Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

Media vertekenen Piet-protest

  •  
18-11-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
merijn_300.png
Ooggetuige Merijn Oudenampsen over Gouda en de journalistieke verbeelding: hoe NRC de leugens van Powned kopieerde
Van tijd tot tijd blijkt de Nederlandse journalistiek in staat tot een soort collectieve verstandsverbijstering. De opgeklopte verslaggeving over de Sinterklaasintocht in Gouda van afgelopen zaterdag is een goed voorbeeld.
Het NRC opende met het tendentieuze voorpagina-artikel “Controverse rond Zwarte Piet: hooligan aanpak blijkt effectief.” Het betreft een journalistiek dieptepunt in een onderwerp dat sowieso gekenmerkt wordt door kwalitatieve laagvlaktes. In het stuk worden de anti-Zwarte Piet demonstranten in Gouda vergeleken met hooligans. Let wel, het zijn mensen die niets anders hebben gedaan dan een vreedzaam en stil protest houden, door een spandoek en T-shirts met een opdruk te tonen.
RTEmagicC_merijn.jpg
Sterker nog, de collectieve arrestatie van de groep demonstranten door de politie wordt in de koortsachtige verbeelding van het NRC opgewaardeerd tot een rel à la Hoek van Holland en Project X in Haren. In het artikel wordt dan ook herhaaldelijk geschreven over “de rellen in Gouda”. Dit terwijl er door demonstranten geen geweld is gebruikt. Het was een ingetogen en vreedzaam protest. Ik was zelf aanwezig maar u hoeft mij niet op mijn woord te geloven. Het simpele feit dat geen van de arrestanten voor geweldpleging is vervolgd, spreekt boekdelen. En evenzeer dat er geen beelden zijn van geweld van demonstranten. Het is de politie die het overgrote deel van het duw- en trekwerk heeft geleverd waar de krant aan refereert, zoals blijkt uit de beelden. Als er al sprake is van een rel, dan is het een mediarel.
Er waren weliswaar wat rechts-extremistische jochies aanwezig, de zogenaamde pro-pieten, maar zij deden niet veel meer dan voor het spandoek van de antipieten gaan staan. Dat was het sein voor de politie om hardhandig in te grijpen, eerst met duw en trekwerk, later met een geheel kordon en politiepaarden. Waarschijnlijk was het streng toespreken en het wegsturen van de jochies genoeg geweest. Maar nee. De-escaleren blijkt niet tot het repertoire van de politie in Gouda te behoren. 
Waar de krant schrijft “hooligans en antifascisten aan het schelden, duwen en trekken” daar had de krant moeten schrijven “politie aan het duwen en trekken”. De foto’s die in de Telegraaf en het NRC verschenen van kinderen die wat beduusd om zich heen kijken, dat zijn kinderen geïntimideerd door de politie, zichtbaar dreigend aanwezig in de foto’s. Maar het overtrokken politieoptreden in Gouda bekritiseren, dat zou bij geen journalist opkomen. “Je gaat toch niet met politiepaarden op een menigte met kinderen inrijden?” Dit zou een logischer reactie zijn dan het voorpagina-artikel van het NRC. 
RTEmagicC_wees_378.jpg
Ook wordt in het artikel de bewezen leugen van Dominique Weesie van Powned klakkeloos overgenomen, over de driejarige jongen met een mijter die door een demonstrant zou zijn uitgescholden voor racist (zie hier wat er werkelijk gebeurde op bovenstaand beeld: ‪http://sargasso.nl/dominique-weesie-fantaseert-er-op-los/ ). 
De rellen waren zo onredelijk dat de redelijken aan beide kanten er afstand van nemen. Want wie wil nou partij kiezen voor een volwassen man die een peuter met een mijter uitscheldt voor ‘racist’?
Klaarblijkelijk is het NRC zo ver heen, dat men klakkeloos tweets overtypt zonder even te checken of het wel feitelijk klopt wat de krant op haar voorpagina vermeldt. 
Dan nog de pointe van het artikel: “de rellen in Gouda” zouden “laten zien hoe effectief de handelswijze van de overheid is geweest.” Want de redelijke demonstranten zijn van de onredelijke demonstranten gescheiden. En bij de intocht in Amsterdam was het daardoor rustig. Dit is gewoonweg onzin. Het verschil is dat de burgemeester in Gouda geen ruimte voor democratisch protest liet bij het evenement, en dat dit in Amsterdam wel gebeurde.
De heisa in Gouda is niet bepaald het toonbeeld van effectief overheidsoptreden. De les die er te leren valt voor bestuurders is een andere. Nu zwarte piet een controversieel en politiek beladen fenomeen is, kun je mensen niet hun democratisch recht ontzeggen om ter plekke daartegen te protesteren, mits dat op waardige en vreedzame wijze gebeurt. 
De oproep van Rutte en van de Amsterdamse burgemeester van der Laan, om gezamenlijk de geest weer terug in de fles te stoppen tot 5 december, is dan ook onrealistisch en contraproductief. Hetzelfde kan gezegd worden over het spandoek van de intocht in Amsterdam: ‘Makkers, staakt uw wild geraas’. Nu zwarte piet eenmaal gepolitiseerd is, zal dat niet zomaar ongedaan gemaakt kunnen worden. Een terugkeer naar een apolitiek, neutraal figuur ligt niet voor de hand. Accepteer dat er onenigheid is op dit punt en dat er een maatschappelijke discussie gaande is. De rol van bestuurders is om deze maatschappelijke onenigheid in goede banen te leiden, door beide zijden te vragen om de discussie op een waardig niveau te houden en het democratisch debat zo mogelijk te maken. De bijdragen van de media zou eruit kunnen bestaan om het gebeuren niet op te kloppen en te dramatiseren en om beide partijen op redelijke wijze aan het woord te laten. Het zou fijn zijn als de journalistiek zelf de redelijkheid in acht neemt, die zij de demonstranten ontzegt.

Meer over:

opinie, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (87)

Brauswasser
Brauswasser18 nov. 2014 - 13:41

Laten wij nog maar weer wat sociologische olie op het vuur gooien.

