Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Media-dilemma: wat is informatievoorziening en wat is IS-propaganda?

  •  
27-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-07-27 om 17.08.58
Na iedere aanslag volgt in medialand al gauw de vraag hoe om te gaan de berichtgeving. Moet je als medium bijvoorbeeld mee gaan in de propaganda van IS? Van de islamistische terreurgroep is bekend dat zij een waar propagandamachine heeft waar het de boodschap mee uitdraagt en potentiële jihadisten probeert te rekruteren. Wanneer foto’s van terroristen de wereld overgaan, zou dat kunnen leiden tot een soort verheerlijking, waardoor ook anderen op het idee kunnen komen om tot een aanslag over te gaan. Dat is in ieder geval de conclusie die een aantal Franse media heeft getrokken. Franse media Le Monde en BFMTV hebben besloten niet langer foto’s van daders te publiceren. Ook propagandamateriaal van IS, hoeveel inzicht het ook kan geven in de handelswijze en gedachtegoed, wordt niet langer gepubliceerd.
Jérôme Fenoglio, directeur van Le Monde, schrijft dat de strijd tegen de terreur niet “enkel de zaak van de strijdkrachten, de ordehandhavers, het onderwijs of de politiek” is. Volgens hem is er ook een rol weggelegd voor het steeds evoluerende medialandschap. De digitalisering van het medialandschap heeft ervoor gezorgd dat beeldmateriaal met één klik beschikbaar is. De angst is nu dat media-aandacht anderen zal aanzetten om een aanslag te plegen.
Ook BFMTV en de katholieke krant La Croix zullen de foto’s niet meer verspreiden. De Franse radiozender Europe 1 meldt dat het de namen van terroristen niet meer zal noemen.
Intussen is meer bekend geworden over de schutter in München vorige week. De 18-jarige dader was volgens de Frankfurter Allgemeine een rechts-extremist en een racist. De krant baseert zich op bronnen binnen het onderzoek. De jongen zou Turken en Arabieren haten, zou zich als ‘Iraans-Duitse ariër’ verheven voelen boven anderen. Hij bevond zich echter niet in rechts-extremistische kringen. De 18-jarige dader pleegde de aanslag exact vijf jaar nadat Aders Breivik op het Noorse eiland Utoya 69 jongeren had doodgeschoten. Ook was de jongen trots op het feit dat hij op dezelfde dag jarig was als Adolf Hitler.
Ook over de Syriër die zondagavond bij een muziekfestival in Ansbach een zelfmoordaanslag pleegde, is meer bekend. Hij zou rechtstreeks beïnvloed zijn. De minister van Binnenlands Bestuur van de Duitse deelstaat Beieren heeft laten weten dat de jongeman in direct contact heeft gestaan met iemand die een doorslaggevende invloed had op de uitvoering van de aanslag. Wie die persoon is, of wat de relatie tussen de twee was, is niet bekend.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor