Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

Mediaoorlog tegen vluchtelingen verder opgevoerd

  •  
30-01-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
16553033304_b7e7ec40df_k

© cc-foto: Directie Voorlichting

De criminalisering van vluchtelingen door journalisten bereikt een nieuw dieptepunt. De twee grootste kranten, Telegraaf en het AD, openen zaterdag beide met de cijfers over incidenten die in 2015 in asielzoekerscentra hebben plaatsgevonden. Andere media komen met de cijfers op hun sites. Opvallend daarbij is hoe verschillend de cijfers gebracht worden. Het AD gebruikt de kop ‘Elke week zedendelict bij azc’, De Telegraaf houdt het algemener op een plaag en kopt ‘Herrie in asielcentra’. Op de site is daar ‘duizenden incidenten’ van gemaakt. Op de binnenpagina pakt het AD uit met ‘4 keer per dag is het knokken’ terwijl de Telegraaf haar lezers informeert met de kop ‘Agressie, geweld en diefstal’.
telad
Opvallend: beide titels claimen de cijfers zelf te hebben opgevraagd met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). De Telegraaf voert in een apart kader Jos Wienen op, burgemeester van Katwijk en tevens voorzitter van de adviescommissie Asiel en Integratie. Hij stelt dat de cijfers tonen dat asielzoekers geen toegenomen bedreiging vormen. “Sterker nog: die cijfers zijn bij asielzoekers lager dan de gewone Nederlandse bevolking. De krant zet boven het artikel de subkop: “Jos Wienen bagatelliseert cijfers”.
Waar gaat het eigenlijk om bij die ‘duizenden incidenten’? Het AD: “In meer dan 5000 van de 8000 incidenten ging het om het overtreden van de huisregels van het COA, zoals geluidsoverlast, het niet opruimen van de eigen kamer en afplakken van een brandmelder. In de overige gevallen ging het om ernstigere incidenten.”
En het geweld? “Er waren 2394 meldingen van agressie en geweld tegen personen. Gemiddeld werd zo’n vier keer per dag – in totaal 1366 keer – fysiek geweld gebruikt, zoals slaan of schoppen. Lang niet altijd werd de politie daar bij gehaald. COA-medewerkers zijn getraind om met agressie om te gaan. Ook zijn er continu beveiligers aanwezig.”
De Telegraaf schrijft likkebaardend: “Na de barbaarse massa-aanranding in Keulen kan de politie in ons land nu delen dat er op en rondom opvanglocaties 55 meldingen van zedenzaken zijn geregistreerd.” De krant weet ook een voorval te noemen dat in de verte aan Keulen doet denken: “een poging tot aanranding van een Nederlandse vrouw, vermoedelijk door een asielzoeker”. Het AD is al wat minder stellig maar haalt ook Keulen er bij: “Ook speelt een zaak van een poging tot aanranding van een Nederlandse vrouw door een man die ‘mogelijk uit een azc komt’. Zedendelicten door asielzoekers liggen onder een vergrootglas sinds de massale aanrandingen tijdens het nieuwjaarsfeest in Keulen.” Het vergrootglas is overigens dat van de bewuste media zelf.
RTL Nieuws weet van de cijfers die weinig opzienbarends bevatten nog iets angstaanjagends te maken door te koppen: “Aantal meldingen incidenten asielzoekers in opvangcentra verdubbeld”. Pas diep in het artikel zelf wordt de lezer geïnformeerd dat het aantal asielzoekers zelf ook verdubbeld is. Tenminste dat moet de lezer dan wel zelf even uitrekenen: “Want het aantal bewoners van de opvanglocaties liep in 2015 sterk op: van bijna 25.000 aan het begin van het jaar tot ruim 47.000 eind december.”
De NOS houdt het enigszins lafhartig op de kop “55 zedenzaken op 47.000 azc-bewoners” en laat de lezer zelf maar uitzoeken of dat veel of weinig is. Maar nieuws is het natuurlijk wel. De Volkskrant kopt: “In 2015 werden 8000 incidenten in azc’s geteld”, alsof het om weidevogels gaat. En NRC meldt “Ruim 1.300 meldingen van geweld in en bij asielzoekerscentra”. Trouw, volgens eigen zeggen “misschien wel de beste krant van Nederland”, laat de cijfers zaterdagochtend voor wat ze zijn, namelijk geen nieuws, en wijdt er geen letter aan. Update 13:00: Trouw bericht nu toch over de cijfers
Update 19:30
De Telegraaf meldt dat uit de cijfers blijkt dat de inwoners van azc’s geen ‘testosteronbommen’ zijn, in tegenstelling tot wat de PVV voorturend beweert:
Uit de zedencijfers van het COA kan niet worden afgeleid dat de Nederlandse asielzoekerscentra worden bevolkt door ‘testosteronbommen’. Met circa 1,5 zedenmelding per duizend asielzoekers scoren de azc’s wel bijna drie keer zo hoog als het gemiddelde onder de Nederlandse bevolking (0,5 melding per 1000 inwoners), maar die afwijking is onvoldoende om harde negatieve conclusies te trekken.
In azc’s wonen naar verhouding veel meer mannen dan vrouwen.

Meer over:

vluchtelingen, nieuws, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (283)

Cees Groninger
Cees Groninger2 feb. 2016 - 20:08

Het aantal niet gemelde incidenten is mogelijk nog een fractie hoger. Het ontmoedigingsbeleid van de verschillende gemeenten, lees het niet willen opnemen van een proces verbaal van o.a. gedupeerde ondernemers, is een bewuste strategie (geweest). Met de pistool op de borst - beroep op de Wob - zijn eindelijk wat cijfers boven water gehaald van incidenten, zij het nog niet volledig. De politiek correcte doofpotters en ontkenners doen er nog steeds alles aan om te bagatelliseren, te ontkennen. De stront zal uiteindelijk boven komen drijven.

crumb2
crumb21 feb. 2016 - 12:38

@Bob Moon 31/1 20.44 Bedankt voor de link. Ik had het interview nog niet gezien.

Haastig
Haastig31 jan. 2016 - 20:38

http://www.irishtimes.com/news/world/europe/berlin-s-fact-free-asylum-seeker-stories-cause-a-stir-1.2515335 Interessant artikel.

crumb2
crumb231 jan. 2016 - 13:45

Het dagblad Trouw staat natuurlijk bekend als ultra rechtse gristen krant, maar ik zou toch iedereen willen aanraden om de meer dan uitstekende column van Ephimenco van vandaag (30/1/16) te lezen. De laatste regel in zijn column is : “verrassend is niet dat Diederik Samson nu draait, maar dat Angela Merkel nog steeds bondskanselier is “. Natuurlijk is Ephimenco ook een ultra rechtse xenofoob, en in het geval van deze column waarschijnlijk ook een betweterige zelfingenomen irritante “I told you so“ roeper (ik zal’t alvast maar even zeggen), maar wat hij te zeggen heeft over Samson, Timmermans en Merkel is wat mij betreft “spot on”.

3 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen231 jan. 2016 - 15:10

Ach, Ephimenco - . ik begrijp hem niet. Hij kan in malle extaxe geraken; ooit noemde hij Pim Fortuijn 'de Goddelijke Kale'. . Hij draaft vaak door, en heeft een rare heel rechtse inslag, die ik niet plaatsen kan; hij maakt me wel aan het lachen, en dat bedoelt hij dan niet als effect. . Sylvain wil een viriele sportman zijn, denk ik. Misschien werkt dat in zijn schrijfsels door. . Ik kan hem met geen mogelijkheid serieus nemen. En ja, ik vind hem betweterig, zelfingenomen, en irritant; daarin lijkt hij op Thierry Baudet. . Klaar. Volgende graag.

crumb2
crumb231 jan. 2016 - 16:16

@ Frank Lenssen “Goddelijke Kale” is van hem ? Dat wist ik niet, bedankt. “Viriele Sportman” wist ik ook niet. Volgens mij is ie net gestopt met roken. . Nou ja, ieder z’n meug. Ik word juist onpasselijk van die columnist die op de “andere” dagen schrijft. (gelukkig weet ik zijn naam niet eens meer) Alleen z’n foto al ; die begrijpende/luisterende dominees blik met die bril in z’n mond, dat nuancerende toontje. . Wel fijn dat zo’n rechtse gristenkrant in ieder geval 2 kanten laat horen.(ha, ha, ha, hoezo nuanceren) De politieke strip van Pieter Geenen is trouwens ook verreweg mijn favoriet. (begrijp je hem ook niet ?) Sorry, het was “klaar en de volgende graag”. Roger & out.

Bob Moon
Bob Moon31 jan. 2016 - 19:44

Ik denk niet dat Ephimenco ermee zit wat Frank van hem vindt. Kort geleden had hij een sterk moment waarin hij tegenover een zogenaamde welwillende moslim werd geplaatst. Legde toen feilloos bloot dat het tegen viel wat betreft mans welwillendheid. Wat mij betreft : meer graag van dit. https://www.youtube.com/watch?v=yS7z6g_2UQ8

JohnVKR
JohnVKR31 jan. 2016 - 13:02

Vandaag kopt de Telegraaf op zijn website: ´Asielzoekers gaan los op ambulancepersoneel´. Niet dat deze headline ondersteund wordt door de er bij geplaatste beelden, maar daar gaat het de Telegraaf uiteraard ook niet om. Er lijkt eerder sprake van een panieksituatie vanwege de zelfmoordpoging door een van de asielzoekers. Er is 1 asielzoeker te zien die tegen een politiewagen trapt, verder zie je vooral paniekerige reacties. Maar het gaat de media in ons land ook niet om de feiten, stemmingmakerij is de enige doelstelling, omdat dit lekker veel lezers trekt. Het begint steeds duidelijker te worden dat ons land een moreel verziekt land aan het worden is. Waar gaat dit eindigen?

3 Reacties
Peter Lankhorst
Peter Lankhorst31 jan. 2016 - 14:12

1 asielzoeker en wat paniekerige reacties? http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/zaanstreek/article27769378.ece/Bewoners-AZC-Zaandam-keren-zich-tegen-hulpverleners

Mark Gh
Mark Gh31 jan. 2016 - 16:40

Jammer John, je wordt rechts ingehaald door harde feiten.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*31 jan. 2016 - 20:44

Dag meneer JohnVKR. Goedeavond. Dat is blijkbaar de core business van de Telegraaf, de krant van *hysterisch* Nederland, wat mij betreft, om elk incidentje te vergroten, ook wat betreft asielzoekers dus. Nu dat haar verkoopcijfers kennelijk steeds naar beneden gaat, om te overleven, moet deze krant de komende tijd nog meer populistisch/nationalistisch worden, neem ik aan. Vertrouwt u de heer Paul Jansen, de nieuwe hoofdredacteur?. Ik niet hoor, ondanks zijn blijkbaar *altijd vriendelijk* glimlach. :). Wie weet, misschien zult de heer Sjuul Paradijs (ook geen fan van hem maar...) juist meer sympathiek richting echte oorlogsvluchtelingen, als hij op dit moment, nog de hoofdredacteur van de Telegraaf is gebleven. Over een jaar zijn er al nieuwe verkiezingen. Ik hoop dat veel miljoenen Nederlanders op dat moment hun ware stemmen zullen laten horen, in het stemhokje, ook wat betreft deze zeer ernstige vluchtelingenproblematiek. Sowieso geen 41 zetels in de volgende Tweede Kamer, wat betreft de PVV, mark my words, ondanks al haar schaamteloze stemmingmakerij en bangmakerij (hooguit rond 25 zetels zal ik zeggen: Nederlanders zijn toch niet gek)!. Er komt zeer waarschijnlijk een MP Buma of MP Pechtold of misschien een MP Asscher, neem ik aan en sowieso geen MP Wilders (nogmaals, Nederlanders zijn toch niet gek). Een heel fijne avond verder aan u.

fugazi
fugazi31 jan. 2016 - 12:52

Tja, toch jammer dat er zoiets is als persvrijheid..... Nu kan iedereen zien dat de 'vluchtelingen' geen verrijking zijn.

3 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen231 jan. 2016 - 15:11

Nee hoor. Wat ik zie op rechts zijn leugens, en hysterie. We zijn het stadium van de massapsychose ingegaan. Dat is reden tot zorg.

fugazi
fugazi31 jan. 2016 - 16:09

Frank, welke leugens zie je dan? Heb je liever dat het gewoon allemaal niet vermeld wordt? Dat we wegkijken en doen alsof er niks aan de hand is? Feit is dat we een enorm probleem hebben. Een probleem dat we alleen met harde hand kunnen oplossen. Gelukkig gaan we wel die kant op.....

Nico de Mus
Nico de Mus31 jan. 2016 - 17:04

@@Frank@@ @@Nee hoor. Wat ik zie op rechts zijn leugens@@ Aha en waarom zijn dat leugens? het wegkijken gaat je goed af. anders lees die link van het noordhollandsdagblad (ook een rechtse krant?) maar eens, Het eten is slecht en ze hebben geen inkomen, en zoiets is maar ternauwernood aan de dood ontsnapt,

Poezenmens
Poezenmens31 jan. 2016 - 12:51

Schoothondje zijn van extreem rechts gaat de Telegraaf ook nu, na meer dan 70 jaar, weer goed af.

erwinnijhof
erwinnijhof31 jan. 2016 - 12:12

"Pas diep in het artikel zelf wordt de lezer geïnformeerd dat het aantal asielzoekers zelf ook verdubbeld is." het aantal meldingen is verdubbeld ten opzichte van 2014. Begin 2015 waren er 25000 en aan het eind 50000 asielzoekers. Hoe maakt schrijver met deze gegevens de berekening dat er in 2015 2x zoveel asielzoekers waren dan in 2014?

Sardar2
Sardar231 jan. 2016 - 11:41

[De criminalisering van vluchtelingen] Elke nieuwkomer is op zoek naar leefbaarheid, de mogelijkheden en onmogelijkheden in nieuw land. Zij zijn praktisch blanco wat het leven in Nederland betreft. De plek dat wij hen toekennen bepaalt in grote lijnen hoe zij zullen reageren op NL als geheel. Met andere woorden het is niet het verleden van nieuwkomers die hen levensloop in NL bepaalt maar wat wij zelf hen aanbieden. Of wij hen een broodje kas aanbieden of eentje met spek, nemen zij aan als de mogelijkheden. En de huidige vijandige beeld dat we schetsen over hen bepalen wat hun onmogelijkheden zijn. Zij zullen dan ook op hetzelfde manier op onze samenleving reageren. Beschouwen we hen als vluchteling? Dan zullen ze ook als vluchteling ons dankbaar zijn voor asiel die hen aangeboden is. Nee, beschouwen we hen als criminelen? Zullen ze ook niet ver van deze verwachtingspatronen op ons reageren. Wie wind zaait, zal storm oogsten!

Repetitive Beats
Repetitive Beats31 jan. 2016 - 11:29

De enige oorlog komt van de personen in de AZC's. Heeft iemand het ' incident' van vandaag al gezien? In Zaandam gingen ze massaal op de vuist met hulpverleners. Filmpje staat op dumpert. Maar het zal wel een frame zijn.

3 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen231 jan. 2016 - 15:13

Wie is dumpert? Moet ik die kennen? Lijkt me eigenlijk niet, want als hij belangrijk was, dan zou ik hem kennen. . Volgende graag.

srgt Hartman
srgt Hartman31 jan. 2016 - 17:03

@Frank: dat komt nogal narcistisch over zeg. Dingen zijn alleen belangrijk als jij het kent. Geldt dat voor iedereen? Ik ken jou ook niet, ergo: jij bent onbelangrijk.

Nico de Mus
Nico de Mus31 jan. 2016 - 20:32

@Frank@ @@Wie is dumpert? Moet ik die kennen?@@ Sorry hoor,ik ga er nu vanuit dat je net doet als jacob de gek.

Buzzer
Buzzer31 jan. 2016 - 11:21

Klopt helemaal hier weer een voorbeeld: http://www.telegraaf.nl/binnenland/25115075/__Hulpverleners_belaagd_bij_azc__.html Dat gebeurt in nederland ook regelmatig, dus niets aan de hand?

Albert Einstein
Albert Einstein31 jan. 2016 - 11:04

Het belangrijkste van eerlijke berichtgeving is dat mensen weten op welke partij ze moeten stemmen. Verzwijgen van feiten is niet meer en niets minder dan politieke manipulatie. Gelukkig is dat nu afgelopen!

Regularguy007
Regularguy00731 jan. 2016 - 10:56

Natuurlijk voelen gewone mensen die jarenlang te horen hebben gekregen " Wat u ziet en vindt klopt niet" zich bevestigd. Het is niet zozeer bijltjesdag voor de asielzoekers ( waar echt veel onschuldige en vertrapte mensen bij zitten) alswel voor die enge generatie die deze feiten niet wilde horen. Veel van mijn down to earth allochtone bekenden hebben ook een hekel aan en last van de cultuur marxisten. Het lijkt erop dat deze laatse groep eigenlijk panisch is voor de verschillen die op een dag boven zullen komen tussen de verschillende culturen.