123456zeven
123456zeven18 nov. 2014 - 13:41

Dat de politie nog in Sinterklaas geloofd is toch algemeen bekend, dacht ik zo. Zie bv Leonard Huizinga, "Adriaan en Olivier", hoofdstuk 10. Het hoofdstuk is ook interessant voor al die mensen die menen dat de politiek vroeger héél anders was.

JohanV2
JohanV218 nov. 2014 - 13:41

De demonstranten hadden op die plek niet mogen staan. Punt Uit.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos18 nov. 2014 - 13:41

Welja, de media hebben het weer gedaan. De favoriete zondebok. Je kunt alles uit de kast halen om het verknollen van een kinderfeest te bagatelliseren maar dat verandert er niets aan. In plaats van de politie de schuld te geven dat ze niet de-escaleren (lees eindeloos in gesprek gaan) kan Van Oudenampsen beter zelf oproepen tot de-escalatie en depolarisatie. Maar misschien dat hij stiekem zo'n opstootje wel opwindend en van groot maatschappelijk belang vind.

basOoms
basOoms18 nov. 2014 - 13:41

Gelukkig gebeurde er niets maar dan ook niets waardoor de kindertjes bang zouden zijn geworden. Het schreeuwen duwen en trekken is voor kinderen een normale zaak, dat gebeurt op het schoolplein ook. Daarnaast werden de kindertjes goed voorgelicht over het feilt dat Sinterklaas en Zwarte Piet niet bestaat. Het was dan ook een waar feest in Gouda.

Peterman
Peterman18 nov. 2014 - 13:41

tip : zoekfunctie zwarte piet. Ik kan niet anders dan JOOP gelijk geven. de media vertekenen de zwarte pieten discussie :)

JStokx
JStokx18 nov. 2014 - 13:41

'Nu zwarte piet een controversieel en politiek beladen fenomeen is, kun je mensen niet hun democratisch recht ontzeggen om ter plekke daartegen te protesteren, mits dat op waardige en vreedzame wijze gebeurt.' Dat gebeurde alleen wel op de plek waar het juist niet mocht.

Warren2
Warren218 nov. 2014 - 13:41

De kracht van geenstijl zat 'm altijd in taboes doorbreken en de waarheid zeggen. Wanneer ze gaan manipuleren dan zijn ze geen haar beter dan de anderen.

paradoxical
paradoxical18 nov. 2014 - 13:41

'Kinderen' zijn geen argument, Sinterklaas heeft enkel met volwassenen te maken. Vraag maar aan de mevrouw van de SNOTWIN!

Cinema2
Cinema218 nov. 2014 - 13:41

Deze socioloog stelt zichzelf de verkeerde vragen. " In het stuk worden de anti-Zwarte Piet demonstranten in Gouda vergeleken met hooligans. Let wel, het zijn mensen die niets anders hebben gedaan dan een vreedzaam en stil protest houden, door een spandoek en T-shirts met een opdruk te tonen." U noemt het vreedzaam, ik noem het doelbewust provoceren. Waarom lopen zowel voor als tegenstanders van ZP dit KINDERfeestje te verzieken?. Met welk nieuw verhaal dachten deze lieden nu nog te komen? Deze lieden hebben 11 maanden de tijd gehad om hun argumenten op tafel te leggen, zowel voor als tegenstanders van ZP hebben hun wonden mogen likken. Ik zou aan de heer Oudenampsen willen vragen, wat beweegt deze idioten (voors en tegens) om een Kinderfeestje als een wedstrijd te beschouwen? Het is geen wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord meneer Oudenampsen, het is een feestje voor "onze" toekomst. Zowel voor als tegenstanders hebben 11 maanden de tijd gehad om mijn/onze mening te beïnvloeden! Mijn mening en een veel gehoorde mening. Lieden die er doelbewust voor kiezen een feestje (geen wedstrijd) te verzieken voor onze jeugd, verdienen geen enkeltje retour richting Spanje. Wel een ernstig gesprek...En voel je je geroepen om nogmaals in de fout te gaan....Een klein knus onderkomen tot aan 6 december. En ja natuurlijk worden er zaken door de pers uitvergroot, niets nieuws onder de zon. Wie biedt deze jongens (de pers) de kans, juist ja idioten die er doelbewust voor kiezen om te provoceren, zelfs als het over onze toekomst gaat... Ik voed mijn kinderen iets anders op.

martinvanderlinden
martinvanderlinden18 nov. 2014 - 13:41

Hoe dan ook, het kan niet zo zijn dat je in de aanwezigheid van gelovigen (kinderen dus) dit soort taferelen gaat opvoeren. Of je nu voor of tegen bent, geen gedoe waar de kinderen bij zijn. Laat dat een les zijn voor een eventuele volgende keer. Hoewel ik denk dat de storm wel is gaan liggen. Onder andere door de creativiteit van de mensen van het Sinterklaasjournaal die hebben laten zien hoe je dit soort dingen oplost. En nu, nu iedereen zijn punt heeft kunnen maken, maar weer over tot de orde van de dag.

Julia2
Julia218 nov. 2014 - 13:41

Ook de verhouding speelt een rol waarbinnen dit conflict vorm krijgt. Het is geen voetbalwedstrijd tussen ajax en feijenoord waar men zo langzamerhand weet wat er gebeurt. Maar sinterklaasfeest waar een andersoortige sfeer heerst. nml. kinderen die Sinterklaas en de Pieten uit Spanje welkom heten. Maar te horen krijgen dat dit vals is waardoor de tegenstellingen onvergelijkbaar is dan met voetbal tegen voetbal, want een kinderfeest staand tegenover een politiek statement, dat is nogal wat.

KnarroBult
KnarroBult18 nov. 2014 - 13:41

Ach gut, nu reageer ik toch weer op dit ronduit belachelijke thema... "Nu zwarte piet eenmaal gepolitiseerd is, zal dat niet zomaar ongedaan gemaakt kunnen worden. Een terugkeer naar een apolitiek, neutraal figuur ligt niet voor de hand. Accepteer dat er onenigheid is op dit punt en dat er een maatschappelijke discussie gaande is." Dat lijkt me correct, staat echter geenszins een bewust tijdelijk parkeren van de wederzijdse onvrede tot na de afloop van het kinderfeest in de weg, volgens mij. Dat zouden we als volwassenen toch eigenlijk best moeten kunnen regelen. De verstoring van het kinderfeest, door welke partij ook, is en blijft walgelijk.

broudsov
broudsov18 nov. 2014 - 13:41

Ik blijf denken: als anti-racisten met niets beters kunnen komen dan de zwarte-piet-figuur als voorbeeld van racisme in Nederland, dan valt het gelukkig nogal mee met dat racisme.

omaoeverloos
omaoeverloos18 nov. 2014 - 13:41

Welja, de hooligans proberen hun actie goed te praten. "Nee hoor, wij als supporters stonden gewoon gezellig samen voetbal te kijken, maar die stoute ME heeft ervoor gezorgd dat we ineens heel agressief werden .... "

GingerTed
GingerTed18 nov. 2014 - 13:41

Erg triest dat er nu op in dit op dit onderwerp al behoorlijk asymmetrische medium er ook al aan de hand van een enkel stukje mogelijk slechte journalistiek gepoogd wordt wat krom is recht te praten, waar er zoveel door feiten en opgenomen ondersteunde voorbeelden zijn van het verstoren van een kinderfeest, door te schreeuwen en krijsen, met fysiek geweld zich verzetten tegen een wegvoering (na eerst nadrukkelijk verzocht te zijn zich te verwijderen). Bah!

123456zeven
123456zeven18 nov. 2014 - 13:41

"Nu zwarte piet een controversieel en politiek beladen fenomeen is, kun je mensen niet hun democratisch recht ontzeggen om ter plekke daartegen te protesteren, mits dat op waardige en vreedzame wijze gebeurt." Nu zou ik een fan zijn van mensen die protesteren tegen het in de politiek trekken van Zwarte Piet. Alleen gebeurt dat hier niet. Hier wordt geprotesteerd tegen Zwarte Piet door precies die groeperingen die Zwarte Piet de politiek ingetrokken hebben.

AlexanderTheThird
AlexanderTheThird18 nov. 2014 - 13:41

Merijn maakt zich wat ongeloofwaardig door zich als ooggetuige op te werpen. Allemaal wel zeer toevallig. Was je daar toevallig? Of ben je daarheen gegaan om te 'zien' wat je vooraf wilde gaan zien?

Rechtsdraaiend
Rechtsdraaiend18 nov. 2014 - 13:41

Als je je mening geeft als demonstrant weten we uit welke hoek het komt. Nu probeer je als 'socioloog' ons 1 kant van het verhaal door de strot te drukken. Dat geeft een verkeerde schijn van onpartijdigheid. Alle demonstranten, pro of anti, hadden daar niet mogen staan. Ze overtraden daarmee de wet en zijn sowieso fout. Dat ze dat tijdens een kinderfeest deden maakt ze ook moreel fout.

Florian2
Florian218 nov. 2014 - 13:41

Het was een wanvertoning: tussen de kinderen gaan staan schreeuwen en vervolgens weigeren te vertrekken als de politie dit eist. En achteraf dan even hier gaat schetteren dat de media het heeft gedaan? Die mensen hadden daar niet moeten staan: tussen kinderen gaan staan schreeuwen heeft hun zaak geen goed gedaan en terecht. Ronduit schandelijk.

HansieVakansie
HansieVakansie18 nov. 2014 - 13:41

Let wel, het zijn mensen die niets anders hebben gedaan dan een vreedzaam en stil protest houden, door een spandoek en T-shirts met een opdruk te tonen. Let wel, dat wilden ze doen op een plek tussen kinderen die nadrukkelijk verboden terrein was voor ze.

PaddyPower
PaddyPower18 nov. 2014 - 13:41

Nou als ik die foto zie, neemt mijn sympatie voor de demonstraten in ieder geval niet toe. Ben blij dat we bij ons gewoon een gezellige inkomst hebben gehad.

RaymondenJoop
RaymondenJoop18 nov. 2014 - 13:41

'Accepteer dat er onenigheid is op dit punt en dat er een maatschappelijke discussie gaande is.' Dan hoop ik wel dat we grenzen gaan stellen aan het begrip maatschappelijke discussie. Anders komt er het op neer dat iedere groep met een dwarse scheet zijn zin kan krijgen.

TXTschrijver
TXTschrijver18 nov. 2014 - 13:41

Even zo goed geldt: dat hele Pietengedoe is vooral een 'media-dingetje'. Amsterdamse amok-makers die al snel een podium krijgen van (min of meer bevriende) Amsterdamse tv-makers en Amsterdamse opinieleiders. Elders in het land leeft het eigenlijk nauwelijks. Het was dan ook wel lekker geweest als het allemaal was uitgevochten in 'grootstedelijke' media als het Parool en AT5. Jammer dat we allemaal denken dat Amsterdam = Nederland. Gelukkig niet :-)

Waslinks54
Waslinks5418 nov. 2014 - 13:41

Hopeloze discussie dit. Aan al die mensen die blijkbaar de tijd hebben om tegen zoiets onbenulligs als zwarte piet te demonstreren, get a life! Ik voel me ook nog steeds zwaar gepakt over de wijze waarop mijn voorouders door de bisschop van Münster uit hun land verdreven zijn, maar ik heb me toch weten te herpakken. En ik voel me totaal niet beledigd als de bisschop van Myra hier als Sinterklaas wordt binnengehaald.

GingerTed
GingerTed18 nov. 2014 - 13:41

Het anti-Zwarte Pieten kamp is geen beweging, nooit geweest ook. Door de pathetische zelfoverschatting is het hooguit een amusant maar vaak ook, zoals voor de kinderen en hun ouders bij de intocht, irritant zenuwtrekje. Een gevolg van een overmaat aan zelf veroorzaakte frustraties omdat men zich de eigen betekenisloosheid realiseert en deze niet kan accepteren.

Sarah45
Sarah4518 nov. 2014 - 13:41

De NL media proberen krampachtig het beeld van NL in stand te houden dat een kleine groep bestuurders graag verwezenlijkt doch tenminste geprojecteerd wil zien. Vooral dat laatste omdat ze beseffen dat het eerste waarschijnlijk niet meer mogelijk zal zijn.

HansieVakansie
HansieVakansie18 nov. 2014 - 13:41

Het is opvallend hoe makkelijk het anti Zwarte Piet kamp "vergeet" dat die plek waar ze stonden te protesteren, verboden terrein was voor ze. M.a.w. they did first blood.

kapitanlaipose
kapitanlaipose18 nov. 2014 - 13:41

NRC heeft al een correctie geplaatst. De berichtgeving van PowNews klopt dus niet. Er is geen racist geroepen naar het kind. Merijn heeft zijn punt gemaakt en voor zover anderen hier op JOOP er niet bij zijn geweest neem ik voor nu aan dat het beeld dat Merijn heeft geschetst voor waar aan.

jia
jia18 nov. 2014 - 13:41

Op basis van wat neem je dat aan? En voor zover ik weet is enkel niet aangetoond dat er wel of niet racist zou zijn geroepen.

insignia
insignia18 nov. 2014 - 13:41

@Vincent Ambrosius - "wat jij niet wil zien etc....". - maar ik zie overal gewoon de traditionele Sinterklaas vertoning, met zwarte pieten en dus zijn er erg veel mensen die net als ik daar geen kwaad in zien. En ik heb er helemaal geen probleem mee als iemand een andere show bedenkt maar dat geldt dan voor diegene(n). Dat aan anderen willen op leggen is dwingelandij.

Roland1971
Roland197118 nov. 2014 - 13:41

Nog ff en de andere zijn de schuld zoals ze praten. Die mensen die tegen zwarte piet zijn draaien alles gewoon om in hun voordeel... Nee hoor, die demonstranten deden niks het is de schuld van de media of die andere. Ja de media smult er goed van om weer wat sensatie te veroorzaken. De anti pieten mensen geven reden zoals racisme en slavernij.. Slavernij was vele generaties voor jullie dus diegene hebben er niks mee van doen want anders zijn we allemaal nazaten van iets. Allemaal drogredenen. Nu wordt alles aangezien als racisme zodra er ook maar gelegenheid voor is. Dat alleen maar om te zeggen door die anti pieten. Zie je wel... het is discriminatie. Om maar een afgang van zichzelf te voorkomen. Het is een kinderfeest en de demonstranten gedragen zich als grotere kleuters als voor degene waar het feest voor bedoeld is. Blijf van dit kinderfeest af en als het zo aanstootgevend is dan ga op vakantie in december en doe dan ook iets aan de Kerstman met zijn slaven. DE sint was er decennia voor jullie en jullie moeten er een mening over hebben. Ik hoop dat jullie het ook niet erg gaan vinden als we alle niet Nederlandse tradities ook af gaan schaffen, racisme of niet, het is traditie van Nederland en het wordt tijd dat jullie die maar eens gaan accepteren. Sinds degene die in Nederland wonen ook accepteren de leefwijze hier en niet andersom. Ook wij hebben grenzen aan onze coulance.

Freeman2
Freeman218 nov. 2014 - 13:41

Het is best aandoenlijk en hartverwarmend hoe men het ingebakken racisme steeds als "kinderfeestje"" probeert te verkopen. Het werkt als volgende - men neemt een racistische karikatuur, men kleedt het in feestelijke kleren en men gaat vervolgens de oren van de kinderen ermee doorspoelen met de slogan "kinderfeestje". Een grote meute gaat ermee hollen "kinderfeestje" schreeuwend. Klaar. Wat een indoctrinatie van de kinderen,zeg. De volwassenen zouden zich iets moeten schamen indien ze deze gevoel bekend is.

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2014 - 13:41

[De oproep van Rutte en van de Amsterdamse burgemeester van der Laan, om gezamenlijk de geest weer terug in de fles te stoppen tot 5 december, is dan ook onrealistisch en contraproductief. ] Simpelweg een verbod om in de buurt van de intochten te komen voor de anti-ZwartePiet brigade. Ze mogen overal protesteren waar ze willen. Op de dam ga je toch niet ook niet schreeuwen? Nee dit is zelfs nog misdadiger want ze doen het met voorbedachte rade en dat bij kinderen! Achter slot en grendel op de dag van de intocht lijkt me geen slecht idee.

1 Reactie
Tes2
Tes218 nov. 2014 - 13:41

Snotwin!

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet18 nov. 2014 - 13:41

En waarom zouden we Merijn Oudenampsen's versie van de gebeurtenissen dan wél als enige echte waarheid aan moeten nemen? Feit is dat als je tien mensen een verslag van wat dan ook laat maken, dat je tien verschillende versies krijgt.

1 Reactie
MarkHuisman
MarkHuisman18 nov. 2014 - 13:41

Daarom noemt hij ook dat geen van de arrestanten voor geweldpleging is vervolgd. Er is ook geen enkel beeld van rellende of geweldplegende demonstranten.

Achterberghen
Achterberghen18 nov. 2014 - 13:41

"Wij hebben niks gedaan. Hunnie waren het!", klinkt wel erg door hier. Ik zag toch duidelijk een spandoek van de AFA-fascisten. Triest. Die mensen hebben toch een beetje de schijn tegen dat ze alleen maar vreedzaam demonstreren.

1 Reactie
deltanine
deltanine18 nov. 2014 - 13:41

En uiteraard alleen maar tegen blank fascisme. Over de antipathie tegen Israël en Joden van niet-blanke origine is het muis en muisstil...

Robert Follon
Robert Follon18 nov. 2014 - 13:41

Nou Merijn, ik heb meerdere mensen gesproken die hier ook zelf bij aanwezig waren (ook met hun kinderen). Hun ooggetuigeverslag nadert dat van NRC een stuk dichter dan jouw "grote anti Piet exoneratie verslag". Er waren afspraken gemaakt (ook over spandoeken, leuzen en uitingen). Niet om de "anti Pieten" de mond te snoeren, maar om dit conflict buiten het oog van de kinderen te houden. Dat extreem links EN extreem rechts zich niet één middag koest konden houden kun je moeilijk op het bord van de Politie schuiven (of op dat van "de media").

1 Reactie
JoopSchouten2014
JoopSchouten201418 nov. 2014 - 13:41

Het gaat hier om een verdraaiing in het NRC.

