Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Mediaguerrilla tegen de Brexit-leugens, waanzin en hypocrisie

  •  
03-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
brexit
De Brexit is het meest bizarre politieke project van de 21e eeuw dat wordt doorgezet met een ongekende hoeveelheid leugens en hypocrisie. De actiegroep Led By Donkeys heeft de taak op zich genomen de bevolking daarvan te doordringen. Met spectaculaire campagnes stelt de groep de politieke oplichterspraktijken aan de kaak.
Zo verscheen dit weekend op het strand aan de kust van North Yorkshire een boodschap in het zand die zichtbaar is “vanuit de ruimte”. Het gaat om een tekst van Michael Gove, de minister die verantwoordelijk is voor de ‘voorbereiding’ van de ‘no deal’-Brexit waar premier Johnson op aanstuurt: ‘We didn’t vote to leave without a deal’. Dat is wat hij afgelopen maart nog beweerde in de rechtse sensatiekrant Daily Mail om er aan toe te voegen: “That wasn’t the message of the campaign I helped lead.”
De actie tegen de No Deal werd door tal van media opgepikt. Led By Donkeys, de naam is afgeleid van een beroemde spreuk over de soldaten die in de Eerste Wereldoorlog vochten, “leeuwen geleid door ezels”, een verwijzing naar de incompetente generaals die honderdduizenden militairen zinloos lieten sneuvelen.
De groep bestaat uit vier activisten die in december, toen Theresa May uitstel zocht van de stemming over haar Brexit-voorstel, besloten de bevolking te gaan laten zien hoe ze belazerd zijn. Ze doen dat aan de hand van citaten, tweets en slogans van conservatieve politici die nu precies het tegenovergestelde doen van wat ze eerder beloofden. Aanvankelijk voerde de groep  illegale plakacties uit maar al snel wendden ze zich tot crowdfunding om legaal reclameruimte te huren of andere middelen in te zetten, zoals een helikopter voor het in beeld brengen van een gigantisch spandoek tijdens een Brexit demonstratie. De groep kan op enorm veel steun rekenen voor hun ludieke protesten. The Guardian interviewde hen eerder dit jaar uitgebreid.
Enkele acties:
De Amerikaanse zender portretteerde het kwartet in juli:

Meer over:

kijk nou, actie, brexit,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout3 sep. 2019 - 15:16

BREKEND: BoJo is zijn meerderheid kwijt in het parlament: https://www.finanzen.nl/aandelen/nieuws/johnson-raakt-meerderheid-lagerhuis-kwijt-1028494417

5 Reacties
Katootje2
Katootje23 sep. 2019 - 23:00

Bestaat er een lelijker anglicisme dan "brekend"? Glas breekt, de golven breken, maar het nieuws breekt niet en het wordt niet gebroken. Je hebt het nieuws en je hebt het laatste nieuws. Dat laatste is natuurlijk een leugen zodra het gezegd is, maar het is tenminste "goed" Nederlands.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 sep. 2019 - 11:00

Bah, in eigen land word ik niet begrepen :) Ik volgde het debat via parliamentlive.tv en luisterde met stijgende naar Jacob Rees-Mogg en reageerde bij The Guardian als volgt: As a dictator, Boris Johnson certainly found his Carl Schmitt in Jacob Rees-Mogg. Schmitt’s views on sovereignty and emergency powers are often seen as the intellectual basis of contemporary calls for a strong executive power unhampered by constraints of legality. Binnen één minuut kreeg ik zes 'thumps-up.''

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 sep. 2019 - 11:01

stijgende verbazing

madbako
madbako4 sep. 2019 - 16:56

@Arjan Fernhout 4 september 2019 at 13:00 luisterde met stijgende naar Jacob Rees-Mogg Ik hoop dat dat stijgende niet dat is wat ik voor me zie en komt door die 6 thumbs up. Toppertje

Katootje2
Katootje24 sep. 2019 - 17:11

Blijkbaar is je Engels beter dan je Nederlands.