3 Reacties
paul2
paul231 jan. 2016 - 12:23

Een gelovige moslimcollega op mijn werk ,hoofddoekdragend, zei me onlangs :''Wilders heeft gewoon gelijk ,natuurlijk niet met alles ,maar wel met veel dingen''

Zandb
Zandb31 jan. 2016 - 12:29

"Dat is wel erg tendentieus, dat er tegen gewone mensen wordt gezegd: "Wat u ziet en vindt klopt niet". Wat "gewone mensen" zien dat klopt meestal wel, de conclusies die ze er aan verbinden, wat ze uiteindelijk vinden, daar wordt wel eens stevige kritiek op gegeven. En terecht, naar mijn oordeel. Als je meent dat een hoeveelheid vervelende zaken de waarde van een cultuur bepaalt, dan is het maar a. wat je dan als vervelend aanmerkt en b. hoeveel vervelende zaken je nodig hebt om een cultuur van een dusdanig waardeoordeel te voorzien, dat je ze onderling kan vergelijken.

Mark Huysman
Mark Huysman31 jan. 2016 - 12:41

[Natuurlijk voelen gewone mensen die jarenlang te horen hebben gekregen ” Wat u ziet en vindt klopt niet” zich bevestigd.] Wat zagen die gewone mensen dan? Dat er misschien wel 55 zedenzaken op 47.000 azc-bewoners zijn? Dat er wel eens een knokpartij is of dat mensen roken op plekken waar dat niet mag? En waar zagen ze dat? In de azc’s neem ik aan want daar gaat hier over. Ze gingen daar dus regelmatig naar toe en noteerden de problemen maar kregen te horen: ‘wat u ziet klopt niet’? [Het is niet zozeer bijltjesdag voor de asielzoekers alswel voor die enge generatie die deze feiten niet wilde horen] Wat is er hemelsnaam zo bijzonder aan deze feiten? Als je tienduizenden getraumatiseerde mensen uit uiteenlopende culturen in een x-aantal centra opvangt en die mensen leven daar in onzekerheid, soms jarenlang, dan is er af en toe wat onderlinge spanning en dan loopt dat soms wat uit de hand. Is er iemand die dat niet begrijpt of niet wil horen? [Veel van mijn down to earth allochtone bekenden hebben ook een hekel aan en last van de cultuur marxisten.] Wat zijn ‘cultuur marxisten’? Is er een groep die zich werkelijk zo noemt of is het een scheldwoord a la 'Kulturbolschewismus’?

Ultrasnak
Ultrasnak31 jan. 2016 - 10:24

Valt allemaal wel mee dus. Niets aan de hand. Voor hun leven vluchtende neurochirurgen, paleontologen, theoretische fysici plegen sowieso altijd drie keer zoveel zedendelicten als doorsnee domvolk. De media is na een wobverzoek opeens op een dubbeltje gekeerd na jarenlang trouwe dienst aan de gevestigde politieke elite opzettelijk verzwijgen om populisten niet in de kaart te spelen een oorlog begonnen tegen vluchtelingen door officiële cijfers op te sommen. Overigens cijfers waarin het grootste deel van de problemen niet in zijn uitgedrukt wegens intern opgelost. Die dode azc medewerkster van 22 in Zweden wou het ook intern oplossen.

peterh2
peterh231 jan. 2016 - 10:23

Een heel sterke analyse die de ontwikkelingen meer van een afstand ziet, niet links of rechts: . http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/jan/31/europe-bind-act-morally-on-immigrants-heed-its-citizens

Tokoloshe
Tokoloshe31 jan. 2016 - 9:44

Als de feiten je tegenstaan ga je het een hetze noemen. Wanneer wordt het probleem erkend en voorzorgsmaatregelen genomen?

srgt Hartman
srgt Hartman31 jan. 2016 - 9:41

"De Telegraaf meldt dat uit de cijfers blijkt dat de inwoners van azc’s geen ‘testosteronbommen’ zijn" Foutje. Dat stelt forensisch psycholoog Wineke Smid, de Telegraaf vermeldt alleen de stelling van Smid. Maar ondertussen in Zaanstad: http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/zaanstreek/article27769378.ece

1 Reactie
Zandb
Zandb31 jan. 2016 - 12:32

Hoeveel gevallen, vindt u, tonen met zekerheid aan, dat bewoners van azc's dan wel ‘testosteronbommen’ zijn?

hminkema
hminkema31 jan. 2016 - 9:21

Mediaoorlog tégen vluchtelingen? Ik leef al maanden in de veronderstelling dat er een mediaoorlog vóór vluchtelingen wordt gevoerd. Kijk eens naar de media voor beïnvloedbare kinderen. De Jeugdjournaals, de Kidsweeks, de 7Days staan tjokvol berichten die vluchtelingen positief benaderen. Scholen, 'media' bij uitstek voor deze groep jonge Nederlanders, houden 'vluchtelingenprojecten' en doen aan charitatieve acties pro-vluchtelingen. Pauw, Jinek, Humberto Tan en andere opiniemakers zorgen voor een vriendelijk pro-vluchtelingperspectief. Volkskrant en NRC plaatsen vooral foto's met zielige vrouwen en kinderen, hoewel die in feite een opmerkelijk klein deel uitmaken van de vluchtelingenstroom. Het duidelijkste beeld dat ik uit 'de media' haal is dat Nederland pro-vluchteling is en dat twijfel aan onze 'morele plicht' om vluchtelingen op te vangen per definitie bestreden en hoe dan ook genuanceerd moet worden. In dit artikel wordt geklaagd over een vermeende anti-vluchtelingentendens in 'de media', zelfs over een 'criminalisering van vluchtelingen door journalisten'. De klacht blijkt vooral te zijn dat kranten cijfers rapporteren over criminaliteit of althans strafbare gedragingen bij vluchtelingen, en dat die cijfers niet meevallen. Blijkbaar is het volgens de scribent niet de bedoeling dat 'de media' deze gegevens helder openbaren. Want dan voeren ze een 'oorlog tegen vluchtelingen'. Wat ieder ook van de pro- en de anti-berichten vindt, duidelijk is dat ze beide nodig zijn om een compleet beeld te geven van de huidige opinievorming omtrent vluchtelingen. Dat er anti-berichten zijn (nog afgezien van de vraag of cijfermatieriaal per se anti is) 'bewijst' niet dat 'de' media en 'de' journalisten tegen de komst van vluchtelingen zijn. Net zoals de talloze media die zich pro-vluchteling bekennen, niet 'bewijzen' dat Nederland pro-vluchteling wordt gehersenspoeld. Dat heb je met een vrije pers, hè? Dan verschijnen er niet alleen berichten die je welgevallig zijn. Om de onwelgevallige berichten meteen tot een 'oorlog' te bombarderen vind ik sneu.

1 Reactie
Ravens
Ravens31 jan. 2016 - 13:23

de pro paganda voor immigratie dus. Als de media niet meer meewerken dan is het een hetze.

Mark Gh
Mark Gh31 jan. 2016 - 9:21

In azc's wonen veel meer mannen dan vrouwen? Is het dan toch waar dat verreweg het grootste deel van de immigranten man is?

peterh2
peterh231 jan. 2016 - 8:51

Met beelden als deze heb je geen 'media oorlog' meer nodig: . http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/zaanstreek/article27769378.ece/Bewoners-AZC-Zaandam-keren-zich-tegen-hulpverleners?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

[verwijderd]
[verwijderd]31 jan. 2016 - 8:03

--- Dit bericht is verwijderd —

7 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman31 jan. 2016 - 9:16

En wat zijn die feiten dan? Dat er af en toe wat problemen zijn in AZC’s. Net als daarbuiten. Tjongejonge!! Goed dat dat uit ‘de doofpot’ is gehaald.

jovano
jovano31 jan. 2016 - 9:31

U maakt een denkfout: cijfers zijn geen feiten! In die valkuil zijn een aantal sukkelige journalisten van AD, Telegraaf en NOS ook getrapt.

phoosterhuis
phoosterhuis31 jan. 2016 - 10:12

De geschiedenis leert ons waar de doofpot het meest wordt gebruikt! Zie onlangs de bonnetjes van Opstelten en Teeven.

Liek Reemers
Liek Reemers31 jan. 2016 - 11:52

Hahaha, die is mooi, cijfers zijn geen feiten....ja, ja, en getallen zijn geen nummers en dus ook geen cijfers en dus kun je daar ook geen conclusies aan verbinden, mooi gevonden, jammer genoeg niet heel overtuigend.

srgt Hartman
srgt Hartman31 jan. 2016 - 13:31

@Mark: dus wat massaverkrachtingen, moorden, geweld, bedreiging etc moeten we maar goedvinden? Want mensen buiten AZC's doen dit ook. Laat de daders nou net 'toevallig' bovengemiddeld vaak ook nog allochtoon zijn. Niks aan de hand toch?!

Mark Huysman
Mark Huysman31 jan. 2016 - 17:30

@srgt 1. We hebben het hier over de ‘cijfers over incidenten’ die in 2015 in Nederlandse asielzoekerscentra hebben plaatsgevonden. Ik kan daar geen ‘massaverkrachtingen’ en ‘moorden’ uit af leiden. 2. Geweld, bedreiging etc. vindt niemand goed. Maar dacht nu werkelijk iemand dat er in azc’s nooit wat gebeurt? Natuurlijk zijn daar problemen en natuurlijk moet daar tegen worden opgetreden. Uit de cijfers blijkt echter niet dat de problemen bovenproportioneel veel groter zijn dan buiten de centra. Trouw-journalist Eikelboom heeft gelijk, het is stemmingmakerij.

Haastig
Haastig31 jan. 2016 - 19:21

Mark Huysman 31 januari 2016 at 18:30 "Maar dacht nu werkelijk iemand dat er in azc’s nooit wat gebeurt? Natuurlijk zijn daar problemen en natuurlijk moet daar tegen worden opgetreden. Uit de cijfers blijkt echter niet dat de problemen bovenproportioneel veel groter zijn dan buiten de centra. Trouw-journalist Eikelboom heeft gelijk, het is stemmingmakerij." Nee hoor, een hoop mensen dachten dat er wat gebeurde, er werd alleen gesuggereerd dat er niets gebeurde. Volgens mij de oorsprong van het WOB-verzoek waar inderdaad heel weinigzeggende informatie op is gekomen. Bv de 55 zedenzaken: omdat de groep relatief klein is, is het moeilijk een bovenproportionaliteit te constateren. Hetzelfde zie je bv bij telling kanker-doden of andere afwijkingen na/bij Tjernobyl: geen statisch verband te geven. Bovendien, er is niet aangegeven om wat voor een zaken het gaat. Alleen zaken die op het AZC speelden? Of zaken waarbij iemand van het AZC verdachte ofwel slachtoffer was (maar dader of slachtoffer uit maatschappij)? Op welke AZC's speelde de vergrijpen? Er is een aantal AZC's waar alleen mannen verblijven, werden daar ook zedenzaken gemeld? Er wordt soms gesproken over beveiliging op AZC's, welke invloed heeft dat op het aantal zedenzaken (en andere overtredingen)? Hoe "beveiligd" is een beveiligde omgeving? Hoeveel slachtoffers voelen zich veilig genoeg om onder deze omstandigheden (leven met de daders, onbekendheid met NLse rechtsstaat, eigen cultuur ed) een melding te doen? De cijfers geven aan dat er niet niets is.

Poezenmens
Poezenmens31 jan. 2016 - 7:40

Lang leve de rechtsstaat! https://www.nrc.nl/handelsblad/2016/01/30/leve-de-rechtsstaat-1582584

johannes dree
johannes dree31 jan. 2016 - 7:28

Geachte redactie van joop; Hierboven onder de titel: "mediaoorlog tegen vluchtelingen verder opgevoerd", noemt u meerdere nieuwsbronnen zoals de telegraaf, het AD o.a. rtl-nieuws die naar uw smaak enige incidenten in azc's negatief belichten. . Zou het niet zo kunnen zijn dat ook deze nieuwsbronnen 'het' niet meer langer in stand kunnen houden? Met 'het' bedoel ik de ontkenning en leugens van de problematiek rondom allochtonen. Deze nieuwsbronnen hebben jaren en jarenlang bijgedragen aan de ontkenning. Een tegengeluid werd bij die nieuwsdiensten meedogenloos onderuit gehaald. Velen werden op een welhaast ranzige manier weggezet als racist, populist, facist etc.

OlavM
OlavM31 jan. 2016 - 2:07

Inderdaad pure stemmingmakerij. Wil Eikelboom van Trouw is gelukkig nog een uitzondering, en doorziet de opzet: "Van vechtpartij tot roken waar het niet mag. Alles op een hoop gooien en dat “transparantie” noemen #stemmingmakerij." Krek! Dat gedoe met die cijfers is weerzinwekkend. Die worden, hoe onduidelijk ze ook op zich al zijn, uit hun verband gerukt en ingezet als wapen tegen vluchtelingen/asielzoekers. Het slaat werkelijk helemaal nergens op. Wat kan je verwachten als tienduizenden mensen, afkomstig uit een andere cultuur dan de Nederlandse, bij elkaar worden gezet in primitieve leefomstandigheden? Terwijl ze ook nog, zeker voor het grootste deel, uit ellendige omstandigheden zijn gevlucht en zich zorgen maken om hun achtergebleven familieleden? Terwijl ook nog, zoals overal, te verwachten is dat zich onder hen ook minder frisse en wellicht criminele elementen bevinden? Als je dat alles overweegt is het heel walgelijk, ja zelfs misdadig, om aan de hand van gegoochel met dit soort cijfers hele groepen vreemdelingen verdacht te maken en een hetze tegen hen te stimuleren.

2 Reacties
Bob Moon
Bob Moon31 jan. 2016 - 11:11

Gek, dergelijke leefomstandigheden hebben mij nimmer gebracht tot dat gedrag. Maar zoals je al aangeeft, gelukkig is r toch sprake van enige progressiviteit, een andere cultuur.

Liek Reemers
Liek Reemers31 jan. 2016 - 11:50

Gelukkig spreek je jezelf niet tegen.... "Wat kan je verwachten als tienduizenden mensen, afkomstig uit een andere cultuur dan de Nederlandse, bij elkaar worden gezet in primitieve leefomstandigheden? " Dus dan zou de conclusie moeten zijn, niet zoveel opnemen, want dan kun je de boel niet meer op de juiste manier regelen, want anders komt er gedonder van.... De cijfers zijn waarschijnlijk inderdaad niet correct maar ik denk niet dat de werkelijke cijfers uw droombeeld in stand zullen houden.

JoostHelder
JoostHelder31 jan. 2016 - 1:21

In de update van het artikel staat 'in de azc's wonen naar verhouding veel meer mannen dan vrouwen'. Waarom wordt er dan een foto met slechts kinderen en vrouwen bij het artikel geplaatst? Dit lijkt me een geval pot verwijt de ketel. Waar Joop andere media verwijt een hetze te voeren tegen asielzoekers voert zij zelf een sympathiecampagne, bijvoorbeeld door een foto met onschuldige vrouwen en kinderen bij dit artikel te plaatsen. Om het hoge aantal zedenzaken te verklaren wordt er dan wel op gewezen dat het toch eigenlijk vooral mannen zijn.

Ulltrafox
Ulltrafox30 jan. 2016 - 23:24

De media met de telegraaf voorop, is zeer opportunistisch. Ik snap dat niet. Na MH17 kopte de Telegraaf ook...Putin moordenaar. Dat is de stijl van dat nationale vod. Feiten kennen ze niet en bewijzen evenmin.

1 Reactie
cornelis36
cornelis3631 jan. 2016 - 8:52

U wel?

Poezenmens
Poezenmens30 jan. 2016 - 22:59

Van een 'krant' als de Telegraaf hoef je geen nuance te verwachten. Alles voor de oplage, maakt niet uit hoe.

1 Reactie
johannn2
johannn230 jan. 2016 - 23:44

Isis, Ik heb ooit een zaterdag-Telegraaf gekocht. Dacht: lekkere dikke krant, gezellig. Tot mijn verbijstering stond er niets zinnigs in. Dat is me altijd bijgebleven. .

Lo de wijk
Lo de wijk30 jan. 2016 - 21:08

Ik vraag me af wat men er van zou denken als die cijfers gingen over b.v. scholen.

Bob Moon
Bob Moon30 jan. 2016 - 20:52

http://www.trouw.nl/tr/nl/5133/Media-technologie/article/detail/4230165/2016/01/22/Hoe-in-de-vluchtelingencrisis-de-balans-zoekraakt-in-de-media.dhtml

Zwarry
Zwarry30 jan. 2016 - 20:09

wat zijn de huisregels / zedendelicten ook mischien, dus 3000 ! transparant noemen wij dat.

trotsopnederland
trotsopnederland30 jan. 2016 - 20:06

Ik zie het probleem niet, eindelijk begint men voorzichtig met het benoemen. Dat het voor mijn landgenoten die altijd met oogkleppen op hebben gelopen nogal een shock is, maakt het daardoor nog niet minder waar. Gooi maar open die beerput! Dan kunnen we eindelijk eens beginnen met oplossen en weer opbouwen.

4 Reacties
johannn2
johannn230 jan. 2016 - 23:57

trotsopnederland voor mijn landgenoten die altijd met een gekleurde bril op hebben gelopen is het nog lang niet shockend genoeg, merk ik. Die zijn dol op beerputten. .

Piet de Geus
Piet de Geus31 jan. 2016 - 2:16

"Ik zie het probleem niet" Dank je de koekoek, dat gebrek aan onderscheidingsvermogen is nou net het probleem. "eindelijk begint men voorzichtig met het benoemen" Eindelijk? Hoe lang is de onderbuik nu al aan het 'signaleren' en 'benoemen'? En wat heeft dat botte volkje (opperbenoemer Pimmetje wees er al op hoe gevaarlijk zijn achterban was) al die jaren gedaan behalve hele bevolkingsgroepen op een hoop gooien? Zelfs benoemen wat nu echt de problemen zijn gaat hun competenties al te boven, laat staan dat ze iets bij kunnen dragen aan een oplossing.

peter e
peter e31 jan. 2016 - 2:38

In ons mooie landje kennen we veel beerputten, maar dit is er geen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 jan. 2016 - 8:31

Bij jou moet het inderdaad 'benoemen' zijn, want lezen daar doe je blijkbaar niet aan? Ga gewoon eens de verschillende linkjes af en dan kom je tot de conclusie dat er vooral veel stemming gemaakt wordt door beide kranten.

peterh2
peterh230 jan. 2016 - 19:43

[Vrijheidsbeperkende maatregelen, extra bewaking of gedwongen achteraan plaatsnemen in de rij voor het in behandeling nemen van de asielprocedure. Op die manier moeten vluchtelingen die zich hier misdragen, worden gestraft. Tenminste, zo zou Kamerlid Azmani (VVD) het graag zien.]. . De plannen van Wilders worden overgenomen door de VVD. Binnenkort is dit dus gewoon beleid zoals ik al eerder voorspelde (en weggehoond werd)... . http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/vluchteling-die-zich-misdraagt-naar-streng-regime

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus31 jan. 2016 - 2:16

"De plannen van Wilders worden overgenomen door de VVD." Als Wilderiaan zie je het verschil natuurlijk niet tussen alle vluchtelingen en vluchtelingen die zich misdragen.

Ravens
Ravens31 jan. 2016 - 13:32

logisch. Bewijs je maar eens als nieuwkomer.

Bob Moon
Bob Moon30 jan. 2016 - 19:41

En eerst was er een breed gedragen media offensief ter promotie van de "vluchtelingen". Nu dan blijkbaar dit?

Driekeerlinks
Driekeerlinks30 jan. 2016 - 19:34

Welke media oorlog? Is er langere tijd heel veel stil gehouden. Omdat het politiek niet gelegen kwam en rechts in de kaart te spelen. (gelijk te geven) Het grote keerpunt was Keulen. Feiten mogen toch benoemd worden?

Joop Schouten
Joop Schouten30 jan. 2016 - 18:37

Dieptriest. ... Dit doet me denken aan de media-overdrijving over pedofilie in de Katholieke wereld. Achteraf bleek dat het percentage overeenkwam met die buiten deze gemeenschap. Het zal me niet verbazen dat hetzelfde hier geldt.

8 Reacties
slopsma
slopsma30 jan. 2016 - 19:08

Vind ik ook, die linkse pers zou eens opgeschoond moeten worden. Babyboomers eruit, en wat jong bloed er in!

Jaap Vos
Jaap Vos30 jan. 2016 - 19:10

jij bent zeker katholiek !??

peterh2
peterh230 jan. 2016 - 19:31

Probeer je nu hier serieus het kindermisbruik in de katholieke kerk te bagatelliseren?

Lo de wijk
Lo de wijk30 jan. 2016 - 20:04

Dank voor die informatie. Dat wist ik nog niet. Dan heeft het blijkbaar niet direct -of helemaal niets- met die religie te maken.

johannn2
johannn230 jan. 2016 - 23:51

Het percentage daarvan lag binnen huishoudens zelfs 2 % hoger, en onder psychische hulpverleners nog veel hoger. .

taylor
taylor31 jan. 2016 - 1:47

Inderdaad een diep trieste reactie hr schouten.

Piet de Geus
Piet de Geus31 jan. 2016 - 2:18

"Dat wist ik nog niet." En dan neem je het blind aan omdat een of andere gek het roept? Kennelijk komt die misinformatie je goed uit.

Haastig
Haastig31 jan. 2016 - 18:33

@Joop Welk percentage kwam overeen? Het aantal daders? Het aantal slachtoffers? Het aantal veroordeelden? Bron?

taylor
taylor30 jan. 2016 - 18:29

Media oorlog?? Ze brengen hun zelf negatief in het nieuws!!!!!

Lo de wijk
Lo de wijk30 jan. 2016 - 17:57

Ik vrees dat dit niet erg behulpzaam is voor het bevorderen van steun van de burgers aan de politiek van Brussel: 'Keulen had niets te maken met migratie, maar met publieke orde' http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2016/1/Keulen-had-niets-te-maken-met-migratie-maar-met-publieke-orde-2754361W/?masterpageid=158493 Dus m.a.w., het is de schuld van te weinig politie. Niet van de immigranten. Want die hadden er niets mee te maken. Laat staan de vluchtelingen. Geen verder commentaar van mijn kant.

2 Reacties
rosarosa
rosarosa30 jan. 2016 - 19:06

nee het was niet de schuld van "de" migranten en al helemaal niet van " de" vluchtelingen, het was de schuld van groepen crimineeltjes die onrechtmatig zijn meegelift als asielzoeker.

KoningPruts
KoningPruts30 jan. 2016 - 19:13

Dus daarom waren 90% van alle gedaagden immigranten terwijl ze een absolute minderheid zijn. Dan zal terrorisme ook wel de schuld van te weinig politie zijn of niet?

Armond
Armond30 jan. 2016 - 17:55

Hilarisch!

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje30 jan. 2016 - 17:19

Ik heb even zitten rekenen en kom tot de conclusie dat als we geen emigranten hadden toegelaten wel in 2915 8000 minderr incidenten hadden gehad.

2 Reacties
jellevwal
jellevwal30 jan. 2016 - 18:13

Wir schaffen dass. Wel blijft er natuurlijk ander politiewerk liggen.

Zandb
Zandb2 feb. 2016 - 12:35

Waarde heer spruitje, moet u zich eens voorstellen hoeveel het scheelt in de misdaad, als er maar tien mensen in Nederland zouden wonen..........

Kees Apollo
Kees Apollo30 jan. 2016 - 17:12

Terecht is door Joop.nl opgemerkt dat het opvallend is hoe verschillend de cijfers gebracht worden door de diverse media. - De oorzaak laat zich raden. PvdA elite en VVD hebben weer eens bijzonder schimmige informatie verstrekt die lastig zo niet onmogelijk eenduidig te interpreteren is. Waarom? De tijd zal het leren als er antwoord komt op de WOB's waar nog antwoord op moet komen.

JanB2
JanB230 jan. 2016 - 17:10

Betaald voetbal: elke week een geweldsincident!

1 Reactie
Liek Reemers
Liek Reemers31 jan. 2016 - 11:57

Dus nog altijd een stuk minder en levert een stuk meer op.....

KoningPruts
KoningPruts30 jan. 2016 - 17:08

Ieder newsoutlet rapporteert de cijfers en dat noemen we dan media-oorlog. Kunnen we ook nog gewoon rationeel denken met zijn allen of moet alles, zowel links als rechts, uit de onderbuik komen? Kunnen we niet gewoon afspreken dat als links ophoud met wegkijken en bagatelliseren dat rechts ophoud met overdrijven?

1 Reactie
Van der Wal
Van der Wal30 jan. 2016 - 17:25

Nee. We zouden het wel kunnen afspreken, maar er is toch niemand die zich eraan gaat houden.

jahoor2
jahoor230 jan. 2016 - 16:37

Is journalistiek les 1. Leg kranten naast elkaar en naast de bronnen en feiten. Dan zie je dat de Telegraaf geen krant is maar een rodddelblad.

2 Reacties
peterh2
peterh230 jan. 2016 - 18:57

Daarom moet je nooit 1 krant of medium als 'de waarheid' of de 'maat der dingen' nemen: . Online zijn alle kanten van het spectrum te lezen, vorm je een beeld op basis van meerdere bronnen. Lees ook waar mogelijk de buitenlandse artikelen om het ook van buiten onze Nederlandse visie te bekijken. . Iemand die alleen de Telegraaf of GeenStijl leest heeft een verknipt beeld van de wereld, net als iemand die alleen het Reformatorisch Dagblad of Joop leest trouwens. . Mijn beeld is dat de stemming heel snel aan het kantelen is: dat waar vroeger alleen de 'populistische' media heel kritisch waren nu na Keulen ook de 'kwaliteitskranten' ernstige bedenkingen hebben bij de ongeremde instroom. Dat lijkt me toch een teken aan de wand...

Bob Moon
Bob Moon30 jan. 2016 - 19:44

Volgens mij staan kritische verhalen tav de asielzoekersproblematiek ook in andere, zogenaamd betere kranten.

ElChe
ElChe30 jan. 2016 - 16:28

Tja daar hebben ze de term riooljournalistiek voor uit gevonden en die term bestaat al heel lang. En uiteraard wordt die gevoed door de rioolratten. Zij die geld verdienen over de rug van zwakke mensen die zichzelf niet kunnen verdedigen. Niets nieuws, gebeurt ook bij Nederlanders en zie dan maar je recht te halen tegenover deze door een leger advocaten gesteunde rioolratten.

paul2
paul230 jan. 2016 - 16:04

Opgeblazen verhalen laten onverlet dat de EU top blijft wegkijken '' De massa-aanrandingen tijdens Oudejaarsnacht in Keulen hebben niets te maken met de migratiecrisis, maar eerder met ‘openbare orde’. De Europese Commissie moet optreden als ‘de ratio’ en het publiek informeren dat er geen link bestaat tussen de migratiecrisis en de grootschalige aanrandingen van vrouwen in verschillende Duitse steden.'' http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2016/1/Keulen-had-niets-te-maken-met-migratie-maar-met-publieke-orde-2754361W/?masterpageid=158493

1 Reactie
peterh2
peterh230 jan. 2016 - 21:20

Het einde van de EU komt steeds dichterbij op deze manier... . "Ieder nadeel heb zijn voordeel" - Johan Cruijff

Bernie2
Bernie230 jan. 2016 - 15:47

Ik stel een ongelooflijke redactionele luiheid vast bij de 'betere' pers. Van onderbuiken vullende boulevardbladen als Telegraaf en AD valt niet veel meer te verwachten. Die luiheid zit me dwars, al een tijdje en die is kamerbreed.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jan. 2016 - 15:36

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Bob Moon
Bob Moon30 jan. 2016 - 19:45

Grappig genoeg was de situatie in deze eerst maanden andersom. Niet opgevallen?

H.Witte
H.Witte30 jan. 2016 - 15:36

Wat zouden Nederlanders doen als zo opgehoopt bij elkaar zitten, met dezelfde trauma's rondliepen, hun vertrouwde omgeving met al zijn herinneringen hadden moeten verlaten, al hun bezittingen waren kwijtgeraakt en ook nog eens (in veel gevallen) hun dierbaren moesten missen? Wij maken in vrijheid al ruzie met onze buren, met andere verkeersdeelnemers, met hulpverleners, met mensen achter een balie, met supporters van de tegenstander, met barbezoekers, met....vul maar in.

4 Reacties
Bob Moon
Bob Moon30 jan. 2016 - 19:50

Je hebt niet kunnen constateren dat in autochtonen in brede zin niets hebben tegen echte vluchtelingen maar dat dit momenteel zeer onder druk staat door de kanttekeningen die gezet kunnen worden bij dat "echte "vluchtelingen? En of je het nou leuk vindt of niet, het gaat ook niet om huidskleur. Het gaat erom dat west europese autochtonen steeds meer de zakken vol hebben van nog meer Islamitische aanwas. We zijn bereid te dealen met wat er is. Dat was al ten tijde van Fortuyn zo. Maar we krijgen nu door dat de aanwas niet gestopt wordt. DAT is wat ons dwarszit.

Zwarry
Zwarry30 jan. 2016 - 20:11

maar wij spugen niet

H.Witte
H.Witte30 jan. 2016 - 21:33

@Bob Moon Je maakt een geheel eigen invulling van mijn reactie. Trouwens ik behoor ook tot die West-Europese autochtonen en ik heb niet mijn buik vol van mensen die oorlogssituaties ontvluchten. Er komt, als het aan sommigen ligt, nog eens een moment dat WIJ een grens over willen, tenzij we met de agressor meeveren zoals er nu met dictators in spe wordt meegeveerd.

Bob Moon
Bob Moon31 jan. 2016 - 12:37

Sorry dat ik niet het gewenste antwoord gaf. Heb ik wel vaak lastiger van . Ik dacht toch echt een reactie te geven op het trekken van die zieligheidskaart mbt jouw vluchtelingen. Jij impliceert nl nog steeds dat ze dat allemaal zijn. Ik stipte even aan dat menigeen niet meer dat standpunt huldigt. Als ik je dan gedeeltelijk tegemoet kom met de constatering dat ik en vele andere nog steeds open staan voor echte probleemgevallen, negeer je dat. Ik vermoed, sorry als ik gemist heb dat je dat anders ziet en ook hier hebt gezegd, dat je uberhaupt bent voor relatief onbeperkte opvang en naturalisatie van migranten. Ik zei dus , nogmaals, niet zoals jij in je reactie impliceerde dat ik en anderen onze buik vol hebben van "mensen die oorlogssituaties ontvluchten" / Ik denk idd dan eerder aan vervolgde Christenen, Yezidi's en LGBT's . En dus geen moslims meer . Hoe vervelend jij dat ook moge vinden.En met jou meer mensen. dat weet ik. Maar , en hier is nogal wat verwarring ontstaan mbt de cijfers. De ene bron meldt een meerderheid die tegen nog meer islamitische "migranten" is, de ander heeft t over het tegen over gestelde. We kunnen in dat verband aan beide zijdes van het spectrum gooien met cijfers, artikelen en bronnen. Mijn gevoel (sic)zegt mij dat de meerderheid het nu wel gehad heeft met nog meer aanhangers van die onwrikbare(op wat marginale verschijnselen na dan) Islam Jouw gevoel zegt wat anders. Tja, wat is waar? Ik zeg met nadruk ISLAMITISCHE immigranten want ik heb stellig de indruk dat als het daar niet om ging men meer ontvankelijk zou zijn voor opname in ons midden. Feit blijft, en daar moet toch consensus over kunnen bestaan, dat we niet ongelimiteerd mensen kunnen toelaten, of het nu wel of niet echte vluchtelingen zijn. Toch? Dat wordt wel gerelativeerd door zogenaamde deskundigen als bijv een Kenneth Roth die zojuist bij Buitenhof weer eens mocht verkondigen dat er zoiets bestaat als/iets gedaan moet worden tegen islamophobie (alsof er niet genoeg redenen zijn voor consensus dat het een zeer problematische religie betreft)en dat de hoeveelheid te verwaarlozen is op de het totaal van de europese bevolking. Ook Nanda Ouwejans mocht de pro vluchtelingenlobby uitdragen. Hoe zo de media doet aan anti vluchtelingen rethoriek? Tja, wat is waar? :) Zelf neig ik ernaar niet alles in links vs rechts schema's te willen plaatsen. Zo is Boris Dittrich(Oud D66 politicus)veel bezorgder over de aanwas van islamieten binnen Europa dan de huidige D66 leiding. Hij is bevreesd voor "een verandering van het karakter van Europa) http://www.niw.nl/zorgelijke-rasoptimist-987/

Ryder
Ryder30 jan. 2016 - 15:26

De vraag is niet of deze aantallen incidenten (te) hoog of (te) laag zijn maar wat ze zeggen over de AZC's. Het lijkt me overduidelijk dat een AZC, zeker de grotere geen ideale samenlevingsvorm zijn. Gebrek aan privacy, veel getraumatiseerde mensen, verschillende nationaliteiten, culturen, godsdiensten en ideologieën, onzekerheid over de toekomst, verveling, dat alles maakt een AZC tot een moeilijk te beheersen leefgemeenschap. Door nu deze cijfers te presenteren onderstreep je dat min of meer. Maar wat is de volgende stap in de redenering? Ik kan er allerlei bedenken, zoals dat AZC's kleiner moeten, dat asielzoekers er korter moeten verblijven, dat de procedure tot legalisering sneller moet, dat ze sneller taalles krijgen en mogen werken enz. Maar het zal bij de genoemde rechtse media en de reaguurders hier vooral te doen zijn om het tegenhouden van nieuwe vluchtelingen of erger. Overigens zijn er nu een maand na Nieuwjaar drie vluchtelingen geïdentificeerd als betrokken bij de gebeurtenissen in Keulen. Drie.

2 Reacties
Van der Wal
Van der Wal30 jan. 2016 - 17:28

Van de hoeveel daders? Verder was volgens Links iedereen een vluchteling, ook de mensen die hier uit opportunisme naar toe trokken. Nu blijkt dat dat soort volk de zaak van de asielzoekers besmet blijven het mooi vluchtelingen. Kies je onderwerp van zieligheid maar wat zorgvuldiger.

Lo de wijk
Lo de wijk30 jan. 2016 - 20:18

Ik neem maar aan dat u dit niet gelezen heeft: verklaringen van de autoriteiten van Keulen: "Autoriteiten geven feiten Keulen vrij: 'We hebben niets te verbergen'" http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2016/1/Autoriteiten-geven-feiten-Keulen-vrij-We-hebben-niets-te-verbergen-2749383W/

rosarosa
rosarosa30 jan. 2016 - 14:57

Alles om de aandacht af te leiden van het feit dat ondertrussen sociale verworvenheden en het milieu verkwanseld worden aan de corpocratie. Dat we geen TIPP willen is één ding waar “het volk “ links en rechts het over eens zijn. Stel je even voor dat het volk, links en rechts, zich eendrachtig zou gaan verzetten. Nee dat mag niet gebeuren dus verdeel ze, stook ze op tegen vluchteingen, ondertussen spreekt of denkt niemand nog over TIPP

10 Reacties
johannn2
johannn230 jan. 2016 - 15:10

rosarosa, Jij schijnt te denken, dat onze vrije pers rechtstreeks op de loonlijst van belanghebbende machthebbers staat. Ik geef ze - die vrije pers - nog het voordeel van de twijfel. .