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2014 - 13:41

Dat Sargasso linkje lijkt mij wel geloofwaardig. In dat geval heeft Weesie geprobeerd de zaak nog verder te laten escaleren. Dat is gewetenloos en gevaarlijk. Alle reden om aangifte te doen tegen hem.

1 Reactie
feitenchecker
feitenchecker18 nov. 2014 - 13:41

Sargasso en het woord 'geloofwaardig' in 1 zin, nu moet ik toch wel een beetje lachen.

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2014 - 13:41

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Julia2
Julia218 nov. 2014 - 13:41

Ook daar denken we over na, alles op zijn beurt.

Tes2
Tes218 nov. 2014 - 13:41

Het is ook niet 'of, of, of', maar 'en, en, en'. Ik heb nog niemand horen zeggen dat het aanpakken van CO2-uitstoot wel even kan wachten, omdat we eerst het ZP-debat rond moeten hebben.

WilWortel
WilWortel18 nov. 2014 - 13:41

En ik blijf mij verbazen over dat jij telkens de tijd vindt om je te verbazen. Ga dan wat doen aan de issues die jij echt belangrijk schijnt te vinden en laat de mensen die dit belangrijk vinden dit lekker belangrijk vinden.

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2014 - 13:41

Weet je Merijn- haal die titel socioloog weg en ik heb niet meer het idee dat ik een fatsoenlijk stuk ga lezen. Zet er weet ik wat neer of dat je aan de KUB werkt, dan weet ik meteen dat je Stapel dagelijks tegenkwam en weet ik weer genoeg. Het kost veel moeit om geen rioolreaguurderstaal tegen je te gebruiken, maar verlagen tot jouw niveau geeft je stukjes teveel eer. Maar toch: HOE HAAL JE HET IN JE HOOFD OM UBERHAUPT ACTIES TIJDENS EEN KINDERFEEST GOED TE PRATEN. Als ik je faculteitshoofd was schopte ik je linea recta het plaatselijke ROC in. Maar zelfs daar zou je niks betekenen.

2 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra18 nov. 2014 - 13:41

== Maar zelfs daar zou je niks betekenen. == Geen argumenten? Dan maar weer een ad hominem. Sterk.

Robert Follon
Robert Follon18 nov. 2014 - 13:41

Als Marx nog had geleefd, had Merijn hem wel als neo-liberaal bestempeld... ;-)

hugo bergveen
hugo bergveen18 nov. 2014 - 13:41

Mensen, alsjeblieft! Uiteindelijk gaat de hele ruzie tussen groepen relatieve nieuwkomers die zo langzamerhand niet zo nieuw meer zijn en een gelijkwaardige plaats in onze maatschappij vragen (en wat mij betreft verdienen), en de 'oorspronkelijke bewoners' die denken dat ze veranderingen in 'hun' cultuur moeten en mogen tegenhouden. Ik heb vervelend nieuws voor ze: ze leveren een achterhoedegevecht tegen de geschiedenis. Over tien jaar weet waarschijnlijk niemand meer dat Piet van oorsprong zwart was en waar iedereen zich toen zo over opwond.

3 Reacties
Paulpeters
Paulpeters18 nov. 2014 - 13:41

Tuurlijk is het feest over 10 à 15 jaar veranderd. Waarschijnlijk zal de zwarte piet in zijn huidige vorm verdwijnen. En dat is ook goed hoor. Maar dat maakt deze ordeverstoring toch nog niet aanvaardbaar? Ik zou menen integendeel! Van de kinderen moet je afblijven.

HansieVakansie
HansieVakansie18 nov. 2014 - 13:41

Dan hebben ze nog een hele berg te winnen want dit speelt alleen in Amsterdam en een paar gemeenten, in de rest van het land is er geen wanklank en de pieten zwart als roet. Flink gas geven dan als dat binnen 10 jaar geregeld moet zijn.

OlavM
OlavM18 nov. 2014 - 13:41

Je hebt wel gelijk, Hugo, maar daarbij mag niet vergeten worden dat het dan niet allemaal "vanzelf" zo is gegaan. Veel mensen hebben dan voor deze verandering gestreden, en sommigen zelfs flink hun nek uitgestoken. De samenleving verandert inderdaad voortdurend, maar daarvoor zijn wel altijd actoren nodig die het e.e.a. in beweging zetten.

feitenchecker
feitenchecker18 nov. 2014 - 13:41

Frits Abrahams had gister een interessante column in het NRC. Abrahams was aanwezig bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam en ook daar werd gedemonstreerd. Een van de sprekers wist Zwarte Piet in 1 adem te noemen met de bezetting van Gaza door Israel. Verder viel het Abrahams op dat de anti-ZP demonstranten erg verbeten waren. Oftewel, uit de hoek valt geen enkel werkbaar compromis te verwachten.

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose18 nov. 2014 - 13:41

Van de pro Piet fundi's is namelijk wel een compromis te verwachten toch? Vertel het me alsjeblieft

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2014 - 13:41

Jeetje, ik had al niet zo'n hoge pet op van " sociologen" maar dit verhaal maakt het er niet beter op. Een aantal uit zijn verband gerukte verhalen bij elkaar voegen , daar een kwasi- intellectueel sausje over heen gieten en klaar ben je . En dat zonder ook maar een kantekening te plaatsen over de wijze en vooral de plaats waar de tegenstanders van ZP demonstreerden.

1 Reactie
Diantha2
Diantha218 nov. 2014 - 13:41

Wat was de wijze dan, Marian? Was u er bij? Want er zijn genoeg opnames van de protesten en de wijze leek vrij vreedzaam en normaal. Maar natuurlijk kunt u het gewoon niet uitstaan dat mensen met een betere moraal aanwezig zijn en zich dan ook nog netjes gedragen. Daar móet wel iets mis mee zijn, denkt u vast.

OrwellwasRight
OrwellwasRight18 nov. 2014 - 13:41

Ten eerste wil ik mijn waardering uitspreken voor het bovenstaande artikel, dat een aantal zaken recht zet. Verder wil ik ook mijn waardering uitspreken voor de mensen die afgelopen zaterdag in Gouda op een waardige wijze tegen Zwarte Piet hebben geprotesteerd. Op de beelden zag ik dappere jonge mensen die zich niet hebben laten intimideren door de aanhoudende hetze en haatzaaierij tegen de mensen die het aandurven om de racistische karikatuur Zwarte Piet aan de kaak te stellen en die zich ook niet hebben laten weg-manoeuvreren in een demonstrantenvakje achter het station. Terwijl de gehele Nederlandse en ook nog flink wat internationale pers in Gouda aanwezig was, met camera's en microfoons in de aanslag, terwijl iedere boerenfluit tegenwoordig met een cameraatje (al dan niet in zijn/haar telefoon) rondloopt en zo ongeveer alles wordt vastgelegd (vooral als er zoiets gebeurt als een Sinterklaas-intocht!), heb ik nu nog steeds NIET EEN beeld- of geluidsopname gezien of gehoord waaruit blijkt dat de anti-Zwarte Piet demonstranten leuzen naar kinderen zouden hebben geroepen als "Sinterklaas bestaat niet" of "Zwarte Piet is racisme". Ook het verhaal over het driejarig jongetje dat voor racist zou zijn uitgescholden blijkt volledig uit de dikke duim van Dominique Weesie te komen. Ondertussen is hij met zijn media wel fijn propaganda aan het bedrijven voor een straatverbod voor tegenstanders van Zwarte Piet. Wanneer wij daarentegen zouden pleiten voor een straatverbod voor zijn haatzaaiende en leugens verspreidende media, zou het land te klein zijn! Overigens heeft ook de voorstander van Zwarte Piet, Han van der Horst, op deze site te kennen gegeven niets te geloven van alle gruwelverhalen over het kinder-bloedbad in Gouda. Een blijk van beschaving van zijn kant dat veel van zijn medestanders niet op kunnen brengen! Mensen die nu nog met zulke verhalen aan komen zetten, zonder enig bewijs, maken zichzelf volstrekt ongeloofwaardig!

2 Reacties
OlavM
OlavM18 nov. 2014 - 13:41

@ Kevin: Dank voor je commentaar, dat zeer "to the point" is! :)

Zephyr2
Zephyr218 nov. 2014 - 13:41

Boerenfluit? Foei toch Kevin, deze beroepsgroep van noeste werkers in de agrarische sector zo negatief associëren. Als zoon van een agrariër voel ik mij ernstig gekwetst. Discriminatie is dit. Als boer zijn een ras was, dan ben jij nu een racist. Kijk Kevin, zo makkelijk ga je over de schreef. Jij vindt het heel normaal om het woord "boeren" te gebruiken om mensen te duiden die jij niet of minder respecteert. Dat je daarmee een hele beroepsgroep kwetst besef je misschien niet eens.

denmol
denmol18 nov. 2014 - 13:41

Er waren wel opvallend veel verschillende media die hun pro piet standpunt maar niet konden verbergen waardoor van objectieve berichtgeving en verslaglegging nauwelijks spraken was, zo deed ook Weesie van Pow zijn rechtse duit in het zakje door een gevaarlijke insinuerende leugen de ether in te gooien. Dit om zo de haat tegen de criticasters te vergroten door ze valselijk te beschuldigen, eigenlijk zoals het vrijwel de hele tijd gebeurt door veel propieten die het andere kamp vals beschuldigden door hen te verwijten alle piet liefhebbers als racist te zien. Dat terwijl bij mijn weten niemand, behalve de propieten zelf, met van Van der Horst voorop, die link hebben gelegd en daarmee op voorhand met een leugen een ander valselijk te beschuldigen anderen als racist weg te zetten en als ik vraag om concreet bewijs waar dat gebeurd zou zijn geeft men steevast niet thuis.

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos18 nov. 2014 - 13:41

Dennis, je mening is helder en ik kan me er zelfs voor een klein deel in vinden maar als de leus bezigt: Zwarte piet is racisme zoals veel anti pieters doen lijkt me de link helder. Verder ga je stelselmatig voobij aan het feit dat het overgrote deel van de bevolking (ook Surinaamse en antilliaanse nederlanders) niets of weinig zien in radicale aanpassingen. Die mensen worden ook door jou steevast neergezet als racisten. Gezien het feit dat zoveel mensen tegen aanpassingen zijn is er juist heel veel aandacht voor het antipietenstandpunt.Die piet gaat heus wel veranderen maar alle vormen van onverdraagzaam radicalisme staat dat alleen in de weg. Soms lijkt het zelfs alsof je verslingerd bent geraakt aan het voortdurend wegzetten van andersdenkenden. Jammer.

Robert Follon
Robert Follon18 nov. 2014 - 13:41

Hebben we - toch - weer South Park nodig om het ons uit te leggen: http://www.dumpert.nl/mediabase/6626542/df763edc/south_park_legt_pietendiscussie_uit.html

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2014 - 13:41

Het mooie van onzinnige Zwarte Pieten-discussie is dat je er over kunt door zaniken wat je wil, maar Zwarte Piet blijft zwart.

1 Reactie
longlivemokum
longlivemokum18 nov. 2014 - 13:41

Hoe lang nog?

OlavM
OlavM18 nov. 2014 - 13:41

Dank je wel, Merijn Oudenampsen, voor dit realistische verslag van iemand die er zelf bij is geweest. Vele mensen hebben hier het hoogste woord gevoerd zonder van de hoed en de rand te weten, en daarbij veel onzin gedebiteerd. En ja, dat gewone media klakkeloos verzinsels van Powews overnemen heb ik ook op 15 oktober j.l. ondervonden, bij de behandeling door het College voor de Rechten van de Mens te Utrecht van een klacht van een moeder over de school van haar kind(eren), naar aanleiding van de wijze waarop de Sinterklaasviering daar was opgezet. Pownews zoog domweg een "anti-Zwarte Pietdemonstratie" uit haar duim en veroorzaakte zelf -kennellijk door haar gewild- iets als een soort opstootje. (Op een klacht daarover mijnerzijds heb ik niets meer vernomen). Ook daarover hadden hier mensen het grootste woord die er niet bij waren geweest. Zo gaat dat kennelijk tegenwoordig.