Wilco4
Wilco43 sep. 2019 - 15:05

Ik begrijp eigenlijk al die ophef niet. Het Britse volk heeft nou eenmaal Brexit gestemd, om wat voor reden dan ook. Laat iedereen dat nou is accepteren. Er komt GEEN nieuw referendum. Als het verkeerd gaat moet men daar op de blaren zitten, als het goed gaat (wat ik hoop, er zijn zelfs mensen die hopen dat het verkeerd gaat daar na de Brexit, ongehoord) dan hebben ze gelijk gehad..

2 Reacties
ValsPlat
ValsPlat3 sep. 2019 - 20:06

'n Kleine meerderheid van de stemmers heeft op "Leave" gestemd. Een grote minderheid van stemmers moet óók op de blaren zitten. Niemand heeft op een "No Deal Brexit" gestemd.

Luneau
Luneau4 sep. 2019 - 4:13

Euhm, één van de grootste beslissingen die een land in decennia neemt, obv een raadgevend referendum, dat bol stond van leugens, fraude, buitenlandse inmenging, digitale manipulatie, waarbij rechters en parlementariërs tot "enemy of the people" worden gebombardeerd, met 3 premiers binnen nog geen 4 jaar tijd, waarbij tot 2x toe een premier het parlement buitenspel wil zetten, dat mogelijk leidt tot een 2de tussentijdse verkiezing, partijleden uit de partij gezet worden vanwege hun stemgedrag, burgers hun recht tot verblijf worden ontzegd (ook al hebben ze een gezin en wonen ze er decennia lang), de economie zeer waarschijnlijk een flinke knauw krijgt, etc. Maar other than that, no big deal...

de Boer2
de Boer23 sep. 2019 - 12:47

Even dacht de Boer dat het over het Amerikaans kwartet ging, maar dat was dus niet zo. Het ging weer eens over aktie aktie. Over het VK en over de chaos van de dag waarvan je denkt die zal komen. Kijk, een land zonder een gedegen grondwet is natuurlijk gewoon recept voor verwarring. Hier hebben we wel een grondwet en het is een béétje rommelig. Laat staan als een natie bestaat uit vier verschillende onderdelen. En dan nog een grondwet die bestaat uit allerlei wetten en gewoontes die soms nog uit de tijd van vóór de Verlichting stammen. Gewoon even neten en klaar ben je.Dan krijg je een land vol rafels en vlekken. Een raar land, eigenlijk sprookjesland. In een volkssprookje gaat het eigenlijk maar over een ding: de tegenstelling. Nou wil je nog mooier het gelijk van de Boer hebben? Er is een sprookje uit het oeuvre van de gebroeders Grimm dat heet ook nog: De jongen die dolgraag wilde leren over griezelen. Lees het maar eens, zoek de verschillen. ik wil je mijn exemplaar best uitlenen.

6 Reacties
LaBou
LaBou 3 sep. 2019 - 14:22

"Even dacht de Boer..." Gezien de rest van het verhaal kan de boer beter niet denken. Het leidt namelijk tot niets.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout3 sep. 2019 - 15:03

Hoezo? Led By Donkeys is gewoon een variant op MAGA: Morons Are Governing America. Corruptie is daar gelegaliseerd omdat bedrijven de verkiezingskassen vullen en Trump vertrapt de Constitution regelmatig. BoJo en that Imbecile-in-Chief vinden elkaar geweldig.

Katootje2
Katootje23 sep. 2019 - 23:01

Als hij schoenmaker was, zou je hem aanraden zich bij zijn leest te houden.