H.Witte
H.Witte30 jan. 2016 - 15:23

Hoe vrij is een vrije pers als ze voor haar voortbestaan abonnees nodig heeft. De strijd om die abonnees lijkt nu volop te zijn losgebarsten.

Dagny.Taggart.10
Dagny.Taggart.1030 jan. 2016 - 15:36

Precies, en niet te vergeten aanhoudende bankencrisis is Griekenland (1) en Italië (2), dreigend Brexit (3), gigantische verlies Deutsche Bank (4); hoor je weinig over op voorpagina's, maar is groot risico voor Europese stabiliteit. Maar verkiezingen 2017 hè... 1. http://www.theguardian.com/business/2016/jan/04/greeces-economic-crisis-goes-on-odyssey-without-end 2. http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21651261-north-limps-ahead-south-swoons-tale-two-economies 3. http://www.theguardian.com/politics/2016/jan/25/brexit-would-trigger-economic-financial-shock-for-uk 4. http://www.businessinsider.de/deutsche-bank-q4-2015-results-losses-litigation-job-losses-2016-1?r=US&IR=T

Rode druppel
Rode druppel30 jan. 2016 - 16:11

@johannn. Ja, ze staan indirect op de loonlijst. En TTIP is het gevaarlijkste handelsverdrag ooit voor burgers.

rosarosa
rosarosa30 jan. 2016 - 16:15

@johannn Vrije pers is uiters zeldzaam, al de hierbovengenoemde bladen horen daar niet toe. Het grootste deel van de nederlandse en belgische kranten worden beheerd door " de persgroep" die eigendom is van een van de rijkste families in Belgie. Verder nog twee andere spelers " het mediahuis" of telegraaf mediagroep ook met zeer vervlochten belangen. Zo ver voor de" vrije pers" de stijl en doelgroepverschillen zijn maar een oppervlakkig. laagje. https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Persgroep

JanB2
JanB230 jan. 2016 - 17:11

Juist! Schreeuw het van de daken (voor mijn part letterlijk).

JanB2
JanB230 jan. 2016 - 17:12

@johannn Ik niet.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus30 jan. 2016 - 17:21

Dat zegt ze niet.... Johann. Er bestaat ook nog zo iets als pers "voeden". Of er van profiteren dat het even ergens anders over gaat. Op de loonlijst staan geloof ik ook niet. Dat er geprobeerd wordt pers te sturen daar hoe je geen alu-hoedje voor te zijn.

johannn2
johannn230 jan. 2016 - 23:06

Rode druppel 30 januari 2016 at 17:11 Indirect op de loonlijst, zeg je. Dan zal je bewijs daarvoor ook wel erg indirect zijn, denk ik. .

johannn2
johannn230 jan. 2016 - 23:18

rosarosa 30 januari 2016 at 17:15 "Vrije pers" lijkt inderdaad een contradictio in terminis. Het feit, dat kranten commerciële bedrijven zijn. wil nog niet zeggen, dat hun redacties niet onafhankelijk zijn. Dat is het mooie aan onze vrije pers. Als zou worden aangetoond, dat de redactie van een van de kwaliteitskranten onder de hierboven gerefereerden geen onafhankelijke redactie heeft, dan kan die zijn burelen sluiten. De commerciële kranten moeten mede garant staan voor de inhoudelijke onafhankelijkheid van hun redacties van de bedrijfsmatige kant ervan. Om het publiek daar een extra garantie voor te geven hebben die kranten tegenwoordig een onafhankelijke ombudsmens in dienst, die open staat voor kritiek van buiten, de klachten onderzoekt en de resultaten publiceert. Maar het wantrouwen van sommigen is niet weg te nemen. Ik zeg overigens niet, dat jij tot die sommigen behoort. . .

Lo de wijk
Lo de wijk30 jan. 2016 - 14:52

Intussen zegt Merkel nu dat de Syriërs als IS eenmaal verslagen is terug naar hun land moeten: "Merkel: 'Als IS verslagen is, moeten migranten weer naar huis'" http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2016/1/Merkel-Als-IS-verslagen-is-moeten-migranten-weer-naar-huis-2754370W/ En Reuters meldt: "Helsinki police report 15 sexual harassment cases on New Years Eve" http://in.reuters.com/article/finland-assaults-idINKCN0UX204?feedType=RSS&feedName=worldNews Dat is toch een gewoon nieuwsbericht? Of mag dat niet?

7 Reacties
johannn2
johannn230 jan. 2016 - 15:22

Lo de wijk, Feiten zijn feiten zijn, maar de betekenis zit hem in het gebruik ervan. Het beeld van deze vreemdelingen is voor ons nog vrij oningevuld. We kennen hen nog niet. Eenzijdige ongenuanceerde berichtgeving schept een onmenselijk beeld van hen, een vijandbeeld. Die berichtgeving kan dan op zich nog zo feitelijk zijn, maar de eenzijdige ongenuanceerdheid vertekent het beeld. Dat maakt die berichtgeving tendentieus. Het schetst daarmee een vals beeld. . .

jahoor2
jahoor230 jan. 2016 - 16:31

@Lo de wijk nou prima toch. Weer een reden minder om te zeiken over vluchtelingen.

Van der Wal
Van der Wal30 jan. 2016 - 17:31

@johann Dus als het eerste wat ze na binnenkomst doen is de plaatselijke dames aanranden mag je ze dat niet nadragen? Prima. Je ben in ieder geval consistent met het zielig vinden van misdadigers. Het is immers altijd de schuld van de maatschappij.

Lo de wijk
Lo de wijk30 jan. 2016 - 20:33

@johannn Er worden massaal vrouwen aangerand in een nacht door een bepaalde groep mensen. Om de mensen waar die groep to behoort niet te stigmatiseren wordt het hele drama in de doofpot gestopt door de politie en de media, op bevel van hogerop. En dan lekken enige politie medewerkers de feiten naar buiten. Dat alles bij elkaar heeft nogal wat gemoederen boos en achterdochtig gemaakt. En die achterdocht richt zich vervolgens op die hele groep mensen. Ook al is dat onterecht. Men is nu bang voor de hele groep geworden, al weet men dat het maar een minderheid is van het geheel. Maar men beschouwd het als het zichtbare topje van de hele culturele onzichtbare ijsberg.

johannn2
johannn230 jan. 2016 - 23:27

Lo de wijk 30 januari 2016 at 21:33 Dan ligt het voor de hand dat je je ook inderdaad beperkt tot die groep. Dan kan ik een heel eind met je meekomen. Die groep van een paar honderd man dus (meen ik dat het er waren), de daadwerkelijke daders, en verders niemand. En niet hun grootouders, ouders, kinderen en toekomstige kleinkinderen erbij rekent, laat staan het hele volk waar ze van afstammen. Het is in een rechtsstaat gebruikelijk, dat alleen de daadwerkelijk schuldigen worden bestraft, niet hun hele ras. .

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 jan. 2016 - 9:16

Ja dat is een gewoon nieuwsbericht, dat mag. heb je nog de moeite genomen om te zien hoe deze cijfers zich verhouden tot andere bevolkingsgroepen? Of wil je helemaal geeen informatie delen maar gewoon een beetje stemming maken? want dt mag ook gewoon, stemming maken., Alleen moet je dan niet net doen alsof je informatie probeert te delen, want dat is iets anders.

Haastig
Haastig31 jan. 2016 - 17:27

johannn 31 januari 2016 at 00:27 "Het is in een rechtsstaat gebruikelijk, dat alleen de daadwerkelijk schuldigen worden bestraft, niet hun hele ras." Yep dat klopt, alleen daadwerkelijke schuldigen worden (hopelijk in het gunstigste geval, hetgeen in praktijk <<15% is) bestraft. Waar je vandaan komt met je ras weet ik niet, daar gaat het niet over. Het is in rechtsstaten ook gebruikelijk dat -vanwege een aantal- je toch maatregelen neemt tegen "het hele volk" of het hele volk met enig wantrouwen tegemoet gaat. Ik doe mijn voordeur op slot niet omdat ik denk dat 100% van mijn mede-mensgenoten onbetrouwbaar is, maar omdat ik weet dat een deel dat niet is en het risico niet wil nemen. In sommige dorpen zie je dat mensen nog slot-loos/beperkt leven, tot daar een bende -niet lokaal-wonenden- huis voor huis leegstropen. Ook dan wordt daar opeens afgezien van het 100% vertrouwen. Ik realiseer me dat ik voor de enkele optimist een afschuwelijk akelig mens ben wegens mijn wantrouwen dat zich uit in het op slot doen van huis, fiets en auto, waarmee ik vanwege een klein aantal onbetrouwbaren een hele bevolkingsgroep met wantrouwen tegemoet ga. Net zoals mijn ouders waarschijnlijk weerzinwekkend gevonden worden omdat ze niet wilden dat ik 's avonds laat alleen zou fietsen: dat nare wantrouwen t.o.v. al die onschuldige mannen. Of doen jullie ondanks al dat gepraat over "een groep veroordelen" ook gewoon je deur op slot? Wil je liever ook niet dat je dochter van 16 alleen gaat over straat na middernacht in bepaalde gebieden?

Rode druppel
Rode druppel30 jan. 2016 - 14:39

Wat is hier vreemd aan. Media willen verkoopcijfers, geen nieuws. Overigens nieuws sites idem dito. Zo blinkt er een site uit met de zwarte pieten discussie, die steeds weer opgerakeld wordt. Het nieuws wordt nu gemaakt om winst te maken. Dat daarbij de waarheid geweld wordt aangedaan, nemen ze op de koop toe, als ware het van tweederangs belang. Geld, geld en nog eens geld is de drijfveer voor de hedendaagse media.

3 Reacties
johannn2
johannn230 jan. 2016 - 15:06

Rode druppel, Dan hebben ze zich aardig aangepast aan het gewetenloze neoliberale maatschappelijke klimaat. .

Rode druppel
Rode druppel30 jan. 2016 - 16:06

@johannn. Aangepast ? Nee, ze hebben onze neoliberale maatschappij mede vorm gegeven. Zonder hun was dat niet mogelijk geweest. De media bepalen ongeveer alles. Zonder de media mee te hebben, heb je geen schijn van kans om bv. verkiezingen te winnen. De macht van de media is mega groot.

rbakels
rbakels30 jan. 2016 - 16:54

Juist! Maar als de vrijheid van meningsuiting in het geding is schreeuwen de media moord en brand. De vrijheid van meningsuiting is echter "uitgevonden" omdat een democratie niet kan functioneren zonden geïnformeerde burgers. Vaak wordt geroepen dat die vrijheid een "groot goed" is, maar dat is onzin: het is veeleer een schande als die vrijheid ten onrechte wordt beperkt. Ooit en elders was het gevaar persbreidel door de overheid. Nu wordt de persvrijheid steeds meer aangetast doordat media in economische doodsnood steeds schandelijker onzin de wereld in slingeren.

Sardar2
Sardar230 jan. 2016 - 14:28

Van de reacties hieronder kom ik tot conclusie dat links echt verlamd is geraakt in het benaderen van werkelijkheid. Het feit is dat de hele ellendige omstandigheden in herkomstlanden van vluchtelingen is veroorzaakt door rechts; in Irak, Syrië, Libië, Afghanistan enz. Het feit is dat de huidige vluchtelingencrisis in Europa komt door beleid en initiatieven van rechts in Duitsland maar ook in Nederland tot stand. Het feit is dat de voorgedragen oplossingen voor vluchtelingencrisis komt ook van rechts in Duitsland en Nederland en veel andere Europese landen. Het feit is dat voorgedragen beleid voor opvang en inwerking van vluchtelingen komt ook van rechtse overheden, waarin links het minste invloed heeft. Het feit is dat in media en politiek het meeste zaken ook door rechts aangekaart en behandeld worden. Maar domme volk praat nog steeds over linkse toestanden betreft vluchtelingen. Maar nog erger is domheid van rechts zelf die over eigen fouten praat alsof het door links gecreëerd of niet gecorrigeerd zijn. Nog schandaliger is het racistische aanval en benadering van rechts op vluchtelingen die door rechts zelf binnen gehaald zijn. En links zit nog zichzelf verdedigen alsof zij verantwoordelijk zijn voor rechtse wantoestanden!

6 Reacties
ToBeOrBecome
ToBeOrBecome30 jan. 2016 - 15:55

Bidar je denkt bizar! De ellende wordt veroorzaakt door de religie (meer specifiek alle monotheïstische religies) Hebben we hier ook bijna 2000 jaar gehad, maar gelukkig zijn we redelijk seculier momenteel. De Islam is bron van alle kwaad in de landen die je noemt. Door dom ingrijpen in die landen door de VS c.s. is er slechts een mogelijkheid geboden aan deze religie van dood en verderf hun piketpalen te slaan.

RoBru
RoBru30 jan. 2016 - 16:08

"Het feit is dat de hele ellendige omstandigheden in herkomstlanden van vluchtelingen is veroorzaakt door rechts; in Irak, Syrië, Libië, Afghanistan enz". Serieus? De mensen ter plekke zijn allemaal willoze onschuldige slachtoffers? "Het feit is dat de huidige vluchtelingencrisis in Europa komt door beleid en initiatieven van rechts in Duitsland maar ook in Nederland tot stand". Serieus? Onze politici laten ze vluchten? Of bedoel je at onze politici ze toelaten? "Het feit is dat de voorgedragen oplossingen voor vluchtelingencrisis komt ook van rechts in Duitsland en Nederland en veel andere Europese landen". Want de linkse oplossing is...? "Het feit is dat voorgedragen beleid voor opvang en inwerking van vluchtelingen komt ook van rechtse overheden, waarin links het minste invloed heeft". Want met een 'linkse opvang' of een 'links toelatingsbeleid' zouden er geen problemen zijn? "Het feit is dat in media en politiek het meeste zaken ook door rechts aangekaart en behandeld worden". Hier ben ik het wel mee eens: 'rechtse media' zitten er boven op, gewoon spitten, graven, zuigen en blootleggen, in combinatie met de eigen 'rechtse' agenda en in contrast met de 'linkse' agenda ('eigenlijk niets aan de hand, rekening houden met eigen cultuur van religie van vluchtelingen is normaal en beschaafd, we kunnen er veel meer opvangen'). Links hoeft zich niet te verdedigen (waartegen in godsnaam?), maar heeft gewoon geen alternatief, geen oplossing en geen beleid. Rechts doet het overigens nauwelijks beter, want het IS namelijk een vrij groot probleem, los van partijpolitieke spelletjes.

Sardar2
Sardar230 jan. 2016 - 17:55

@ ToBeOrBecome, 30 januari 2016 at 16:55 Rechts ‘in Irak, Syrië, Libië, Afghanistan enz.’ Westerse rechtse bemoeienis ‘in Irak, Syrië, Libië, Afghanistan enz.’ Rechtse beleid om Turkije voorbereiden voor tweede golf oorlogsvluchtelingen van Syrië, Rechtse beleid over hoe de vluchtelingen toegelaten werden, Rechtse beleid over de manier van opvang van vluchtelingen, Rechtse mediabeleid…. Het moet echt dom klinken om islam of links hier bij betrekken als schuldigen!

Sardar2
Sardar230 jan. 2016 - 18:07

@ RoBru, 30 januari 2016 at 17:08 Al vanaf eerste jaar van burgeroorlog in Syrië was duidelijk er zullen miljoenen vluchtelingen ontstaan. Afghanistan en Irak waren duidelijke voorbeelden hiervoor. Rechtse politiek heeft eigen agenda en volgt deze nog steeds, waarin amper rekening gehouden word met gevolgen daarvan op eigen bevolking. Links heeft ook in al die jaren geen moment stil gestaan op nasleep van vluchtelingencrisis voor Europa. Het gevolg is dat van de ene kant is internationaal niks voorbereid voor deze vluchtelingen, en van andere kant is oorlog gewoon voortgezet met miljoenen vluchtelingen die vooral afkomstig zijn van die door het westen bewapende sektes veroverde gebieden. Ook nog steeds word ingezet op voortzetting van oorlog (volgens VS nog 4 jaar) met nog meer vluchtelingen als gevolg, terwijl EU gebukt gaat onder gevolgen van de eerste golf van vluchtelingen. De linkse oplossing is gewoon het stoppen met oorlog, in ieder geval waar dat bij de hand ligt.

Bob Moon
Bob Moon30 jan. 2016 - 19:57

Dus enerzijds is praten over Links onzin maar als het over Rechts gaat weer niet? Inderdaad, bizar.

johannn2
johannn230 jan. 2016 - 23:21

Bob Moon 30 januari 2016 at 20:57 Ligt er helemaal aan wat je over hen beweert. .

ljhbouwman
ljhbouwman30 jan. 2016 - 13:57

De nacht van het glas en de gaskamers hadden ook een begin: het systematisch verdacht maken van vreemdelingen die voor een groot deel gewone burgers waren. Dat nooit meer! Hoezo?

9 Reacties
JoostHelder
JoostHelder30 jan. 2016 - 14:09

Mooie Godwin weer. Juist omdat we dat nooit meer willen moeten we opletten wie we (massaal) ons land binnen laten, en hoe deze personen zich gedragen. Ik ken geen 1 land in de wereld waar moslims in de meerderheid zijn en mensen met een 'afwijkend' geloof/geaardheid/etniciteit zoveel vrijheid hebben als in Nederland. Wel eens bedacht dat daar een causaal verband tussen zou kunnen zijn???

johannn2
johannn230 jan. 2016 - 14:28

ljhbouwman, "Nooit meer" betekent volgens sociologen ongeveer 50 jaar. Daarna is het in het collectief geheugen dusdanig vervaagd, dat we de lessen weer van voor af aan 'mogen' leren. De door jou genoemde les is nu zo'n 70 jaar oud. Kennelijk wordt het weer tijd voor een herhaling. Zeker gezien het feit, dat de media ook al zo enthousiast meedoen, inclusief de kwaliteitskranten. Overigens, ik vind jouw tekst geen "Godwinnetje", omdat hij werkelijk toepasselijk is. ( Volgens Godwin is het dan geen 'Godwin') .

Buzzer
Buzzer30 jan. 2016 - 14:33

Daar gaan we weer, heb je gebrek aan creativiteit, haal de gaskamers er maar bij of de nazi's. Of verklaar iedereen die zijn bedenkingen heeft bij de grote aantallen vluchtelingen tot nazi.

peterh2
peterh230 jan. 2016 - 15:24

"Dat nooit meer! Hoezo?" . Nog meer reden om grenzen te stellen aan de instroom. Hoe groter het probleem hoe extremer de 'oplossingen' die de extremen voorstellen. . Laten we eerst proberen de mensen die er al zijn te laten assimileren/integreren, dat wordt al een hele klus...

johannn2
johannn230 jan. 2016 - 15:27

Buzzer 30 januari 2016 at 15:33 Daar gaan we weer. Veeg een waarschuwing maar van tafel omdat waar het voor waarschuwt immers nog niet gebeurd is. Maar waarschuwen als het al wel gebeurd is is een beetje laat, vind je ook niet? En bovendien, als we de voorbeelden uit het verleden niet mogen gebruiken, dan kunnen we er ook geen lessen uit leren. Foute houding, lijkt mij. .

jahoor2
jahoor230 jan. 2016 - 16:35

@JoostHelder vrijwel alle landen zijn barbaars ten op zichte van Nederland. Dat willen we graag zo houden. Daarom moeten die domme laag opgeleide PVV´ers zich gewoon eens een keer leren gedragen en niet zulke onzin verzinnen.

Haastig
Haastig30 jan. 2016 - 23:05

ljhbouwman 30 januari 2016 at 14:57 "De nacht van het glas en de gaskamers hadden ook een begin: het systematisch verdacht maken van vreemdelingen die voor een groot deel gewone burgers waren." Vreemdelingen? 500 jaar verblijf en je noemt het nog steeds "vreemdelingen"? En, vertel eens, dat deel dat volgens jou geen gewone burgers waren, wat deden die?

johannn2
johannn230 jan. 2016 - 23:41

peterh 30 januari 2016 at 16:24 Je bedoelt de vandalen en racisten die "Neerlands bloed in d'aderen vloeit"? Kansloos. Die zullen nooit integreren, laat staan assimileren. .

peterh2
peterh231 jan. 2016 - 11:09

[Je bedoelt de vandalen en racisten die “Neerlands bloed in d’aderen vloeit”? Kansloos.] . Je weet best dat ik het had over die 58.000 die in 2015 al binnengekomen zijn, maar blijkbaar zijn je inhoudelijke argumenten op...

JohnVKR
JohnVKR30 jan. 2016 - 13:50

En het verrassende van dit alles is. Geen enkele journalist, geen enkele burger, stelt zich ooit de vraag hoe het komt dat seksuele intimidatie en seksueel geweld gepleegd door witte Nederlanders consequent onder de tafel wordt geveegd. Die cijfers willen we niet weten, want die gaan over onszelf.

5 Reacties
KalmAan
KalmAan30 jan. 2016 - 14:14

Wit??? Je mag toch gewoon blank zeggen? Toch?

johannn2
johannn230 jan. 2016 - 14:31

JohnVKR, Aanrandingen door "Hollanders" zijn incidenten, aanrandingen door asielzoekers/vluchtelingen zijn kenmerkend voor de hele groep. Dat is het verschil. Kennelijk. .

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst30 jan. 2016 - 14:37

Kunt u voorbeelden noemen van dit onder de tafel vegen?

Meh2
Meh230 jan. 2016 - 17:30

Alleen als de daders minderheden zijn word er luidkeels gewezen naar autochtone mannen. Nooit andersom.

Van der Wal
Van der Wal31 jan. 2016 - 12:33

Gelul. Als de gemiddelde blanke man met zijn zogenaamde machtspositie zo graag verkrachtend door het leven zou willen gaan was verkrachting helemaal geen misdrijf geweest. dat je als man verkrachtend door het leven moet kunnen gaan is een minderheidsstandpunt bij mannen. En in de praktijk zie je ook dat het bijna altijd door eenlingen gedaan wordt.

JoostHelder
JoostHelder30 jan. 2016 - 13:46

Dit artikel suggereert dat er niets aan de hand is als de cijfers onder asielzoekers hetzelfde zouden zijn als de rest van Nederland. Dat is raar. Van mensen die stellen te vluchten voor bommen en granaten zou je toch juist verwachten dat ze zich gedragen in een land dat hun opvangt? Zelfs als het klopt dat de statistieken vergelijkbaar zijn dat vind ik dat een zeer kwalijke zaak. Als ongenode gast heb je je te gedragen!

3 Reacties
johannn2
johannn230 jan. 2016 - 14:43

Bedoel je dit satirisch ? Of denk je werkelijk, dat bombardementen van mensen betere mensen maken? Jij stelt (of doet alsof): " Als ongenode gast heb je je te gedragen! " Inderdaad, als gast heb je je sowieso te gedragen, ongenood of niet. Als vluchteling trouwens ook. En ongenood zijn ze niet, als het goed is, gezien het door ons geratificeerde Vluchtelingenverdrag. Bovendien zijn ze toegelaten als erkende vluchteling dan wel tot de procedure daartoe. Een ander punt is: als gasthéér (m/v) heb je je óók te gedragen. En daar geven vele Nederlanders, en de media zo blijkt nu - en ook jij (maar misschien satirisch?) - nauwelijks blijk van. Maar misschien geven wij onze 'gasten' hiermee het goede voorbeeld. Ben benieuwd hoe snel ze inburgeren door zich daaraan aan te passen. Gezien de cijfers doen ze het op éen punt momenteel in ieder geval al even goed als de gemiddelde Nederlander. .

Ravens
Ravens30 jan. 2016 - 16:08

@johannn, de vluchtelingen in de WOII gedroegen zich toch anders. Ze hadden bijvoorbeeld geen favoriete landen om perse naar toe te gaan of andere verzoeknummers. Dit geeft toch te denken. Het is grotendeels gewoon immigratie, op zoek naar de beste voorwaarden. Menselijke en begrijpelijk, maar ook begrijpelijk om niet alles voor zoete koek te slikken.

JoostHelder
JoostHelder30 jan. 2016 - 17:29

@ johannn Als we het dan toch over verdragen hebben, dan is er ook nog zoiets als het verdrag van Dublin. Daarin is - heel redelijk - geregeld dat je als asielzoeker in het eerste veilige land in de EU asiel moet aanvragen. Maar daar hebben de 'asielzoekers' maling aan, die gaan voor de hoogste uitkeringen in Zweden en Duitsland....

DeKist
DeKist30 jan. 2016 - 13:37

Wat een misplaatste verontwaardiging weer. Alsof de cijfers niet meer dan alarmerend zijn. Een term als `mediaoorlog` en kermend ter aarde storten omdat er een suggestieve sturing in de berichtgeving zit komt erg hypocriet over van een medium wat al vanaf dag 1 van deze migrantencrisis het doet met verzinsels, overdrijvingen en leugens. Ik zal eens een paar duiten in het zakje doen. - Het aantal 'hoog opgeleiden' is een zeer minimaal deel van het geheel; - de invasie van intoleranten gaat de vergrijzing niet oplossen - de invasie van intoleranten is niet goed voor de economie - er zitten wel degelijk jihadi bij de stromen - in tegenstelling tot all;e foto's en alle camerabeelden is er geen eerlijke verdeling tussen kinderen, mannen en vrouwen - het werkelijk aantal vluchtelingen is vrijwel '0' . Geen enkele reden om helemaal naar Nederland te komen, terwijl je 13 veilige landen doorkruist - het Syrische jongetje is nooit in zn leven in Syrië geweest, woonde in Turkije en vertrok op initiatief van zijn vader om gratis voorzieningen te krijgen - De 'vluchteling' die struikelde door een Hongaarse journalist(e) was een vluchtende en gezochte terrorist enz. enz. enz. Die kletspraat wordt nu niet meer door de onwetende meerderheid geslikt en toch maar blijven doorgaan met het doordrammen van het eigen (on)gelijk. Hoe links zichzelf volledig verloochent en uiteindelijk opheft...

6 Reacties
Sol Invictus
Sol Invictus30 jan. 2016 - 14:12

"Die kletspraat wordt nu niet meer door de onwetende meerderheid geslikt" het tweede deel van die zin is het enige in je van trillende woede getuigende betoog, ook werkelijk klopt. "het werkelijk aantal vluchtelingen is vrijwel ‘0’" je bent een leugenaar. slechte opvoeding gehad? "Geen enkele reden om helemaal naar Nederland te komen, terwijl je 13 veilige landen doorkruist " volgens mij heeft de EU bepaalt welk land hoeveel vluchtelingen opneemt. dat betekent dat er dus ook vluchtelingen die de EU binnenkomen hier naar toe gebracht worden. had je dit zelf niet kunnen bedenken? of was je fantasie aantrekkelijker?

Dunya2
Dunya230 jan. 2016 - 15:10

""het Syrische jongetje is nooit in zijn leven in Syrië geweest, woonde in Turkije en vertrok op initiatief van zijn vader om gratis voorzieningen te krijgen." Leugens op leugens vertellen is wat rechts doet onderscheiden van de rest.

Dunya2
Dunya230 jan. 2016 - 15:13

En als het moet, vertelt rechts zelfs leugens over de rug van een tragisch overleden kind.

Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 15:15

[– Het aantal ‘hoog opgeleiden’ is een zeer minimaal deel van het geheel;] . Tsja, als je 30 % minimaal vindt, dan klopt dat inderdaad. Maar deze site, en linkse media in het algemeen, zijn daar altijd volkomen duidelijk over geweest. Het zijn juist de rechtse media, die het aantal hoger opgeleid continu fors overschatten; je leest er regelmatig dingen over "al die tandartsen en ingenieurs". . [– de invasie van intoleranten gaat de vergrijzing niet oplossen] . Tsja, als je dingen als "invasie van intoleranten" blijft krijsen, dan zal je niet heel serieus genomen worden. Maar laat ik dat wel doen. Ik ben erg benieuwd naar de berekeningen, die je ongetwijfeld hebt gemaakt om je stelling hier te onderbouwen. Zou je die ook kunnen uitleggen hier ? En als je toch bezig bent, wie heeft er eigenlijk gezegd dat de huidige vluchtelingenstroom een oplossing voor de vergrijzing zou zijn ? . [ – de invasie van intoleranten is niet goed voor de economie] . Aha. Wie heeft er dan gezegd dat dat wel zo zou zijn ? En als je die personen genoemd hebt, kan je dan ook uitleggen waarom het niet goed voor de economie zou zijn ? . [– er zitten wel degelijk jihadi bij de stromen ] . Waarschijnlijk wel, maar daar hebben we eigenlijk geen betrouwbare informatie over. Wie heeft er trouwens ontkent dat er jihadi bij de vluchtelingen zaten ? . [- in tegenstelling tot all;e foto’s en alle camerabeelden is er geen eerlijke verdeling tussen kinderen, mannen en vrouwen] . Ehm ... welke foto's en camerabeeld bedoel je ? Ik heb nog maar heel weinig beeldmateriaal van vrouwen en kinderen gezien, eigenlijk. . [– het werkelijk aantal vluchtelingen is vrijwel ‘0’ .] . O ? En waar heb je dat cijfer precies vandaan ? . [Geen enkele reden om helemaal naar Nederland te komen ..] . O ? Hoezo niet ? Wat is er allemaal mis met Nederland ? . [, terwijl je 13 veilige landen doorkruist – het Syrische jongetje is nooit in zn leven in Syrië geweest, woonde in Turkije en vertrok op initiatief van zijn vader om gratis voorzieningen te krijgen ] . Tsja. Maar we hebben het over anderhalf miljoen mensen; waarom staar je je zo blind op precies 1 persoon ? . [– De ‘vluchteling’ die struikelde door een Hongaarse journalist(e) was een vluchtende en gezochte terrorist] . Tsja. Maar we hebben het over anderhalf miljoen mensen; waarom staar je je zo blind op precies 1 persoon ? . [ enz enz enz ] . bla bla bla ? . [Die kletspraat wordt nu niet meer door de onwetende meerderheid geslikt en toch maar blijven doorgaan met het doordrammen van het eigen (on)gelijk. Hoe links zichzelf volledig verloochent en uiteindelijk opheft…] . Blijf maar lekker in je ongefundeerde en nodeloos kwetsende bubbel, hoor. Als ik je post zo lees, dan is de werkelijkheid veel te moeilijk voor je.

peterh2
peterh230 jan. 2016 - 15:50

"je leest er regelmatig dingen over “al die tandartsen en ingenieurs”." . Sarcasme is niet jouw sterkste punt? . Dat soort uitspraken zijn een reactie op jubel-praatjes een paar maanden terug nog veel gebezigd werden: wij konden al deze kenniswerkers zo goed gebruiken op onze vergrijzende arbeidsmarkt. . Die ballon is ondertussen wel doorgeprikt...

jahoor2
jahoor230 jan. 2016 - 16:42

@deKist de cijfers zijn alles behalve alarmerend en ondersteunen jouw geschreeuw totaal niet. Je verzint verhalen of laat je onzin aanpraten door iemand die bewust onzin verkoopt om dom stemvee te winnen.

Buzzer
Buzzer30 jan. 2016 - 13:34

Met mediaoorlog word bedoeld dat kranten op zoek gaan naar informatie die altijd onder de pet is gehouden, misschien ook willens en wetens door de kranten zelf. De politie klaagt ook al over het opsouperen van capaciteit door het te vaak uit moeten rukken naar asielzoekers.

KalmAan
KalmAan30 jan. 2016 - 13:24

Links interpreteert de cijfers op hun manier(zie boven). Rechts interpreteert ze op hun manier (zie Geen Stijl). Het gevolg is toenemende polarisatie. Deze regering weet nu eenmaal niet een duidelijk beeld van de migrantenstroom te geven, laat staan met een oplossing te komen. En de bevolking raakt verdeeld, en dan.............. Wilders zal toch geen gelijk krijgen over de revolutie? Joop en Geen Stijl: zet je hakken in het zand, blijf overtuigd van je eigen gelijk en luister niet naar de ander.

2 Reacties
johannn2
johannn230 jan. 2016 - 15:00

KalmAan Wilders kan geen gelijk krijgen, want haat kan nooit gelijk hebben. .

Bob Moon
Bob Moon30 jan. 2016 - 20:06

Johann Wil je een lollie?

JohnVKR
JohnVKR30 jan. 2016 - 13:16

De berichtgeving in de Nederlandse media doet me sterk denken aan de berichtgeving in de Zuid-Afrikaanse media ten tijde van de Apartheid. Het Algemeen Dagblad spant daarbij de kroon. Sorry dat ik het zeg, maar wat een ongelooflijke schoften zitten er toch bij het AD. Ik heb het al vaker gezegd: het is niet verrassend dat Apartheid een Nederlands woord is. Het Apartheidsdenken zit in ons bloed. Uiteraard zal de AD-redactie nooit eens op onderzoek uitgaan naar de omvang van het seksueel geweld gepleegd door Nederlanders. Nee, het AD heeft maar 1 doel: stemmingmakerij omdat dit zo goed valt bij haar lezers. Wat een smeerlappen!

8 Reacties
PieterPan3
PieterPan330 jan. 2016 - 13:52

"Ik heb het al vaker gezegd: het is niet verrassend dat Apartheid een Nederlands woord is. Wel jammer voor je dan dat apartheid een Afrikaans woord is en niet Nederlands

Hans Beek
Hans Beek30 jan. 2016 - 14:02

Artikel uit het AD. Zeg maar gauw sorry tegen de schoften. Syrische vluchtelingen demonstreren tegen geweld tegen vrouwen. © afp. Veel Nederlandse mannen vinden het normaal om ongevraagd aan vrouwen te zitten, zegt Emma Wesseling (20). De studente journalistiek maakte het maar al te vaak aan den lijve mee - en erger. ,,Pas na een paar dagen besefte ik dat ik verkracht was.'' Studente Emma Wesseling. © Facebook.com/emma.wesseling5. Heel veel Nederlandse mannen vinden het - zeker na een paar drankjes - normaal om aan meiden te zitten Emma Wesseling ,,Ik wist als tiener al dat je moet oppassen. Oppassen met wat je draagt, waar je loopt, waar je uitgaat. Ik groeide op in Almere en daar kon ik als 16-jarige echt niet alleen op stap, en ook niet met alleen vriendinnen. Mannen die twee keer zo oud waren als ik die me nariepen of aan m'n billen zaten: het overkwam ons elke week. Ik merkte dat veel mannen er lacherig over deden, het als iets onschuldigs zagen. 'Gewoon een beetje voelen', dat soort teksten. Maar ik ervaarde het als intimiderend. Alsof het lichaam van een vrouw een soort publiek bezit is.'' ,,Het debat dat sinds de gebeurtenissen in K

KalmAan
KalmAan30 jan. 2016 - 14:07

Omdat Nederlanders ook seksueel geweld plegen, mogen andere groepen het ook? Omdat Nederlanders ook seksueel geweld plegen, mag je niet zeggen dat vluchtelingen seksueel geweld plegen? Wat probeert U te zeggen?

