Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mediaoorlog tegen vluchtelingen verder opgevoerd

  •  
30-01-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
589 keer bekeken
  •  
16553033304_b7e7ec40df_k

© cc-foto: Directie Voorlichting

De criminalisering van vluchtelingen door journalisten bereikt een nieuw dieptepunt. De twee grootste kranten, Telegraaf en het AD, openen zaterdag beide met de cijfers over incidenten die in 2015 in asielzoekerscentra hebben plaatsgevonden. Andere media komen met de cijfers op hun sites. Opvallend daarbij is hoe verschillend de cijfers gebracht worden. Het AD gebruikt de kop ‘Elke week zedendelict bij azc’, De Telegraaf houdt het algemener op een plaag en kopt ‘Herrie in asielcentra’. Op de site is daar ‘duizenden incidenten’ van gemaakt. Op de binnenpagina pakt het AD uit met ‘4 keer per dag is het knokken’ terwijl de Telegraaf haar lezers informeert met de kop ‘Agressie, geweld en diefstal’.
telad
Opvallend: beide titels claimen de cijfers zelf te hebben opgevraagd met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). De Telegraaf voert in een apart kader Jos Wienen op, burgemeester van Katwijk en tevens voorzitter van de adviescommissie Asiel en Integratie. Hij stelt dat de cijfers tonen dat asielzoekers geen toegenomen bedreiging vormen. “Sterker nog: die cijfers zijn bij asielzoekers lager dan de gewone Nederlandse bevolking. De krant zet boven het artikel de subkop: “Jos Wienen bagatelliseert cijfers”.
Waar gaat het eigenlijk om bij die ‘duizenden incidenten’? Het AD: “In meer dan 5000 van de 8000 incidenten ging het om het overtreden van de huisregels van het COA, zoals geluidsoverlast, het niet opruimen van de eigen kamer en afplakken van een brandmelder. In de overige gevallen ging het om ernstigere incidenten.”
En het geweld? “Er waren 2394 meldingen van agressie en geweld tegen personen. Gemiddeld werd zo’n vier keer per dag – in totaal 1366 keer – fysiek geweld gebruikt, zoals slaan of schoppen. Lang niet altijd werd de politie daar bij gehaald. COA-medewerkers zijn getraind om met agressie om te gaan. Ook zijn er continu beveiligers aanwezig.”
De Telegraaf schrijft likkebaardend: “Na de barbaarse massa-aanranding in Keulen kan de politie in ons land nu delen dat er op en rondom opvanglocaties 55 meldingen van zedenzaken zijn geregistreerd.” De krant weet ook een voorval te noemen dat in de verte aan Keulen doet denken: “een poging tot aanranding van een Nederlandse vrouw, vermoedelijk door een asielzoeker”. Het AD is al wat minder stellig maar haalt ook Keulen er bij: “Ook speelt een zaak van een poging tot aanranding van een Nederlandse vrouw door een man die ‘mogelijk uit een azc komt’. Zedendelicten door asielzoekers liggen onder een vergrootglas sinds de massale aanrandingen tijdens het nieuwjaarsfeest in Keulen.” Het vergrootglas is overigens dat van de bewuste media zelf.
RTL Nieuws weet van de cijfers die weinig opzienbarends bevatten nog iets angstaanjagends te maken door te koppen: “Aantal meldingen incidenten asielzoekers in opvangcentra verdubbeld”. Pas diep in het artikel zelf wordt de lezer geïnformeerd dat het aantal asielzoekers zelf ook verdubbeld is. Tenminste dat moet de lezer dan wel zelf even uitrekenen: “Want het aantal bewoners van de opvanglocaties liep in 2015 sterk op: van bijna 25.000 aan het begin van het jaar tot ruim 47.000 eind december.”
De NOS houdt het enigszins lafhartig op de kop “55 zedenzaken op 47.000 azc-bewoners” en laat de lezer zelf maar uitzoeken of dat veel of weinig is. Maar nieuws is het natuurlijk wel. De Volkskrant kopt: “In 2015 werden 8000 incidenten in azc’s geteld”, alsof het om weidevogels gaat. En NRC meldt “Ruim 1.300 meldingen van geweld in en bij asielzoekerscentra”. Trouw, volgens eigen zeggen “misschien wel de beste krant van Nederland”, laat de cijfers zaterdagochtend voor wat ze zijn, namelijk geen nieuws, en wijdt er geen letter aan. Update 13:00: Trouw bericht nu toch over de cijfers
Update 19:30
De Telegraaf meldt dat uit de cijfers blijkt dat de inwoners van azc’s geen ‘testosteronbommen’ zijn, in tegenstelling tot wat de PVV voorturend beweert:
Uit de zedencijfers van het COA kan niet worden afgeleid dat de Nederlandse asielzoekerscentra worden bevolkt door ‘testosteronbommen’. Met circa 1,5 zedenmelding per duizend asielzoekers scoren de azc’s wel bijna drie keer zo hoog als het gemiddelde onder de Nederlandse bevolking (0,5 melding per 1000 inwoners), maar die afwijking is onvoldoende om harde negatieve conclusies te trekken.
In azc’s wonen naar verhouding veel meer mannen dan vrouwen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.