3 Reacties
123456zeven
123456zeven18 nov. 2014 - 13:41

Je klacht is dat andere media dit hebben overgenomen, en niet zozeer dat Powned het zelf verzonnen of enorm aangedikt heeft. Welke media waren dat? Zij zijn immers de wolven in schaapskleren.

longlivemokum
longlivemokum18 nov. 2014 - 13:41

Beste meneer Olav Meijer, Goedemorgen. Daarom gaat blijkbaar PowNed: PowNews vanaf 1 januari 2015 van vijf keer nu naar 1 keer per week, bij NPO 3, neem ik aan. Er kijkt misschien bijna geen hond meer naar al deze groep bombastische en populistische zogenaamde *PowNews journalisten* (Domique Weesie, Rutger Castricum, Danny Ghosen enz.) . Veel geschreeuw en weinig wol, is het, om 22:45 uur bij NPO 3, bij PowNews, dag in dag uit. Ik heb die tv kijkeronderzoek (dagelijkse kijkcijfers) al een tijdje gevolgd op internet via haar website. Niet een keer komt dit programma bij die *Top 25* van die dag en iedereen zal het snappen waarom!. Ik wens u een heel fijne dag. Veel groeten uit 020, Just an Amsterdammer.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten18 nov. 2014 - 13:41

''Vele mensen hebben hier het hoogste woord gevoerd zonder van de hoed en de rand te weten, en daarbij veel onzin gedebiteerd.'' Je bent gewoon drammerig je gelijk aan het halen, waar je het niet hebt. De feiten zijn dat jullie stonden te demonstreren op een plaats waar je niet hoorde te zijn. Dan ben je niet alleen aan het provoceren, maar neem je ook nog eens bewust het risico dat het escaleert. Escalatie tussen een publiek van feestvierende kinderen?! Tekenend dat u de schulvraag overal neerlegt behalve bij uw dubieuze clubje. U had daar niet moeten zijn en bent dus terecht verwijderd. En dan nog vind ik dat men de nodige coulance heeft betracht. Maar dat is mijn mening.

Mark Gh
Mark Gh18 nov. 2014 - 13:41

Is het debat niet vanaf dag 1 vertekend geweest door de compleet scheve verhouding van aandacht gegeven aan het anti-piet-kamp t.o.v. het pro-piet-kamp?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 nov. 2014 - 13:41

Zeker, dat heeft ook veel te maken met het verschil in aandacht vragen tussen beide kampen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman18 nov. 2014 - 13:41

Dank je voor dit verhelderende artikel. Ik had het artikel in de NRC gelezen, en vond ook al dat het totaal niet klopte met wat ik er over had meegekregen. De politie slaat paar vreedzame demonstranten uit elkaar en de NRC beweert dat daarmee een Haren of een Hoek van Holland voorkomen is. Ik kan met evenveel recht beweren dat ik met het schrijven van dit stukje de derde wereldoorlog heb voorkomen... Ik ben blij dat ik die krant al had opgezegd :-)

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten18 nov. 2014 - 13:41

''Ik ben blij dat ik die krant al had opgezegd'' Tja, met zo'n instelling kunt u alle nieuwsmedia wel links laten liggen vermoed ik.

denmol
denmol18 nov. 2014 - 13:41

Deze discussie lijkt metaforisch op de strijd die sommige rokende mensen doormaken die geconfronteerd worden met signalen van buiten, hetzij van de huisarts of omgeving, dat het ongezond is en hij of zij beter kan stoppen voor diens eigen gezondheid. Een ieder die zich hier een beeld bij kan vormen of zelf meegemaakt heeft weet wat er dan gebeurt, namelijk alles en iedereen krijgt de volle laag en waar nodig met de nodige nuance terwijl je zelf weet en overtuigd bent van het gegeven dat jij heimelijk ook zou willen leven als een niet roker. Je weet dan ook dat het geen zin heeft de mensen in je omgeving tot vijanden te bombarderen, maar als je het dan toch doet kom je, als het hele spel uitgespeeld is, toch bij jezelf terecht en dan gaat je eigen geweten de overhand nemen waardoor je tot het enige rationele besluit kan komen en dat is te erkennen dat alleen jij de sleutel bent en in handen hebt tot verandering van je eigen leven en opvattingen. Ik weet zeker dat de meerderheid van de mensen van dit land, die nu geclaimd wordt door “die hard” pro-pieten, gevormd wordt door het type mens dat ik hierboven omschreef en dat het niet heel lang duurt voordat het kwartje gaat vallen bij deze mensen en dat ze eerder blij zullen zijn om een stuk ballast af te gooien in plaats van te gaan zitten rouwen om iets dat men je afgepakt zou hebben maar wat eigenlijk al jaren een blok aan je been was, en zo moeilijk uit te leggen aan buitenlandse vriend of collega’s zonder ongemakkelijke gevoelens van gene, maar dat ter zijde.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos18 nov. 2014 - 13:41

Ik kan het prima uitleggen aan amerikanen. Ze hebben vaak niet door hoe absurd hun eigen politiek correcte wereld is. Als ze eenmaal in de gaten hebben dat hun leefwereld neurotisch, hypergevoelig, abstract emotioneel en moreel hypocriet is zien ze in zwarte piet ook niet zoveel problemen. Ze zijn vaak zo gehersenspoeld in hun claimmaatschappij dat ze zuivere intenties niet meer zien. Net als in het pietendebat ontbreekt het hen aan humor, relativeringsvermogen, veerkracht, zo erg dat ze hun onderscheidingsvermogen soms zijn kwijtgeraakt. Je wil graag je gelijk halen keer op keer. Mij best.

7anpau1
7anpau118 nov. 2014 - 13:41

@ Hansie Vakansie, do 20 november 2014 13:46 U ook niet, want dat zou u weten dat de quote uit de eerste Rambo film inderdaad is: "They DREW first blood". Ik geef toe dat Stallone niet echt goed te verstaan is, maar op IMDB had u de juiste quote makkelijk kunnen vinden. Ik ga er tenminste vanuit dat u doelde op Rambo I (in de vs uitgebracht met de titel 'First Blood'. Of komt uw quote uit zo'n recente tienervampierfilm?