GeachteLezer
GeachteLezer30 jan. 2016 - 14:47

Ofwel: Asielzoekers en migranten zijn niet erger dan Nederlandse mannen, dus vanwaar de ophef? -- Ik begrijp het idee, maar vraag mij af of het daarom gaat. De teneur is toch dat deze migranten misschien net zo veel ongeoorloofd aan vrouwen zitten als wij, boerenzonen, maar ook een heel ander idee hebben over de positie van de vrouw: Zie de rol van vrouwen in islamitische landen. Als je dat graag wil, vrouwen van Nederland, kijk dan geenszins kritisch naar de mannelijke migranten of doe alsof daar geen enkel verschil is. -- De zin : "ik besefte pas na een paar dagen dat ik verkracht was" vind ik getuigen van een mosterd na de maaltijd her-evaluatie van iets dat mevrouw zelf niet zo goed heeft afgekaart met de desbetreffende heer, vermoed ik. Mogelijk is zij gewoon niet duidelijk geweest. Vroeger was een klap in een mannengezicht een afdoende signaal om de man te laten ophouden. Misschien een cursusje weerbaarheid?

johannn2
johannn230 jan. 2016 - 14:57

KalmAan, Nee. Hij probeert te zeggen dat geen van beide het mogen. Maar jij wilt er graag wat anders in lezen, begrijp ik ? Vreemde wens. .

Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 15:27

[Omdat Nederlanders ook seksueel geweld plegen, mogen andere groepen het ook?] . Nee. Het feit dat Nederlanders ook seksueel geweld plegen, ontkracht een rechts sprookje.

JohnVKR
JohnVKR30 jan. 2016 - 16:11

@Hans Beek. Als wat u schrijft waar is, dan is dat in ieder geval nog de winst van ´Keulen´. Nooit was seksueel geweld een probleem (voor de Nederlandse media), het werd pas een probleem toen het dor Noord-Afrikanen en vluchtelingen werd gepleegd. Laat onverlet dat het AD nog nooit heeft gekopt met ´Elke dag 50 zedendelicten in Hollandse huiskamers´, of ´Elk weekend 300 zedendelicten in het uitgaansleven.´ Dat is namelijk geen nieuws. Nu het om vluchtelingen gaat moeten de feiten prominent benoemd worden, gaat het om Hollanders dan is dat niet nodig.

Van der Wal
Van der Wal31 jan. 2016 - 12:40

@Arie Roos Dat Rechts verkrachting prima vind is juist een nieuw Links sprookje. Net een maandje oud. Rechts is immers altijd van de hoge straffen en de Law & Order, toch? Eerder van het ophangen van verkrachters dan van het goedpraten van dat specifieke misdrijf? Juist het goedpraten is traditioneel Links, het was altijd de schuld van de maatschappij.

Noort2
Noort230 jan. 2016 - 13:14

De commercie, want daar gaat het om, is amoreel. Als het verkoop is het goed. Als mensen laten weten dat ze dit soort nieuws niet willen, stoppen ze er mee. Helaas voor hen is de vraag naar spanning groter. Sommige mensen willen bang zijn en klagen dan dat ze bang zijn. Groot Moefti Wilders voorziet in die behoefte en de media volgen hem slaafs. Ook hier, waar het verschil tussen links en rechts steeds meer lijkt te verdwijnen ten gunste van angstig en normaal. Labiel en volwassen. Zelfkennis is voor velen een te harde confrontatie.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jan. 2016 - 13:05

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Hans Beek
Hans Beek30 jan. 2016 - 14:04

Omdat er heel veel fraudeurs met vals paspoorten tussen zitten , kun je niet meteen iedereen zijn familie over laten halen Erwin.

Lo de wijk
Lo de wijk30 jan. 2016 - 15:18

Zelfs Angela kan nu niet meer anders, want anders gaat haar land naar de knoppen, en dat begint ze nu ook te beseffen: "Duitse regering pakt gezinshereniging aan" http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2016/1/Duitse-regering-pakt-gezinshereniging-aan-2753783W/

srgt Hartman
srgt Hartman30 jan. 2016 - 13:01

Feiten benoemen heet nu al een mediaoorlog? Het komt op mij meer over als gezeur over de vorm dan dat over de inhoud wordt gesproken.

4 Reacties
johannn2
johannn230 jan. 2016 - 15:04

srgt Hartman Het gaat niet over feiten benoemen, maar om feiten in een gekleurd, een tendentieus daglicht stellen. Lees het artikel nog maar eens, want je hebt het totaal gemist. .

srgt Hartman
srgt Hartman30 jan. 2016 - 17:42

je bedoelt dit tendentieuze en gekleurde artikel over de feiten?

johannn2
johannn230 jan. 2016 - 23:35

srgt Hartman 30 januari 2016 at 18:42 Nee. .

srgt Hartman
srgt Hartman31 jan. 2016 - 17:08

@zandb: na hoeveel misstanden spreekt u van incidentjes en na hoeveel wordt het volgens u een probleem? Wat mij betreft is elke moord, verkrachting, mishandeling en aanranding er 1 teveel. En voor u?

Nailles
Nailles30 jan. 2016 - 13:00

Als je als medium bewust bericht over één of enkele gevallen waarbij een aanranding of verkrachting door niet-westerse mannen achteraf verzonnen bleken tegenover een zeer grote hoeveelheid die aantoonbaar wel plaatsgevonden hebben is het een kwalijke zaak andere media te verwijten die aanrandingen, verkrachtingen, en anderssoortige kwalijke omgang met meisjes en vrouwen in eigen kring en t.a.v. westerse meisjes en vrouwen door deze mannen uit dergelijke culturen nog hoger in te schatten dan ze op basis van de beperkte registratie in hùn substantiële grote oververtegenwoordiging al blijken te zijn. Of wilde Joop werkelijk suggereren dat een paar verzonnen gevallen de vele werkelijke en aangetoonbare in ernst van deze problematiek doet afnemen? http://www.joop.nl/nieuws/meisje-uit-berlijn-verzon-verkrachting-door-asielzoekers

4 Reacties
Sol Invictus
Sol Invictus30 jan. 2016 - 14:00

"Of wilde Joop werkelijk suggereren dat een paar verzonnen gevallen de vele werkelijke en aangetoonbare in ernst van deze problematiek doet afnemen?" ik lees dat nergens. ik lees alleen dat jij het suggereert. categorie: kijk eens hoe verachtelijk de mening is die ik jou toedicht. probeer het voetbalclub denken achter je te laten, en omarm de Verlichting.

Nailles
Nailles30 jan. 2016 - 14:53

@spitjm Er is geen andere grond te berichten over incidentele gevallen waar iets niet zo blijkt te zijn waar dit in vele, zovele dat uitzonderingen de regel bevestigen, het wel zo is.

Sol Invictus
Sol Invictus30 jan. 2016 - 22:18

@Nailles "Er is geen andere grond te berichten over incidentele gevallen waar iets niet zo blijkt te zijn waar dit in vele, zovele dat uitzonderingen de regel bevestigen, het wel zo is." pluriformiteit in de media (let op het meervoud in media) betekent niet dat elk medium eerst de inhoud van Telegraaf moet afdrukken voor er nuance aangebracht mag worden, vooral niet als het onderwerp die andere media betreft. verweer logisch invalide.

Nailles
Nailles31 jan. 2016 - 13:59

@spitjm Volgens jou zijn de verzonnen gevallen in aantal niet incidenteel en dus verwaarloosbaar in verhouding tot de vele gevallen van aangetoonde gevallen van aanrandingen, verkrachtingen, en misdrijven jegens vrouwen, of kloppen vele van die aangetoonde gevallen niet?

jellevwal
jellevwal30 jan. 2016 - 12:59

Een reactie op al die apothekers uit Aleppo lag voor de hand.

PietManeo
PietManeo30 jan. 2016 - 12:50

Het is wel jammer dat deze torenhoge cijfers niet op categorieen zijn ingedeeld. Het lijkt zo op een doofpot. Zo is er bijvoorbeeld al bekend dat de geterroriseerde em mishandelde homofielen in een AZC in Nijmegen nooit de politie hebben ingeschakeld. Dat valt dan ook onder die interne incidenten, en wordt dan door sommige media eufemistisch "opruimen van de slaapkamer" genoemd.

peterh2
peterh230 jan. 2016 - 12:44

Als het aantal keer dat de politie naar een AZC toe moet verdubbeld is (even los van de reden waarom), dan is de stelling dat een AZC niet ten koste gaat van de veiligheid in de omgeving daarmee ontkracht. Het aantal FTE voor de politie is niet gestegen, dus er is minder tijd en capaciteit beschikbaar voor de 'normale' zaken, preventief observeren en opsporing. . Als je draagvlak wilt vinden voor een nieuw AZC dan moet je tenminste de capaciteit van de politie ter plekke vergroten zodat de extra inzet niet ten koste gaat van de veiligheid van de omwonenden. Net als je de scholen en zorg extra middelen moet geven om de lokale leerlingen en kwetsbaren niet de dupe te laten worden van de instroom. . Maar dat kost geld...

1 Reactie
Bob Moon
Bob Moon30 jan. 2016 - 20:15

En dat geld was toch op? :)

Mark Gh
Mark Gh30 jan. 2016 - 12:29

Zou een link naar het brondocunent van VenJ geplaatst kunnen worden? Dan kan iedereen zijn eigen mening vormen.

2 Reacties
Gaitj
Gaitj30 jan. 2016 - 12:46

Dat lijkt nu juist niet de bedoeling te zijn. Hieruit zou je kunnen concluderen dat de echte cijfers nog schrikwekkender zijn.....

Mark Gh
Mark Gh30 jan. 2016 - 15:24

Ik had de link geplaatst maar die werd geweigerd. Heel raar...

Gert1002
Gert100230 jan. 2016 - 12:23

Dit is nog maar een topje van de ijsberg. Vindt u het niet vreemd dat mensen en vrijwilligers die voor het COA werken een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen. Het is tegenwoordig zo dat niet het nieuws gemeld in de kranten en op NPO van belang is maar het nieuws dat niet gemeld wordt in de kranten en op NPO. Er heerst een enorme doofpottencultuur in dit land. Bovendien mag je aannemen dat men zich in een AZC nog enigszins koest houdt. Hoe gaat het als deze gasten in onze samenleving worden geplaatst?

3 Reacties
jellevwal
jellevwal30 jan. 2016 - 13:00

Geheimhoudingsverklaring ? Wat wordt er dan allemaal geheim gehouden ?

Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 13:17

[Dit is nog maar een topje van de ijsberg. Vindt u het niet vreemd dat mensen en vrijwilligers die voor het COA werken een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen.] . Waarom is dat raar ? Het COA heeft dagelijks te maken met mensen die actief vervolgd worden in hun eigen land. . [Het is tegenwoordig zo dat niet het nieuws gemeld in de kranten en op NPO van belang is maar het nieuws dat niet gemeld wordt in de kranten en op NPO.] . Aha. En wat hebben de kranten en de NPO dan niet gemeld, volgens jou ?

Sol Invictus
Sol Invictus30 jan. 2016 - 14:14

"Dit is nog maar een topje van de ijsberg." ah, een paragnost.

Nick Ros
Nick Ros30 jan. 2016 - 12:14

Ik denk dat maatgevend moet zijn, hoe vaak moest de politie met auto's plankgas naar een AZC, omdat het gewelddadig werd en het uit de hand zou kunnen gaan lopen.

1 Reactie
thunderbird2
thunderbird230 jan. 2016 - 12:56

Idd, en aangezien ze aan hun normale werk blijkbaar niet meer toekomen zal dat behoorlijk vaak zijn.

peterh2
peterh230 jan. 2016 - 12:09

[Trouw, volgens eigen zeggen “misschien wel de beste krant van Nederland”, laat de cijfers voor wat ze zijn, namelijk geen nieuws, en wijdt er geen letter aan.] . Oeps... . http://www.trouw.nl/tr/nl/36561/Asielbeleid/article/detail/4235330/2016/01/30/Ruim-1-300-meldingen-van-geweld-in-azc-s.dhtml

Piet de Geus
Piet de Geus30 jan. 2016 - 11:58

'Trouw, volgens eigen zeggen “misschien wel de beste krant van Nederland”, laat de cijfers voor wat ze zijn, namelijk geen nieuws, en wijdt er geen letter aan.' Wat een teleurstelling: http://www.trouw.nl/tr/nl/36561/Asielbeleid/article/detail/4235330/2016/01/30/Ruim-1-300-meldingen-van-geweld-in-azc-s.dhtml De papieren editie van het kerkblaadje besteed er kennelijk geen aandacht aan omdat die eerder sluit dan de rest. Misschien wel de traagste krant van Nederland.

Alabama2
Alabama230 jan. 2016 - 11:52

Wat natuurlijk de echte strekking van dit artikel had moeten zijn is "justitie angstvallig still over incidenten AZC's, media dienen WOB verzoeken in om waarheid boven tafel te krijgen"

8 Reacties
Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 12:27

Natuurlijk wil jij dat dat de strekking is, want dat leidt de aandacht af van de misleiding door de media die jij eigenlijk wel prettig vindt ...

Zandb
Zandb30 jan. 2016 - 12:38

Waarom "angstvallig"? Met een beroep op de wet WOB is de informatie toch gewoon boven water te krijgen? Verder vind ik "informatie opvragen" wel iets anders dan "de waarheid" opvragen. U zult uw redenen wel hebben waarom u spreekt van "angstvallig" en van "waarheid", zoals ik mijn redenen heb om dit neutraal "informatie" te noemen die je vervolgens kan subjectiveren door er gevolgen aan te verbinden.

Bob Moon
Bob Moon30 jan. 2016 - 12:52

+ 1

Alabama2
Alabama230 jan. 2016 - 12:53

misleiding door de media is volgens mij het niet benoemen of uit de context halen van feiten, dus waar sommigen spreken van een "media oorlog tegen migranten" zou je ook kunnen zeggen "feiten eindelijk boven water"

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jan. 2016 - 12:54

Ik zat te denken aan 'media incapabel als het gaat om duiden cijfers'. Of 'Verplichte rekentoets noodzakelijk onderdeel van de opleiding journalistiek?'

RoBru
RoBru30 jan. 2016 - 13:40

Inderdaad. Wat stoort is dat de media (die de info nota bene deels zelf geWOB't hebben) de informatie die VenJ in leuke soundbites voorkauwt en voorgeselecteerd heeft kritiekloos doorgeven. Treurige journalistiek, deden ze beter bij de minister van Defensie onder Saddam Hoessein (Muhammed Saeed al-Sahaf). VenJ kijkt zelf misschien nog net niet weg, maar ze regisseren het nieuws op deze manier, niet alleen door te doen alsof ze zelfstandig de Tweede Kamer en de pers informeren, maar ook door het selecteren en structureren van de informatie. Geef gewoon de kale data en laat die spreken. Dan kunnen linkse en rechtse media er zelf over rapporteren en er eventueel nog uit kiezen wat zij (voor hun doelgroep) interessant vinden....

Dunya2
Dunya230 jan. 2016 - 15:26

Welke James Bond film heb je gezien?

jahoor2
jahoor230 jan. 2016 - 16:47

@Alabama Het laat nou juist zien dat justitie weinig te verbergen had Dus bye bye doofpot.

Donostia2
Donostia230 jan. 2016 - 11:42

Nadat duidelijk werd uit de berichten vanuit Duistland én Zweden dat de media, zelfs de "kwaliteitsmedia" willens en wetens informatie achterhouden over misdrijven gepleegd door vluchtelingen, asielzoekers en meegereisde criminelen lijkt het me vrij logisch dat rechtse media uitzoeken hoe het precies zit. Dat is hun journalistieke taak en verantwoordelijkheid. Journalisten horen de macht te controleren, en niet mee te werken aan doofpotten. Stemmingmakerij gebeurt door alle partijen, dat is niet het alleenrecht van de TMG. Zie bijvoorbeeld hier grappig bedoelde colums over Trump, en de tirades tegen Greet Wilders. Wat gij niet wilt...

2 Reacties
Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 12:18

[ ... lijkt het me vrij logisch dat rechtse media uitzoeken hoe het precies zit.] . Tsja. Maar heb je dan ook een verklaring voor het feit dat ze dat dus niet doen ?

