Na de dood van Kamerling stond de suïcidehulplijn 113 rood gloeiend.
Media aandacht rondom de zelfdoding van BN’ers heeft een enorme aantrekkingskracht op mensen met suïcidale plannen. Ze denken: ‘Iemand zoals zelfs Antonie Kamerling – met zoveel succes en zo’n mooi leven – al niet te helpen is, waarom zou ik dan wel te helpen zijn?’ Ad Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie en suïcidepreventie voorspelt de komende maand tientallen extra zelfmoorden.
Jaarlijks denken zo’n 400 duizend Nederlanders aan zelfmoord. Kerkhof zegt in de Volkskrant dat meldingen van zelfdoding van ‘rolmodels’ een enorme invloed heeft op mensen die met diezelfde gedachte spelen. De suïcidehulpijn 113 kreeg op de dag van Kamerling’s overlijdensbericht vijf keer zoveel verzoeken als gewoonlijk.
Kerkhof vergelijkt de situatie met de zelfdoding van de Duitse doelman Robert Enke vorig jaar. “Het aantal suïcides in Duitsland op het spoor is de maand erna verdubbeld. Dat komt mede door de enorme aandacht in de media”, zegt hij in de Volkskrant. Media zijn zich bewust van die invloed en zijn daarom altijd terughoudend wanneer het over zelfmoord gaat, maar wanneer het een bekende Nederlander betreft gaan alle remmen los en worden er veel fouten gemaakt, meent de hoogleraar.
NRC Handelsblad was verschrikkelijk. Dat heeft alle richtlijnen met voeten getreden: je moet het juist niet groot op de voorpagina brengen, geen grote koppen.
Uit onderzoek blijkt dat vooral jonge mannen gevoelig zijn voor het kopieergedrag van rolmodels die zelfmoord plegen. Depressie is geen ‘westerse’ ziekte zoals veel mensen denken. “Zelfmoord komt overal voor. In delen van Afrika en Azië is grote sterfte door suïcide. In Rusland zijn de aantallen enorm gestegen. Ook in islamitische landen gebeurt het”, aldus Kerkhof.