Recht door Zee
Recht door Zee4 sep. 2019 - 9:50

@ Arjan Fernhout "Trump vertrapt de Constitution regelmatig" Kun je deze stelling onderbouwen met bewijzen, of zijn het alleen beschuldigingen. Als het je mening is, mag je dat vinden natuurlijk.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 sep. 2019 - 13:45

@Recht door zee Kom zeg, google even 'Trump unconstitutional' en je vindt elf miljoen zoekresultaten. Voorbeelden: - blokkeren van critici op twitter: https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-twitter/trumps-blocking-of-twitter-critics-unconstitutional-u-s-appeals-court-idUSKCN1U41NM - het onthouden van zeep en tandpasta voor kinderen van immigranten die gevangen worden gezet (walgelijk): https://www.theguardian.com/us-news/2019/aug/15/immigrant-children-soap-beds-trump-court - Trump v. Hawaii (vluchtelingen verbieden om te reizen door de VS): https://en.wikipedia.org/wiki/Trump_v._Hawaii zoekterm: unconstitutional - Oneigenlijk gebruik van wetten, bijvoorbeeld de International Emergency Economic Powers Act of 1977 om Amerikaanse bedrijven opdracht te geven uit China te vertrekken (waanzin): https://eu.usatoday.com/story/money/cars/2019/08/27/trump-china-talks-general-motors-would-lose-billions-if-ordered-out/2128709001/ Ik schrijf hier niet voor niets "Imbecile-in-Chief." Overigens heeft Trump hierover geklaagd: "I am getting sued everyday and that costed me billions." Nee, het kost de staat miljarden en dat hij 'elke dag' wordt aangeklaagd is niet verwonderlijk.

madbako
madbako4 sep. 2019 - 16:59

@de Boer 3 september 2019 at 14:47 Even dacht de Boer Als boer zou de Boer moeten weten dat je denken beter aan paarden kunt overlaten. Dus niet meer doen de Boer. Je schiet er niets mee op.

Uitgekleed
Uitgekleed3 sep. 2019 - 12:39

Onbegrijpelijk al die termen als Brexit leugens, dictator Johnson, waanzin en hypocrisie . Pure stemmingmakerij het is gewoon politiek zoals de EU verworden is tot een poltieke Unie.

4 Reacties
MG1968
MG19683 sep. 2019 - 17:15

Je vind de verslaggeving gekleurd en daardoor de gebruikte termen stemmingmakerij. Tja... Dat zal het zijn. Overigens mag wat mij betreft de EU wat mij betreft echt veranderen naar een politieke unie. Al die nationalisten kunnen wat mij betreft de pot op. Federaal Europa.

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 sep. 2019 - 18:23

'Onbegrijpelijk al die termen als ' Wat is er onbegrijpelijk aan feitelijke constateringen?

Recht door Zee
Recht door Zee3 sep. 2019 - 20:13

@Joe Speedboot Omdat iemand dat vind, maakt het dat nog geen feit.

Uitgekleed
Uitgekleed3 sep. 2019 - 22:13

"Al die nationalisten kunnen wat mij betreft de pot op. Federaal Europa." Dat vindt de meerderheid al 3 jaar lang in de EU. Respecteer dat daar ook anders over gedacht wordt en geef commentaar op een normale wijze want het is daar pure politiek op Engels democratische grond.

Break on through
Break on through3 sep. 2019 - 12:13

The only one who has to leave without a deal is Boris Johnson himself.... Boris the great dictator...

3 Reacties
OlavM
OlavM3 sep. 2019 - 12:32

:)

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout3 sep. 2019 - 14:50

Je bent de k vergeten in dicktator :)

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 sep. 2019 - 18:02

https://www.google.com/search?q=Boris+Boef&client=safari&rls=en&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=LWYDfChFmGafOM%253A%252CLlKF5kbeg6pvwM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kT9Cz0RE134MH4hb8y7kgB3r0mYRQ&sa=X&ved=2ahUKEwjs8LzOnLXkAhVISxoKHfDoBEkQ_h0wC3oECAoQBQ#imgrc=LWYDfChFmGafOM:

MountEverest
MountEverest3 sep. 2019 - 11:55

Er is in het VK al jaren veel onvrede over de EU. Cameron besluit een referendum te houden om steun voor de EU te krijgen. Tot vrijwel ieders verbijstering winnen de Brexiteers met een kleine meerderheid. De regering besluit zich te houden aan het referendum en probeert een deal met de EU te sluiten. Dat blijkt in de praktijk vrijwel onmogelijk omdat het Parlement May's deal afstemt en voor allerlei alternatieven ook geen meerderheid te vinden is. Momenteel zit het VK opgescheept met een clowneske premier die ook geen echte oplossingen heeft en probeert het parlement buiten spel te zetten.

2 Reacties
Recht door Zee
Recht door Zee3 sep. 2019 - 20:16

@ MountEverest Je bedoelt de Brexit uit te voeren zoals daar voor gestemd is, terwijl anderen dat proberen te voorkomen.

Luneau
Luneau4 sep. 2019 - 4:23

"Je bedoelt de Brexit uit te voeren zoals daar voor gestemd is" Voor welk type Brexit is dan gestemd? Remind me again, want volgens mij stond er op het referendum formulier geen optie voor type Brexit. En ligt bij een raadgevend referendum de eindverantwoordelijkheid bij het parlement, waar er overigens regelmatig gestemd is over types Brexit, maar voor geen enkel type een meerderheid is. "terwijl anderen dat proberen te voorkomen." Heb je problemen met democratische oppositie? Met volksvertegenwoordigers die 48% van het volk proberen te vertegenwoordigen?

Karingin
Karingin3 sep. 2019 - 11:33

Gaaf zeg! En hard nodig ook geloof ik.

Kilted
Kilted3 sep. 2019 - 11:11

Het is te hopen dat de rede alsnog wordt gevonden… Veel meer valt er niet over te zeggen. De argumenten voor en tegen een Brexit en alle varianten zijn allemaal al 5x voorbij gekomen. Ik zie al weken geen interessante nieuwe argumenten meer, hooguit een herhaling van standpunten.

tempest
tempest3 sep. 2019 - 11:08

Tja, niet heel relevant voor de meeste Brexit stemmers vermoedelijk. De econoom Mark Blyth heeft een hele interessante duiding van de oorzaak van Brexit, waar ik me wel in kan vinden. (In de volgende 4 minuten goed samengevat, maar hij heeft veel meer goede praatjes over dit onderwerp: https://youtu.be/nwK0jeJ8wxg ) En dat onderliggende probleem zal letterlijk exploreren in omvang als Brexit wordt tegengehouden, wat je ook uitlegt of hoe politici ook draaien met hun duiding. De fout was het houden van het referendum, niet de uitvoering zelf. Opportunistische politici hebben gegokt met de EU als inzet en verloren. De verloren fiches vastklampen en niet willen afgeven helpt niet. Maar ben benieuwd of Boris het voor elkaar krijgt, anders zal Farage wel de volgende zijn die het zal proberen. Ergens weten de remainers dit ook, als het echt nog te winnen was dan ga je als Tony Blair niet je muil open trekken: dat werkt enkel averechts en hij is slim genoeg dat door te hebben. Hij is de verpersoonlijking waarom mensen Brexit willen (dat is mijn vrije interpretatie van het standpunt van Mark Blyth).

4 Reacties
Kilted
Kilted3 sep. 2019 - 12:18

... En dat onderliggende probleem zal letterlijk exploreren in omvang als Brexit wordt tegengehouden, wat je ook uitlegt of hoe politici ook draaien met hun duiding ... Ik denk dat het sowieso gaat exploderen. Met een uitslag van 52-48 hou je altijd een grote groep ontevreden kiezers over. En als de consequenties van Brexit inderdaad gaan bijten wordt het verzet vanzelf groter. Je hebt gelijk als je stelt; De fout was het houden van het referendum, niet de uitvoering zelf. De vraag is dan ook hoe je die geest weer in de fles krijgt.