Zandb
Zandb30 jan. 2016 - 12:43

"Kwaliteitsmedia" zullen altijd "willens en wetens" afwegen welk nieuws op welke wijze brengen. Dat is ook precies de reden waarom andere media andere afwegingen maken. Als u dit "stemmingmakerij" wilt noemen dan is het inderdaad zo dat dit nogal vaak voorkomt.

peterh2
peterh230 jan. 2016 - 11:17

Het probleem is juist dat men alle incidenten op 1 hoop gooit, waardoor er geen onderscheid te maken is tussen irrelevante details als 'roken waar dat niet mag' of 'kamer niet opruimen' en echte problemen. Waarschijnlijk dit in de hoop dat de echte incidenten verborgen blijven maar dat werkt nu juist averechts. Geef de ruwe data en je voorkomt dat mensen moeten raden wat er werkelijk gebeurd. . Als we alleen kijken naar de incidenten waar de politie bij betrokken is geweest dan krijg je al een veel zuiverder beeld, de politie komt niet voor een stiekeme peuk of het niet uit ruimen van de vaatwasser. Dat zijn er iets van 4400 heb ik begrepen, daar mag men best wat dieper in graven. Waar gaat dit over, hoe zit het met de verdeling tussen afkomst, geslacht, leeftijd en religie van de daders? . Ook stelt men hierboven dat er bijna 2400 geweldsincidenten zijn geweest, dat zijn er 50(!) per week. Als dat "niets aan de hand is" dan zijn we ver gezonken, ik kan me niet voorstellen dat al die gezinnetjes, apothekers, chirurgen en ICT-specialisten zo gewelddadig zijn... . Misschien is de volgende zin het meest treffend: "RTL Nieuws weet van de cijfers die weinig opzienbarends bevatten...". Het bevat inderdaad weinig opzienbarends: eigenlijk wisten we allang dat het in de AZC's vaak mis gaat, deze cijfers zijn puur een bevestiging van het onderbuikgevoel dat breed in de samenleving leeft. . Het is jammer dat men een wob-verzoek nodig heeft om dit te openbaren...

9 Reacties
Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 11:38

[Het probleem is juist dat men alle incidenten op 1 hoop gooit, waardoor er geen onderscheid te maken is tussen irrelevante details als ‘roken waar dat niet mag’ of ‘kamer niet opruimen’ en echte problemen.] . De Rechtse Leugens worden steeds schaamtelozer. De uitsplitsing van de incidenten staat gewoon keurig netjes in het artikel ... "In meer dan 5000 van de 8000 incidenten ging het om het overtreden van de huisregels van het COA, zoals geluidsoverlast, het niet opruimen van de eigen kamer en afplakken van een brandmelder. " . [Geef de ruwe data en je voorkomt dat mensen moeten raden wat er werkelijk gebeurd.] . Ach, kom nou. Wat voor informatie er ook naar buiten komt, het zal toch door Rechts verdraaid en geframed worden om het eigen werelbeeld te bevestigen. En als dat niet lukt, dan kan er altijd nog gewoon keihard gelogen worden, zoals je hierboven doet. . [Als we alleen kijken naar de incidenten waar de politie bij betrokken is geweest dan krijg je al een veel zuiverder beeld, de politie komt niet voor een stiekeme peuk of het niet uit ruimen van de vaatwasser. Dat zijn er iets van 4400 heb ik begrepen ..;.] . Goh ... en plotseling wil je de incidenten niet meer uitgesplitst hebben ? Zou dat hiermee te maken hebben ? "Ook de politie hield bij hoeveel incidenten zich voordeden bij opvangplekken en kwam uit op zo'n 4460 meldingen. Die varieerden van mensensmokkel tot verloren ID-papieren en loze meldingen. Het ging in slechts 337 gevallen over agressie, fors minder dan het COA telde. " . [Ook stelt men hierboven dat er bijna 2400 geweldsincidenten zijn geweest, dat zijn er 50(!) per week.] . En alweer heb je geen enkele interresse in het uitsplitsen van de incidenten ? "Gemiddeld werd zo’n vier keer per dag – in totaal 1366 keer – fysiek geweld gebruikt, zoals slaan of schoppen." . [Als dat “niets aan de hand is” dan zijn we ver gezonken, ik kan me niet voorstellen dat al die gezinnetjes, apothekers, chirurgen en ICT-specialisten zo gewelddadig zijn ...] . En maar weer een oude rechtse leugen van stal halen ... de vluchtelingen zouden grotendeels hoger opgeleid zijn. Het is algemeen bekend dat dat onzin is, maar op een of andere manier is dat nog niet tot Rechts doorgedrongen ... . [Misschien is de volgende zin het meest treffend: “RTL Nieuws weet van de cijfers die weinig opzienbarends bevatten…”. Het bevat inderdaad weinig opzienbarends: eigenlijk wisten we allang dat het in de AZC’s vaak mis gaat, deze cijfers zijn puur een bevestiging van het onderbuikgevoel dat breed in de samenleving leeft.] . Zucht. Deze cijfers ontkrachten juist het gevoel dat in de samenleving heerst. Het aantal zedendelicten is relatief gezien zelfs kleiner dan dat van autochtonen, en de slachtoffers ervan zijn grotendeels zelf vluchteling. Al dat gekrijs en gekraai van rechts, uitdelen van peperspray, het blijkt allemaal volslagen onzin te zijn. . Het is jammer dat men een wob-verzoek nodig heeft om dit te openbaren… - See more at: http://www.joop.nl/nieuws/mediaoorlog-tegen-vluchtelingen-verder-opgevoerd#comment-1601729

Piet de Geus
Piet de Geus30 jan. 2016 - 12:00

"Het probleem is juist dat men alle incidenten op 1 hoop gooit" Dat is toch heel gebruikelijk? Bij de opsomming van politieke schandalen wordt door rood licht rijden ook op een hoop gegooid met als katvanger fungeren voor je onderwereldvriendjes.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten30 jan. 2016 - 12:44

“In meer dan 5000 van de 8000 incidenten ging het om het overtreden van de huisregels van het COA, zoals geluidsoverlast, het niet opruimen van de eigen kamer en afplakken van een brandmelder. ” Naast de hier genoemde zaken staat in diezelfde huisregels b.v. geen diefstal, discriminatie, intimidatie en geen drugs of wapens. https://www.coa.nl/sites/www.coa.nl/files/paginas/media/bestanden/huisregels_azc.pdf De suggestie wordt gewekt dat het om lichte vergrijpen zou gaan m.b.t. die 5000 meldingen, terwijl we dat niet kunnen weten. ''Wat voor informatie er ook naar buiten komt, het zal toch door Rechts verdraaid en geframed worden om het eigen werelbeeld te bevestigen.'' Ruwe data spreken voor zich en v.w.b. verdraaien en framen ligt het monopolie zeker niet bij rechts. Feit is dat ruwe data werden gewobd en dat V&J een gekleurde informatiebrief heeft geleverd. ''Zou dat hiermee te maken hebben ? “Ook de politie hield bij hoeveel incidenten zich voordeden bij opvangplekken en kwam uit op zo’n 4460 meldingen. Die varieerden van mensensmokkel tot verloren ID-papieren en loze meldingen. Het ging in slechts 337 gevallen over agressie, fors minder dan het COA telde. ” Wat suggereert u hier nu eigenlijk? Dat het allemaal wel meevalt? ''Het is algemeen bekend dat dat onzin is, maar op een of andere manier is dat nog niet tot Rechts doorgedrongen'' Dat is zeker grote onzin. Maar men wilde het de goegemeente wel laten geloven. Hoofdzakelijk door links. Net zoals dat vluchtelingen onze verzorgingsstaat zouden komen redden. Daar komt men nu flux op terug. Wat was men denkende? Dat de Nederlandse burger gek is? ''Deze cijfers ontkrachten juist het gevoel dat in de samenleving heerst.'' Ik begin te geloven dat u ieder contact met de realiteit bent verloren. Een wereldbeeld dat aan diggelen wordt gesmeten is te pijnlijk en kan niet meer worden verwerkt.

Alabama2
Alabama230 jan. 2016 - 13:19

de "hoger opgeleide migrant" was een linkse leugen om de "verrijking van de maatschappij" te kunnen verkopen, rechts drijft daar al de spot mee sinds dat voor het eerst in de media kwam,

Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 15:26

[De suggestie wordt gewekt dat het om lichte vergrijpen zou gaan m.b.t. die 5000 meldingen, terwijl we dat niet kunnen weten.] . Niet precies, maar we kunnen het wel inschatten. Bij diefstal, geweld, en dat soort zaken zal de politie ingeschakeld worden, omdat het om strafbare feiten gaat. Het overgrote deel van die 5000 meldingen zal dus niet om dat soort dingen gaan. . [Ruwe data spreken voor zich ....] . Tsja, tegen zoveel onwetendheid is geen kruit gewassen. Ten eerste hebben we hier helemaal geen ruwe data, maar bewerkte data. Ten tweede spreken ruwe data nooit voor zich; ze zal altijd geanalyseerd en geinterpreteertd moeten worden. Maar goed, dat is allemaal wat te moeilijk voor het gemiddelde rechtsmenschje. . [Wat suggereert u hier nu eigenlijk?] . Hoezo suggereren ? De ruwe data spreken toch voor zich, volgens jou ? . [”Het is algemeen bekend dat dat onzin is, maar op een of andere manier is dat nog niet tot Rechts doorgedrongen” Dat is zeker grote onzin. Maar men wilde het de goegemeente wel laten geloven. Hoofdzakelijk door links.] . Tsja, Links ging ervan uit dat iedereen wel snapt dat 30 % geen meerderheid is. Dat jij en je andere rechtsmenschjes dat niet kunnen begrijpen had niemand kunnen voorspellen ... . [Net zoals dat vluchtelingen onze verzorgingsstaat zouden komen redden. Daar komt men nu flux op terug.] . Wie kom waar op terug ? Ik heb eigenlijk alleen nog maar gehoord dat vluchtelingen onze verzorgingsstaat zouden afbreken, juist niet dat ze het zouden komen redden. Wie hebben dat beweerd ? . ["Deze cijfers ontkrachten juist het gevoel dat in de samenleving heerst.” Ik begin te geloven dat u ieder contact met de realiteit bent verloren.] . Waarom, eigenlijk ? Omdat ik je confronteer met iets dat je niet wilt weten, namelijk dat het risico op aanranding door een vluchteling heel erg verschrikkelijk klein is ?

peterh2
peterh230 jan. 2016 - 15:28

"de “hoger opgeleide migrant” was een linkse leugen om de “verrijking van de maatschappij” te kunnen verkopen..." . Natuurlijk wisten we dat allang, maar de Arie Rozen van deze wereld vinden het natuurlijk niet leuk om de hele tijd met hun eigen frame om de oren te worden geslagen...

Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 15:32

[de “hoger opgeleide migrant” was een linkse leugen om de “verrijking van de maatschappij” te kunnen verkopen, rechts drijft daar al de spot mee sinds dat voor het eerst in de media kwam,] . Tuurlijk, jochie. Blijf maar lekker in je ongefundeerde en nodeloos kwetsende bubbeltje, hoor.

Haastig
Haastig30 jan. 2016 - 23:28

Arie Roos 30 januari 2016 at 16:26 Nee knul, "Rechts" gelooft de 30% niet. "Rechts" snapt heel goed dat 30% < 50%. Heb je ook -en dan ook graag aanleveren- een bron die niet uit een geschatte positieve duim komt: echt onderzoek bv? http://www.elsevier.nl/Nederland/blogs/2015/9/Hoogopgeleide-asielstroom-is-te-mooi-om-waar-te-zijn-2689313W/

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten31 jan. 2016 - 0:12

@Arie Roos ''Tsja, tegen zoveel onwetendheid is geen kruit gewassen. Ten eerste hebben we hier helemaal geen ruwe data, maar bewerkte data.'' Is dat niet wat ik zeg? "Feit is dat ruwe data werden gewobd en dat V&J een gekleurde informatiebrief heeft geleverd. Als u niet de moeite neemt om te lezen wat er staat, of erger nog opzettelijk mijn woorden verdraait, dan is de rest van uw betoog natuurlijk niet meer relevant.

RationeleBurger
RationeleBurger30 jan. 2016 - 11:17

In plaats van kritisch te zijn op de andere media zou het jullie sieren eens kritisch te zijn op degene die het rapport naar buiten hebben gebracht. Jullie 'nemesis' Geenstijl heeft die scherpte wel. In plaats van de ruwe, uitgesplitse, cijfers is het al een voorgekookt prutseltje waarbij verschillende zaken op één hoop worden gegooid met daarbij een sturende uitleg. Wanneer het ministerie gewoon de ruwe cijfers had aangeleverd, apart van zowel de COA's als de politie, hadden er überhaupt geen misverstanden over kunnen zijn. Qua sturing bijvoorbeeld is dit toch wel een typisch voorbeeld, ook jullie trappen er in: "Bij ruim 5000 ging het om overtredingen van de huisregels van het COA, zoals het niet schoonmaken van de eigen kamer, de brandmelder afplakken, of geluidsoverlast". Er worden een aantal huisregels genoemd die allemaal wel lijken mee te vallen, maar de huisregels omvatten ook discriminatie, intimidatie, geweld, drugs, wapens etc. etc. Door alles zo op één hoop te gooien kun je dus uiteindelijk niks zeggen over de ernst van de zaken. Verder betwijfel ik of jullie het rapport zelf wel hebben gelezen. Jullie vallen de Telegraaf en het AD aan op het feit dat ze berichten over een poging tot aanranding van een Nederlandse vrouw door iemand die 'mogelijk uit een AZC kwam'. Dit is iets wat gewoon ook zo in het rapport staat, ik quote: "[..]en een poging tot aanranding van een Nederlandse vrouw door een man die mogelijk afkomstig is van de COA-opvanglocatie in die plaats. "

7 Reacties
Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 11:57

[Er worden een aantal huisregels genoemd die allemaal wel lijken mee te vallen, maar de huisregels omvatten ook discriminatie, intimidatie, geweld, drugs, wapens etc. etc.] . Maar natuurlijk zeg je er niet bij dat geweld apart genoemd is. Kom nou ... feiten en werkelijkheid zijn alleen maar vervelend voor een echte "bezorgde burger"...

Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 12:20

[Je kan GeenStijl van veel betichten en ze gaan er af en toe met een iets te gestrekt been in maar als het aankomt op cijfers boven tafel krijgen en deze naar waarheid interpreteren zijn er weinig “journalistieke” media die hen evenaren.] . Kom nou zeg ... GeenStijl is uberhaupt geen journalistiek medium. Die WOB hebben ze pas ontdekt toen ze erachter kwamen dat ze er weer lekker denigrerende en stigmatiserende desinformatie van konden maken. Ondertussen zijn echte journalistiek media zoals Sargasso, De Correspondent, Follow The Money, etc. al jarenlang zeer succesvol bezig met WOB verzoeken.

RationeleBurger
RationeleBurger30 jan. 2016 - 12:27

Maar Arie dat is toch precies mijn punt van kritiek. Weet jij de grens van waar het geweld zodanig is dat het onder de noemer geweld valt en wanneer het onder de overige huisregels valt?

RationeleBurger
RationeleBurger30 jan. 2016 - 12:29

@ Diederik Vleghel; Daarom ben ik persoonlijk erg blij met media zoals Geenstijl. Ook dat ze nog verder gaan met hun WOB verzoek overigens. :)

Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 13:14

[Maar Arie dat is toch precies mijn punt van kritiek. Weet jij de grens van waar het geweld zodanig is dat het onder de noemer geweld valt en wanneer het onder de overige huisregels valt?] . Ja. Geweld valt onder geweld. Lijkt me niet zo moeilijk. Of dacht je dat het opsteken van een sigaret ook geweld is ?

RationeleBurger
RationeleBurger30 jan. 2016 - 13:49

[Ja. Geweld valt onder geweld. Lijkt me niet zo moeilijk. Of dacht je dat het opsteken van een sigaret ook geweld is ] Zo simpel is het dus niet. Je hebt geweld tegen personen en geweld tegen andere zaken. Het COA registreert enkel geweld tegen personen apart. De politie registreert wel 'openbare orde en vernielingen'. Maar dan blijft er dus nog ruimte over voor zaken die niet ernstig genoeg waren om de politie er bij te halen, maar wat wel een vorm van geweld / vernieling was. Die nu onder het kopje 'Overlast in COA-opvanglocaties zelf' worden gegooid, samen met het niet schoonmaken van de eigen kamer, de brandmelder afplakken, of geluidsoverlast.

Dunya2
Dunya230 jan. 2016 - 15:34

""de “hoger opgeleide migrant” was een linkse leugen om de “verrijking van de maatschappij” te kunnen verkopen, rechts drijft daar al de spot mee sinds dat voor het eerst in de media kwam". Ze spotten omdat ze zelf 3 keer NIKS zijn.

Meta Foor
Meta Foor30 jan. 2016 - 11:05

een camera in een hockeykleedruimte doet meer stof opwaaien dan wekelijkse verkrachtingen in centra waar mensen een veilig heenkomen hebben gezocht. rechtse media kunnen dit misschien wel overdrijven, maar dat is stukken beter dan de linkse media die dit soort verschrikkingen proberen te bagataliseren. Nogmaals: al die miljarden die nu besteed worden in het westen voor tijdlijke opvang moeten gebruikt worden voor de opbouw van de landen waar de vluchtelingen vandaan komen.

1 Reactie
Sol Invictus
Sol Invictus30 jan. 2016 - 11:45

"een camera in een hockeykleedruimte doet meer stof opwaaien dan wekelijkse verkrachtingen in centra waar mensen een veilig heenkomen hebben gezocht. rechtse media kunnen dit misschien wel overdrijven" daar heb jij geen rechtse media voor nodig, overdrijven kan je zelf al. een zedendelict is niet perse een verkrachting, ook potloodventen is een zedendelict. de precieze gegevens ontbreken, dus schakel jij je fantasie maar in. gegeven de 100.000 zedendelicten per jaar in nederland, dus niet 1 per week maar 1 per 5.2 minuten, lijk je meer interesse te hebben in azc's dan in zedendelicten. Verlichting, het blijft voor menig Nederlander een ongrijpbaar ideaal.

Uilenspiegel
Uilenspiegel30 jan. 2016 - 11:00

Het goede woord is Hetze! Progroms zijn gestart. Weird Duck en zijn sponsors kunnen tevreden zijn. Nog meer bommen, nog meer vluchtelingen, nog meer IS. En dan kan je zeggen: zie je nu wel: het zijn barbaren. Zie hier de logica van van de psychopaten die ons lijden; de verlichting hebben achter ons gelaten.

