Joop

Mediafonds moet blijven!

  •  
15-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Teken hier de petitie
Vanavond is het IDFA 2012 begonnen (14 november). Voor de liefhebbers van dit prachtige festival betekent dat onderdompeling in een massa documentaires, waardoor je vanuit je comfortabele bioscoopstoel voor een zacht prijsje over de wereld en door de emoties reist. Sensationeel (niet altijd natuurlijk, er zijn ook saaie documentaires, maar je steekt er toch altijd wel wat van op en je beleeft altijd iets wat je in je huis-, tuin- en keukenleventje niet meemaakt) en voor een prikje.
Er zijn natuurlijk ook weer uitzonderlijke Nederlandse documentaires. Neem John Appels openingsfilm Wrong Time Wrong Place, maar ook films van de Latasters, Heddy Honigmann, Frans Bromet, en vele anderen.
Hun werk wordt bedreigd: één van de belangrijkste financieringsbronnen, het Mediafonds, moet opgeheven worden van de hoge heren met de bezuinigingszeis. Levert bijna niets op voor het begrotingstekort, hakt een onherstelbaar gat in een unieke vorm van cultuur.
Mag niet gebeuren!
Als u uw proteststem wilt laten horen kan dat door onderstaande petitie te ondertekenen.
Uiteraard heb ik dat zelf gedaan, kleine moeite, is het waard.
Beste relatie,
Teken de petitie Mediafonds moet blijven!
Alle mensen en organisaties die ons sinds 29 oktober 2012 steunen en die hun onvrede willen uiten over de voorgenomen opheffing van het Mediafonds in het regeerakkoord van het kabinet Rutte II kunnen de petitie ondertekenen op mediafondsmoetblijven.petities.nl.
Teken de door Monique Busman (voorzitter DPN) geïnitieerde petitie Mediafonds moet blijven opmediafondsmoetblijven.petities.nl en stuur via twitter of e-mail dit bericht door aan personen die misschien ook deze petitie willen ondertekenen.
Vergeet niet op de bevestigingslink in je mail te klikken na ondertekening.
Op www.mediafonds.nl/updates-toekomst staat een overzicht van reacties op de voorgenomen bezuiniging van makers, de publieke omroep, musea, de cultuurfondsen, de media en vele individuen zoals Joyce Roodnat en Frank van Vree. Op onze site vindt u ook een beknopt overzicht van wat het Mediafonds doet.
Met alle ondertekenaars willen wij voor het wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer op 10 december 2012 zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen en discussie voeren om aan te tonen dat deze voorgenomen bezuiniging moet worden teruggedraaid.
Veel dank en groet!
Deze oproep verscheen op het weblog van Hanneke Groenteman

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

BasVV
BasVV15 nov. 2012 - 12:22

Ton: Dit is een festival voor intellectuelen. O. En natuurlijk om te zien en gezien te worden. Het is volstrekt logisch dat dat gesubsidieerd wordt:-)

opgeheven
opgeheven15 nov. 2012 - 12:22

Ik vind onder normale omstandigheden dat er zeker een mediafonds moet zijn. Echter in deze tijd wordt er bezuinigd op veel meer dingen die ik in de meeste gevallen belangrijker of waardevoller acht dan het mediafonds. Ik teken de petitie dus niet.

lembeck
lembeck15 nov. 2012 - 12:22

Ik teken niet. Ik vind overleven even belangrijker dan een mediafonds.

clara51
clara5115 nov. 2012 - 12:22

Altijd handig om er dan even een link bij te geven. http://www.mediafonds.nl/nieuws/88871/teken-de-petitie-mediafonds-moet-blijven

prozaschrijverazazel
prozaschrijverazazel15 nov. 2012 - 12:22

Laat het alsjeblieft blijven, voor je het weet heb bij het verdwijnen van dit fonds geen fatsoenlijk Nederlands drama meer op de publieke zenders en zijn we echt veroordeeld tot goedkope series van Nederlandse makelij die op de commerciële worden uitgezonden, met name dat RTL 4 achtige troep zoals Cees en Co of de golden girls, yak zo goedkoop

hameer
hameer15 nov. 2012 - 12:22

Ik meen dat de Publieke Omroep heeft toegezegd de financiering van het Mediafonds over te nemen en daar hoort het m.i. ook thuis. Het fonds is toch ook ooit opgericht omdat de omroep het liet liggen? Ik was eerlijk gezegd nogal verbaasd te lezen hoezeer documentaires en drama van de PO afhankelijk waren geworden van een externe geldschieter. Terwijl dat nu bij uitstek de programma's zijn waarmee de Publieke Omroep zich onderscheid van de commerciële zenders. Dat ze daar zelf weer de verantwoordelijkheid voor nemen lijkt me prima. Waarom moet je dan nog zo'n fonds in stand houden?

1 Reactie
rbakels
rbakels15 nov. 2012 - 12:22

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van het Mediafonds gehoord, en toen ik hun verhaal las op het web dacht ik ook dat wat zij doen bij uitstek de taak van de publieke omroep is. Laat de publieke omroep subiet alle sport en alle pure amusement aan de commerciëlen over doen. Publieke omroep ontstond ooit als "natuurlijk monopolie" omdat ether schaars en apparatuur peperduur was. Die beide argumenten zijn achterhaald. Nu zou de publieke omroep zich moeten concentreren op waardevolle programma's die net niet door voldoende massa's interessant zijn om commerciële omroepen te interesseren. Programma's die nu blijkbaar door het mediafonds worden betaald. Of moeten we cynisch constateren dat de omroepen het mediafonds nodig hebben omdat ze hun geld verbrassen aan sportprogramma's, die ze voor de neus van RTL en SBS willen wegkapen?

[verwijderd]
[verwijderd]15 nov. 2012 - 12:22

Als mevrouw niet de normale prijs voor haar emotionele wereldreis wil betalen en dit gewoon typisch asociaal door de gemeenschap wil laten ophoesten...tja dan maar geen IDFA.

1 Reactie
BasVV
BasVV15 nov. 2012 - 12:22

Zal ik je eens een geheimpje vertellen. Ik ben vaak op filmfestivals geweest. En als je me nu wakker zou maken. Wat heb je daar gezien. Zou ik me hooguit twee of drie films herinneren. De rest was..................

FritsGuevara
FritsGuevara15 nov. 2012 - 12:22

Als het Mediafonds betaald zou zijn met belastinggeld, dat weet ik verder niet, uit pure desinteresse, dan zou ik zeggen laat maar, draai die geldkraan voor die linkse utopie maar flink dicht. Als het werkelijk zo cultureel is, dan was het wel vrijwillig gedragen geweest door de cultuur die hier heerst, maar kennelijk is het weer het zoveelste instituut dat een het volk vreemde cultuur hier probeert door te drijven. Laat dat instituut eens wat filmpjes over zichzelf op Youtube zetten of waar dan ook, en vergelijken hoeveel duimpjes er om hoog of omlaag gaan, of hoe weinig het wordt bekeken, dat is vaak een goeie graadmeter of het het geld van iemand waard is. Maar dat immorele antisociale gedwing van de belastingbetaler om wat hij niet heeft gevraagd, dat kan absoluut niet. Als dat de cultuur is, doe dan maar gauw een andere wat mij betreft, dit is een beschaafd land waar we dat godvergeten socialisme absoluut niet nodig hebben, integendeel zelfs.

1 Reactie
Marsman2
Marsman215 nov. 2012 - 12:22

"Bla, bla, bla... belastinggeld... bla, bla, bla... linkse utopiën... bla, bla, bla... het zoveelste instituut dat een het volk vreemde cultuur hier probeert door te drijven... bla, bla, bla... youtube... bla, bla, bla... immorele antisociale gedwing van de belastingbetaler om wat hij niet heeft gevraagd... bla, bla, bla... socialisme... bla, bla, bla... " Daar is die grijsgedraaide plaat weer! Als we het dan over die boeg gaan gooien: ik ben ook gewoon een belastingbetaler en betaal al sinds jaar en dag ook gewoon braaf en netjes mee aan al die hobby's en paradepaardjes waar mensen van uw politieke kunne zo dol op zijn, maar waar ik helemaal niet op zit te wachten, en die de utopische heilsstaat die u voorstaat ook niet bepaald dichterbij gebracht hebben. Fijne dag nog!

[verwijderd]
[verwijderd]15 nov. 2012 - 12:22

Waar kan ik tekenen als voorstander van het verstandige besluit om dit oubollige en overbodige fonds op te heffen? Hoeft gelukkig net nu het besluit al is genomen... Get a modern life :)

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 nov. 2012 - 12:22

Goede reactie zoek die site ook!