LaBou
LaBou 3 sep. 2019 - 16:41

De echte fout is de wijze waarop remain meende campagne te moeten houden (of eigenlijk geen campagne te voeren, want het preken van hel en verdoemenis bij een stem voor "leave" is natuurlijk geen campgne) om vervolgens op het enige moment waarop het er echt op aan kwam niet te gaan stemmen want "we winnen toch wel". Hier zeggen we dan "achteraf kijk je een koe in het gat".

Katootje2
Katootje24 sep. 2019 - 2:40

"De econoom Mark Blyth heeft een hele interessante duiding van de oorzaak van Brexit, waar ik me wel in kan vinden." Yep, ik ook. "Tony Blair (...) is de verpersoonlijking waarom mensen Brexit willen." Ja, dat denk ik ook. Maar dan stem je toch niet op Farage, maar op mensen zoals Corbyn en Varoufakis, als je wat langer dan je nationalistische neus kijkt? En begin nu niet over anti-semitisme, want dan is de discussie gelijk afgelopen.

Luneau
Luneau4 sep. 2019 - 5:21

@Tempest, Dat onderliggende probleem zal ook exploderen als Brexit niet wordt tegengehouden. Zoals Blyth al aangeeft: het is een no win situation. Het probleem is nl niet de EU. @LaBou, Remain had zeker beter campagne kunnen voeren, maar de rol van Cambridge Analytica, de financiële fraude van Leave en de Leave leugens en scaremongering waren moeilijk tegenop te boksen. Ik ben het er overigens niet mee eens dat er door Remain "hel en verdoemenis" werd gepredikt. Heb je voorbeelden? Want volgens mij ging het bij Remain vooral over voorspellingen van economen.

Crunchy Frog
Crunchy Frog3 sep. 2019 - 11:07

Om het corpsballencircus genaamd Brexit nog maar eens samen te vatten: een niet democratisch door het volk gekozen premier, met als enige mandaat een zeer kleine meerderheid in een twijfelachtig, niet officieel bindend referendum, probeert de gekozen volksvertegenwoordiging buitenspel te zetten om een besluit door te drukken waarvan zijn eigen kamp toegeeft dat het niet datgene is waar tijdens dat referendum voor is gestemd. Maar goed, het Brexit-klapvee zal wel blijven joelen dat dit een 'feest van de democratie' is.

5 Reacties
Wilco4
Wilco43 sep. 2019 - 15:07

Wat dan? De minderheid de zin geven?

Katootje2
Katootje24 sep. 2019 - 2:47

Wilco heeft niet begrepen dat de stelling van Crunchy Frog impliceert dat mogelijkerwijze de meerderheid niet voor een no-deal gestemd heeft, namelijk grofweg de remainers + degenen die wel een brexit willen, maar met een deal als voorwaarde.

Luneau
Luneau4 sep. 2019 - 5:28

Wilco, je bedoelt de minderheid die een no deal Brexit wil?

Crunchy Frog
Crunchy Frog4 sep. 2019 - 9:25

[De minderheid de zin geven?] Zoals BoJo de Pfeffel nu aan het doen is?

Crunchy Frog
Crunchy Frog4 sep. 2019 - 9:36

Overigens is de ironie (en leugenachtigheid) nog groter dan ik hierboven al schetste. We voegen toe: "...probeert de gekozen volksvertegenwoordiging (die volgens hen via de Brexit in zijn soevereiniteit hersteld moest worden) buitenspel te zetten..."

Frits Jansen
Frits Jansen3 sep. 2019 - 10:47

Sympathieke actiegroep - maar er is vast al iemand opgestaan die een "links" complot ziet om in Engeland een "dictatuur " van de EU te creëren. Engeland onder curatele stellen lijkt me trouwens wel een goed idee.

2 Reacties
ton14024
ton140243 sep. 2019 - 11:53

Ik heb het 31-8 een afleidingsmanoeuvre genoemd. Waar was jij? Toen werd ik niet serieus genomen.

Wilco4
Wilco43 sep. 2019 - 15:08

Haha, en wie wordt dan de curator? Alsof de trotse Britten dat ooit pikken, die schoppen ze zo hun eiland af