1 Reactie
HansieVakansie
HansieVakansie18 nov. 2014 - 13:41

Ik heb dat speciaal voor u nog eens nagekeken en geluisterd maar Rambo zegt "They DID first blood" toen hij uit het bos kwam en met die legercommandant sprak.

insignia
insignia18 nov. 2014 - 13:41

Wat ik mij nu af vraag is het die mensen die het Sinterklaasfeest willen verzieken nog niet duidelijk dat ze een verloren strijd voeren? Als je jouw zwarte piet als een clown, wit geschinckt met rood haar wil laten opdraven, van mij mag je, maar mijn zwarte piet is gewoon zwart.

1 Reactie
VincentAmbrosius
VincentAmbrosius18 nov. 2014 - 13:41

Klaas, Wat jij niet wil zien, is dat die belachelijke figuur al aan het veranderen is. Jij kan dat gelukkig niet veranderen. Had veel eerder moeten gebeuren.

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2014 - 13:41

Kapitan Laipose, do 20 november 2014 18:11 Het gaat niet alleen om dit detail het gaat om het feit dat ze een kinderfeest hebben proberen te verstoren. Schijnbaar is er dus ook niet geschreeuwd tegen kinderen "sinterklaas bestaat niet" en stonden ze op een toegestaande plek en is direct gehoorgegeven aan het verzoek van de politie. Het was een zeer slechte PR van deze groep en dat wil men nu glad strijken, helaas het kwaad is geschied.

1 Reactie
OrwellwasRight
OrwellwasRight18 nov. 2014 - 13:41

Bent u niet een beetje ongerust dat die kinderen, wanneer ze eenmaal volwassen zijn, zich een beetje zullen schamen voor het soort feestjes dat hun ouders voor hen organiseerden?

VincentAmbrosius
VincentAmbrosius18 nov. 2014 - 13:41

@ Klaas, Heb je de zak er ook bij? En de roe? Het is een kwestie van tijd...dan zwaaien wij allemaal de laatste zwarte pieten uit. Jij ziet er geen kwaad in, maar er wonen in Nederland ook andere mensen die er wél kwaad in zien. Laten wij elkaar helpen in plaats van krampachtig vasthouden aan een vertoning die niet meer van deze tijd is.

2 Reacties
insignia
insignia18 nov. 2014 - 13:41

Oh Vincent, je weet toch waar de roe voor staat? En ik heb geen idee hoe lang je in ons land woont maar het moet je opgevallen zijn dat er altijd mensen zijn die ergens kwaad in zien. Ik bijvoorbeeld maak mij kwaad als ik weer door een of andere nitwit voor racist wordt uitgemaakt. Maar ik ben een grote jongen en dus kan ik er tegen want ik weet waar ik voor sta.

Sternenstaub
Sternenstaub18 nov. 2014 - 13:41

Wat ik een vertoning vind die niet meer van deze tijd is, zijn mensen die zich zó selectief "geëngageerd" gedragen, dat zij zich alleen weten te melden als het "geval" Zwarte Piet centraal staat, terwijl er toch vele andere, grotere en belangrijkere zaken aan de hand zijn in ons land en in de wereld. Is zoiets nou een proeve van "Laten wij elkaar helpen"? Welnee.

OlavM
OlavM18 nov. 2014 - 13:41

Sterk commentaar van Asha ten Broeke in de Volkskrant vandaag. Citaten: -“Tolerantie, dialoog, geen geraas: het klinkt allemaal heel verstandig, maar hier is iets vreemds aan de hand. De afgelopen weken is het in de mode geraakt om vooral witte mensen aan het woord te laten over Zwarte Piet. Tragisch dieptepunt van dit witwassen van de discussie was dat Pietendebat bij Pauw, waarbij zeven ongekleurde Nederlanders over goedheiligmans loopjongen spraken, maar niet of nauwelijks repten over slavernij, racisme en huidskleur. En dat terwijl het nog nooit zo duidelijk was dat de discussie in de kern over juist deze onderwerpen gaat....” -“Het probleem van dit zogenaamd neutrale, maar stiekem door en door witte perspectief is dat het gros van de verslaggeving een incompleet verhaal vertelt.” -“De diverse pleidooien om wel te praten over discriminatie, pijn en tolerantie maar niets aan Zwarte Piet te veranderen, zijn eveneens van een stuitende eenzijdigheid. Nog even afgezien van het feit dat het nogal aanmatigend is als witte mannen gaan uitleggen hoe we over racisme moeten discussiëren,.....” -“Dat zoveel media ervoor kiezen om het terechte verzet van een groep zwarte mensen tegen een symbool van die kloof en die ongelijkwaardigheid te verzuipen in een witte saus van grachtengordelredelijkheid, is pijnlijk veelzeggend.” En hier is nog een verslag, waaruit duidelijk blijkt dat de rechstextremsiten en de politiie geweld gebruitken, niet de actievoerders. (Dus: geen "opstootjes van beide zijden"). https://www.youtube.com/watch?v=xROSlRG6UV0&feature=youtu.be

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh18 nov. 2014 - 13:41

Oh, dus wanneer de eenzijdige anti-Zwarte Piet berichtgeving van de periode februari - november omslaat in eenzijdige pro-Zwarte Pieten berichtgeving is het ineens een probleem? Het is tevens stuitend dat mevr. Ten Broeke het heeft over 'witte' mensen. Wie of wat bedoelt ze daar mee? Ik heb immers ook meer dan voldoende blanke Nederlanders het anti-geluid horen vertegenwoordigen. En misschien mag je je ook best afvragen of die mensen bij Pauw wellicht gewoon een punt hadden - dat de discussie over discriminatie en racisme gevoerd moet worden maar dat Zwarte Piet daar helemaal niets mee te maken heeft. Het is voor mij inmiddels vast komen te staan - daar heb ik de afgelopen tijd best veel over gelezen, oa veel gelinkte artikelen vanaf dit blog - dat er geen negatieve historische connectie is tussen de figuur Zwarte Piet en slavernij. Dat die verbanden door sommigen worden gezien of ervaren betekent niet dat ze er zijn - hooguit dat Zwarte Piet door een enkeling misbruikt wordt voor perverse doeleinden.