1 Reactie
Sol Invictus
Sol Invictus30 jan. 2016 - 13:48

"Hetzes worden gevoed door de pogingen mensen dom te houden en de waarheid te verdraaien." daar moet je nog eens wat beter over nadenken. aangezien een goed deel van nederland al sinds januari 2016 door heeft dat media nog wel eens liegen, zou je je kunnen afvragen of de politiek en haar media wellicht liegen juist omdat 'de mensen dom' zijn, in plaats van andersom.

Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 10:53

Ondertussen uit ons buurland: "Zahlreiche angebliche Vergewaltigungen durch Flüchtlinge in den vergangenen Monaten waren nur erfunden" http://www.huffingtonpost.de/2016/01/29/story_n_9116048.html Maar ja, ik zal hier wel weer om verketterd worden. Feiten zijn niet meer belangrijk; waar het tegenwoordig vooral om gaat is om elke keer weer vooroordelen bevestigd te zien ...

4 Reacties
peterh2
peterh230 jan. 2016 - 11:24

Als er tientallen incidenten verzonnen zijn maakt dat die honderden incidenten die wel waar zijn niet minder schokkend...

Frank Lenssen2
Frank Lenssen230 jan. 2016 - 11:42

Dank je, Arie - . men zal er een harde dobber aan hebben om je te verketteren om de link die je geeft. Tobias Lill, de auteur, is een gerespecteerd journalist en auteur van boeken. Hij zou derhalve geen functie bij de TMG-groep aanvaarden, dan zou hij als het ware karaktermoord op zichzelf plegen. . Laat ze maar schelden en verbale scheten laten, jongen. Doet geen pijn.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen230 jan. 2016 - 14:59

@ peterh (12:24u) - . waar kan ik die honderden incidenten die wel waar zijn, en schokkend ook nog, vinden? Ik ben namelijk geïnteresseerd. Geeft niet als het een aantal uiteenlopende bewijsplaatsen zijn hoor, ik heb de tijd. Alvast bedankt. . O ja, je begrijpt dat ik niet echt op de 'Regenbogenpresse' zit te wachten, natuurlijk, maar dat behoort vanzelf te spreken onder beschaafde mensen zoals jij en ik.

peterh2
peterh230 jan. 2016 - 18:48

Ik doel dan bijvoorbeeld op de 800 aangiften uit Keulen, de tientallen uit Hamburg en andere Duitse steden. . Het zal best zo zijn dat tientallen daarvan niet kloppen, overdreven zijn of ronduit gelogen. Dat is niet goed te praten en absoluut verwerpelijk. Maar dat neemt niet weg dat er honderden dingen gebeurd zijn die traumatisch voor de getroffen individuen waren, die de samenleving geschokt hebben. . Nu de suggestie wekken dat een aantal verzonnen berichten de echte gebeurde incidenten ook ongeloofwaardig zijn vind ik een trap na voor deze slachtoffers...

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*30 jan. 2016 - 10:47

Goedendag. In plaats van zoveel hetze, direct of indirect, bewust of onbewust, richting oorlogsvluchtelingen/asielzoekers, alle Nederlandse media, van links tot rechts, moet juist veel meer aandacht besteden aan de grote gevaar van rechtspopulisme-extreemrechts (met ernstige incidenten onlangs in Steenbergen, Heesch, Enschede, Geldermalsen en Woerden als goede voorbeelden) in Nederland. Toen Geert Wilders b.v., kwam met zijn smerige anti-asielzoekers video (propaganda), blijft de media in het algemeen blijkbaar gewoon stil (behalve blijkbaar DWDD, met een nogal geniale Lucky TV filmpje!). Hoe is dat in godsnaam mogelijk, anno 2016?. Dat heet verantwoordelijkheid nemen, wat mij betreft, als goede en verantwoordelijke journalisten, in Nederland, met name een zogenaamd beschaafd, hoogontwikkeld en welvarend land. Laten jullie allemaal misschien geïnspireerd door de nieuw bioscoopfilm *Spotlight*, waarin journalisten toen hun werk nog op een beschaafde en zorgvuldige manier deden, in eerste instantie, gebaseerd op hun idealen en zeker niet uit eigenbelang (of sorry hoor, op verkoop of kijkcijfers!). Een fijne dag en een goed weekend.

Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 10:45

Dit is de allereerste keer dat bij de gedachte opkomt dat het verbieden van media misschien niet zo'n slecht idee is ...

10 Reacties
peterh2
peterh230 jan. 2016 - 10:59

U zou zich heel erg thuisvoelen in Oceania vermoed ik... . https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nineteen_Eighty-Four

kindval
kindval30 jan. 2016 - 11:01

Niet te geloven, wat een stompzinnigheid..

arjenZH
arjenZH30 jan. 2016 - 11:09

@Arie Roos Jij was toch degene die pal stond voor onze Rechtsstaat? En nu wil je de vrijheid van meningsuiting afschaffen? Alle kranten dan maar verbieden behalve Trouw? Wil je iedereen de mond snoeren die in jouw ogen "rechts" is? Heel erg eng.

Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 11:52

[U zou zich heel erg thuisvoelen in Oceania vermoed ik…] . Dat lijkt me juist meer iets voor leugenaars zoals jij ...

Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 11:54

[Jij was toch degene die pal stond voor onze Rechtsstaat? En nu wil je de vrijheid van meningsuiting afschaffen? ] . Natuurlijk, een stroman. We kennen hem inmiddels, want het is een oude rechtse techniek om toch vooral de aandacht af te leiden van waar het echt om gaat.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst30 jan. 2016 - 12:02

Inperken van persvrijheid lijkt me geen goed idee. Als de berichten je niet aanstaan neem je er gewoon geen kennis van.

Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 12:23

[Inperken van persvrijheid lijkt me geen goed idee. Als de berichten je niet aanstaan neem je er gewoon geen kennis van.] . Of berichten mij al dan niet aanstaan is niet zo relevant. Waar het om gaat, is dat deze berichten een verkeerd beeld van de werkelijkheid scheppen.

arjenZH
arjenZH30 jan. 2016 - 13:32

@Arie Roos Een stroman? Jij hebt het zelf over het verbieden van media.

Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 15:34

[Een stroman? Jij hebt het zelf over het verbieden van media.] . Jazeker, maar ik had het over iets heel anders dan wat jij ervan maakte. Lees mijn originele post, dan zul je zien dat daar wat anders staat dan wat jij beweert.

Van der Wal
Van der Wal31 jan. 2016 - 12:50

Nu pas? Dichterlijke overdrijving, denk ik dan.

Bob Moon
Bob Moon30 jan. 2016 - 10:42

Is dit dan niet hetzelfde als steeds maar weer memoreren door de pro vluchtelingenlobby dat elke criticus van het beleid een "daar moet een piemel in" roeper was/is?

2 Reacties
Zandb
Zandb30 jan. 2016 - 11:03

Nee. Dat is natuurlijk niet hetzelfde. Ten eerste is wat u zegt niet waar en ten tweede verdient tendentieuze berichtgeving met een andere bedoeling dezelfde kritische benadering.

Quibus2
Quibus230 jan. 2016 - 11:05

De beschamende waarheid voor de antilobby is dat er nauwelijks sprake is van constructieve kritiek, doch slechts van paniek, wij-zij schema's, angstzaaien en agressie.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jan. 2016 - 10:39

Zoals Theo Maassen al zei: als er vraag naar is, wie zijn AD / de Telegraaf dan om niet aan die vraag te beantwoorden? Op zich goed dat men op zoek gaat naar feiten, op zich verkeerd dat men de conclusies uit dat feitenonderzoek volstrekt willekeurig trekt. 'volstrekt willekeurig' omdat dezelfde feiten zijn bij asielzoekers reden zijn voor een paginagrote kop en emoafschuwjournalistiek, terwijl dezelfde feitendichtheid bij NLers niet tot enig bericht leidt.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen230 jan. 2016 - 10:39

Tja. . Er is een parallel universum geschapen, door nogal wat media, en lieden die al dan niet bewust fictie en realiteit niet onderscheiden, op dat internet van ons. . Ik zeg maar even dat niemand van ons de objectieve waarheid kan kennen; maar ik geloof dat die wel bestaat. Wat je kan doen is er zoveel mogelijk greep op te krijgen. Dat lukt niet als je vooral de produkten van de TMG-groep tot je neemt. . Waar ondertussen deze verwrongen presentatie van wat er in de reëel bestaande wereld voorvalt, toe leiden kan, leze men hier (met zo'n 500 lezersreacties erbij): . http://www.zeit.de/politik/deutschland/2016-01/frauke-petry-afd-grenzschutz-auf-fluechtlinge-schiessen

Nick Ros
Nick Ros30 jan. 2016 - 10:37

֎ Wil Eikelboom de politie rukt echt niet uit met 10 auto's omdat er iemand zit te roken. Waarom moeten wij deze getallen wegkijken, wegzuchten en wegpuffen ? Transparantie is gewoon datgene waar wij als belastingbetalers recht op hebben.

5 Reacties
Arie Roos
Arie Roos30 jan. 2016 - 10:54

[Waarom moeten wij deze getallen wegkijken, wegzuchten en wegpuffen ?] . Geen flauw idee. Vraag maar aan het AD en de Telegraaf waarom ze een volkomen verkeerd beeld van de werkelijkheid schetsen.

Piet de Geus
Piet de Geus30 jan. 2016 - 11:03

"Transparantie is gewoon datgene waar wij als belastingbetalers recht op hebben." Als belastingbetaler heb je slechts recht op transpiratie. De rest verzin je er zelf bij.

Zandb
Zandb30 jan. 2016 - 11:10

U moet helemaal niets. Hier wordt berichtgeving geanalyseerd, in een bepaald perspectief geplaatst. Daar kunt, daar mag u een gefundeerd oordeel over hebben en/of geven. Het antwoord op de vraag: Waarom moeten we dit nieuws dan niet wegkijken of wegzuchten of wegpuffen kan ik u stellen en dan ontstaat er een transparantie die op zijn minst net zo troebel is.

mordicant
mordicant30 jan. 2016 - 11:26

Is de politie dan 5000 of 8000 keer uitgerukt met 10 auto's? Bagatelliseren is net zo dom als opblazen.

Harba Lorifa
Harba Lorifa30 jan. 2016 - 12:32

@zandb. In dit artikel wordt werkelijk helemaal niets geanalyseerd. Jij hebt duidelijk nig nooit van je leven een analyse uitgevoerd. Overigens wordt op geenstijl de cijfers wel in een duidelijker perspectief geplaatst. Maar dat had je vast al wel gezien.

Van der Wal
Van der Wal30 jan. 2016 - 10:34

Wat is er opvallend aan dat een krant cijfers opvraagt dmv een WOB?

3 Reacties
Zandb
Zandb30 jan. 2016 - 11:13

Waar hebt u gelezen, dat dit bericht het opvallend vindt dat een krant cijfers opvraagt. Dit bericht pleit er voor om, als je dan cijfers in een bepaald perspectief zet, dat dan wel zo objectief mogelijk te doen.

Harba Lorifa
Harba Lorifa30 jan. 2016 - 15:58

Ach Zandb. Van objectiviteit kunnen ze hier op de site ook nog veel leren. Van analyses ook trouwens.

Van der Wal
Van der Wal31 jan. 2016 - 12:55

Citaat: "Opvallend: beide titels claimen de cijfers zelf te hebben opgevraagd met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob)"

karel6
karel630 jan. 2016 - 10:28

De mediaoorlog tegen de vluchtelingen, alsjeblieft zeg, het is gewoon berichtgeving. Als het niet in de kraam van de Joop! redactie past is het een mediaoorlog.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jan. 2016 - 10:41

dan toch op zijn minst bewust onvolledige berichtgeving? waar zijn de cijfers van de totale NL bevolking om te zien hoe slecht en en anxer ervoor staat?

Quibus2
Quibus230 jan. 2016 - 11:02

Je kunt, volgens de statistieken, als Noord-Brabant een gemiddelde Nederlandse provincie is, gemiddeld elke dag berichten over een nieuwe verkrachting in Noord-Brabant (met een piek bij de carnaval, wellicht). Het aantal aanrandingen zal minstens tientallen malen hoger liggen. Toch gebeurt dat niet, en wordt die relevante achtergrondinformatie nooit gemeld, als de nieuwsconsument geacht wordt bijzonder geschokt te zijn over bepaalde nieuwsfeiten in India, Keulen, of Zwaagwesteinde. Hoe kwalijk die nieuwsfeiten ook zijn, doen alsof sexueel geweld niet endemisch is (en immer was) in West-Europa, getuigt van een zeer selectief wereldbeeld.

Zandb
Zandb30 jan. 2016 - 11:15

U kunt toch niet ontkennen, dat de cijfers behoorlijk eenzijdig in een onjuist perspectief gezet worden.

Visvijver2
Visvijver230 jan. 2016 - 10:28

Dit was te verwachten toen de rechtse cowboys van Geenstijl de cijfers gingen opeisen. Niet zozeer dat feit, maar je weet van tevoren dat de cijfers vrijelijk worden geïnterpreteerd. Het lijkt overigens alsof de overheid, door veel zaken onder de pet te houden, dit vuurtje alleen maar opstookt en Het Geluid van Geert alleen maar harder gaat klinken.

6 Reacties
RoBru
RoBru30 jan. 2016 - 10:57

Ik denk dat het inderdaad geen kwaad kan de twee artikelen op GS even ter hand te nemen. Zelfs los van hun 'kloosried' en hun 'toon': het is de zoveelste mediablunder van V&J en ik denk dat dit nog een staartje gaat krijgen.

jovano
jovano30 jan. 2016 - 10:58

"Het lijkt overigens alsof de overheid, door veel zaken onder de pet te houden, dit vuurtje alleen maar opstookt en Het Geluid van Geert alleen maar harder gaat klinken." U dacht, kom laat ik een variant gebruiken op een korterokjesargument (als een vrouw met een kort rokje wordt aangerand heeft ze het er zelf naar gemaakt). De overheid heeft niets aangewakkerd. Het zijn "journalisten" die cijfers gebruiken, misbruiken, opkloppen of te weinig verstand hebben van statistiek om iets zinnigs te zeggen over de cijfers. Zij, en alleen zij, zijn verantwoordelijk voor hun werk en voor de gevolgen die hun beeldvorming tot gevolg heeft. Journalisten zijn helemaal niet de hoeders van de democratie als ze met een WOB een aantal cijfers boven tafel halen. En als ze met deze cijfers deze capriolen uithalen zijn ze eerder de verkrachter van de democratie.

Visvijver2
Visvijver230 jan. 2016 - 12:03

-->JanJacob--> een jaar of veertig geleden was de journalist een gravende onderzoeker, tegenwoordig is elke halve blogger een (soort van) journalist die onder druk van wetgeving feiten kan navragen. Eigenlijk is dat niet zo slecht nu steeds meer blijkt dat duurbetaalde ambtenaren geregeld maar wat aan lopen te kloten (Demmink, bonnetjesaffaire, Fyra, Betuwelijn). We hebben geen 'afscherming' nodig van de feiten of iemand anders die voor mij bepaalt dat ik maar beter sommige dingen niet kan horen. Het is wel de plicht om een verstandige analyse te maken. Zo te zien zijn de Telegraaf en het AD al aan het schuimbekken geslage, het is aan de andere media de taak om deze feiten te duiden en de handschoen op te pakken.

jovano
jovano30 jan. 2016 - 13:41

U verondersteld dat cijfers en feiten hetzelfde zijn. ".....het is aan de andere media de taak om deze feiten te duiden en de handschoen op te pakken ...." Het lijkt me dat Telegraaf en AD over hun eigen shit gaan. Het weerspreken van die cijfers heeft namelijk geen enkel nut, de beeldvorming heeft al plaatsgevonden en wordt nauwelijks meer veranderd. Als de storm is gaan liggen herinnert iedereen enkel de kop in de Telegraaf: Duizenden incidenten in AZC! Deze media zijn daar misschien ook wel op uit. Trouw heeft in deze het enige juiste gedaan. Cijfers die niet valide genoeg zijn om te publiceren, die publiceer je niet en daar geef je ook geen commentaar op. Met eenzelfde journalistieke vizie heeft Trouw zich niet geschaard bij de bloedhonden die deze week achter Wassali Hachchi aangingen. Op die manier maak je de hype niet groter en maak je duidelijk wie meegaat in de hype.

jahoor2
jahoor230 jan. 2016 - 16:49

Achja de PVV en cijfers. Laat ze eerst hun veters leren strikken.

Visvijver2
Visvijver231 jan. 2016 - 8:49

--JanJacob-->Ik ben een fan van vrije nieuwsgaring, zelfs door mij niet welgevallige media. Het pijnlijke van deze situatie is dat de cijfers er niet goed uitzien (toch?) en dat de feiten (je hebt gelijk over het onderscheid) die je daaruit kan opmaken er op z'n minst niet fijn uitzien. Natuurlijk gaat m.n. de Rechtse Media helemaal los op de getallen, maar zelfs bij een 'droge' lezing van de getallen ga je niet blij worden als gemeld wordt dat er aan het eind van jouw straat zo'n centrum wordt gevestigd. Soms is het de ''beeldvorming'', maar soms is het ook het 'beeld'. En het lijkt erop dat niemand in het Clinton-team op de hoogte is van wie Wassali Hachchi is....