch. Ja, ik weet dat kranten alle zeilen bij moeten zetten om het hoofd boven water te houden in het internet-tijdperk, maar Vermeersch beroofde ons wel van onze laatste "kwaliteitskrant". Nu moet je buitenlandse kranten kopen om te zien wat ook weer een "kwaliteitskrant" was. Enfin, Sauer wordt eind volgend maand zestig, en hij zal zijn schaapjes wel op het droge hebben.