Andy40
Andy4015 nov. 2012 - 12:22

"Hun werk wordt bedreigd: één van de belangrijkste financieringsbronnen, het Mediafonds, moet opgeheven worden van de hoge heren met de bezuinigingszeis" Nee nee nee, dat is in lijn met wat de gemiddelde Nederlander zou willen, en niet wat de hoge heren willen. Dat is nogal een nuance. Cultuur subsidie is een luxe goed. Het publiek dat naar het IDFA gaat kan makkelijk zelf wat meer betalen. De balkenende norm is wisselgeld bij het IDFA publiek.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat15 nov. 2012 - 12:22

Jaja, neenee, u draait de zaak om: Er zijn heel veel mensen die ook graag naar diverse festivals als IDFA zouden willen gaan, maar dat niet kunnen betalen. De koppeling tussen inkomen/opleiding/culturele en intellectuele bagage die u suggereert is sinds een jaar of 45 niet meer zo algemeen geldend en de laatste 20 jaar zelfs vaak omgekeerd evenredig (nouveaux riches). En God verhoede dat de "gemiddelde Nederlander" het culturele aanbod mag bepalen !

Andy40
Andy4015 nov. 2012 - 12:22

@wj Straat; de nouveaux riches gaan niet naar de IDFA. En mijn stelling wordt min of meer bevestigd door de schrijfster van dit artikel. En wat heeft u eigenlijk tegen de gemiddelde Nederlander?

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat15 nov. 2012 - 12:22

Lees "Herr Biedermann und die Brandstifter" Max Frisch, Zurich 1955 (1958) dat over veel meer gaat dan wat de leken-encyclopedie Wikipedia beschrijft. Het gaat over de gemiddelde "wir haben es nicht gewusst"-mentalileit van de geborneerde burgerman, die vooral met rust gelaten wil worden en waarvoor nadenken toch een net iets te hoog gegrepen inspanning is. Ook in het Nederlands te verkrijgen.....

RMHeijmans
RMHeijmans15 nov. 2012 - 12:22

Vele moeten betalen voor het plezier van enkele. Wat een prachtig systeem is het toch. Maar het wordt altijd weer prachtig verpakt als kunst en cultuur.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat15 nov. 2012 - 12:22

Net zoiets als asfalt, 130 km/u, JSF, HRA, btw-aftrek door ondernemers voor de schoolschriften en laptops van hun kinderen, bedoelt u ? En dat je vervuilen mag, omdat het zo broodnodig is voor de 'economie', of Polen en Oekraïeners uitbuiten? En vervolgens (verdrongen) bijstands-gerechtigden voor rotte vis uitmaken ?... Nee.... maar natuurlijk..... nu begrijp ik het.....

Artois
Artois15 nov. 2012 - 12:22

Hanneke Groenteman kijkt, zo bestaat bij mij de indruk, te veel en te lang naar de programma's vanuit het mediafonds. Ze heeft kennelijk geen tijd om naar actualiteiten in eigen land te kijken. Actualiteiten over bezuinigingen. Ze heeft het over een 'zacht prijsje' . Voor dat zachte prijsje kun je bijvoorbeeld toch heel wat straks wegbezuinigde thuiszorg financieren voor mensen die dat echt nodig hebben etc. etc.. Leg de financiële bal maar bij die filmmakers neer. Daag hun creativiteit maar uit om zelf de financiering te generen. Beste Hanneke, wees niet btuttelend door te denken dat ze dit niet kunnen. Subsidie in deze tijd voor het mediafonds kan echt niet, er wordt al zoveel voor 'goede' tv uit de staatskas, onze belasting, betaald.

1 Reactie
Crunchy Frog
Crunchy Frog15 nov. 2012 - 12:22

@"Daag hun creativiteit maar uit om zelf de financiering te generen." Een kritische discussie over subsidies en prioriteiten lijkt me zeker nuttig. Jammer alleen dat ook jij gevallen bent voor de mythe van de 'creativiteit'. Dat woord wordt altijd gebruikt alsof het een soort magisch toverstokje is waarmee de bezitter het vermogen heeft om allerlei niet op zijn primaire vakgebied liggende taken op hoog niveau uit te voeren.